Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Отзиви за TM4C, STM32F0 и SAMD20 ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Отзиви за TM4C, STM32F0 и SAMD20 ?
Само да вметна, че на NXP кортексите също не са за изпускане.
Незнам как сте с тях, но аз лично нямам от какво да се оплача(говорим за М0 М3)

Чет Сеп 04, 2014 11:46 am
Профил

Да, най-ценното ми се видя тоталната свобода на конфигуриране на пиновете. Не знам обаче дали е за всички серии. Само силабс са близко с crossbar-а, но NXP-то е по-гъвкаво.

Чет Сеп 04, 2014 12:22 pm
Профил

За NXP съм казвал и преди, че политиката им е да правят малки фамилийки и които не са обвързани с другите им фамилии. Мен това ме бърка защото за да подкарам един чеп трябва да му подкарам периферийките, драйвери ала-бала. Това е труд и време. И ако при Atmel, ST, TI напиша драйвер знам че тоя драйвер ще бачка на около 100 чепа. Докато при NXP ще бачка само в рамките на фамилийката и не е ясно дали ще бачка за другите им чепове.

Но това са си мои грижи... ако някой ползва готови библиотеки няма да има този проблем. И факта че NXP не гонят съвместимост им позволява да вкарват подобрения във всеки нов чеп/фамилийка, така от тая гледна точка след време да имат по-качествени джелеза.

Чет Сеп 04, 2014 12:36 pm
Профил
Ранг: Популярен

miro_atc написа:
В интерес на истината Атмел са единствените, към които нямам почти никакви забележки. Технически имам предвид.

Не съм съгласен, че Атмелските cortex-М контролери са издържани технически. Има големи изненади. Само ще дам за пример DMA-то им, така нареченият Peripheral DMA Controller (PDC) - няма режим кръгов буфер. Трябва на всеки TC (transfer completion) да имаш прекъсване и да стартираш отново DMA трансфера. Което е брутално както и да го гледам, особено ако имаш бърз трансфер.

Дори за нещо тривиално като генериране на константен сигнал (форма, такт на дискретизация) става страшно. Имах да генерирам 40kHZ @ 1.8MSPS. Имах си един масив със семпълите отразяващ един период на сигнала (45 точки) и 'просто' трябва човек да го пусне през DMA към DAC в кръгов буфер.

А при SAM4S и подобните му имаш единствено възможност да зададеш текущ и следващ трансфер. Викам си "окей, пак е нещо". Поне ще правя прекъсване на два периода, не на един, макар че можеше да сложат един бит/опция, който/която при сетване да повтори последният трансфер, но не би.

И така всяка секунда процесора влиза 20000 пъти в прекъсване само заради DMA-то. Отделно имах USB device, ADC, обработка и т.н. Естествено USB-то и ADC-то също имаха прекъсвания. С една дума: смених контролера.

Чет Сеп 04, 2014 1:15 pm
Профил

scout_3pm написа:
Не съм съгласен, че Атмелските cortex-М контролери са издържани технически.

Това дали са перфектни и ти харесват е съвсем различно нещо от това дали са по-добри от Луминари, СТ и Фрийскейл...

Значи при класическите атмели имаш един бит да разрешиш ДМА-то, пишеш указател, пишеш дължина и воала толкоз! Няма нужда да четеш даже дейташит, 3 записа са, като само бита е на различно място в регистрите на периферията, иначе дма регистрите са на един същ офсет във всяка периферия. Просто и ефикасно.
За сравнение при Луминари за да подкараш каквото и да е ДМА трябва да заделиш 1К РАМ, да попълваш един куп глупости и на всичкото отгоре имаше и един куп бъгове, за щастие обаче перифериите им имат ФИФО-та така че си реших проблема генерално - нито едно ДМА на нито една периферия. Просто НЕ СТАВАТ за ползване. Сега новите тиви ще видя ако са оправили проблемите може и да ги ползвам, не знам...
При ST за да подкараш ДМА първо трябва да изчетеш чаршафите и между чаршафите и пак не е гранция. То са едни заявки, отделни вектори за прекъсване, коя периферия кой канал може да ползва, съответно трябва да се съобразяваш дали някой друг не го ползва по същото време... В крайна сметка не можеш гарантирано навсякъде да го ползваш, нямаш и фифо така че не винаги може да избягаш генерално... и резултатът е че за всеки драйвер се налага да правя опция с ДМА и без ДМА, което раздува кода. Да не говорим че за малки трансфери овърхеда е огромен, ама карай... А конфигурацията пък е силно зависима от конкретната периферия, отделно че трябва да се съобразяваш дали е на AHB или APB на колко да си цепи бърстовете, пък как да си подрежда байтовете, с какви приоритети да е, пък как се флъшват ако последния трансфер е по-малък от бърстта. А отделно колко бъгове има в ератите...
При Фрийскейл Цецо ще ти обясни как стоят нещата... той в една друга тема е обяснил вече де. Просто няма такова малоумие като тяхното, първо да си пръснеш данните в паметта и между всеки байт да вмъкваш команди за ДМА-то...

Тъй че хайде подкарай още някой пък после ела да се оплакваш от Атмел ;-)

Между другото в по-новите си серии вече имат някакъв евънт мениджмънт и може без ЦПУ намеса да навързваш периферии и ДМА-та и глупости, ама не съм ги ползвал още тия щуротии...

Чет Сеп 04, 2014 2:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

bateAz написа:
Цецо написа:
Всеки луд с номера си е явно... аз откак видях творенията на Фрискеил, вече нищо не може да ме учуди. Ама с тези си постове успешно ме отказа и от краварските куртекси.

Върнах се на СТМ и при всичките им говна, направо ми изглеждат песен...

+1

+1

Чет Сеп 04, 2014 2:09 pm
Профил

miro_atc написа:
Тъй че хайде подкарай още някой пък после ела да се оплакваш от Атмел ;-)

С event системата мога да го подкарам, АКО заделя ЦЯЛ таймер да генерира TRGO, което да пуска DMA-то.

Иначе за Атмелските контролери - ATxMEGA е страшно гъвкав, единствено е с не много високо бързодействие / MIPS. Но там DMA-то, прекъсванията и event системата са страшни. От любопитство бях докарал ЕДИН И СЪЩИ пин да ми генерира IOC прекъсване, да мери през него ADC-то и го бях вързал към EVENT системата с един таймер да меря период :D Откачена работа, но факта е, че работеше. Ползвах ATxMEGA128A1, ако не бъркам, беше върху на Олимекс dev платка. А и също МНОГО ми хареса, че портовете са обособени ! Не съм сигурен дали беше точно така, но примерно: PORTA - Analog I/O for ADC, PORTB - Analog/Digital I/O for Timer modules, PORTC,D,E,F,G,H - Digital I/O + Comm. Interfaces.

Писал съм и на atmega168/128 - също добре организиран.

Но да се върна на темата за Cortex-M контролерите на Atmel. Много недомислени неща има. Може да имаш съвместимост между сериите, но аз лично във всеки проект си оставям свободни ресурси: ROM, RAM, GPIO, поне един UART/I2C/SPI, така че тази серия, кооято съм избрал да свърши работа дори и при обновяване, подобряване, допълване на проекта Досега не се е случвало да съм бил изненадан да не мога да добавя нещо поради ограничени ресурси на контролера ;-) Всъщност като се замисля май само веднъж ми се наложи на един PIC16F884 да вкарам програма писана за 886. Което си бе приключение, защото разликата във Flash и RAM паметта бе доста. Но се справих де :D Много оптимизиране както от мен, така и от компилатора и го събрах на 94% от паметта :D

Нед Сеп 07, 2014 2:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2