|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: E kak ?
Нали ти казах намираш си такива който да се отпушват при по ниско напрежение например BS170 се отпушва при 3V , връзваш си ги към порта на контролера с 10 Ом и едва ли ще имаш някакви грижи
http://inst.eecs.berkeley.edu/~ee105/sp ... /BS170.pdf
Във Футурел го има за 13ст
Този е още по добър Vgs=2V и е 2А http://www.irf.com/product-info/datashe ... ll014n.pdf
Футурел : 0.780 лв.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Авг 27, 2008 5:29 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Досрамя ме, че и аз се изказах "набързо" затова хванах молива.
Как се управлява животното от Фиг.1 (BS170 напр.)? Аз имах предвид Фиг.2 където добичето при -12В е запушено а при -7В осигурява нужния ток или обратното, обаче тези напрежения не са най-точното при MOS транзисторите. Май пак до ценер и резистори се опира...
Улях се за ценера! Той трябва да е за над 12В-5В=7В за да не текат нерегламентирани токове към изхода на ПИК-а. На Фиг.3 е нарисувано нещо...
На Фиг.4 е без ценер, с източник на ток и икономисва резистори.
Edit: Фиг.4!!! Забравих да й спомена върховното предимство, т.е. +12В няма значение дали е 6 или 300 волта стига npn-а да може да разсее мощността.
_________________ Тя простотията по хората ходи
Последна промяна bongo-bongo на Чет Авг 28, 2008 5:40 am, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 27, 2008 7:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Има защо
По-долу е "класическата" схема за low side switch с NMOS. Слага се само товарно съпротивление за програмиране на тока през ледовете - задължително е
Съпротивление на гейта не се слага защото няма абсолютно никакъв смисъл в случая. Такова съпротивление се слага когато се управляват капацетивни товари за удължаване времето на отпушване и съответно намаляне на in-rush current.
3000 диода са много нещо, аз не знам каква е идеята за управлението, но от към гледна точка на драйвера желателно е да се побере в BSS138 - това е най-масовият маломощен NMOS и разликата в цената спрямо следващия обикновено е зверска. За съжаление обаче е само за до около 200-220ma. Не е добре да се товари с 300мА, макар че ще ги издържи. Затова ако може да се промени схемата... иначе друг транзистор.
|
| Сря Авг 27, 2008 7:58 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Eh bongoooooo
Пак се изказваш неподготвен, отвори линка и виж какво пише в упътването !!!
BS170 е N канален а не P канален за твоя информация, тези примери са за P-канален и в случая не вършат работа !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Авг 28, 2008 1:55 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Да де, Пламене, аз нали затова се чудя. Не че не става и с n-канален ама не и от сорта на BS170 и не с ниско прагово напрежение. Щото проблемът е към +12В, не към масата.
Но няма значение, доколкото разбрах полеваците си остават екзотика.
Edit: вижте ми горния edit, де!
Пък и ме е хванал някакъв летен грип, направо ми идва да се разкудкудякам ако все пак снеса нещо.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Чет Авг 28, 2008 2:25 am |
|
 |
|
nik
|
ако правилно съм разбрал динамична индиация няма ли да е най лесно н канални с ниско напрежение на отпушване както съм надраскал набързо, само резисторите съм забравил...
|
| Пет Авг 29, 2008 1:39 am |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Тези 5к диоди що не ги захраниш през тиристор направо от променливото през един баласт нямам идея каква ти е конфигурацията но ако тока е голям на единият сектор от диоди и граничното време на превключване на един сектор е голямо най добре си сложи тиристор, захранвай секторите през гретц и ще имаш най-малко време на светене 10мсек. на сектор, така няма да мислиш за траф или импулсно. Недостатък е обаче че не може да се реализира ШИМ и иска сравнително голямо време на светене, по скоро е приложимо за смяна на статични надписи.
|
| Нед Авг 31, 2008 7:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
miro +1.
Класиката си е класика. Не е казал какви токове ще гони, но ако може да ръгне bss138... по лесно и евтино едва ли ще се намери. Най малкото защото NPN+PNP + два базови резистора, имат цена за насищане по висока от bss138 + насищането му  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 01, 2008 8:13 am |
|
 |
|
potanin
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 14, 2007 12:44 pm Мнения: 5 Местоположение: София
|
В Комет Електроникс се продават специализирани драйвери за управление на мощни светодиоди ZXLD1360ET5 с работен ток до 1 А и работно напрежение от 7 до 30 в.
|
| Нед Сеп 14, 2008 6:16 pm |
|
|