Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
PIC32MZ EC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: PIC32MZ EC
scout_3pm написа:
1. Вече има толкова Discovery-та, Launchpad-ове, Freedom платки и какво ли още не на цени от 5 долара do 30 Евро предлагащи всичко необходимо за старт, включително изчерпателна документация, примери, среди за разработка, общности (forum,mailing list,online support) и какво ли още не, че твърдението "С майкрочип е лесно" е изключително невярно.

Ако ще купувай развойна платка - да. Аз обаче никога не съм купувал. И пак остава въпроса с крайното устройство - за там си трябва интерфейс за програмиране и кабел, за които трябват кинти, чесане и четене.

scout_3pm написа:
2. Още от времето на ICD2, което УЖ поддържаше всичко, има един, два тънки момента: или ще ти трябва адапторна платка, преходник за да дебъгваш, или ще се окаже, че за точно този контролер, който си избрал поддържа само 1/2 breakpoint-a и т.н, и т.н. С ICD3 нещата не са се променили кой знае колко.

Говоря за PicKit3, не за ICD2/3. На пресен пикоборец друго не му трябва. И не не толкова пресен (като мен) - все още не ми е дотрабвало.

scout_3pm написа:
3. Относно availability на Microchip продукти в БГ - отдавна не е предимство при положение, че за 24 часа на стандартната цена ти доставят чаркове от Англия, Германия и там където има големи складове в Западна Европа.

Предимство си е, точно за човек, дето още нито знае какво иска, нито от къде да го поръча. Че болшинството продукти, които изобщо се продават някъде за на между 24 часа и няколко дни път - факт.

scout_3pm написа:
Единствено оправдание може да бъде: "Човек работи с това, което познава най-добре". Иначе всеки чеп, опа - чип си има трески за дялкане. Но аз лично от 2007 насам предпочитам да не дялкам треските на Майкрочип изделията.

Ми мен точно това ме отказа от Atmel - 5-6 различни чипа, и всеки със собствено мнение при първоначално подкарване, отделно дето за малките им чипове трябва едно, за големите - друго и т.н. Отделно проблема - указваш reset-а да е I/O краче, програмираш веднъж, и после тоя чип няма програмиране с друго, освен паралелен програматор. Отделно чесането по главата сега за това трябва ли кварц или не, за да го програмирам, пък на каква скорост да пусна първоначално програматора, и прочие простотии. На светлинни години назад са от Микрочеп в това отношение, независимо от това какви чипове правят (добри или лоши). Платка, чип, 3 жици, 2 инсталации върху компютъра на безплатни неща, и всичко от техния сайт, и си в джаза. Със всичките им трески за дялане, но си в джаза.

А че "човек работи с това, което познава най-добре" - разбира се че е така. Дали след година-две ще са на тая цена - пазара ще покаже. Дали си е струвало - също. На мен ще ми е любошитно да разцъкам и нищо повече засега. И това ще ми струва нула лева, с наличните средства, състоящи се от 2бр. PicKit3.

Пон Сеп 08, 2014 4:07 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

@ sparkybg

1. Програматорите/дебъгерите на тези евтини развойни платки може да се ползват за външни контролери в 99% от случаите, поддържат се SWD със SWO.

2. Това, което споменаваш за Атмел и конфигурацията на ресет/източник на такт е за ATMEGA и ATtiny, при ATxMEGA, UC3 и Cortex контролерите няма такъв момент.

3. Ползвал съм PicKit3. И там има доста ограничения в breakpoint-овете на малките и средни серии PIC-ове.

@ Cekins

Нещо изпуснах нишката. На кого отговаряш или на кой въпрос. Почваш със "Защото",а поне аз не съм писал никъде "Защо".

Пон Сеп 08, 2014 4:22 pm
Профил
Аватар

Пак захапахте една стара тема ... :wink: :)

Пон Сеп 08, 2014 4:33 pm
Профил

scout_3pm написа:
@ sparkybg

1. Програматорите/дебъгерите на тези евтини развойни платки може да се ползват за външни контролери в 99% от случаите, поддържат се SWD със SWO.

2. Това, което споменаваш за Атмел и конфигурацията на ресет/източник на такт е за ATMEGA и ATtiny, при ATxMEGA, UC3 и Cortex контролерите няма такъв момент.

3. Ползвал съм PicKit3. И там има доста ограничения в breakpoint-овете на малките и средни серии PIC-ове.

Погледни картинката като цяло, а не изпадай в подробности. Тая Мега, оня Cortex.... При PIC-льовците такова няма. Цък-пляк, и толкоз. Това ми е мисълта и нищо повече. Не казвам хубави/лоши, мощни/ограничени и т.н. Просто лесниния и еднаквост, нищо повече. За новобранец - един куп неща по-малко за мислене и четене и минимална начална инвестиция (20-50 кинта), ти осигуряват възможност да размигаш диод от PIC10-ка до PIC32MZ, и то по един и същ начин - избираш контролер с 2 цъкания, пишеш 2 реда програма, и програмираш с още едно цъкване. Толкоз.

Срещу това - например за Renesas-ки чип ти трябва отделен софтуер само за да конфигурираш периферията. Която, впрочем, със всичките си кривици, при PIC е в общи линии в 2-4 варианта върху всичките от най-малкия до най-големия, че и голяма част от регистрите са едначки и с еднакви имена.

А иначе и аз не ги харесвам в много отношения, от 18 надолу. И то концептуално не ги харесвам, като ядро, даже всичко да им е перфектно и да нямат ерата въобще. То не че конкуренцията е цвете де, ама тая архитектура си е куца и ограничена по принцип. И друго не мога да разбера - има 16-ки и 18-ки с в някои случаи по-добра периферия от 32-ки например. Единствената им пълна серия, имаща всичко в нея е може би PIC24/dsPIC30/33. MZ-то са го понапомпали в това отношение, ама да видим.

Пон Сеп 08, 2014 4:58 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Не казвам хубави/лоши, мощни/ограничени и т.н.

Нито аз ;-) Обсъждахме достъпност, 'леснотия' и 'евтиния' за започване.
Последното ми изречение по темата е: В момента всички масови съвременни контролери са страшно достъпни и лесни за започване.

Desert Leo написа:
Пак захапахте една стара тема ... :wink: :)

Ами в действителност не сме :-) Не мерим контролерите като бързодействие, функции, архитектура и т.н. Говорим за достъпност.

И отново на темата: има ли предимство използваната MIPS архитектура в тези PIC32MZ EC или някоя от перифериите да има интересна функционалност ?

едит:

Ха, сетих се, че 2010 за около 3-4 месеца работих по един проект с PIC24 :D Споменавам го, защото горе казах, че от 2007 не се занимавам с PIC :oops:

Пон Сеп 08, 2014 5:23 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Ами в действителност не сме :-) Не мерим контролерите като бързодействие, функции, архитектура и т.н. Говорим за достъпност

Ами и да ги мерехте - файда йок, щото козата си сака пръч, а проекта подходящия контролер. Достъпността и тя според политиката на фирмата-производител. Дошъл нов маркетинг мениджър и решил да прави революция и те ти булка спасовден. :)

Пон Сеп 08, 2014 5:54 pm
Профил
Аватар

scout_3pm написа:
Какво предимство може да има пред Cortex-M4 ?
Защото аз не виждам никакво. Нито ядрото, нито периферията, изобщо цялата архитектура.
Икономически също. На тези цени, че и доста под тях може да вземеш M4F + 1/2x M0 на 204Mhz. Модел с 1MB Flash е под 8$. Чистo M4F на над 100Mhz с 1MB е под 5$, с 2MB Flash е под 10$.

Ако оставим кантара за домати и краставици настрана, цената не е най-важното, нито производителност. За мен например по-важните неща са:
-# Достъпност ( и от железарския магазин могат да се купят )
-# Удобство ( както казва sparkybg, връзваш 3 жици и си в джаза )
-# Надежност ( като кихнеш не се рестартира )
-# Предсказуемост и life time ( някои помни ли PIC16F84 ? Мисля от 1992г. е в производство и все още се продава )
-# Преносимост ( техния USB стек примерно го въртя на всичките им контролери )
-# Развойнa среда за различни ОС ( Windows/Linux/MAC )
-# Цена на C/C++ компилатор $0.00
-# Добре поднесена документация

Имат и недостатъци разбира се, които приемам като подробности. Специално за PIC32MZ докато не минат 2г. от пускането му в продажба ще се въздържа да правя каквото и да е с него, дори и светодиод да мигам.

Пон Сеп 08, 2014 8:05 pm
Профил WWW
Аватар

Ще кажа само един факт който научих от третият човек в Майкрочип (казва се Ron Cates) - вече две поредни години идва през лятото тук и си говорим по подобни теми.
Та той ми каза - купили сме поне 3 компании притежаващи АРМ лиценз и стига да пожелаем, и ние можем да пуснем на пазара АРМ контролери. Но нямаме такива намерения. И пазарният ни дял и финансовата стабилност на компанията показва че сме прави ...

Пон Сеп 08, 2014 9:50 pm
Профил
Аватар

е какво друго да каже? профукахме милиони като заложихме на грешният кон ли :D
обичам тази черта на американците, дори когато са затънали в лайната до гуша пак се усмихват и се правят че всичко е наред
а ние дори когато всичко ни е наред пак мрънкаме и се оплакваме

Пон Сеп 08, 2014 10:27 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
Ще кажа само един факт който научих от третият човек в Майкрочип (казва се Ron Cates) - вече две поредни години идва през лятото тук и си говорим по подобни теми.
Та той ми каза - купили сме поне 3 компании притежаващи АРМ лиценз и стига да пожелаем, и ние можем да пуснем на пазара АРМ контролери. Но нямаме такива намерения. И пазарният ни дял и финансовата стабилност на компанията показва че сме прави ...

А, бе рекламата не беше ли написана за мармотите, не за илкорите?

Пон Сеп 08, 2014 10:30 pm
Профил
Аватар

Аз знам че тоя форум е пълен с капацитети които нямат проблем да управляват която и да е компания по света :)

Но ето ще дам и обратния пример - работих за TI HWAPPS. Уникален бизнес за милиарди, за жалост работеш почти на ръба на оцеляването заради некадърно управление въпреки че работехме с клиенти от сорта на Самсунг, Гугъл, ЛГ, Амазон, Б&Н ... В резултат се взе решение да се закрие - затвориха една фабрика в Япония и една в Щатите и съкратиха 700 човека в Ница и 200 в София.
Ей на това казвам да профукаш не милионите а милиардите ...
http://www.informationweek.com/desktop/ ... id/1107403?

Пък Майкрочип е публична компания - вижте колко кеш има и колко компании придоби последните две години ...

Пон Сеп 08, 2014 10:56 pm
Профил
Аватар

И аз заставам на същото становище. Може да са всякакви, но мениджъмнта им е безупречен и с каквото се захванат, изкарват продукт. Това не може да се каже за повечето от другите фирми.
Колкото до ератите, за тия дето може да не им е хрумвало това - ако една ерата е къса, това не означава непременно че продуктът няма проблеми или бъгове (обратното също е в сила) ;) Някои фирмички, особено тия от арм нишата, тъй като са много маймуни на клона и той почти се е счупил от всичките им задници скупчени на едно място, предпочитат да подкарат нещо колкото може по-бързичко барем изкарат някое доларче преди конкурентите. Това естествено за сметка на пре-рилис тестовете...
Аз залагам че пиковете ще ги има още много години, така че са много по-надеждна инвестиция в дългосрочен план при разработката на даден продукт, отколкото някое армче дето днес го има, утре изчезнало и "ъпгреднато" с нещо несъвместимо дето ще иска целия продукт направен наново.

Пон Сеп 08, 2014 11:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Коя серия пикове има FPU?

Вто Сеп 09, 2014 1:50 am
Профил
Аватар

ilkor написа:

Аз пък до колкото съм чувал имало някакво неразбиране между АРМ и Майкрочип по въпроса за лицензите за АРМ-те и АРМ са казали, че лиценз на Майкрочип не искат да дават. Колко е вярно обаче идея си нямам щото едните дистрибутори ми говорят едно, другите дето загубиха Фрискейл и останаха само с Майкрочип ми говорят пък съвсем друго и накрая май ще се окаже нещо трето :)

Вто Сеп 09, 2014 4:09 am
Профил

¶ написа:
За мен например по-важните неща са

Пирев изпуснал си най-важното нещо - Майкрочеп имат читави библиотеки и като цяло предлагат по-завършени решения, докато при АРМ е малко на парче работата... дори и на мен ми е трудно да се ориентирам понякога въпреки многото години опит, а за начинаещи не знам ;-)

При всички случаи е хубаво да има конкуренция, аз се радвам че пускат нови микрочепове ;-)

Вто Сеп 09, 2014 9:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща