Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Заместител за LM317 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Заместител за LM317
На последък не остава време за ровене, та за това да питам за нещо "на готово".

Имам следния "проблем".

Имам устройство, в което идват около 22-25 волта. Всичко се храни от там. Имам отделна анлогова и цифрова част. Двете са си със отделни стъбилизатори. ЛМ-китте в аналоговата се справят чудесно. Дигиталната част обаче е 98% на 3.3 волта, и тук таме някой опптрон на 5В. В момента съм я направил дигиталната с една лм-ка която прави 5 и след нея един микрочипски от 5 на 3.3. Проблема е, че лм-ката много грее. Справя се - работи - проблеми няма - ама грее.

Въпроса е, кажете нещо дето може да замени тая лм-ка в дигиталната част. Няма нужда да е линеен стъбилизатор. Може и да е фиксирано за 5 волта. Изобщо някакви идеи. ДЦ-ДЦ не ми се ще да правя че никак ме няма с бобинките. :cry:

Ще ми се нещо дето да махна лм-ката и да бучна него. Ам те колко други работи ми се щат - ама...

Сря Сеп 01, 2010 8:36 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами за да не грее, трябва да е щракало. Явно си имаш консумацийка и 20 волта пад. Каквото и линейно да сложиш, трябва да разсее разликата като мощност. Дали ще е стабилизатор, транзистор или резистор - някой трябва да го понесе. Или измисли как да разсееш топлината или слагай щракало. След като това се изясни - въпроса кой чип да избереш си е чисто конструкторски.

Ако искаш едно мързеливо и задоволитено работещо решение:

http://home.comet.bg/datasheets/Voltage ... p5220a.pdf

За бобинките са се погрижили други :) Не са върха като параметри ама за нуждите които описваш мисля, че ще карат. Внимавай че краката им са много чупливи.

Сря Сеп 01, 2010 9:04 am
Профил ICQ

Мнение Re: Заместител за LM317
juzisound написа:
На последък не остава време за ровене, та за това да питам за нещо "на готово".

...

http://www.national.com/ds/LM/LM2576.pdf

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Сеп 01, 2010 2:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако беше написал за какъв ток става въпрос ...

Сря Сеп 01, 2010 3:54 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Сложи си един мощен резистор преди стабилизатора който да свали малко напрежението и лм-а ще отделя по малко топлина, но май ще трябва и един по голям кондензатор след резистора.

Сря Сеп 01, 2010 4:28 pm
Профил WWW

Мнение 
bp5220a ми харесва много - ама цената му - не!

сега ако кажете и коя е бобинката за LM2576...

Иначе тока е около 450 ма. LM-ката е на малък радиатор - ама си пече яко. За по голям място няма. Кутията е затворена плътно, и няма вентилация. Така си работи - обаче при дълго време работа - ще ми изсъхнат кондензаторите. Това ми е притеснението.

Видях видях - бобинката ще си я сметна...

Сря Сеп 01, 2010 4:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
DBS187 120uH. Ама за тоя ампераж и 2575 става и с дорсел DBS135 330uH. Тествано ... Има и еднни RBQE ама те са много гигантски в сравнение с първите две(те са SMD).

edit : DRH104R е даже по финна от DBS135 и пак става.

Сря Сеп 01, 2010 6:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря!
Ще ги огледам и ще си избера.
Трябва да спретна и една проба - да видя да не вкара някой шум това - че ми е за първи път и нямам опит.
Устройството е аудио в крайна сметка, и аудио параметрите не трябва да страдат! :D

Сря Сеп 01, 2010 7:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За да не вкараш шумове трябва да направиш свястно опроводяването, то не прощава
ако го сбъркаш за тия неща. Мисли за токовете, кой кога и откъде тече, и ще се справиш.
Като мислиш за токовете, брой като източници и крайни консуматори на ток кондензаторите.

Не знам толкова кратко упътване по опроводяване дали може да е от някаква полза, ама
по-дълго навярно ще е още по-безмислено :-) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 01, 2010 8:12 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Нормалните правила , кондензатори възможно най-близо до чипа , обикаляш го с един граунд плейн ( хем и ще отвежда жегата ) , аналоговите работи да са далечко от него.

Сря Сеп 01, 2010 9:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
За да не вкараш шумове трябва да направиш свястно опроводяването, то не прощава
ако го сбъркаш за тия неща. Мисли за токовете, кой кога и откъде тече, и ще се справиш.
Като мислиш за токовете, брой като източници и крайни консуматори на ток кондензаторите.

Не знам толкова кратко упътване по опроводяване дали може да е от някаква полза, ама
по-дълго навярно ще е още по-безмислено :-) .

:prayer: :prayer: :prayer:
Ако разбира от токове, де :twisted:

Сря Сеп 01, 2010 10:20 pm
Профил

Мнение 
Бонго 2! Кво ма направи бре? :o

Знам кво е ток: онова дето върви насам натам по жицата у контакта, га у него няма включено нищо!

Те това е! :twisted:

Чет Сеп 02, 2010 12:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
След като сглобиш схемката с LM-a, погледни с осцилоскопа какво имаш на общата точка на диода, бобината и изходния транзистор на чипа. Има два за варианта за бобината: енергията в бобината да се изпразва в края на периода ( discontinues mode ) и да остава малко енергия в бобината в края на периода ( continues mode ). Втория е за предпочитане, защото генерира по-малко шум. Ще ги различиш по формата на импулсите, в dicontinues mode има повече шумилки около фронтовете след отпушване и запушване. За да преминеш от discontinues в continues трябва да вдигнеш индуктивността. Примерно можеш да пробваш с 20% и да видиш дали ще се получи, после с 40%, т.е. на стъпки докато улучиш правилната стойност. При 0.45А ток трябва бобината да не се насища поне при 1А през нея. Ако си подбрал правилно диода и бобината на общата им точка ще видиш хубави правоъгълни импулси. LM-те не се придирчиви и тръгват без забележки. Ако гониш място премини на 150kHz-ите им версии, ще използваш по-малка по размер индуктивност.

Опроводяването, както tgi каза, е изключително важно за правилната работа. Правилото е масите от входните електролити, от чипа, от диода, и от изходните кондензатори да се свържат в обща точка, можеш да го видиш в чаршафа с данни на LM, описано е подробно. Входния + първо отива на кодензаторите, след това към захранването на чипа, не бива да е обратното или да са две отделни писти. От бобината и от диода се пускат две отделни писти, които се срещат на пина на изходния транзистора на чипа, като гледаш да са максимално къси. Изходния + го вземаш директно от пина на изходния кондензатор. Кондензаторите трябва да са ти с малък ESL & ESR, в комета мисля имаше такива. Използвам Panasonic-и, Murata и Nichicon. Последните мисля се намират и в България.

National има на сайта си софтуер за смятане на тези чипове, за по-новите е Win, за по-старите DOS. И двата софтуера ти пресмятат какви точно кондензатори, диоди и индуктивности ще са най-подходящи за твоя дизайн, посочва ти производствените им номера, доставчици, дали имаш нужда от радиаторче за чипа, колко ще ти е ориентировъчно КПД-то, дори ти дава примерно разположение ( Win версията ) на твоите компоненти на платката, и т.н. Изпробвал съм с техния софтуер и съм слагал каквото каже, грешка няма, работи перфектно :-)

И не на последно място щом е аудио устройство сложи и един изходен LC филтър за всеки случай.

Чет Сеп 02, 2010 3:19 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Аудио със импулсно захранване в аудиофилските среди си е престъпление.:D Иначе LM-ките са непредирчиви горе долу 52kHz както и да направиш платката все ще работи, къде по-зле къде по-добре.

Чет Сеп 02, 2010 3:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
a_stankov написа:
Аудио със импулсно захранване в аудиофилските среди си е престъпление.:D Иначе LM-ките са непредирчиви горе долу 52kHz както и да направиш платката все ще работи, къде по-зле къде по-добре.

Ако питаш шафьорите ще ти кажат, че кола различна от БМВ е пълна идиотщина :-) Същото и с аудио маниаците. Ако обаче не им кажеш с какво храниш схемата нищо няма да усетят.

Чет Сеп 02, 2010 3:57 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща