| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: STM32F4X - RAM???
Пак не те разбрах какво имаш предвид... Ако под "ССМ" имаш предвид "силно скопен memory" - прав си, Атмел нямат такава 
|
| Вто Юли 24, 2012 7:09 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
А, точно това имах в предвид - най-после! 
|
| Вто Юли 24, 2012 7:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
В мануала на АРМ са изброени просто бъсовете. Какво ще навържат на тях си решават производителите. Т.е. и в мануала на АРМ не пише, за чии чеп са тия 64К CCM и що едни 16К висят в нищото. Аз поне не откривам. А най-мразя да копам на сляпо 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 25, 2012 12:12 am |
|
 |
|
fan
|
Тоя рам от 16К може да го ползваш за буфер за перифериите без FIFO - UART-та примерно(през DMA естествено). Достъпа до тази РАМ е незавизим спрямо големия, така, че по едно и също време може да се работи с двете ей това е целта. CCM-a го ползвай, когато разбереш за какво можеш да го ползваш и за какво е най-добре да се ползва - ако искаш не го ползвай.  Вземи си някой чип и рови, те отговорите ще се наместят! 
|
| Сря Юли 25, 2012 7:36 am |
|
 |
|
Цецо
|
Как пък не, да не ми плаща някой да се правя на откривател....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 25, 2012 8:37 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не разбирам от какво се оплакваш.... я дръпни документацията на тоя чип примерно ... и се опитай да прецениш как трябва да се върже нещо на някоя AXI шина, така че да няма ядове с L1/L2 кешовете, snoop-a и т.н. Ако не друго после тоя F4 ще ти изглежда като детска играчка 
|
| Сря Юли 25, 2012 11:28 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
По аналогия с DTCM и ITCM на ARM9, това трябва да е си е много полезна памет. Това е алтернатива не кеш-а - вътре слагаме код и данни, които искаме да вървят бързо и детерминистично. Например interrupt handler-и, изчислителни алгоритми, които се повтарят често, синхронни процеси, кода не sheduler-a на ОС-а. Далаверата е че изпълняването на код от нея или достъпа до данни там е много по-бърз, отколкото от която и да е друга памет (все пак е 0 wait states). И не са в конфликт с достъпа към нормалния RAM, който е на бъса. Постановката обикновено е чрез линкерския скрипт да се опишат кои функции / файлове да бъдат линквани там. После преди main() имам memcpy() да се заредят тези функции (или инициализирани данни) в TCM. Може би най-лесно ще е да видим проект, в който се ползва това, и да разгледаме как са го реализирали. Може би демо-тата от chibios? Ако искаш, опиши повърхностно какво прави вашия проект като активности, и може да обсъдим варианти кое би било най-добре да влезе там за да донесе максимален ефект.
|
| Сря Юли 25, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
уфф... Първо това ядро няма кеш и няма аналогия с АРМ9 Второ тия 64 не са по-бързи. Всички парчета РАМ са еднакво бързи (0WS) Трето няма смисъл да се качва код в РАМ-а, flasha след ускорителя също е 0WS. Единствено при префлашване ако се налага, иначе просто хабиш РАМ
|
| Сря Юли 25, 2012 11:49 pm |
|
 |
|
fan
|
TCM-a е за данни и код, CCM-a е само за данни.
|
| Чет Юли 26, 2012 12:11 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ааааа нищо не съм почнал още... въртят ми се едни малоумни идеи из главата....
Идеята ми е да завържа едни бързо паралелно ADC на FSMC шината и се опитвам да сметна какво мога да очаквам като максимална честота на семплиране. Трябва да правя кептчър за определени порции време и ми трябва поне 64К рам да има вътре желязото. И колкото се може по бързо ядро, че се опитвам да достигна до 10Mhz...
Общо взето железарска работа...
|
| Чет Юли 26, 2012 8:22 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако целия рам е 0ws, значи няма голям смисъл като ускорение. Значи остава (както е написано на някой от цитираните линкове) предимството данните там (в CCM) да са достъпни без да има конфликт с DMA операции към другия RAM. Нямам възможност сега да разгледам, но това си значи че CCM е равно на DTCM (само за данни, non-executable). T.e. не виждам голяма разлика спрямо TCM на ARM9. АРМ9 също е често без кеш (966, 968 ми идват на първо четене). Така че наличието на кеш е опционално, а когато го няма слагат ITCM/DTCM. А тия флаш акселератори може и да имат виртуални 0ws, но дали е гарантирано (детерминистично) че винаги ще има толкова, независимо от branch-овете? То кеш да е, пак ще вкарва подскоци във времето на изпълнявания код. Сигурно на тестове излиза 99.9% ефективност, ама тоя 0.1% в кои случаи ще ни подава дръвцето? Edit: За F3 пише следното: Странно защо на F4 са го оставили само data? Edit: да, ясно, наистина всичкия SRAM e 0ws. Друго (много технически написано...): И:
Последна промяна gicho на Чет Юли 26, 2012 10:19 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Юли 26, 2012 9:11 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Цецо, някои STM32 имат камера интерфейс, който си е специално за въвеждане на бърза информация. Ама с това не съм се борил, само знам че го има. Може би това е твоето решение.
|
| Чет Юли 26, 2012 9:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
Той е сериен. На мен ми трябва паралелен.
|
| Чет Юли 26, 2012 11:59 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Бе май си е съвсем паралелен, до 14 бита е.
|
| Чет Юли 26, 2012 2:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
aaa, ще го огледам тогава. Мерси.
|
| Чет Юли 26, 2012 2:27 pm |
|
|