Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Управление на Буквено-цифров дисплей 2х20 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Управление на Буквено-цифров дисплей 2х20
Здравейте , както пише в заглавието на обявата, имам дисплей 2х20 .Няма някакви съществени означения по него .
По всяка вероятност е с драйвер ХД44780 . Интересува ме какви са точно началните параметри на драйвера .
В смисал в книжката за микроконтролери пише , че ако трябва да работи един едноредов дисплей 1х16
трябва да му се зададе двуредов режим . Добре аз имам адресите до 4х20 ,интересува ме дали трябва някаква подобна инструкция да окаже на дисплея режима на извеждане или директно с адресите .Дисплея е с два чипа.
И още два въпроса ще задам .
Какво е минималното времетраене на сигнала Е(nable),защото в книжката е дадемо за една инструкция
а това прави 1 микросекунда при тактова честота 4 Мхц , но ако тактовата честота е 20 ... ?
Втория въпрос е има ли в мп-лаба вградена симулация точно за тоя тип драйвер и дисплей(в смисал 2х20) и ако няма мога ли да изтегля от някъде ?
Извинявам се ако въпросите са ми прекалено елементарни , но или аз нещо съм пропуснал или не съм разбрал както трябва .
Имам дата шеет на драйвера ама и там не пише или пише , но аз не го намирам къде ,защото съм скаран с английския.

Последна промяна free_will на Вто Фев 26, 2008 7:17 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 25, 2008 10:45 am
Профил

Мнение 
Значи, първо, да уточним терминологията. Това което имаш не е графичен, а буквено-цифров дисплей.
Началните параметри на драйвера нямат значение. Няма да минеш без софтуерна инициализация.
Това дето си го прочел в книжката е, че дисплеите 1Х16 всъщност са 2Х8 ама редовете вместо един под друг са един до друг.
Твоят случай най-вероятно е аналогичен т.е. ако имаш програма която управлява 2Х8 можеш да я използваш директно и за 2х20, просто редовете са ти по-дълги, стига да няма проверки за край на ред де, ама ме съмнява.
Каква да е инициализиращата последователност,зависи какъв интерфейс използваш - 8 или 4 битов. За 8-битов 0х34, 0х34, 0х34, 0х0F май светваше.
Новите поколения драйвери закачат и на съвсем къс Е импулс, 100наноС да речем, но ако само вдигнеш бита и веднага след това го свалиш и погледнеш с осцилоскоп, ще видиш че импулс няма. Така че на 20МХз пусни там да има 5-6 нопа едва ли бързодействието ще ти е проблем.
За МПлаба не знам. Аз пък съм скаран с пиковете.

Пон Фев 25, 2008 11:52 pm
Профил

Мнение 
Благодаря !
Вярно ,че става дума за буквенно - цифров дисплей .
Значи няма значение как го инициализирам като едноредов или двуредов ...
а за 4 и 8 битовия ,интерфеис е ясно ,че трябва да се зададе при инициализация.
сега погледнах и имало някакви означения на дисплея а именно :LONG D23088C
сега ще погледна и в гоогъл за него .
А пък ако закачат и на 100 наносекунди значи нямам никакъв проблем с контролера който ще ползвам , защото той ще работи на 4 мхз.

Вто Фев 26, 2008 7:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]