Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Аудио усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Аудио усилвател
Доколкото виждам в първото мнение, става въпрос за слушалков изход. Няма причина да не може да използваш единия сигнал. Ако те интересува и фаза на сигнала, ще трябва да премериш кой е инвертиран и кой не е. Освен ако не е описано някъде де.
И пак да спомена за офсета. Ако е нещо с батерийно / едполярно захранване, почти със сигурност ще има.

Съб Сеп 09, 2017 12:29 am
Профил
Ранг: Почетен член

Някой може ли да обясни какво е това на осцилоскопа? При няколко различни начина на изправяне ми се получава този изход, който нямам идея какво трябва да значи... Това е при свърване на ОУ с резистори 18к.

Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 96.62 KiB | Прегледано 5457 пъти ]

Съб Сеп 09, 2017 1:11 am
Профил WWW

Аз не съм сигурен какво всъщност целиш, а за тази осцилограма от къде си я взел, това изглежда като изход от кофти усилвател клас В или АВ с недостатъчен ток на покой на крайното стъпало от където се получават и тези изкривявания около 0-та.
Ако ти трябва честотен спектър няма как да не правиш фурие, и тогава не трябва да изправяш а да семплираш с достатъчно висока честота, и то константна или най-малкото известна. Апри положение че входа ти е АС няма как да се разбере от тук имаш ли офсет или нямаш, по добре го гледай на DC. Отделно като гледам на какви деления си, това почти 300 Vpp не знам къде го мериш, защо не драснеш една схема на постановката.

Съб Сеп 09, 2017 8:55 am
Профил
Аватар

E1 написа:
Имам аудио усилвател със софтуерен контрол на усилване, смесване и т.н.(влизат два отделни канала, а ги усилва, смесва и извежда като един), но има диференциален изход и не мога да го използвамдиректно на АЦП на процесора.

Има процесори с диференциални входове на АЦП.
Примерно STM32F334xx е такъв.

Съб Сеп 09, 2017 9:01 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Вече беше предложено с изкуствена нула - това е най лесния начин да се постигне, обаче с LM358 не очаквай кой знае какви резултати. Нито е точен нито е бърз. Едно MCP6022 е в пъти по добре от ЛМ-а, макар че е на 5 волта. ЛМ-а изхода му е 1,3 до 1,7 в минус от захранващия + и при по малко от около +600mv от долното захранване (няма значение дали ще е 0 или минус нещо си) тока му е няколко микроампера (дали не беше и наноампери) - демек в тая зона очаквай огромно изкривяване ако входа на АЦП-то ти не е супер високоомен. Съответно ако искаш бързо да семплираш - нямаш шанс. С две думи първо вземи някой по свестен операционен и тогава си играй със схемите.

Съб Сеп 09, 2017 9:21 am
Профил ICQ

Според мен първо трябва да изясни иска да изправя или иска да мери спектър, двете неща някак не си пасват :)

Съб Сеп 09, 2017 9:25 am
Профил

Трябва ми мерене на спектър. Процесорът е STM32F407.
Тони, схемите ги вземам от няколко места, директно от примери, които правят това, което аз искам, но на други платформи(ПИК, Ардуино). Целта беше схема с изкуствена маса. Явно нещо не се получи там. При мерене само на единия диференциален изход, амплитудата е много малка.
В момента предстои да се откажа от това крайно стъпало и да го заменя с TDA7231, което има еднополюсен изход. Според вас, приложима ли е схемата от това приложение? Дават я за точно същия проект, но за Ардуино. Взета е оттук. Това в проекта е и приблизително какво искам да направя.

Прикачени файлове:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 19.83 KiB | Прегледано 5440 пъти ]

Съб Сеп 09, 2017 11:10 am
Профил WWW
Аватар

Показаната схема е доста "домашна" :D казано по-меко...
Преднапрежението трябва да е филтрирано. Демек, делител на захранването, с кондензатор към маса и резистор към джаджата. Цялата история около делителя трябва да е съобразена с входното съпротивление на АЦП. Може да се наложи сигналът да се буферира.
Кондензатор C2 заедно с неизвестното положение (съпротивление) на потенциометъра образуват LPF с неизвестна честота на срез... :D

Съвсем общо... Не е невъзможно да намериш и прилична схема около някое ардино, но е малко вероятно. Все пак там хората рядко имат представа какво правят... :D

Съб Сеп 09, 2017 11:36 am
Профил
Аватар

Най-простото е това на картинката дето я пускам. тл431 ти прави 2.5 волта - по средата на 5-те. Аудио жака минуса му към 2.5. Първия ОА е за всеки случай - може и да не се слага ако сигнала ти е с достатъчно ниско изходно съпротивление. Втория както е в момента е с х2 усилване - резисторите може и да са по големи - тука са просто като пример. Масата на АЦП-то към 0 а ref към +5 волта. Само че това за униполярно ацп. И ще има едно неудобство - след всяко преобразуване ще трябва да проверяваш най-старшия бит и ако е 0 да инвертираш резултата за да се получи "отрицателен" а ако е 1 да го направиш 0. Ако имаш диференциално ацп ще е по-добре - няма да има нужда от тая галимация.

Прикачени файлове:
amp.JPG
amp.JPG [ 24.48 KiB | Прегледано 5429 пъти ]
Съб Сеп 09, 2017 12:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Извинявам се за еретичната идея, но защо не вземеш аналогов или цифров MEMS микрофон.
Първия обезмисля предусилвателите (има такива микрофони със всичко в тях, и аналогов изход, диференциален или не)
Втория обезмисля ADCто, четеш направо I2S
...малко по-скъпо, но ако човек няма време/желание/възможност да си играе с аналоговата "черна" магия, може да помогне

Съб Сеп 09, 2017 4:03 pm
Профил

Cekins, радвам се, че не си доктор, че иначе моргата нямаше да имат място за всичките ти пациенти.

Къде го пратихте човека за една цветомузика с 4 лампи да семплира на десетки килохерци и да ползва сложни и модерни операционни. 6022 е читав и работи добре и на 3 волта. Малко е шумен и се влияе от захранването но за не-претенциозни неща става.

Дали трябва диференциален вход или не зависи от изхода на крайното стъпало и от захранванията на усилвателя и на платката. Ако е слушалков - шанса да е униполярен е 99%. Дори да е 300 миливолта сигнала на процесора ще му стигне за тази цел. 12 бита са няколко стотин микроволта на отчет така, че ще стигне от всякъде.
В краен случай 1 транзистор с 2 резистора ще свърши същата работа без нуждата от операционен.

Съб Сеп 09, 2017 4:23 pm
Профил
Аватар

Е каква магия - една интегрална схема с 8 крака, една с 3 и три съпротивления. Че и честотата е направо дето му викат DC почти.

едит : е много важно като му сменя крак с ръка на човека - ще може после да каже че ходи на ръце :)

Съб Сеп 09, 2017 4:25 pm
Профил ICQ

Абе аз през цялото време си мисля че той има в предвид че сигнала е двуполярен а не е диференциален, ама ... знае ли човек .... аз диференциални слушалки не съм виждал, диференциални/балансирани/ изходи има по професионалната озвучителна апататура, ама все си мисля че не взема от там, а и там си има стандартни изходи.
Ако е слушалка, да много вероятно да е униполярен. Дори и два резистора с кондензатори са му ОК за изкусвената маса, ако много иска може да го направи с втория операционен който и без това му е свободен. Схемата по-горе която е дал ... схема и е името.

Съб Сеп 09, 2017 4:45 pm
Профил
Аватар

По модерните мобилни джаджи има и слушалки с балансиран сигнал (4 пина). Не им стига напрежение, за да вадят повер, та нямат голям избор...
Е, има и аудиофилски с балансиран сигнал де... :D

Апропо, ако това което ще се измерва, е нещо мобилно, без претенции за супер-дупер, е много вероятно стъпалцето му да е клас "D" и в изхода да има прилично количество плява. Некой и друг мегахерц, гигахерц и т.н... :D

Съб Сеп 09, 2017 5:31 pm
Профил
Аватар

E1 написа:
.... имам два крайни усилвателя. Единият си свири музиката. Другият(наистина е с диференциален изход) използвам за анализа - управлява осветление....
Някаква цветомузика ли ще правиш? Първото което се сетих сигурно има и много други варианти. Голямо мерене и смятане ще падне за някаква мигалка. :wink:

Съб Сеп 09, 2017 8:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща