|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:17 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
zigbee - някой борил ли се е с това?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 zigbee - някой борил ли се е с това?
Интересува ме по конкретно следното - при устройства с печатна и/или SMD антена какво разстояние може да се докара между две буболечки?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 08, 2008 3:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пробвал съм с три готови модула с Атмелския чипсет и диполна антена на платката. През няколко стени хвърля на десетина+ метра, а на открито няколко пъти повече, но това нищо не значи - въпрос на чип, антени и особености на трасето. Иначе "мрежата" съставена от един координатор и два рутера си работеше префектно.
Не разбирам обаче защо ти трябва именно Zigbee между две точки - просто RF модул не става ли?
|
| Вто Апр 08, 2008 7:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А не много ще са. Просто имах предвид чисто прехвърляне без транзитно рутиране на колко може да метна - т.е. на колко мога да разкрача две точки? Имаш ли идея модулите които си ползвал на каква изходна мощност са предавали?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 08, 2008 9:45 pm |
|
 |
|
luci
Ранг: Минаващ
|
И аз си купих 3 модула Xbee на MaxStream, нямам време да седна но много ми е мерак, ако някой има инфо , как се дурйат, как се управлават, какво е правил с тях, да сподели.
модулите смятам да ги ползвам през SPI , ако съм доволен сигурно схте пробвам на Microchip zbee chipa. само незнам дали ще се справя с антенката
раздуйте инфо  ако ги подкарам и аз ще изръся впечатления.
(п.п. идеята на zbee да се ползва е когато на много места има много точки за връзване и разпознаване.. и можеби един "център" при управление от дистанция и тн . да се адресират лесно и тн.... и ако не трябва да смущава други WIFI и GSM мрежи... инак незнам дали си заслужава верно по добре RF)
|
| Вто Апр 08, 2008 9:46 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
абе да не разводнявам много темата...
ама все си мисля, че в европа повече от 10dBm не е разрешено...
пък и то има няколко вида антени...(каубойците имат много детайлни апнотове), но като цяло далечината на свръзката ти зависи най-вече от:
1. Правилно съгласувана антена -> демек коефициента на стояща вълна да е около 1(това значи че цялата енергия се отдава в ефира а нямаш напрегнато поле около предавателя) затова навсякъде съветват да се експериментира - с балуун /балуун/инвертирана Ф / дипол/ или готов чип антена и т.н. обобщението е , че няма върхови резултати без експерименти
2. Чувствителност на приемника-> много ясно
3. други ефекти като отразени вълни, прочие енвироментални чудеса..(с две думи ако си в гимнастически салон, с онборд антена може да изпънеш 15-на..20 метра, но ако си в бизнес сграда 10те метра са ти прага. на гола поляна с външна антена 100м някои се хвалят ... знае ли човек)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Апр 08, 2008 11:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | MYXATA написа: абе да не разводнявам много темата... ама все си мисля, че в европа повече от 10dBm не е разрешено... пък и то има няколко вида антени...(каубойците имат много детайлни апнотове), но като цяло далечината на свръзката ти зависи най-вече от: 1. Правилно съгласувана антена -> демек коефициента на стояща вълна да е около 1(това значи че цялата енергия се отдава в ефира а нямаш напрегнато поле около предавателя) затова навсякъде съветват да се експериментира - с балуун /балуун/инвертирана Ф / дипол/ или готов чип антена и т.н. обобщението е , че няма върхови резултати без експерименти 2. Чувствителност на приемника-> много ясно  3. други ефекти като отразени вълни, прочие енвироментални чудеса..(с две думи ако си в гимнастически салон, с онборд антена може да изпънеш 15-на..20 метра, но ако си в бизнес сграда 10те метра са ти прага. на гола поляна с външна антена 100м някои се хвалят ... знае ли човек) |  |  |  |  |
и 10dbm е много. Поне чиповете които аз гледам (MRF24J40 и cc2420) са с максимална изходна 0dbm. TI имат един по нов CC2520 който позволява до 5dbm но пише че за да не нагазиш FCC, трябвало да предаваш на пакети с по нисък дюти цикъл. Така че аз мисля да се огранича до 0dbm, там като, че ли е ясно че не газиш никакви разпоредби.
относно антените - ами аз затова питам някой в конкретна ситуация при конкретни входни условия (модули, мощност и антена) какво е постигнал, та да знам горе долу какво да очаквам. Че не ми се поръчва развой преди да знам ще ми върши ли работа въобще....
|
| Сря Апр 09, 2008 8:17 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
+3dBm
|
| Чет Апр 10, 2008 7:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
мерси, информацията е полезна 
|
| Пет Апр 11, 2008 8:16 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|