Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Питане за PIC16F874а 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Питане за PIC16F874а
Бихте ли ми казали , на кой пинове на самия чип се подават данните ''data'' и на кои се подва тактовата синхронизация ''CLK'' , понеже не ми е ясно как става програмирането на този контролер.Благодаря предварително :)

Чет Юли 03, 2008 1:21 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: Питане за PIC16F874а
nikolovs написа:
Бихте ли ми казали , на кой пинове на самия чип се подават данните ''data'' и на кои се подва тактовата синхронизация ''CLK'' , понеже не ми е ясно как става програмирането на този контролер.Благодаря предварително :)

Става с програматор най-лесно. Да не би ти да смяташ да пишеш софтуера му? Невярвам.
Иначе 40 краче е "data", 39 - e "clk".

Купи си един програматор или си сглоби ако ти се занимава. Може да ти излезе и под 10лв.
Хайде дерзай.

Чет Юли 03, 2008 4:03 pm
Профил

Мнение 
Хммм , не е това проблема .Направих си програматора на млад конструктор + допълнителната приставка за PIC16F87X , но не иска да го програмира , пробвах с PONYPROG , ICPROG и дава грешка .Иначе първо го бях тествал на приставката за EEPROM 24XX , работи си без проблем , програмира и не дава грешка , а на тоя пик не иска уж и двата чипа използват сериината комуникация .Възможно ли е чипа да е дефектен или някъде греша... ?

Чет Юли 03, 2008 6:10 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Виж Vpp напрежението дали е над 13 V. Имаше и друг колега, който се оплакваше от стабилизаторите и захранвамето на тоя програматор.

Чет Юли 03, 2008 6:22 pm
Профил

Мнение 
Ами когато премеря напрежението на пин номер едно VPP е 12,8 волта понякога сам го засичал да пада под тази стоиност , мо никога не е било над 13 волта , мисля че трява да е 12 волта за да се програмира чипа или греша :!:

Чет Юли 03, 2008 6:55 pm
Профил

Мнение 
nikolovs написа:
Ами когато премеря напрежението на пин номер едно VPP е 12,8 волта понякога сам го засичал да пада под тази стоиност , мо никога не е било над 13 волта , мисля че трява да е 12 волта за да се програмира чипа или греша :!:

ЗАщо не пробваш с друг програматор.
аз с този на млад конструктор съм писал 12F629 8 пина и на същия цокъл не ще 12с509а.не мого да си овясня защо.конкретно зо стабилизаторите виж дали си ги направил по схемата правилно.средното краче на 78L12 трябва да минава през светодиода преди да отиде на маса.така вместо да стабилизира на 12в стабилизира на 12.8в
И имам един въпрос.Загряват ли ти стабилизатолите след 1-2 мин.защото на мен ми загряват и до сега не съм открил причината

Пет Юли 04, 2008 1:19 pm
Профил

Мнение 
Е проблема мисля ,че вече е разрешен.Проблема не беше в програматора , но за да се уверя прегледах всички логически връзки и схеми , max232 и hef40106 работят нормално , нивото за логическа единица на исходите на hef40106 бяха над 3 волта , което си е в нормалната граница за логическа единица , стабилизаторите не ми загряват , само 78l05 се позатопля , понеже тои е наи натоварен поради факта , че захрандва логическата част на програматора и самия програмирван чип .Желателно е да се замени с по мощен вариянт :) . За напрежение на
VPP сие напълно нормално да имате 12.5 волта напрежение , измерено директно на пиновете на самия програмирван контролер , прин 1 в моя случаи .
По отностно за серииното програмиране на моя контролер PIC16F874A , си дръпнах сервизна документация в която беше описано подробно , как става то. RB7/PGM e DATA , RB6/PGM e CLK тактова синхронизация , а на пин RB3/PGM трябва да се подаде +5 волта , т.е. лог 1 за '' Low voltage ICSP programming ''
По относно софтуера беше проблема . Изтеглих си ''WINPIC 800'' зададох ''settings - hardware settings '' и избран тип програматор ''TE20'' НА COM1 :D

Пет Юли 04, 2008 2:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]