|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:57 am
Телеметрия през GSM мрежата
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Аз ти я давам, за да се ориентираш - за тази бройка Wavecom Q2406B модули, струват под 50$. А това в момента е най-добрия производител на GSM/GPRS модули в света.
|
| Пет Апр 13, 2007 6:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро - разработката на такова устройство с телефон, ако ще е повече от 10 бр. е напълно несериозно и най-вече не е професионално. Шанса после да се прецакат нещата е доста по-голям и парите дето ще се спестят от модулите, могат да се окажат малко за да се оправят проблемите  . Вярвам повечето от нас тук са на мнението, че проектирането и производството на едно изделие не е само цената на ВОМ-а  .
|
| Пет Апр 13, 2007 7:18 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Руснаците правят едни стратегии за устройства за температурен диапазон +10 - +70 градуса.
Вкарват си само платки за Siemens GSM-и и си ги блъскат в изделието. Явно някъде по жълтурия се предлагат такива на много добра цена.
Разпитвах един от тукашните доставчици на GSM чаркове който ходи в Китай да си зарежда но каза че не е чувал нещо по въпроса но ако имало интерес към бройки в хиляди можело да поразпита и вероятно можело да се уреди.
|
| Пет Апр 13, 2007 7:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да такива са цените, знам. Но като добавиш антена, батерия/захранване, конекторчета едно-друго и колко стана? А телефони на едро струват под 30лв
Съгласен съм, че е грозно да отвориш някое изделие и вътре да видиш натъпкан GSM. Спор няма!
Но след като въпросът е "апарат или модул?" значи човека не го притеснява това как изглежда отвътре изделието.
От всяка друга гледна точка апаратът е много по-добро решение.
Ако говорим за надеждност - ами апаратът е масово решение и обикновено тествано от милиони потребители. Софтъуерът му е много по-изчистен и консумацията обнкновено е по-добра. Докато модулите може да са такива дръвчета, примерно Telit че нямам думи... за да подкараш един такъв модул трябва мноооого внимателно да пипаш.
От друга страна, разработката - ако ползваш апарат - слагаш само един процесор. Ако ползваш модул, имаш разправии с антени, с платки с много по-сложен софтуер, щото ти трябва да регистрираш телефона, да обработваш грешки и т.н.
Значи какво стана в единия случай ползваш по-надежден субпродукт и добавяш по-малко разработка, а в другия случай обикновено ползваш по-калпав субпродукт и добавяш повече човешки фактор (бъгове). Кое точно прави второто решение по-надеждно?
Верно че цената не е само BOM, има и разработка, но при апаратите каква разработка? Има си свободни сорсове на библиотеки от сорта на gsmlib които пращат sms и разни други неща. И за модулите сигурно има сорсове, но така или иначе разработката (софтуер/хардуер) е много по-малко при апарата околкото при модула. Значи пак сравняваме по-евтини части и по-малко R&D срещу по-скъп BOM и по-сложен R&D и как второто ще е по-евтино не мога да разбера...
|
| Пет Апр 13, 2007 8:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не съм сигурен, че можеш да купиш НОВ телефон за 30лв
а да слагаш телефони втора ръка е безумие, нали?
ако ще правиш индустриално изделие, то обиновено е в кутия. кутията е в шкаф (метален), който е в изолирано (бетонно) помещение. в този случай няма как да избегнеш външна антена, щото с вътрешната сигнала ще е като агне след гергьовден
прав си, с външен микроконтролер може да подкараш лесно SMS. GPRS/TCP няма как да стане, поне не с малък контролер.
така че комбинацията се обезмисля малко.
доколкото познавам телефоните (не твърдя, че съм експерт по телефони), няма команда, с която да можеш да включиш апарата, когато е захранен. да извадиш жица от копчето е ...
температурния диапазон е също съществена разлика между телефон и модул. и проблема е не само в минусовите температури, вЕрвай ми. ако нещото ще вибрира (кола, камион), решението с телефон е
вече сме е ЕС, харесва ли ни или не. и рано или късно ще започнат да се сертифицират изделията. не мисля, че ще сертифицираш лесно изделие, в което има телефон, омотан с жици. освен ако не е любителско нещо.
телит няма да коментираме, просто няма какво.
гьорлиц, които ползват сименс модули в индустриалните си модеми, имат външен ресетер, който може да се нагласи да ресетва модула в определен час от денонощието.
ериксон, доколкото е придобит от wavecom, е покойник за мен - надали ще се развива като конкурентно изделие на собствената им гама продукти.
за моторола нека лупус каже
|
| Пет Апр 13, 2007 10:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
поразпитай търговци на едро... аз май не се сещам за апарат без букса за външна антена... хм... не съм проверявал, но си мисля че трябва да може да го включиш през интерфейса. Комади има (AT+CFUN) въпроса е кой какво е имплементирал, ако изобщо остават UART-a включен... Относно температура/вибрации, моя апарат е на около 4 години, що вибрации е видял... единствено плуване в басейн не му хареса много. Нещо не съм убеден че някой в БГ ще направи платки/сглобки толкова устойчиви. Пък има и удароустойчиви апарати - едва ли са нещо особено, но поне надявам се нямат елементарни проблеми. Примерно преди няколко дена поправях една джаджа, изтървана и един електролитен кондензатор направо беще отлепил пистата. Абе няма какво да умуваме - човека да си решава, той ще си блъска главата после  Просто се чудя с кой акъл препоръчвате модули на някой който казва: ...
По-добре да съберем пари за една пушка - поне да не се мъчи 
|
| Пет Апр 13, 2007 11:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Доводите ти са "железни"  .
|
| Пет Апр 13, 2007 11:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе то спор няма си мисля, но едно е да говорим какво е "сериозно" и "професионално", друго какво е реално...
Човекът каза че ще пазарува модулите от Комет, предполагам и повечето компоненти, следователно няма голям избор... Предполагам едва ли има по-сериозна техника от поялник и осцилоскоп. Едва ли са голям екип и едва ли е вундеркинд да разбира от антени, захранвания и т.н.
То даже не е и до знания и възможности, понякога си има и други причини да се правят компромиси. Аз поне мога да изброя 10-на компромиса които съзнателно съм направил. Първият е че ползвам Telit... А колко несъзнателни грешки имам едва ли някога ще разбера.
За какъв профисонализъм и за каква сериозност говорим?
Не е толкова просто - вземаш един модул и хоп получаваш "сериозен" продукт.
|
| Съб Апр 14, 2007 12:43 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Да ми съберете пари за пушка си е съвсем добра идея. Да не се мъча.
Лошото е че телефонът става за крадене. GSM терминалът не. Това ме спира. Да не беше така
слагам телефон без да ми пука. Синчето е на 12 години, от три има един сименс С60 дето още
работи. Не ща да знам какво му се е случвало на този апарат. Само дето по Нова година му
сменихме корубата. Аз пък си карам с нокия 3310. До сега 3 пъти го изпусках на циментов под.
Още крета. В един руски сайт прочетох, че върху 3310 може да се сере и пикае и пак работи.
Само трябва да се измие със спирт. Стигам до извода, че трябва да закача някаква нокия с
изводи за модем за да ми е мирна главата. Тези апарати имат авторитет на неубиваеми.
|
| Съб Апр 14, 2007 6:26 am |
|
 |
|
zaphod
|
ще го сертифицираш, хич не бери грижа, трудно ми е да възприема че още някой вярва в Сертификацията като концепция
темата е наистина интересна. винаги ме е вълнувал въпроса за разликите между професионални и надеждни решения. смея да твърдя че не винаги тези две неща се припокриват, макар че е трудно да се каже къде е разминаването. виждал съм доста случаи, когато за да стане нещо професионално изпълнено, трябва да му се скапят техническите параметри. аз лично все пак предпочитам да правя нещата професионално, а не надеждно, защото колкото и надеждно да е нещо, ако действа разсмиващо на хората няма да можеш да го продаваш. не съм ползвал ГСМ модули, затова не искам да давам технически оценки, но аргументите на миро ми изглеждат разумни, макар че аз бих ползвал модул, без значение дали миро е прав или не за техническата надеждност на модулите (доста вероятно е да е прав). както казах, важно е нещата да са солидни и мазни, като държавна служба, а не да са с добри технически показатели 
|
| Съб Апр 14, 2007 8:39 am |
|
 |
|
Lupus
|
@123,
Май всичко, което можеше да се каже като аргументи "ЗА" и "ПРОТИВ" ползването на телефон за промишлени цели се каза. От там нататък решението е твое. Колкото до Motorola G20 - много стабилни модеми! Първоначално се бях спрял на тях и сега имам 5-6 платки (като развойни - захранване, RS232 и USB). Който иска може да пробва - удобни са за всякакви експерименти. Преминахме на Wavecom поради друга причина - наличието на достъпен ARM процесор и памет в самия модул, както и отворена операционна система с много възможности. Това позволява в много случаи да се спести външен процесор. Не искам да коментирам Telit - евтиното накрая винаги излиза по-скъпо.
|
| Съб Апр 14, 2007 8:39 am |
|
 |
|
miro_atc
|
O, Телит в никакъв случай не са евтини - някъде 50 евро с неголеми отстъпки за количество.
При мен проблемът беше размера - модула трябва да е под 3мм дебелина и някъде 30х40мм. Заради това Waecom, Motorola и т.н. автоматично отпадат.
|
| Съб Апр 14, 2007 10:50 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Взимаш телефона, махаш панелите и дисплея, завърташ го на 180* и става на профисионален GSM модул неподходящ за крадене.
Иначе въпроса за професионални модули VS непрофисионални решения си е оделна flame-on тема.
|
| Нед Апр 15, 2007 4:35 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
По скоро свързваш се с китайските производители на едро , купуваш си тези платки за телефони а те найстина там са много евтини, вчера ровнах в комет и направо ми се зави свят на очите тия GSM модули май под 70 EUR не ги видях .
Един познат дето внася от там разни боклуци за телефони дори му предложили цял телефон без панела, излизал много евтино , ако пък е някои по стар модел сигурно ще искат и да се отърват от тях тъкмо ще ти е добре дошло .
|
| Нед Апр 15, 2007 8:56 am |
|
 |
|
Lupus
|
Още по евтино ще ти излезе ако накараш китайците да ти ги доставят без дисплеите и всички други екстри, които няма да ползваш. А да не забравя - и тел за връзване към платката!  На времето в клуба за ТНТМ така работехме - с бракувани части от заводите. Вземахме си ги на килограм само срещу протокол.
|
| Нед Апр 15, 2007 9:02 am |
|
|