Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Кристал, PLL и EMI...? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Кристал, PLL и EMI...?
Тия дни ме е налегнало едино чудене :) . Предстои ми да ходя след седмица да сертифицирам поредната джаджа на EMI/EMC и се замислих по следната тема: кой вариант е по-добър за EMI (ако въобще има значение) - 5MHz кристал, от който PLL-а на контролера прави 80MHz клок или примерно 20MHz кристал, от който PLL-a пак прави 80MHz клок. Т.е. единия път имаме малък кристал и по-голям множител на PLL-a, а после по-голям кристал и по-малък множител на PLL-а. До сега никога не съм си правил такива експерименти, не щото не искам, а щото 1 ден в лаб-а е $2400 :) . Единствено съм пробвал с PLL и без PLL ама то това е ясно и без да го пробва човек. Та някой има ли мнение/опит по въпроса :) ?

Пет Апр 12, 2013 4:39 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Кристал, PLL и EMI...?
без да претендирам че съм прав, по усет бих заложил на по-голям кристал и по-малък pll множител

Пет Апр 12, 2013 5:21 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
.... Единствено съм пробвал с PLL и без PLL ама то това е ясно и без да го пробва човек. Та някой има ли мнение/опит по въпроса :) ?

Само мнение имам в наличност, и то е, че колкото по-голямо е отношението между
крайната и опорната честота, толкова по-голям ще е фазовият шум в крайната;
бих очаквал това да има известен ала-"spread spectrum" ефект и оттам да прави
по-размазани/ниски пикове в EMI спектъра. Та бих заложил на по-голям делител
по тая логика; ама не съм RF грамотен в особена степен та не взимай мнението ми
много над шума.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Апр 12, 2013 7:36 am
Профил WWW
Аватар

Аз си признавам, че и аз си нямам идея - първо си мислих като Н'бабане Гт'муан'га, че по-голям кристал ще е по-добре, после пък ме налегнаха мисли подобни на твоите и като резултат сега си нямам идея кое как ще е. Ако нещо стане и не минем както съм го намислил по подразбиране, тоя път ще пробвам варианти и ще видим какво ще стане :) .

Пет Апр 12, 2013 2:40 pm
Профил
Аватар

Аз бях питал същото преди време някъде, но въпросът ми тогава беше кое ще има по-голяма точност. :)

Пет Апр 12, 2013 2:58 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Само мнение имам в наличност, и то е, че колкото по-голямо е отношението между
крайната и опорната честота, толкова по-голям ще е фазовият шум в крайната;

Това по принцип е така. Но ако някой PLL е така направен, че сигналът в изхода е близък до спредиран, то положението с този PLL е много много лошо.
Моят опит показва, че относно излъчванията, не е толкова важно какъв е самият PLL, по-важно е как са направени делителите на честота. Аз бих заложил на по-висока честота на кварца, защото при по-висока честота делителите превключват "по-меко" , а и високата честота по-лесно се филтрира в изхода на фазовия детектор.
Димитре, имаш ли повече информация за въпросния PLL : делители, честоти на сравнение, изходни филтри...?

Пет Апр 12, 2013 11:02 pm
Профил
Аватар

Бе делителите са вътре в контролера и обикновено не са изведени навън та може би
не трополят много. То и едва ли някой ти казва дали са синхронни или асинхронни
броячи, последното е мнооого по-малка беля но пък с тях делители се правят по-трудно....

За спредването на спектъра нямам идея кое е много и кое малко, далеч по-малко RF
съм от тебе, но ако фазовият шум е в разумни граници но примерно няколко пъти повече
отколкото би бил в някакъв добре приспан PLL с малко делене може ли да се очаква ефекта
както си мисля?

Съб Апр 13, 2013 12:10 am
Профил WWW

Dimitar написа:
5MHz кристал

Аз също не знам кое е по-добре, ама да те подсетя само че ако сложиш кварц под 10Mhz се препоръчва сериен резистор на Xout..

btw Атмел имаха много добър апп ноте за PLLа на SAM7S, там даваха теорията и как се смятат филтри... ама нещо не го намирам сега на сайта им....

Съб Апр 13, 2013 1:01 am
Профил
Аватар

Ицо написа:
Димитре, имаш ли повече информация за въпросния PLL : делители, честоти на сравнение, изходни филтри...?

Става въпрос за MCU-то на Фрискейл MC9S12XS128.
Цитат:
Аз също не знам кое е по-добре, ама да те подсетя само че ако сложиш кварц под 10Mhz се препоръчва сериен резистор на Xout..

5-я мегахерца ги дадох само за пример. Реално кварца ми е 8MHz и PLL го вдига до 80. Работи като Loop Controlled Pierce Oscillator и от вън му трябват само два кондензатора (по дейташит - bias резистора бил вграден, а токоограничаващия не бил нужен, защото контролирали усилването динамично ). Това за тоя Loop Controlled Pierce Oscillator, който работи с кварцове до 16MHz. Другия режим е Full swing Pierce Oscillator, ама аз така или иначе ако опра до него ще го ползвам с кварцове над 16MHz, така че пак няма да ми трябва сериен резистор. PLL има вграден и някакъв честотен модулатор (модулира с честотата разделена на 16), който казват че допълнително намалявал емисиите.

Съб Апр 13, 2013 1:15 am
Профил
Аватар

бе той не ги намалява, а ги размества. това се прави за да се излъже измервателния приемник и по-скоро амплитудния му детектор. ако се мери в квази-пик rрежим, за да натрупа достатъчно ниво на дадена честота, тя трябва да е постоянно там. ако се мести с по-малка времеконстанта от тази на детектора, той почва да не я "вижда"

не мисля, че може да се даде универсален съвет на въпроса ти. мерене му е майката.
щото в моторола правят PLL-а по един начин, в ST по друг, за атмел не смея да прогнозирам :D

Съб Апр 13, 2013 10:53 am
Профил
Аватар

това е проблем, решението на който и на мен би ми било интересно.
emi или шумове по принцип освен другите причини, възникват и като следтствие на джитера в клоковете и фазовите разлики породени от него. а джитера възниква основно в чипа, не в кристала. ако ти е рутната добре платката, все пак си мисля, че е по-добре клока да ти го генерира в по-голяма степен кристала и в по-малка pll, отколкото обратно.

Съб Апр 13, 2013 12:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Ако не ме лъже паметта меренето в камерата се прави на Resolution Bandwidth 30kHz. При тези малки множители "spread-ването" поради фазовия шум е от порядъка на десетки херци, така че не би дало осезаема разлика.
А другите фактори са божа работа.
Май най-добре е да си направиш някакви предварителни измервания и без камера.
При нас колегата, който ги прави тези магии, се връзва с една жица към платката със спектралния анализатор и почва да бори пиковете, които вижда, без да му пука от външните сигнали. След това тестовете в камерата минават сравнително лесно.

Съб Апр 13, 2013 6:27 pm
Профил
Аватар

Е ей го отговора, щом лентата е много по-широка от spread-ването та то да не може
да излъже измерването най-вероятно просто няма да има разлика.
Броячите са в чипа та едва ли излъчват много, а и сигурно все толкова
тригери се въртят независимо от коефициента на делене.

Съб Апр 13, 2013 7:46 pm
Профил WWW
Аватар

ДедоБоре написа:
не мисля, че може да се даде универсален съвет на въпроса ти. мерене му е майката.
щото в моторола правят PLL-а по един начин, в ST по друг, за атмел не смея да прогнозирам :D

И аз така мисля.
Лентите за измерване на EMC са 120 kHz, 9 kHz и 200 Hz. Ефектът на "спредиране " заради повече фазов шум в PLL-a би се усетил само на последната, при това не много силно.
А относно Атмел - техните 8051 , без да имат PLL ,работят предимно като джамери :) . Не знам тяхна ли е заслугата или на Интел, но явно е проблем с деленето - честотата е кратна на кварца, разделена на 6. Излъчва буквално "през чипа" , до над 500 MHz и се премахва само с дебели ламарини :). По-новите процесори на Атмел са значително подобрени в това отношение.

Нед Апр 14, 2013 10:06 am
Профил
Аватар

Ха, предположението ми за нечуващи се броячи щото били вътре в чипа явно се
оказа тотално погрешно. Колко антена могат да имат на един нищо и никакъв
кристал и пак... :) . Може и телчетата от чипа до краката да им влизат в работа де,
някои кофти маси вътре и т.н. и ей го предавателят всъщност.

Нед Апр 14, 2013 10:14 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща