Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Управление на LED-ове? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Управление на LED-ове?
В общи линии се чудя кой е най-подходящия начин за динамично управление на индикация с LED. Схемичката с NPN транзистори работи когато VDD=VCC (заради емитерния повторител). Но когато захранващото за индикацията е 12В явно не става. Замяната на Т2 с PNP май не е удачна.
Какво е най-елегантното решение (с минимален брой компоненти)? Мисля си за MOS транзистори, подходящо ли е?

Прикачени файлове:
led.png
led.png [ 3.94 KiB | Прегледано 3849 пъти ]
Вто Авг 26, 2008 11:54 am
Профил

Мнение Re: Управление на LED-ове?
milenjs написа:
В общи линии се чудя кой е най-подходящия начин за динамично управление на индикация с LED. Схемичката с NPN транзистори работи когато VDD=VCC (заради емитерния повторител). Но когато захранващото за индикацията е 12В явно не става. Замяната на Т2 с PNP май не е удачна.
Какво е най-елегантното решение (с минимален брой компоненти)? Мисля си за MOS транзистори, подходящо ли е?

А защо са ти 2 транзистора като контролера може да захрани твоя лед?
Чак пък полеви транзистор да слагаш освен ако не е много мощен този ЛЕД, но имай в предвид че на някой полеви транзистори им трябва почти 12V на гейта за да се отпуши на 100% !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Авг 26, 2008 12:13 pm
Профил

Мнение 
Питането е принципно, става въпрос за група от диоди с напрежение ~8V и няма начин да се подкарат на 5В, за една динамична индикация, не съм смятал точно но работата отива към 5000 диода ;)

Вто Авг 26, 2008 1:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бих ти предложил ULN200x ама те много светодиодите. Иначе там са дарлингтони и нямат проблеми с 12 волта до 500 ма. Но ако трябва да се избира между 16 транзистора (+ съответните R) и ULN, интегралната схема печели със своите 18 крачета за 8 входа/изхода.

Вто Авг 26, 2008 2:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Правил съм такова нещо- ставаше въпрос за сетлинно табло, което така и не се изработи но пуснах управлението. Управлявах един MOSFET IRF630 директно от порта през 10к резистор. За пробите му връзвах една миньонка лампа на ~220В през един диод(за да изправя напрежението). Бях реализирал и софтуерен ШИМ. Държеше се отлично без проблеми.

Вто Авг 26, 2008 2:29 pm
Профил

Мнение МММ
Zeus написа:
Правил съм такова нещо- ставаше въпрос за сетлинно табло, което така и не се изработи но пуснах управлението. Управлявах един MOSFET IRF630 директно от порта през 10к резистор. За пробите му връзвах една миньонка лампа на ~220В през един диод(за да изправя напрежението). Бях реализирал и софтуерен ШИМ. Държеше се отлично без проблеми.

На мосфет 10к си е малко рисковано да остане запушен , най добре да не е повече 10-200 Ом за да може да се разреди големия капацитет на гейта !!!
Но трбва да се търси мосфет с относително ниско напрежение за отпушване на 100% на гейта, иначе ще бъде в режим на усилване и така дрейн сорс ще има по голямо съпротивление и ще загрява !!!

Вто Авг 26, 2008 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
Питането е принципно, става въпрос за група от диоди с напрежение ~8V и няма начин да се подкарат на 5В, за една динамична индикация, не съм смятал точно но работата отива към 5000 диода ;)

Просто трябва да сложиш още един транзистор, (прп) , които да управлява транзистора (какъвто и де е) дето е на общия анод.
Най- простото решение е, разбира се, да използваш процесор, на който тези пинове да са с отворен колектор (open drain).

Сря Авг 27, 2008 1:19 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Bla-blah!
Ама вие само от програмиране ли разбирате?! Въпросът на Милен не е принципен, той е генерален!
Милене, схемата която си нарисувал е "прекалено аналогова" и доколкото разбирам дори с 5-те волта няма да се оправиш. Наистина си за PNP, най-лесно е да подадеш сигнала през резисторен делител така че при "1" на изхода напрежението база-емитер да е под 0,6В. Ама при "0" става сложно защото базовият ток може да е недостатъчен. Препоръчвам ти верига от ценер (напр. 5,1В), резистор ограничаващ тока до 5-10мА (напр. 680-820 Ом) и резистор база-емитер от порядъка на 220 Ома. Направи някоя сметка, де!

Доколкото знам има буфери които заместват PNP-то обаче milenjs не казва нищо за тока през LED.

И щото сме в 21-и век: ползвайте MOS ако ви отърва...

Сря Авг 27, 2008 6:05 am
Профил

Мнение 
Явно няма начин да се мине само с един транзистор. А колко лесно би било ако имаше 12 волтови PIC-ове или други масово разпространенти MCU-та. Или такива с отворен колектор. Тока - макс. около 300 мА.

Сря Авг 27, 2008 8:24 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Споко, има и МОС транзистори дето се управляват с ниско напрежение, 5V (като HDMOS). Иди в Комет-а и си вземи на Zetex ZVN2106 примерно, и без резистор на гейта, направо към пина на контролера. Ако този пин е push-pull, демек да може да синк-ва и да сорс-ва поне 1mA, проблеми нямаш. А пък BS170 си e направо за без пари и също ще ти свърши работа за 5V.

Сря Авг 27, 2008 10:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Полевия не се ли отпушва твърде бавно при малък ток на гейта? При динамична индикация може да има значение.
Аз съм си направил 3х7+1 сегментна динамична индикация с 3 малки биполярни NPN на общия катод. Бачка си екстра. :)

Сря Авг 27, 2008 11:24 am
Профил

Мнение Mda
Реконструктор написа:
Полевия не се ли отпушва твърде бавно при малък ток на гейта? При динамична индикация може да има значение.
Аз съм си направил 3х7+1 сегментна динамична индикация с 3 малки биполярни NPN на общия катод. Бачка си екстра. :)

Бързодействието зависи от капацитета на гейта ако е голям е бавен ако е малък е по бърз. Именно заради това се препоръчва малък резистор на гейта ~10-20 Ом за да може да се отпушва и запушва бързо, но не и без резистор въпреки че си мисля че няма какво да му стане но ще ограничи тока на заряд и разряд да не се случи нещо лошо на изхода на контролера!
Така че ако намериш полеви с ниско напрежение на отпушване слагай без да му мислиш много ще е доста по добре :)

Сря Авг 27, 2008 11:51 am
Профил

Мнение 
Аз съм си за класиката (npn+pnp на анода) и не виждам какво предимство би имал полеви.

Сря Авг 27, 2008 1:27 pm
Профил ICQ

Мнение E kak ?
Wise написа:
Аз съм си за класиката (npn+pnp на анода) и не виждам какво предимство би имал полеви.

Не знаеш ли че полевите транзистори имат в отпушено състояние D-S под 1 Ом съпротивление , което ще рече че може да ги товариш много повече без да загряват ?

Сря Авг 27, 2008 3:35 pm
Профил

Мнение Re: E kak ?
plameniv написа:
Wise написа:

Не знаеш ли че полевите транзистори имат в отпушено състояние D-S под 1 Ом съпротивление , което ще рече че може да ги товариш много повече без да загряват ?

Ами чувал съм, ама тук се говори за макс 300 милиампера.
Та как предлагаш да ги отпушваме, че да имат под 1 ом съпротивление?

Сря Авг 27, 2008 3:53 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща