| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Raspberry PI 3 mobel B
Ами то е математика - за момента най евтино ни излиза да ползваме готови платки. Мислим за разработка на наши но то не е едно и две - да се вържат сметките с цена на разработка и оживяване + BOM и ако това излезе по на сметка с удоволствие бихме инвестирали. Ако въпроса беше да си правим кефа безкрайно разработвайки хардуер + софтуер и имаше кой да ни финансира щеше да е друго. И като ги вземеш в предвид всички тези неща + изискванията ни към самите платки - цена, камери, етернет и т.н. и много трудно се намира алтернатива на малинките колкото и да са недодялани.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Мар 16, 2018 10:28 am |
|
 |
|
3aek
|
сложили са LAN7515 вместо LAN9514 но и терабит етернет да го пишат пак ще си е същото, особено ако си закачил на USB-то и камерата ...
|
| Пет Мар 16, 2018 5:44 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Чакаме след 2 години четвърта версия с USB3 щина. Защото с това USB2 гигабит не ти трябва, защото няма от къде да вземеш или къде да сложиш 100MB/s данни. Ако имаше чипа SATA3 тогава щеше да има смисъл от истински гигабит. Щеше да има смисъл и от още малко рам, но цената от 35$, която са я определили наистина много ги ограничава.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
Последна промяна ike на Пет Мар 16, 2018 9:59 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Мар 16, 2018 8:08 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Чисто теоретично и хипотетично до няколко години закона на Мур ще натисне надолу цените и читава система търкаляща линукс ще е между $1 и $10 ... то не, че в момента долната граница не близо де - $5 :
|
| Пет Мар 16, 2018 9:39 pm |
|
 |
|
3aek
|
при цена само на рам $10/GB няма как да стане
|
| Съб Мар 17, 2018 7:21 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това с паметта е само времмено, заради крипто валутите. Едно време един компютър - една видеокарта с 4ГБ рам, а сега 1 компютър с 10 видеокарти = 40ГБ рам. Самсунг в момента усилено строи заводи за полупроводници, предполагам че и останалите производители на рам чипове и те не стоят със скръстени ръце. След 3 години като заработят на пълна мощност новите заводи цените ще се нормализират.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Мар 17, 2018 10:33 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това с картите не знам доколко влияе - може би индиректно. В смисъл картите ползват DDR5 и подобни, на тия платки са DDR3. Ако имаш предвид че мощностите работят за DDR5 може и да има връзка. Мисля си че второкласни производители биха могли да се намесят за DDR3 заради по-евтината технология, но пък те търсят да произвеждат масово и нишов пазар не им е интересен.
|
| Нед Мар 18, 2018 12:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
микрон купиха елпида и наня да н им мътят водата. и за малко да ги купят тях едни китайци...
така че, в момента няма особн избор за DDR3 доставчици, съответно цените следват монополното 'пазарно' глобализиране. доколкото имам бегли познания, копането с карти е скъпо и не особено ефективно, в сравнение с ASIC копачките. има смисъл само за хешове, за които не са издялкани още ASIC чипове.
а как ще повлияе цената на DDR5 паметите на цената на малинката - няма никаква връзка. малинката си е субсидуран затворен проект, пипат по малко, доколкото да поддържат дима в комина. интересно, че вече правят четвърта модификация на силикона, но сменят само ядрата. защо не могат/искат да подкарат вътрешен МАС, бил той FE или GE, а продължават да ръгат нета на USB? сигурно така си представят поддържането на живо очакване за новости на всеки 6/12 мсеца. и така до 2050 година, когато малинката ще има и SATA и USB3 и гигабит мрежа. и очевидно модела работи, уФсите са доволни.
|
| Нед Мар 18, 2018 12:20 pm |
|
 |
|
palavrov
|
То не е нужно да има 1ГБ ДДР за да търкаля линукс. Примерно ей тези китайчета се намират за под $10 - т.е. не е "спонсориран" продукт с ограничени наличности. http://www.hlktech.net/product_detail.php?ProId=49
|
| Нед Мар 18, 2018 12:24 pm |
|
 |
|
3aek
|
с 32MB рам и 8MB за OS е ясно какъв линукс ще е
|
| Пон Мар 19, 2018 10:41 am |
|
 |
|
palavrov
|
Линукс си е, като има MMU си прави без проблем fork т.е. теоретично може да подкараш почти всичко на него ... на практика е малко по различно  Абе за дребни неща вършат работа - разбира се ако искаш да играеш 3D/VR игри на 65" OLED 4k телевизор няма да стане ...
|
| Пон Мар 19, 2018 11:48 am |
|
 |
|
bobihot
|
E- аз с 256 байта RАМ съм подкарвал LCD дисплей  И то без линукс.
|
| Пон Мар 19, 2018 12:18 pm |
|
 |
|
gicho
|
да се чете "Ама без линукс..." Кофти на мипс-базираните (разните медиатеци/ралинк) е че нямат FPU хардуерно и трябва да се пуска емулация в кърнела - например за node.js последно това ме спря. По-точно мързела да прекомпилирам и боря евентуални последващи проблеми - това беше на MT7688 хардуер - 128Мбайта РАМ и 32Мбайта флаш. За мен мерилото за миниатюрно и използваемо е нещо да върти node.js - като изключим малинките, дето реално са към 50-60лв, търсенията ми за такова се увенчаха донякъде с успех със orange pi вариациите. Там обаче говорим за малко над 10 долара.
|
| Пон Мар 19, 2018 1:01 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Че ноде трябва да върви и без floating point ... всъщност като едното нищо може да са вкарали безумието всички сметки да са с плаваща запетая ... преди години опитвах да подкарам ноде на мипс ама нещо ударих на камък и го зарязах - сега гледам, че вече си има официална поддръжка ама ме съмнява да е толкова читав JIT-а както на ARM или x86 където се хвърлят да оптимизират.
|
| Пон Мар 19, 2018 1:05 pm |
|
 |
|
gicho
|
Беше преди поне половин година, и точно искаха FP и трябваше кърнел с емулация - мисля че от Онион омега нещо гледаха последно. Което е индикация колко е оптимизиран за мипс... Затова портокалите са интересна опция, но искат и флаш.
|
| Пон Мар 19, 2018 2:26 pm |
|
|