| Автор |
Съобщение |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
 Re: RTC - кой какви ползва?
DS3231M при мен на батерия след 2-3 месеца избяга с поне 20 сек. На 4-5 месец загуби часа и датата. Като ползвам китайските модулчета евтинийки.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Апр 06, 2024 4:18 am |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Тоест, модули наситени с китайско копие на чиповете или такива сметени от брака.
|
| Съб Апр 06, 2024 9:14 am |
|
 |
|
syscop
|
За eдна седмица без ток pcf2131 няма видимо отклонение. Температурата в помещението се е менила от 10°C до 22°C.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Май 10, 2024 7:13 pm |
|
 |
|
velio
|
Вероятно на никого няма да свърши работа, но STm32F407 работи около 2 години на батерия (Vbat) и отклонението беше под 1 секунда. С обикновен часовников кварц. Живя на прозореца на офиса през това време. Но RTC-то беше калибрирано с константи в съответните регистри. Ся друг е въпроса че на тоя контролер RTC-то се влияе от външни фактори и се ресетва, спира или прави други изненади ненадейно.
|
| Пон Май 20, 2024 12:13 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Значи си уцелил точния кварц с точните кондензатори и точната калибрация  1 секунда за две години си е постижение и за по сериозни часовници. Вероятно е било на сравнително константна температура, щото ако е имало отклонения от -20 до +40 през тия две години - няма как да ти повярвам.
|
| Сря Май 22, 2024 12:28 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами в офиса... Едва ли е мърдала температурата повече от +/- 5 градуса. И да не ти е точен кварца, с калибрацията се постига точност... поне в рамките на секундата (добавя и премахва импулси от генератора на 32к). Но тоя процесор си има други проблеми, общо взето не му е надежден часовника - смущава се и т.н. Но точност явно постига.
|
| Сря Май 22, 2024 2:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е те тия ртц-та дето ги говорим точните, точно това правят ама имат и термометър и постоянно се коригират на база температура. Единствения недостатък е че на изхода 32.768 излизат колкото импулса там си сметнат че са им за една секунда и не става да се ползва директно като прецизни 32.768 kHz. На DS3232 съм го засичал тоя изход и е около 31 kHz, което е много далеч от истината. Ама това не го пише в даташита и аз тръгнах да го ползвам (трябваха ми и десети) и след една седмица ми се оплакват че на 10-20 минути дава 5-6 секунди грешка, пък засичат времена на състезания с него. То не е кой знае какво да се коригира като се ползва секундния да се засича колко импулса е на секунда, ама допълнителен софтуер, сметки и т.н. Имаше едно време едни TCXO-та пак на Далас дето вадеха точна честота ама първо че струваха по 20-тина лева и второ че вече ги няма.
|
| Чет Май 23, 2024 9:06 am |
|
 |
|
velio
|
Китайците продават евтини TCXO. За хоби съм ги ползвал и стават - имат аналогов вход с който може да се донастрои осцилатора. Но са MHz и далеч не са с ниска консумация.
|
| Чет Май 23, 2024 2:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Скоро не съм се занимавал да правя часовници и не съм много в час с новите неща, ама знам че далас-кото TCXO го няма вече. А си беше батериен с много ниска консумация - реално заедно с батерийно ртц харчат колкото да сложиш кварц на самото ртц. Като изчезнаха почнах да слагам DS3232 ама и те нещо напоследък ги няма (SO8). Това 3231 не съм го ползвал.
|
| Пет Май 24, 2024 9:19 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Сигурен съм че съм писал и преди но повторението е ОК. За часовник : Разглеждаме 2 случая –
1-Хоби неща – там цената не е от голямо значение. В днешно време ако искаш хубаво RTC ще трябва да си платиш. Вълшемната думичка е MEMS Oscillator Например MAX31343. В чаршафа му пише Complete Clock Calendar Functionality Including Seconds, Minutes, Hours, Day, Date, Month, Year, and Century with Leap-Year Compensation up to Year 2199 Timekeeping Accuracy ±5ppm (±0.432 second/day) from -40°C to +85°C ..... 365дена по 0,432секунди =-Бяга 157 секунди на година макс - worst case. • Two Time-of-Day Alarms • Temperature-Compensated Programmable SquareWave Output • Uncompensated Programmable Clock Outputs • Automatically Switch over to Backup Battery or Supercapacitor on Power-Fai l • Digital Temperature Sensor with ±3°C Accuracy • +1.6V to +5.5V Supply Voltage
2-Индустриални неща с много броики –Там обикновено кинти за хардуер нямано пак се постига горе долу нещо от горното: Купуват се кварцове в диапазона на 4,8,16 мегахерца с по малко бягане в началото , мери се колко е отклонението на всяко едно изделие на стайна температура и се коригира със софтуер. Дефекта е че честотата на кварца трябва да се мери на отделен пин на МЦу то ,в никакъв случаи директно на кварца, което пък изисква да се разбереш с МЦУ производителя да ти даде такъв пин и е неприложимо за хоби неща ,ама когато съм правил да речем 300 000 на година няма проблем и на практика цената на хардуера е много малка... то така и так изделието ще има кварц ,но ние купуваме 20ппм а не 50ппм да речм кварц и това е допълнителната цена.
|
| Сря Май 29, 2024 12:54 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хмм а защо не правите обратното, да мериш честота и да компенсираш не е ли по сложно от това да го вкараш в режим калибрация и да мериш външен еталон? Това за начална калибрация де, да компенсираш колко е избягал кварца.
|
| Сря Май 29, 2024 2:24 am |
|
 |
|
syscop
|
Това е случаят. Затова не съм питал за евтино решение. Засега pcf2131 се представя добре. Стана около месец и няма видима разлика, а не гоня някакви големи точности. п.п. на pcf2131 му дават typical accuracy ±3 ppm from -40 °C to +85 °C по книга...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Май 29, 2024 9:11 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Тони , не помня вече детаили ще това беше когато бях в немско. нещата бяха измислени и имаше някъкъв софт направен ,абе хората бяха го направили и тествали в всичко беше ОК. ето това дето ми е останало в главата: Ползвахме кварц които 95% беше тип гълфвинг и корпуса е от желязо и се заземява.По онова време само NDK и AVX можиха да доставят кварцове каквито ние искаме, сега вече има много ,тогава не бяха много. бяхме се споразумели с фуджицу да ни изкарат 1 пин с честотата на кварца ,когато вече е с првоъгълна форма . например 4 Мхерца кварц на стаина температура се мери колко е ...3,9999 и така нататък и се задава това като параметър в един еепром и готово. Тия кварцове дето купувахме не бягаха или много малко бягаха от температурата и не сме правили тепературна компенсация .... естествено Ние няма как да знаем изделието къде ще се продаде и използва....но ако е на нормална географска ширина дето има лято и зима то си се компенсира и всикчко е ок - точноста на часовника дето докарвахме по тоя метод беше ок и клиентите беха довлни.
|
| Нед Юни 02, 2024 9:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е ясно, то подходи много, това е по-хардуерен, мериш пишеш в чип, може би и от сервизна гледна точка по добре знам ли .. ако някой някога сервизира де. Да има в сервиза специализиран тул или точен честотомер май е по-вероятно от колкото точни 10 мхц .
|
| Нед Юни 02, 2024 6:03 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз използвам DS1338Z. Но на последната платка имам и ви фи, и си го опреснявам винаги, когато има интернет. Иначе дава някакво отклонение там по 1мин на месец(по спомени, може и повече да е било). Реално часовникът ми трябва само ако падне интернета, като резервен вариант го използвам и за периодите, в които няма, не съм имал проблеми...
_________________www.elkran.com
|
| Вто Юни 04, 2024 3:26 pm |
|
|