|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:54 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Полигон на топ слоя.
Да криеш сигналните слоеве вътре с цел да намалиш излъчванията има малко ако въобще някаква файда. Проблемът са ти електромагнитните излъчвания, електрическите полета едва ли ги и имаш толкова големи та да ги криеш (е, освен изхода на бобината за високо до диода, там обаче и ти като мене сигурно слагаш я станиолче я нещо  ). А тоците пораждащи електромагнитните смущения текат и в двете посоки, т.е. каквото протекло по тънката жица напред такова се върнало и през плочата на масата назад, при това тече точно под жицата по която е текло напред. Това ако сигналът ти не минава над прекъсвания в плочата, ако минава работата е трагична и отгоре и отдолу. Капацитетът между захранващата плоча и тая на масата е значим от 100 и може би нагоре MHz, от някъде натам пък и той става не особено значим (индуктивността на бондиращите жици като се включи), тогава влиза в действие капацитетът на самия чип. Но ти едва ли ще правиш DDR-3 и 10+ GBPS неща та за тия работи няма смисъл да се мисли. По-скоро ако те вълнува импедансът на пистите ще искаш масата и захранването да са ти през тънка (6 мила) изолация от сигналния слой; да имаш и това и някакъв значим капацитет между маса и захранвания става чак в 6-слоя (S-G-P------P-G-S), аз така ги правя (но то все при платки дето не подлежат на опроводяване в по-малък брой слоеве и без друго де).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 03, 2013 4:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз също не мисля, че има голям смисъл сигналите да са във вътрешните слоеве пък и така само правиш платката трудна за дебъгване и тестване. Ако примерно проектираш платката да се тества на автоматичните тестери с иглите там така или иначе трябва да изкараш тестове площадки във външните слоеве и само се усложняват нещата. Затова аз предпочитам масата и паура вътре, сигналите отвън  .
|
| Нед Мар 03, 2013 6:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ето още един интересен въпрос:
Трябва ли да има отделни полигони за цифрова и аналогова земя, вързани в една точка? В 80% от бумагите пише, че трябва, ама има едни 20% (включително на TI и Analog) дето пише, че най-добре е един общ масивен полигон.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 03, 2013 7:09 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Според мен трябва да са отделни полигони. А ако може да не са полигони а отделни шини с топология избягваща токовите лупове - още по-добре. Като правило винаги се стремя да рутвам платките си по този начин.
|
| Нед Мар 03, 2013 7:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И аз много неща си правя... как си знам. Ама ей на чети: http://www.ti.com/lit/ml/slyp167/slyp167.pdfстр.6 както и тук: http://www.hottconsultants.com/techtips ... plane.htmlС уточнението, че говорим за многослойни платки, де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 03, 2013 7:33 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, без да съм чел тия писания на TI и другите да те предупредя далеч да не им вярваш сляпо. В Si-list-а има съвсем малък брой хора (знам 2-3-ма, един от тях трябва да съм и аз  ) които да знаят за какво става дума при разцепване на масата на повече от едно парче. В SED пък има един Йорг дето прави пари от това да маха лошо разцепените маси на такива дето не са знаели как и защо го правят (той така и не знае, че разцепването може да е полезно и да се използва но това е друга тема  ). В общия случай съветът е "ако не знаеш защо ще я цепиш не го прави, само ще навредиш". Това важи за всеки. Аз разделям масите и ми се налага да го правя - но главните причини за това са "DC" (е не DC де, ама много надолу в честотите спрямо пакостите идващи от фронтове с пикосекунди дължина).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 03, 2013 8:06 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
И аз да питам, че сега ми е дошло до главата. Значи, правя първия си проект с FPGA (оня въпросен графичен контролер, изглеждащ гато SRAM). Та, въпросното FPGA работи на 120Mhz и си говори с една 8 наносекундна SRAM. Набутал съм всичко от интерфейса във флипфлопове в самите клетки с изводите на краката за максимална равномерност, обаче много се замислям какво да правя с опроводяването. Платката е двуслойна (в краен случай ще я пусна четирислойна), но пак въпроса с полигоните ми виси с пълна сила. Всичките писти между FPGA-то и паметта са в горния слой (и двете са QFP), няма кьорава VIA там, свикнал съм да слагам "земни" полигони на общо основание, но не съм работил с такива честоти (120Mhz). Ако сложа полигони, трябва ли да ги отдалечавам допълнително от сигналните писти между FPGA-то и SRAM-а, или няма проблем да си действам поголовно с 8 или 10 милса резастояние между пистите и полигоните?
Към момента целта е предимно да се подкара. Дали някой ден ще се стига до производство е божа работа. А и по разни причини (въпросното ще е в заваръчна машина), така или иначе цялото ще е в метална кутия - хем да пази от боклуци, хем от излизащото от инвертора.
|
| Нед Мар 03, 2013 9:28 pm |
|
 |
|
tgi
|
8nS RAM на двуслойна платка с FPGA има минимални шансове да заработи, не бих и опитвал. Дължините на пистите не са толкова критични, най-много до десетки пикосекунди skew-та да си докараш от тях при "нормално" опроводяване (т.е. не ги мисли особено). Но да знаеш кой сигнал спрямо коя плоча е отнесен (т.е. откъде му текат тоците, нали половината им път е през масата) е важно - и да сложиш ground plane е най-естественият начин да не ти се налага да ги мислиш тия неща, то и да ги мислиш без плочите няма откъде да ги измислиш така или иначе  . Като го правиш тоя контролер що не се напънеш малко и не го направиш с едно DDR 16 битово примерно, тогава и аз бих проявил интерес и евентуално бих поел част от работата (т.е. да може заветните днес 1920 на 1080 пиксела, поне по 16 бита на пиксел).
|
| Нед Мар 03, 2013 9:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 |  |  |  | tgi написа: 8nS RAM на двуслойна платка с FPGA има минимални шансове да заработи, не бих и опитвал. Дължините на пистите не са толкова критични, най-много до десетки пикосекунди skew-та да си докараш от тях при "нормално" опроводяване (т.е. не ги мисли особено). Но да знаеш кой сигнал спрямо коя плоча е отнесен (т.е. откъде му текат тоците, нали половината им път е през масата) е важно - и да сложиш ground plane е най-естественият начин да не ти се налага да ги мислиш тия неща, то и да ги мислиш без плочите няма откъде да ги измислиш така или иначе  . Като го правиш тоя контролер що не се напънеш малко и не го направиш с едно DDR 16 битово примерно, тогава и аз бих проявил интерес и евентуално бих поел част от работата (т.е. да може заветните днес 1920 на 1080 пиксела, поне по 16 бита на пиксел). |  |  |  |  |
То граундплейн си има на целия долен слой принципно. Тоест, под цялото FPGA и SRAM-а е само маса. Най-дългите писти между двете ще са около два сантиметра. Най-късите - половин сантиметър. FPGA-то е така опроводено че да няма нужда от никакви преходи между слоевете, освен ако ми трябва маса. DDR-а ми е малко сложно още. Това ми е още проходилката все пак. Аз това го мъдря сума време и постоянно откривам топлата вода.  Следващия проект - може би, че DDR-а е и значително по-евтин. Но пък за 1080p ще трябва и по-сериозно FPGA. В краен случай ще го тъкмя на 4-слойна, ако е толкова наложително. Само дето 4-я слой ще е на практика пак цял плейн. От друга страна пък дава доста свобода да си мислиш само сигналните линии, щото маса и захранване има навсякъде.
|
| Нед Мар 03, 2013 10:39 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Много зависи от тока който ще заземяваш. 
|
| Нед Мар 03, 2013 10:51 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами така би трябвало да стане, ако долният слой под RAM-а и FPGA-то е цяло парче мед. Не съм го правил така никога де но от това, че ще е по-далече (т.е. по-малък капацитет от жиците до масата) едва ли ще имаш проблем. Захранванията на двата чипа обаче навярно ще са ти проблематични и оттам може да излезе беля. Но ако не стане на два слоя да добавиш оше един за захранването няма да е голяма мъка така или иначе. Инак дължините на пистите са такива, че аз не бих ги мислил въобще. Ааа, ОК, това е разумният подход, разбира се. Като го докараш до някой от тия твоите хубави 3-D модели на платки дето ги правиш ще ми е любопитно да го видя.
|
| Нед Мар 03, 2013 10:54 pm |
|
 |
|
Tisho
|
 |  |  |  | sparkybg написа: И аз да питам, че сега ми е дошло до главата. Значи, правя първия си проект с FPGA (оня въпросен графичен контролер, изглеждащ гато SRAM). Та, въпросното FPGA работи на 120Mhz и си говори с една 8 наносекундна SRAM. Набутал съм всичко от интерфейса във флипфлопове в самите клетки с изводите на краката за максимална равномерност, обаче много се замислям какво да правя с опроводяването. Платката е двуслойна (в краен случай ще я пусна четирислойна), но пак въпроса с полигоните ми виси с пълна сила. Всичките писти между FPGA-то и паметта са в горния слой (и двете са QFP), няма кьорава VIA там, свикнал съм да слагам "земни" полигони на общо основание, но не съм работил с такива честоти (120Mhz). Ако сложа полигони, трябва ли да ги отдалечавам допълнително от сигналните писти между FPGA-то и SRAM-а, или няма проблем да си действам поголовно с 8 или 10 милса резастояние между пистите и полигоните?
Към момента целта е предимно да се подкара. Дали някой ден ще се стига до производство е божа работа. А и по разни причини (въпросното ще е в заваръчна машина), така или иначе цялото ще е в метална кутия - хем да пази от боклуци, хем от излизащото от инвертора. |  |  |  |  |
Аз съм подкрарвал до 80MHz на двуслойна платка, CPLD с SRAM. Работи си без проблем стига да съобразиш добре опроводяването на масите и захранването. И мнооооого 100nf кондензатори. 
|
| Нед Мар 03, 2013 10:56 pm |
|
 |
|
Tisho
|
DDR-а е малко по-различно нещо - терминации, контрол на импеданс и т.н.  Там е добре да си поне на 4 слоя.
|
| Нед Мар 03, 2013 11:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
120 Mhz не е чак толкова висока честота, даже е прекалено ниска ако искаш да ползваш автоматичната калибрация на IODelay, за Спартан 6 минимумът е 188  Всъщност ти май беше споменал 3-ка, там нямаш закъснителни линии, тъй че трябва долу-горе да уеднаквяваш дължините на пистите. Иначе при 6-цата закъсненията може да се компенсират, проблемът е че линиите им не са температурно калибрирани и ако трябва ръчно да ги задаваш е зор. Но пък работиш с памет и може с тест патерн периодично да си мериш и корегираш закъсненията. Иначе по темата с полигоните, те не помагат при високите честоти. По принцип високи честоти се постигат с по-яки драйвери, т.е. големи токове, за да може бързо да се презаредят паразитите. А якия драйвер трудно се смущава. Далеч по-важно е линията да е терминирана правилно, за да няма овър и ъндър шотови. И разбира се импеданса на пистите трябва да е сметнат и рутирането, ама на тема пцб не съм силен.
|
| Нед Мар 03, 2013 11:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми всъщност и те (умните глави по писанията) точно това казват - ако не си 100% сигурен къде и как да разделиш земите - по-добре не я цепи въобще, в 90% от случаите няма нужда да се цепи. Докато във всички дейташитове пише, че трябвало, сакън да не ги оставиш на едно... И така са ме учили едни време - делиш, цепиш... ама май не е баш така  Една от причините да не се цепи е баш пистите които пресичат "цепеното" и засирането по тоя начин на "пътя за връщане". Ти какви други съображения имаш? В смисъл ако човек внимава за това, какво друго може да засере с цепенето на масата? Изключваме тъпотията да пусна някакъв косъм за съединяването на двата полигона и да храня от там цялата аналогова част....
|
| Пон Мар 04, 2013 12:07 am |
|
|