|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:07 am
Отзиви за TM4C, STM32F0 и SAMD20 ?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Отзиви за TM4C, STM32F0 и SAMD20 ?
Ако някой е бил отвратен от някои от изброените куртексчета сега е момента да си излее мъката  че мисля да спретна нещо с някои от тия, първия на каубойците съм го набелязал щото има ethernet PHY (tm4c129x) a за М0-те се двуумя кое да е,,, тия на ST са евтини, ама параметрите на Атемел са много по-добри. Не съм гледал ерати още и не ми се гледа да не се плаша  п.с. Tiva-та почнах да й пиша хедърите и вече се замислям, то за един тъп sysctl има 200 регистъра....
|
| Съб Авг 23, 2014 12:57 pm |
|
 |
|
Pif
|
 Re: Отзиви за TM4C, STM32F0 и SAMD20 ?
За м3 на СТ мога да кажа само хубави приказки. Те пуснаха и едни по-нови М3-та с повече мрежова периферия. Единственния недостатък е, че трябва да им построиш АЕЦ за да работят. За м0 нищо не мога да ти кажа, освен че масово ги слагат по кафеварки и други тъпи устройства.
|
| Съб Авг 23, 2014 2:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
чак пък хубави... освен ако не ги сравняваш с кинетисите;-)
|
| Съб Авг 23, 2014 6:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Тивата не е ли малко безмислена? BGA на 0.5мм стъпка води задължително поне 4 слоя, при това с малки дупки и тънки писти. Пък и чипа не е ич за без пари. като сметнеш скъпа платка + скъп чип... по-добре външен PHY
|
| Съб Авг 23, 2014 6:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ей Дедо, ти сега ми задаваш едни въпроси... тивата я има в lqfp128, което е ОК... виж цена не бях гледал щото преди 6м още го нямаше по магазините... та тогава си купих едни 5 лънчпада по 20$, които за конкретния проект може и да са достатъчни, или ще се поръчат още и надали ще се стигне до там да правя платка... Ако бях знаел цената можеше и да гледам други чепове, просто имам опит с луминарито дето е с phy и то не беше никак скъпо и изобщо не се замислих даже... То за тоя проект е все тая, ама нямаше да е зле да не е скъпо, за да може евентуално да се ползва и в бъдещи проекти. Днешно време квото и да правиш все се налага да го вържеш в мрежата 
|
| Съб Авг 23, 2014 7:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А с какъв стек го планираш това?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Авг 24, 2014 10:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми то и сега ги няма по "магазините". само в маузера има един вид, при това 3-4 пъти по-малко бройки, отколкото китчета с тоя чип.
направи ми впечатление, че моделите с етернет са само с 256К РАМ?
|
| Нед Авг 24, 2014 1:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
lwIP... доволен съм и не виждам причина да търся друго, още повече че вече ми е портнато за луминари и се надявам да тръгне и на тивата ако не ми мине котка път  магазините тепърва се надявам да ги заредят... предполагам чакаха да се изчерпи LM3S9B90 май беше. Иначе 256К е май само, което е ОК... или поне е тавана на разумното. Повече никой не слага, по-малко.... може, ама няма нужда 
|
| Нед Авг 24, 2014 9:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
размигах тивата, обаче нещо честотата на мигане не беше такава каквато очаквам и реших да видя как конфигурирам PLL и другите простотии... За по-нагледно реших да изкарам CPU клока на пин да гледам и на осцилоскопа. И тая конфигурация я сложих баш в началото на ресет вектора. Голям грешка При първото дебъгване ми гръмна конфигурацията на пин-а, ама дебъгвах със step-over и не разбрах защо гръмна, Това не е голяма изненада де, кода съм го прехвърлил от луминари и не е тестван. Изненадата беше че повече проца не иска да се конектва... Нито с тяхното ICDI, нито с моето Пиди нито в SWD нито в JTAG не ще и не ще да конектне. Всъщност PЕЕDI в JTAG след дълго мислене конектва, обаче не може да чете никаква памет, не мога и да изтрия флаша... Ей големи тъпанари са тия кравари  едит: успях да го забърша с техния LMFlash... ама как са го направили не е истина направо
|
| Сря Сеп 03, 2014 11:05 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако си решил да тестваш екзотики, погледни cortex-ите на Silabs. Едната им серия е от EnergyMicro, но имат и тяхна си - Si..161, нещо такова. На мен ми допаднаха като спецификация, но се размина ползването им. Заслужава си да им се хвърли едно око.
|
| Сря Сеп 03, 2014 9:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е аз куртекс дето да не е така, не съм барал.  На СТМ и Фрискеил е същото - забатачиш ли GPIO-то някъде в началото на кода - JTAG-а се хлопва и аре в киреча. И само бутлоадера може да го оправи. Стандартен фичър дет се вика...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 04, 2014 8:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Да де, ама ST и Atmel имат пинове - BOOT и ERASE съответно. А луминари няма нищо. На всичкото отгоре ресетите им са омазани още от едно време. По стандарт при АРМ трябва да има системен ресет и дебъг ресет и двата да са различни. Дебъгера трябва да може да избичи системен ресет и докато всичко е в ресет да се конектне и да вдигне един бит кура да спре на първата инструкция след ресет. При луминари системния ресет ресетва и дебъг частта и не става просто да се вържеш. А като пуснеш ресета той хуква и се омазва. Имат си някаква "вълшебна" комбинация, но явно са я сменили и не бачкаше. А тяхното ИCDI дето е инсталирано на евал платката пък ако не се конектне към проца се разкача и от USB. Мен това ме измъчи най-много щото викам си хибаво аз ще взема windows и ще си инсталирам техния флашер ама то като ICDI не бачка нищо няма да стане. А то с power up държиш ресета ръчно докато не ти каже и някак си става, даже не разбрах как точно ама стана и не ми се занимава повече... Забелязах също че системния контрол (PLL-и и други настройки) не се ресетват. Нито от ресет бутона нито от дебъг ресета. Май за пръв път срещам чеп който да не си ресетва всичко при ресет. Иначе както и при старите луминарита продължават да изпълняват код от буут рома докато е в ресет. За хора без опит сигурно ще ги шашне - натискаш ресета на платката и докато го държиш разни светодиоди мигат (не е щото са хвърчащи gpio, мигат си като на дискотека).
|
| Чет Сеп 04, 2014 9:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Всеки луд с номера си е явно... аз откак видях творенията на Фрискеил, вече нищо не може да ме учуди. Ама с тези си постове успешно ме отказа и от краварските куртекси.
Върнах се на СТМ и при всичките им говна, направо ми изглеждат песен...
|
| Чет Сеп 04, 2014 9:53 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
|
| Чет Сеп 04, 2014 10:20 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами аз продължавам да си поддържам тройката - Атмел-Луминари-СТМ... Ще се въздържа от предложението на gicho за силабсове, очевидно и фрийскейл няма да погледна  В интерес на истината Атмел са единствените, към които нямам почти никакви забележки. Технически имам предвид. Иначе не ги ползвам щото са мудни, и защото търговската им политика е тъпа. С години бавеха куртексите си щото имаха SAM7, сега направиха 1000 куртекса обаче гамата им е непълна, нямат по-сериозен M3/M4 с памети, етернети, lcd и т.н. щото предполагам не искат да се застъпват с A5-ците си. Вероятно са прави, ама аз не искам да минавам на BGA... Луминари за мен са втори или поне ще си върнат второто място ако тиви-те има потръгнат. Верно с ресетите е голяма боза, надявам се да не тръгнат да слагат пак патчове във флаша само. Спрямо STM обаче перифериията им е по-добра и с повече функции. Примерно всичките им серийни (uart, spi, i2c) си имат фифо, имат и дма. Преди дма-то беше кофти и изобщо не го ползвах, сега не знам уж са го променили ама не съм стигнал до него. Въпросът е че има избор ако искаш дма с дма, ако искаш без - няма проблеми, минимум 8 думи фифо има навсякъде няма как да изпуснеш данни, а и като пращаш пращаш накуп по много. USB-то им е много по-читаво. Eternet-a също, особено това с вграденото PHY е много удобно, щото не хаби пинове. Преди имаха вариант с и без нет. Един и същ корпус, другите периферии еднакви, съответно правим еднакви платки... разликата е само дали има или няма нет. Надявам се и на новите тиви така да си имат алтернативи. А и серията е максималното което може да се сложи в малък куртекс - до 256K SRAM, 1MB flash, eternet, usb, LCD, 8 uarts, 10 i2c абе има си всичко... СТМ единственото им предимство е опцията с две USB-та. Ама аз така и не мога да подкарам хостта, тъй че не съм се възползвал кой знае колко... Между другото на мен ми е все тая кой от 3-та производителя ще ползвам... софтуера от драйвери нагоре ми е еднакъв, така че въпроса е само на цена и доставка на джелязото.
|
| Чет Сеп 04, 2014 11:08 am |
|
|