|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:29 pm
И 6 пиновите процесори на мокрочип не са вече уникални.
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 И 6 пиновите процесори на мокрочип не са вече уникални.
|
| Пон Май 22, 2006 4:57 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: И 6 пиновите процесори на мокрочип не са вече уникални.
Ако пък мога да разбера каква е тази неистова омраза към Майкрочип....
Какво им е на контролерите ?
Правят си ги, работят. Надежни са. Тук там по някой бъг или някоя глупост има, но пък ако ми цитираш процесор без бъгове обещавам че ще те почерпя! 
|
| Пон Май 22, 2006 5:39 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Пон Май 22, 2006 6:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аааа супер са бе - как. Ето сега си се кефя на една малка платчица дето си купих от тях - има един цокъл за ИС и едно мило пик-че и струва само 37$. Кво и плащаш  . Много готина платчица - добре, че са направили цялата серия чипове 16F6xx да немогат да се дебъгват, та да си купиш една такава платчица ако искаш много дебъг-а. И нестига това, ами са помислили и за моето неистово желание да решавам тъпи проблеми и са я направили да може да се включва само на мястото на нормален DIP чип и понеже моя е SO-14 сега кефа ми е 3 пъти по-голям. Обичам ги, толкова много ги обичам, че чак почвам да се влюбвам  .
Баси и тъпите парчета са тия - чак неможе да ми го побере главата как може да са толкова кухи лейки  .
|
| Пон Май 22, 2006 6:36 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Митьо, Митьо! Ти просто си видял върха на айсберга. 90% от гадорията обаче е под водата. Може и в мен да е причината, ама на PIC проектите разработката ми върви около 3 пъти по-бавно, отколкото ако е на контролер.
|
| Пон Май 22, 2006 6:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Много сте забавни в тая секта, нямате равни.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 22, 2006 7:09 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Tisho. Аз тоя път нищо не съм казал за каква омраза към Микрочип ми говориш 
|
| Пон Май 22, 2006 7:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
При мен също е така. Това беше причината в БГ да искам за проект с пик 3 пъти по-висока цена. Ама тука съм на заплата и въобще не ми пука  . Като иска шефа пик - с пик да е. Това обаче не ми пречи да ги мразя. Може да е субективно нещо, но пък прекалено много глупости има дето ме дразнят. За каква секта става въпрос, като аз не съм превърженик на точно определен контролер. Просто от всички, пиковете са ми най-омразни. Неможе да се правиш на велик и елементарни неща да не са наред. Аз поне имах честа да се срещна лично с някой хора от тая фирма и честно да ви кажа толкова надут народ и самочувствие без покритие не бях виждал досега. И на всичкото отгоре да ръсиш глупости как си светлинни години напред от TI и Моторола и как Maxim те копирали щото неможели да измислят нищо (представяте ли си - Maxim  ). Е тва вече ми идва в повече. И да ми разправяте тука, че съм и сектаджия - незнам, странно ми е  . Ама всеки има право да си говори каквото си иска и да си ползва каквото си иска де. Живеем в свободен свят - щом ви харесват пиковете - ползвайте ги. Ама ме оставете и мен да съм си недоволен от тях.
|
| Пон Май 22, 2006 7:44 pm |
|
 |
|
3aek
|
ами това си е типично marketing hype на тез пичове това им е работата и аз искрено се възхищавам на такива компании - имаш посредтвен продукт който успяваш да наложиш и да продаваш по-скъпо от конкуренцията
Американците са царе в това, примери много:
1. компанията КоКа КоЛа която в продължение на един век продава вода с карамелизирана захар на цената на която върви портокалов сок в същото количество, реклама и пак реклама му е майката
или
2. компанията Parallax която продава PIC16C57 микроконтролери с 2К програмка вътре за $40 и дебело ръководство как да мигаш светодиоди с него
така че като се надуват те просто утвърждават впечатлението на тези които не разбират че работята с велика компания - просто част от фирмената политика
|
| Пон Май 22, 2006 8:04 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Досега съм работил главно с AVR. Това бяха и първите микроконтролери с които съм се занимавал (преди около 4 години започнах). Мислех, че никога няма да седна да уча и ПИК-ове, но се налага да работиш и с други контролери (или поне подобие), които не харесваш. И въпреки, че се занимавам от горе-доло доста време с програмиране, нещо не ми върви много работата с ПИК. Като, че ли с AVR-ите ми беше много по-лесно, даже и да не се бях занимавал преди това с някакви MCU-та.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пон Май 22, 2006 8:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Да така е - аз това им го признавам. Пак казвам - имат страхотни идеи и маркетинг. Ама мен това като инженер не ме вълнува  . Ако бях маркетинг специалист щях да тръбя - МАЙКРОЧИП СА БОГОВЕТЕ НА МАРКЕТИНГА  . Да, ама не - както е казваше един пич  .
|
| Пон Май 22, 2006 8:42 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
На мен пък ми върви най-бързо развоя с ПиклЮвци, тъй като ги използвам от 1997г. Знам почти всичко за тях. И съм предварително подготвен за всякакви изненади от тяхна страна. Ама почна да ми омръзва, все да ги дебна. А съм правил с тях доста по-сложни устройства от мигане на светодиод. От друга страна AVR като развой да не би да са нещо по-добро ? Едни AVR могат да се дебъгват други не могат, едни паралелно се програмират, други последователно, ако му запишеш в конфигурацията еди какво си, после не можел серийно да се програмира. МСП-тата като ги заключиш, после не можеш да ги програмираш повторно щото изгаряли интерфейса, допълнително трябва да си правиш интерфейса за програмиране. Това не са ли простотии ? Всеки си има трески за дялане.
Според мен използвате само ПиклЮвци и затова само за тях говорите, ако използвахте други процесори щяхте да критикувате тях, ама като не използвате ... 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Май 22, 2006 9:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Пирев пак изби рибата  . Ти щото си напушен ли така говориш, или да
ПП. Между другото, като си отворен на пикове - я ми кажи що тая допълнителна платка дето я взех уж да дебъгвам - пак неще да дебъгва. Като програмирам с ICD2-то като програматор - работи. Катоя я програмирам в режим на дебъгер (нали уж затова я взехме) - неще. Неспира на никакви точки на прекъсване и си прави каквото си ще  .
|
| Пон Май 22, 2006 9:45 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Редките моменти на сблъсък с тези боклуци ни напомнят често защо ги мразим толкова.
А и популярноста им в Bg дразни още повече.
И тъи като който плаща поръчва музиката сблъсъка с тях е неизбежен понякога.
Но радостно е че в единствения клас процесори в който нямаха аналог сега се намесиха и freescale и то с няколко процесора дето са и несравнимо по добри в всяко отношение от мокрочипските.
Дано се сети някой от родните ни дистрибутори че на тая фирма трябва да се обърне внимание.
Срещат се представители на родните търговски фирми тук и дано някой се сети че може да се пробва да се представи и Freescale в България.
|
| Пон Май 22, 2006 9:48 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
С треви(освен чист тютюнец) и прахчета не съм имал вземане/даване досега, надявам се и занапред да не опра до тях
@Dimitar не използвам ICD-2, използвам ICD-S40, защото там се дебъгва и програмира много по-бързо, много по-рядко зависва, зависне ли пък(рядко, но и това става), изключваш/включваш ICD-S40 и това е достатъчно. Ако все пак ми се налага да използвам малките процесори, правя си една интерфейсна платка с някой по-голям техен брат, забождам жиците и правя развоя с големия процесор, после следва
Така става най-бързо и лесно. Пинове и ресурси бол, после прехвърлянето към малкия пикльо става за часове.
Сега отностно невъзможността да дебъгваш с ICD-2, ICD-S40 е много капризен към MCLR мрежата. Ако там има нещо различно от 100nF към GND и 47к към +Pwr може да програмира, но не може да дебъгва. Причината е, че след като дебъгера подаде сигнал RESET, трябва след определено време процесора да го е направил и да започне да се дебъгва, ако не се рестартира в това време, се изпълнява код да речем от средата на програмата, Watch прозорците показват глупости и т.н. Предполагам, че и при ICD-2 е същата хавата. Веднъж се зачетох в процедурата на влизане в режим на дебъгване, оказа се че няма сносна синхронизация между дебъгвания и дебъгващия, след подаване на RESET от страна на последния.
Пикльовците не са кой знае каква добра стока за хвалене, но пък чак толкова да ги мразите, ми се струва някак си смешно, след като почти не ги използвате. По-скоро трябва такива като мен да ги мразят, щото основно тях използвам. Като се замисля, може би едно 85% от нещата с процесори съм ги правил с пикльовци. Мислех си да се захвана с далАВеРите, обаче колкото повече четях за тях, толкова повече усещах, че не са кой знае какво в повече от пикльовците. Затова и се отказах да се занимавам с AVR. След като владея много добре пикльовци и ми вършат чудесно работа в ежедневието, защо да си блъскам кратуната с още един вид процесори ? Не виждам разумна причина. Ако се наложи един ден, за 2-3 седмици ще овладея и AVR. Така че, вместо с AVR в момента се занимавам със строителни работи: дай тухли, дай вар, дай киреч ... я сега ела да видиш какво направи  ( навремето в електротехникума имаше един майстор бай Слави, лека му пръст на човека, колко работи изучихме по край него на строежа на новата сграда на техникума  )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Май 22, 2006 11:19 pm |
|
|