|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:15 pm
USB зарядно за NiCd/NiMh и захранване 3.3V
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
ji4ka,
Вероятно не съм се изразил правилно. Под хардуерна подръжка разбирам решение, което независимо процесора дали е забил, или е "намазал" някои от регистрите си (примерно тези за конфигурацията на компараторите му) винаги да работи. Вариянта с компараторите на пика не мисля, че реализира чак такава HW поддъжка и има вероятност (поне теоретична) да не защити схемата във всички възможни ситуации. Лично мен - такива решения не ме кефят...
|
| Пон Май 17, 2010 10:00 am |
|
 |
|
ji4ka
|
По същата логика може да се допусне ,че и външната схема може да се омаже (например някой кондензатор или резистор да откачи). В случая две батерийки едва ли могат да направят кой знае каква беля, а с няколко пасивни елемента на подходящи места, може да се направи така , че и "насила" да им е трудно. А ако проца се омаже, значи всичко си е за боклука, защото то друго май няма. И така и иначе все става, майстора да си преценява.
|
| Пон Май 17, 2010 12:39 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако има скапан или разпоен компонент - спасение почти няма. Даже няма.
Но виж софтуера е друга работа ... винаги има бъгове (ще кажете ми те трябва да са изчистени в крайното изделие), а също така и най-различни смущаващи процесора въздействия (примерно електромагнитни и/или електростатични). И двата сценария могат да доведат примерно до омазване на сетингите на регистрите на компараторите и PWM-a в следствие на което да се стигне до аварийна ситуация.
Разбира се ако една схема може да се опрости (или поевтини) си струва да се замислим как част от хардуера да го заменим с процесора+софтуер. (даже и за малки производстверни серии - ей-така - за спорта )
Конкретния въпрос в случая е как ако използваме PWM на процесора и вътрешните му компаратори да предпазим схемата от самоповреждане в критичните ситуации.
Каква ти е идеята? Какви компоненти имаш в предвид и къде да ги вържем? Все пак говорим за батерийно устройство (разсейваните мощности са критични за живота на батериите), а и изходния ток не е малък (150мА мисля беше)
|
| Вто Май 18, 2010 5:41 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Батериите са най-малкия проблем, по-важно е да не стане някоя по-голяма беля. Например на твоята схема ако степдауна на зарядното "зависне", УСБ-то може да се окаже почти накъсо вързано към батериите. Някъде по тая линия може да се сложи резисторче или възстановяем предпазител, или самия дросел да е с по-високо съпротивление, за да ограничи тока до допустими нива. Ей такива работи, но всичко е много схемно зависимо. Юзера едва ли ще забележи, ако зареждачката не е много ефективна , обаче ако изгори УСБ-порта ще забележи и още как. 
|
| Вто Май 18, 2010 10:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
ji4ka, просто информативно да те питам, давал ли си USB на късо?
... "One of the USB ports have exceeded maximum allowed power consumption and will be shut down" ...
Те това съобщение съм го виждал на живо. Може би контролера ми е "истински" (Compaq PIII Win XP) - незнам. Ама според мен всички трябва да го имат това нещо.
Втория порт продължи да си работи нормално, а след това и спрения си тръгна нормално (след няколко кликвания).
Не че трябва да се разчита на това, но все пак си мисля, че това са нeща наложени от USB стандарта.
|
| Сря Май 19, 2010 8:45 am |
|
 |
|
plameniv
|
Всеки USB порт си има собствена PWM захранваща схема и има и задължително защита от късо.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Май 19, 2010 12:33 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пак се изказваш неподготвен. Повече от половината жълти USB портове нямат защита. В повечето случаи има тънка печатна пътека която изгаря като се даде на късо и зашитата на захранването не задейства навреме.
|
| Сря Май 19, 2010 2:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз също не съм мераклия да си ошетвам портовете, ама това стана случайно. Но и все пак РС-то си е истинско. Нямам намерение да тествам на жълтото дали пак така ще стане.
За 500ма тая писта трябва да е микрони че да изгори навреме.
Въобще не съм запознат с USB-тата, и затова ще питам : ако няма никаква защита, как тогава ще си следи тока. Най-малкото ако има измерване, ще може софтуерно да го изключи - както се получи при мен.
|
| Сря Май 19, 2010 2:38 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
На повечето дъна не се мери: системата пита всяко ново устройство колко ток ще дърпа и му парафира присъствието. Оттук нататък се разчита на "честна дума" че няма да надвиши. Но наистина има и дъна, които го мерят. Имам такова, на Intel с вградена графика, и там и аз съм виждал прозорци с предупреждение, когато "леко" го закъся. Windows го поддържа, друг въпрос е дали хардуерът също го поддържа. На някои дъна на захранването на USB има позистор за предпазител.
|
| Сря Май 19, 2010 7:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Не по темата
Ааа, това с позисторите е велик номер, направо не вярвах че техниката е стигнала дотам докато не се сблъсках. Съдраха се да ми носят "повредени" платки от нови кафемашини. Нищо не откривах докато не ми домъкнаха цяла машина и след замерване на напреженията забелязах, че "варисторът" всъщност е включен последователно и чак тогава разбрах за новите позистори.
Т.е. повредата бе в управлявания чарк, де.
Edit: давал съм много пъти USB-то накъсо и все ми се е изключвал целият комп.
|
| Сря Май 19, 2010 9:55 pm |
|
|