|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:27 pm
Статична vs динамична индикация
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Статична vs динамична индикация
Брой го 50, нищо че е презредово. 25 даже и на кинескоп е отвратително и очеизвадно. То и навремето имаше някои "теории" че нищо повече от 70-те херца на VGA монитора не ти е нужно. Само дето в един момент се появиха разни, дето даянат на 100-120, и по някаква неизвестна причина никой от собствениците им (и моя милост в тоя кюп) не ги държеше на 70.
|
| Вто Яну 15, 2013 12:56 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Както споменах по-горе, разликата между 50Hz interlaced и 50Hz non-interlaced е огромна. Това, което мига в телевизорите е практически изцяло резултат на 25-те херца (25 заради това, че картините са interlaced, така и не знам свястна БГ дума за това и след всичките графични контролери, които съм съчинявал...), не на 50-те.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 15, 2013 1:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
презредова развивка се нарича
|
| Вто Яну 15, 2013 1:35 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми, тсъ. 25-те херца имат свойта (основна) дан, но разликата в мигането дори между 50 и 70 херца, дори да не е презредово, е очеизвадна, поне за мен. Въпреки послесветенето на CRT-тата. Даже между 60 и 70 херца има разлика. Ако не вярваш, докопай от някъде CRT телевизор, врътни му тримера за презредието така че линиите от полукадрите да се припокрият, нагласи му да речем бял екран, и сам ще видиш че и на 50 херца си трепти доволно. ПП: Говорим за нормален телевизор, а не за такъв с кинескоп като от Правец 8C, чието послесветене е толкова дълго, че и 10 херца да му сложиш, пак няма да трепти грам.
|
| Вто Яну 15, 2013 1:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
А другото (non-interlaced) какво е, май "поредова" трябва да беше? Sparkybg, както по-горе споменах споменът ми е от средата на 80-те, тогава ги правех с ТВ развивка терминалите че нямаше още multisync монитори. Работеше се спокойно на такъв, докато в презредов режим беше невъзможно да се работи. Оттам нататък не помня дали при някакви условия се е виждало мигане, разказах и за това по-горе как и колко помня.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 15, 2013 1:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Разбира се че се работи спокойно. Просто трептене има, еле пък гледайки го с периферно зрение. В пъти по-малко е от презредовата на телевизора, но си е там. Спокойствието обаче свършва като сложиш в съседство същото нещо с по-висока като херци развивка, примерно 70 и нагоре.  И очите се морят по-малко. Правил съм си хиляди експерименти с някогашния ми VGA монитор. Можеше да го накараш доста - поредово, презредово, от 40 до 72 херца, с бърникане по параметрите на видеокартата. И това без да пипнеш и един чарк по самия монитор - само от видеокартата.
|
| Вто Яну 15, 2013 2:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да, и аз съм въртял разни развивки през първия си multisync монитор някъде през 1989 май беше, скоро бях направил последния терминал за дядката. Но не съм имал 50 Hz монитор до него да сравнявам, не помня да съм забелязал мигане в някакъв момент (експериментите бяха заради различни разделителни способности, накрая спрях на 640 на 408 точки за ежедневна работа...  ). Сегашният ми адаптер е още по-програмируем (самият контролер не е мой дизайн тоя път, имаше преди години дисплейни контролери в едно BGA, е, закриха я тая работа бързо-бързо де) но пък не е виждал CRT монитор та да го размига.
|
| Вто Яну 15, 2013 2:15 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Има LVDS към VGA конвертори в един чип. Какво ще е преди него - може и FPGA да речем. Има FPGA графични ядра някакви гледам, че и широко рекламирани. Това щото се ровичках докато човърках FPGA-то, дето ще управлява моите TFT-та някога, като намеря време да му стъкмя платката.
Впрочем, какъв чарк най-често ползваш за генериране на захранванията на TFT-то? Че и за това голямо ровичкане падна, и май не съм стигнал до окончателен вариант. Върху платката имам ще имам налични 5 волта и ампераж на корем, от които трябва да изкарам всичко останало (3.3-те волта за FPGA-то SRAM-а и MCU-то, едно и нещо волта за FPGA-то, всичките захранвания за TFT-то със все подсветката му, и става леко мазало като цена най-вече.
|
| Вто Яну 15, 2013 3:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Оффф....
Не можеш го събра в FPGA. Поне 4 мегабайта (по-скоро 8 ) framebuffer памет ти трябват, кое е това fpga.
TTL -> LVDS има и съм ги ползвал, да - когато имаш паралелния сигнал вече е по-лесно.
За да е по-ясно опитай да ми намериш нещо достатъчно подобно на b69030 , да яде пак толкова и да има всичките функции (bitblt-то не ми трябва, стига ми да има паметта и да мога да я наливам през PCI примерно; дори аналоговите изходи ако ги няма ще го преглътна вече в днешно време).
Не си губи времето да търсиш, има едни тайванци правещи нещо от рода които ми предстои да пробвам (хибридни BGA-та, silicon motion). Това е. Intel купиха chips & tech (които бяха направили 69030) единствено за да ги затрият, оттогава няма такова нещо на пазара - а да съм единственият дето му трябва дисплеен контролер в един чип никак не съм.
|
| Вто Яну 15, 2013 5:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това го бях пропуснал одеве. Ами моите последни TFT-та дето ползвам са с конверторите вътре, искат само 3.3 волта. То и повечето дето гледам са все така де. Едно време черно-белите искаха и някакво минус незнам колко си (двайсетина), за него слагах някакъв конвертор (баш там бях сложил един "готов" чип от Максим дето трябваше да му бая толкова много, че сто пъти съжалих, че не съм си скалъпил и тоя конвертор като по-сложните из други части на изделието, дето ги правя аз така, че да имам контрол над обратна връзка и т.н.).
|
| Вто Яну 15, 2013 7:54 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То има такива на пазара, ама тия без нищо за значително по-евтини и масови. Принципно има разни чипове n-в едно, но трудно се намират.
|
| Вто Яну 15, 2013 8:10 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
ето едно просто модулче за динамична индикация на сегментни дисплеи за атмел  изисква 8 пина за цифра + пинове колкото са цифрите на дисплея
|
| Сря Яну 16, 2013 2:42 am |
|
|