Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Серийна комуникация върху DC 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Серийна комуникация върху DC
Такава комуникация се ползва от много по-стари модели бензиноколонки: TOKHEIM, SWELM, WAYNE-DRESSER.
Представлява токов кръг по двупроводна линия. Има много варианти на схемната реализация, аз поне съм срещал4-5.
HECTRONIK и TOKHEIM все още използват този тип интерфейс. Можеш да го срещнеш и под името на първия използван протокол за обмен по него DART

Вто Яну 05, 2016 7:13 am
Профил

Тези бензиноколонки нямат нищо общо с този тип комуникация.
DART си е чист RS485, другите имат current-loop в зависимост от протокола.

Има конвертори за колонки които говорят върху Power-line.

Също устройства които ползват точно такава комуникация
върху DC, са на "Veeder-Root" ATG конзолите и TLG сондите.

Вто Яну 05, 2016 11:21 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран

Напреднах с проекта и споделям ако на друг му се наложи или му е интересно.
Daikin P1/P2 използва Home Bus (HBS), японски стандарт ET2101. Малко е оскъдна свободно достъпната информация но се намира, може би защото протоколът е от 1988 :) Малко са оскъдни и драйверите на нашия пазар - MM1192 на Mitsumi е едно добро решение за целта.

Пон Яну 11, 2016 1:10 pm
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Като спомена HBS и MM1192 се сетих че преди много лета правих нещо подобно. Тогава чиповете бяха екзотични и скъпи, и го бях реализирал дискретно. Входната част беше с компаратори, а изходната с логика. MM1192 бяха налични само в царството на ментетата - чина и затова не се занимавах с тях.

Сега се чудя защо изходната част не е била реализирана директно с контролера. Или програмиста го е мързяло или е имало някакво ограничение откъм контролера. Беше отдавна и ми се губят детайлите.

Пон Яну 11, 2016 3:45 pm
Профил

itso.t написа:
Като спомена HBS и MM1192 се сетих че преди много лета правих нещо подобно. Тогава чиповете бяха екзотични и скъпи, и го бях реализирал дискретно. Входната част беше с компаратори, а изходната с логика. MM1192 бяха налични само в царството на ментетата - чина и затова не се занимавах с тях.

Сега се чудя защо изходната част не е била реализирана директно с контролера. Или програмиста го е мързяло или е имало някакво ограничение откъм контролера. Беше отдавна и ми се губят детайлите.

Ако не е тайно и можеш да изровиш схема - ще е интересно.

Пон Яну 11, 2016 4:18 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

darkyp написа:
Ако не е тайно и можеш да изровиш схема - ще е интересно.

Не е тайна. Изрових схема. Няма да се плашиш, че аз доста се стреснах като я видях... :D
Това е само приемо-предавателната част. Защо не е реализирано с тригер, както е в оригиналния чип, само мога да гадая. Серийната комуникация е била софтуерна, като предаването е разделено на два пина. И за това не питай защо е било така. Явно така е било по-лесно. Защо, забравил съм.
Имам спомен че като цяло беше някаква много крива работа. Имаше и някакви глупости с контролните суми. В различни пакети се изчисляваше по различен начин. Но за такива подробности ще трябва да изровя целия проект и да погледна записките. Да търся ли?

Прикачени файлове:
HBS.pdf [16.55 KiB]
360 пъти

Пон Яну 11, 2016 6:04 pm
Профил

itso.t написа:
Не е тайна. Изрових схема. Няма да се плашиш, че аз доста се стреснах като я видях... :D
Това е само приемо-предавателната част. Защо не е реализирано с тригер, както е в оригиналния чип, само мога да гадая. Серийната комуникация е била софтуерна, като предаването е разделено на два пина. И за това не питай защо е било така. Явно така е било по-лесно. Защо, забравил съм.
Имам спомен че като цяло беше някаква много крива работа. Имаше и някакви глупости с контролните суми. В различни пакети се изчисляваше по различен начин. Но за такива подробности ще трябва да изровя целия проект и да погледна записките. Да търся ли?

Прикачени файлове:
HBS.pdf

Благодаря!
От към софтуер съм ОК за сега. Ще пиша по-натам с конкретни въпроси ако не се оправя.

Вто Яну 12, 2016 8:07 am
Профил ICQ YIM

itso.t написа:

Прикачени файлове:
HBS.pdf

Може би не е с тригер, защото така или иначе е добре да са два контролните сигнала за предавателя: TX- и TX+ или TX и Reset на тригера преди започване на предаване на пакет по шината макар да има parity.

U3B изглежда странно свързан 8 към GND (може би това имаш предвид да не се плаша :) ) 75 ома терминиране също е странно освен ако BUS+ и BUS- не са през кондензатори, защото се очаква да има и захранване по шината.

За Daikin-а ще трябва да отскоча до машината и да проведа допълнителни измервания като например какъв е изходния импеданс на захранването и каква е стойността на самото захранване без товар. При мен през 33mH/93ома (дросел, не е common mode choke) и 17-18V от лабораторно захранване докарах сигнала от първия ми пост. Пропуснах да кажа, че взех едно жично дистанционно за климатик и така имам възможност да тествам в по-близки до реалните условия.

Вто Яну 12, 2016 1:05 pm
Профил ICQ YIM
Аватар

darkyp написа:
...U3B изглежда странно свързан 8 към GND (може би това имаш предвид да не се плаша :) ) 75 ома терминиране също е странно освен ако BUS+ и BUS- не са през кондензатори, защото се очаква да има и захранване по шината...

А, имах предвид да не се стряскаш, че схемата заместваща чипа е поусложнена. Има накъде да се опростява, но тогава така ми е "дошло отвътре"... :D

U3B, не съм внимавал и съм сгрешил при дялкането на схемата. Цялата схема беше с контролер, захранване, входно-изходна част и прочие баналности, които съм махнал.

За терминацията... Това което съм правил не беше за Дайкин. Комуникационните шини бяха 2. Едната беше вътрешно тяло - стационарен пулт за управление. Тя е със захранване и е без терминация. Другата е между вътрешните и външните тела. Системата беше VRF. Тъй като е значително по-дълга от първата, тя трябваше да е терминирана със 75 ома в двата края. Още ми се мотаят някакви платки и за по-сигурно премерих. Така е.
Може при Дайкин да е нещо различно. Не съм се занимавал.

Вто Яну 12, 2016 3:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2