|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:43 am
Breakpoints + ICD3 за PIC24FG32GA002
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Breakpoints + ICD3 за PIC24FG32GA002
От един час се опитвам да подкарам един PIC24FG32GA002 с ICD3 и да го накарам да спира на БрейкПоинтове. За момента не успявам ?!?
Когато стартирам "анимиран" режим - спира на брейкпоинтовете, но когато му дам RUN - не спира  ?!?
Някакви идеи как да реша проблема?
|
| Сря Мар 30, 2011 10:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Breakpoints + ICD3 за PIC24FG32GA002
Ей сега пробвам - при мен работи (PIC24FJ64GA102).
|
| Чет Мар 31, 2011 10:11 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Да не пропускам някаква настройка на MPLAB-a?
Проца се програмира успешно. В Релиз вариант програмата си върви. В Дебъг режим ми е проблема ...
Сигурно ще е нещо много тъпо, но не се сещам какво ...
С ICD3 и PIC24H нямам проблеми ...
Да не би проблема да ми идва от неправилно конфигуриране на избираемите изводи на периферията, които са шернати с ICD пиновете за дебъгване ? Но пък в режим "анимате" спира на хардуерните бреик-поинтове? (Искам да използвам само четерите HW Breakpoints)
Прави ми и впечатление, че като натисна РЕСЕТ иокната на МПЛАБ-а програмата ми се стартира ?!?
Снощи си инсталирах последната версия на MP_AB-a 8.66 и ресултат няма ?!?
|
| Чет Мар 31, 2011 10:33 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не съм правил никакви специални настройки.
При мен ICD пиновете не се използват за друго.
Не е от версията - аз съм с 8.60.
|
| Чет Мар 31, 2011 11:03 am |
|
 |
|
emilvtc
|
И при мен пиновете за ICD не се използват за друго.
На този процесор всяка една от цифровите периферии можеш да и кажеш на кой пин да излезе.
Това имах в предвид ...
|
| Чет Мар 31, 2011 11:30 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Огледай какво имаш на MCLR пина. Оттам идват проблемите. Ако имаш външни елементи то те трябва да са изолирани от пина през около 1к резистор, т.е. програматора и MCLR пина трябва да са директно свързани, а външния свят през 1к резистор... Поне при мен няма PIC независимо от серията, свързан по този начин, и да не може да се програмира и дебъгва. Използвам основно PICKit2/PICKit3/RealICE и понякога ICD2
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 31, 2011 4:09 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не е ресета. Там "развързването" ми от света наоколо беше през 470 ома (не през 1к). Въпреки това го откачих и директно го свързах към дебъгера ... Проблема все още го има и е същия ...

|
| Чет Мар 31, 2011 8:13 pm |
|
 |
|
¶
|
470 не е достатъчно. Ако имаш външен watch dog таймер, изхода MCLR на ICDx/PICKitX не е с достатъчно голяма товароспособност и таймера го събаря. Но явно не е това причината при теб. Виж да няма нещо за тоя процесор в errata документите...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 31, 2011 8:38 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Съмнявам се, дали това е проблема, но не пречи да го спомена. Преди време, не помня кой ПИК беше, но ми въртеше едни проблеми. Доста се мъчих, и накрая се оказа, че проблема идва от пиновете на захранването. Понеже за удобство са оставени на две места, по логика и според мултицета трябваше да са окъсени в корпуса. Като ги окъсих с проводници на платката, нещата заспаха. Така че, ако си оставил единия чифт висящи, нищо не пречи да ги замостиш външно.
|
| Чет Мар 31, 2011 8:41 pm |
|
 |
|
¶
|
 |  |  |  | Zeus написа: Съмнявам се, дали това е проблема, но не пречи да го спомена. Преди време, не помня кой ПИК беше, но ми въртеше едни проблеми. Доста се мъчих, и накрая се оказа, че проблема идва от пиновете на захранването. Понеже за удобство са оставени на две места, по логика и според мултицета трябваше да са окъсени в корпуса. Като ги окъсих с проводници на платката, нещата заспаха. Така че, ако си оставил единия чифт висящи, нищо не пречи да ги замостиш външно. |  |  |  |  |
Не се оставят за удобоство на 2 места  . Например на едно 144-пиново DSP на TI са оставени през един пин GND позиции, което не означава, че трябва да свържа само една, дори и като ги меря с мултицета да показва късо. Напротив всички пинове означени като захранващи трябва да са свързани към захранването.
|
| Чет Мар 31, 2011 9:20 pm |
|
 |
|
Zeus
|
 |  |  |  | ¶ написа:  |  |  |  | Zeus написа: Съмнявам се, дали това е проблема, но не пречи да го спомена. Преди време, не помня кой ПИК беше, но ми въртеше едни проблеми. Доста се мъчих, и накрая се оказа, че проблема идва от пиновете на захранването. Понеже за удобство са оставени на две места, по логика и според мултицета трябваше да са окъсени в корпуса. Като ги окъсих с проводници на платката, нещата заспаха. Така че, ако си оставил единия чифт висящи, нищо не пречи да ги замостиш външно. |  |  |  |  |
Не се оставят за удобоство на 2 места  . Например на едно 144-пиново DSP на TI са оставени през един пин GND позиции, което не означава, че трябва да свържа само една, дори и като ги меря с мултицета да показва късо. Напротив всички пинове означени като захранващи трябва да са свързани към захранването. |  |  |  |  |
Не знам за TI, не съм работил с тях, но примерно един 16F887 PDIP корпус с 40 пина, не виждам за какво са оставили 2 чифта пина за захранване от двете страни, освен за удобство, за да не се прехвърлят излишни писти. Останали им свободни крака на хората от стандартния корпус, защо пък да не сложат нещо полезно на тях. И логично би било да ги вържат накъсо в корпуса, иначе за какво са ми, ако трябва аз да ги връзвам-удобството отива по дяволите.
|
| Чет Мар 31, 2011 9:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ей че врачанска дебела тиква ей
И пример ти даде Пирев дано се замислиш ама не
На тия две двойки VCC-GND трябва близо до крачетата да сложиш по един 100 тина нанофарада керамичен кондензатор.
Може би е крайно време да попрочетеш това онова за EMC.
|
| Чет Мар 31, 2011 9:59 pm |
|
 |
|
Zeus
|
ЕЕЕ Никола, ти се обади бе  . Беше ми домъчняло за твоите благи думи.
P.S. С Пирев сте прави, спор няма. Иначе нямаше да го имам ония проблем в миналото.
|
| Чет Мар 31, 2011 10:54 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Дадоха ми PICkit2, но и с него поведението е странно ?!?
С него е по-добре, но пак не работи както се очаква ...
С него вече като натисна РЕСЕТ иконата процесора се ресетира и не рънва програмата, а чака аз да я рънна.
Спира няколко пъти на БрейкПоинт и после спира да реагира ...
Имам кондензатори по захранването. Е, имам и 70mV пулсация на 3.3V, но едва ли това е проблем. (стабилизатора ми е импулсен).
Процесора ми прилича да работи, щото като запиша в него програмата в релиз режим всичко изглежда работещо ... Т.е. почти съм склонен да изключа HW проблем.
Сещам се за още едно нещо - Работя с лаптоп. Захранването му е външен адаптер. Знам, че има кондензатор между земя и вторичната маса в адаптера, който ако е прекъснал вкарва яки шумотевици. Платката я храня от ТЕС, който е със занулена маса на вторичната страна.
Довечера ще пробвам да работя на батерия. Да не се окаже, че адаптера ми смущава ICD-to ...
|
| Пет Апр 01, 2011 12:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Прави са я, не само кондензатор, хубаво е каквото е GND да ти е на маса, втория захранващ може да е само кондензатор, конкретно за пика говоря, за всичко останало чети мануала, но повечето си искат да са свързани към каквото си пише, особенно пък по големи процесори или FPGA-та.
п.с. и не е задължително да е само ЕМС причината както писа Киров, много често не само ч еимаш проблем с ЕМС ами и не работи.
|
| Пет Апр 01, 2011 8:33 pm |
|
|