Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
CP2102 USB to UART converter 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение CP2102 USB to UART converter
Здравейте,
някой занимавал ли се е с такава връзка(mC-PC)
интересува ме дали Rx i Tx на микроконтролера трябва да минат през max232 или могат
директно да се вържат към въпросната схема. Чета и никъде не намирам конкретен отговор

Чет Апр 23, 2009 6:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Хъм, чак пък да си чел....

стр 5. табл 2. и 3.

От друга страна сигурен ли си че искаш чип в такъв корпус. FT232R е по лесен за хоби изпълнения.

Чет Апр 23, 2009 8:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
... значи мога да го вържа директно. Мерси.
Използвам го за дипломна работа и трябва да е макс. евтино а FT-232 май са по скъпи

Чет Апр 23, 2009 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така е. Ама от кога в заданието на дипломните работи има цена?

Относно вързването - обърни внимание на захранващото напрежение на процесора и чипа ако са различни.

Чет Апр 23, 2009 11:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
Ама от кога в заданието на дипломните работи има цена?

Ами...от както я няма държавата и се събират парички чрез смс-и и прочие през телеканалите
и не видиш ли се оказа, че университетите са последна дупка на кавала и няма пари за тях.
Сега трябва да извадя пари от джоба си(не знам как е било преди) за да направя дипломната си работа.

Тоест по мое задание трябва да се използват евтини елементи.
А после нито имам права над това нещо, нито тази диплома където ще ми я дадат ще се различава по нещо от тоалетна хартия :?

А бе аз да попитам и още нещо. Дипломната ми работа ще бъде лабораторен учебен модул за упражненията по микропроцесорна техника и връзката ще бъде през USB. Чипа е ъъъъ :) PIC16F882. Ако направя връзката така
UART->RS232->FT232->PC->virtual COM port дали ще мога да го програмирам така със най-прост програматор на платката(схема примерно PIC PG-1 на Олимекс) или ще е по лесно да си направя отделна връзка през обикновенния RS232 специално за програмирането. Въпроса ми е дали може през виртуалния Com порт да се предават данни и същевременно да може и да се програмира през него

Пет Апр 24, 2009 9:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи искаш да го правиш на живо. Тогава пак да те питам - как точно мислиш да запоиш QFN корпуса на Cygnal-ския чип?

Сложи FT232R. Вярно по скъп е с 2-3 кафета, ама е по лесен за поене. А и повече хора сме работили с него и му знаем бакиите.

Относно втората част от въпроса ти:

1. UART->RS232->FT232->PC->virtual COM - нали се разбрахме че звеното RS232 е излишно!

2. Този PIC вероятно е 5 волтов. USB чипа вероятно е 3V. Има си специфики при свързването!

3. Програмирането на PIC може да стане по два начина:

3.1 През ICSP - всички пикове така се програмират (почти всички). Изкарваш си на платката един 5 пинов конектор и си програмираш директно през него. Програматори бол, едни работят, други не, трети само когато са в настроение. Ти какво мислиш да ползваш? Предимството на тоя вариант е че можеш да дебъгваш кода, ако програматора го подържа естествено.

3.2 През бутлоадер и серийния порт. За целта обаче вътре в процесора трябва да имаш вече зареден код, който да посрещне данните от ПЦ-то и да се самопрограмира така да се каже. Значи трябва все някак да налееш вътре въпросния първичен код, защото пиковете из начало идват голи, без нищо вътре (един голям минус спрямо конкуренцията). Т.е. поне като за начало първото програмиране пак ще е през ICSP. (3.1) Освен това не всички пикове могат да си пишат сами в паметта, т.е. не всички могат да се самопрограмират. Не съм чел PIC16F882 как е. А като капак на всичко едва ли ще намериш готов бутлоадер точно за твоя, та ще трябва и да преправяш код от някой друг.

Въобще втория вариант не е за препоръчване, поне според мен.

4. FT232R / CP2102 ти играе роля на МАX232. Т.е порта направен чрез него си е напълно функционален сериен порт, който бозата си ви вижда като COM X и си работи нормално.

Значи аз ако съм на теб ще избера вариант за програмиране през ICSP. Забрави за бутлоадер. Въпроса какъв програматор ще избереш е много важен. Разните евтини играчки имат отвратителното свойство да не работят точно когато трябва да работят.

Аз лично за пикове си ползвам ICD ама това едва ли е най-евтината алтернатива. Ама нека другите колеги кажат какъв е избора към момента, защото от 2-3 години излязоха новости в областта на приемливи цени.

Пет Апр 24, 2009 10:20 am
Профил ICQ

Мнение 
Дам отказах се от CP2102, ще използвам ФТ232П.

Aма не знам дали ме разбра за програмирането. Идеята ми беше, че след като чрез ФТ232П получавам напълно функционален Ком порт, т.е аз ако налепя някакъв JDM програматор на платката ще мога да го програмирам направо през тази връзка(нали пиковете се програмират серийно). Защо тогава ми трябва bootloader? И тогава няма да има смисъл да извеждам ICSP конектор , а ще си има писти които влизат в съответните пинове на пика

Ще се направят няколко учебни модула за няколко маси да има. И ще трябва да има възможност да се програмира направо в упражненията. Тоест бавно ще е да се минава по масите с един програматор и да се програмират всички. Или пък съпо е няколко ICD- та да има
Благодаря ти че си отделяш от времето!

Пет Апр 24, 2009 10:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хъм не съм те разбрал да. Я да пробвам пак.

Значи по принцип ти имаш един пик на платката, да го наречем пациента. Дотук добре. Този Пик има UART и ICSP. Забравяме за бутлоадера, начи програмирането става през ICSP. Ще лепиш програматора на платката - добра идея за макет, ОК.

Отдлено пациента си има UART, който през FT232 влиза в компютъра. Хубаво, за макет това е полезно даже задължително.

Ама какво набъркваш този UART->FT232->PC канал с програмирането? Това не схващам? Наистина ако налепиш нещо JDM съвместимо, то също се нуждае от сериен канал към PC-то. Но няма как да ползваш оня горния за целта, щото той е резервиран за друго.

Всъщност можеш. По два начина:

1. С джъмпери да откачаш пациента и да закачиш JDM-а към него само докато програмираш. Ама това не ми се струва удачно.

2. Да ползваш например - FT2232. Той представлява USB към 2 серийни порта. Т.е. по единия ще програмираш а по другия ще си правиш нормална връзка с PC. Би се получило интересно, но точно тоя чип не съм го ползвал и не мога да гарантирам, че всичко ще е безпроблемно.

Аз обаче продължавам да съм скептичен към JDM-а. Този програматор разчита на захранване от порта и времедиаграмите на сигналите са силно зависими от конкретната реализация на порта. Мисля че може да се направи, предвид това, че на теб захранването ще ти идва от макета... ама с времедиаграмите може и да изникне някой фал... Пък и що за учебно пособие с което не може да се дебъгва?

Пет Апр 24, 2009 11:04 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами да ...точно със джъмпери си мислех да го направя
Ще помисля върху другите ти варианти

Пет Апр 24, 2009 11:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
незнам до колко сложна е реализацията на ICD/Pickit. Все си мисля, че не би трябвало да е над 20лв. като компоненти. Ако е за една платка, що да не се направи като хората?

Всъщност за каква дипломна работа става дума - университет или техникум?

Пет Апр 24, 2009 11:41 am
Профил ICQ

Мнение 
За университет е. Няма да е една платка а 7-8 поне. Е аз ще направя една(първата) разбира се, те да си правят другите

Пет Апр 24, 2009 11:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не се обиждай но постничко ми се вижда като за университет. Може и на мен критериите да са ми високи, ама като знам че после от тоя университет фирмите ще разчитат на кадри, ми се реве. Аи като знам какви дипломни работи се правят в Германия например.... (питай HCL ако не вярваш.)

Както и да е, направи го като хората щом е за една платка. Ще го оценят подобваващо надявам се в комисията.

Мен ако питаш направи го така:

1. Сложи някакъв по - сериозен пик за пациент. Нещо с 40 крака, задължително PIC18 (аз бих сложил 24ка, ама айде и 18 става). Добре е да провериш дали няма да намериш PIC16 и PIC18 които да са в съвместими корпуси DIP40, така системата ще може да се ползва и за двете само с замяна на пациента. Преди имаше, предполагам и сега има.

2. Като програматор е добре да се сложи Pickit/ICD2. Това е още един PIC + 10 елемента още, не е нещо страшно. Но възможността за дебъг е задължителна за учебно пособие, аз така си мисля. Незнам само дали кода на PicKit вече е общо достъпен, трябва да се проучи.

3. Какво още мислиш да сложиш на платката - предполагам светодиоди, бутони, зумерче, една памет, а защо не и един текстов дисплей? Или поне куплунг?

Ако ще правиш нещо - направи го като хората. Все си мисля, че има кой да го оцени в университета, едва ли чак толкоз го карат през пръсти. Ако имаш проблем с елементите (т.е. с цената им), можеш да разчиташ на мен, ще помогна, търкаля ми се тук какво ли не, колеги от форума също, сигурен съм. Така че за 1 бр. не се притеснявай за цената, а и тя няма да стане кой знае колко по висока. Щото ебахти университета ако не може да събере после 100лв x 7 да си пройзведе количеството.

Пет Апр 24, 2009 12:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
Е разбира се, че няма да претупам работата. Тпзи пик е избран от даскала ми(негови си съображения), пък и вече съм започнал да навързвам схемата по него.За сега откъм периферия ще бъде следното:
1.ЕЕПРОМ за да може да се пише на форт-о подобен език и да се декодират различни парчета асемблер от процесора
2. драйвери и мостове за стъпкови и DC двигатели
3. сканиране на матрична клавиатура и съответно свързаните с това упражнения като цифров волтметър и показване на LCD или на терминала, мерене на ток, напрежение, съпротивление, температура
4. IrDA комуникация
5. Ултразвуков далекомер
6. ротационен енкодер
7. зумер, усилватели... говорител...микрофон
8. SD слот за карта
9 . LCD, LED
10 . захранване MC34063 с 5,12 и -12 волта( за двигателите)
аналогов мултиплексор, shift регистър на някой изход.
и разбира се някое и друго светодиодче :)

Последна промяна sukhoi на Пет Апр 24, 2009 1:24 pm, променена общо 1 път

Пет Апр 24, 2009 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Чипа е ъъъъ Smile PIC16F882.

Цитат:
ще бъде следното:
1.ЕЕПРОМ за да може да се пише на форт-о подобен език и да се декодират различни парчета асемблер от процесора
2. драйвери и мостове за стъпкови и DC двигатели
3. сканиране на матрична клавиатура и съответно свързаните с това упражнения като цифров волтметър и показване на LCD или на терминала, мерене на ток, напрежение, съпротивление, температура
4. IrDA комуникация
5. Ултразвуков далекомер
6. ротационен енкодер
7. зумер, усилватели... говорител...микрофон
8. SD слот за карта
9 . LCD, LED
10 . захранване MC34063 с 5,12 и -12 волта( за двигателите)
аналогов мултиплексор, shift регистър на някой изход.

Всичкото това с този проц няма да стане.
В тази връзка USB-интерфейса ти най-малкия проблем.
Отделен въпрос е, че тази комбинация от периферии е безсмислена.
Ако ти си я измислил - помисли и преразгледай нещата. Ако това ти е дал даскала - кажи му да се гръмне!!!

Пет Апр 24, 2009 1:13 pm
Профил

Мнение 
Хм...то не е казано че едновременно трябва да се изпълняват от проца. Всяко упражнение ползва отделен (един или 2)модула и съответно отделно парче програма. Точно за това трябва да се програмира в началото на часа със съответната тема, да се сложат един-два джъмпера и така

Пет Апр 24, 2009 1:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща