Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
wifi модул с документация? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
> > Просто големите крият данните - и старателно изкупуват всяка малка фирмичка,
> > която направи и пусне на пазара свой wifi модул - за да не изтърват положението
>
> леле каква конспирация и всичко това за едни WiFi модули които някой китаец ги прави за $3?

Link към данни за wifi силиций, дето не са законспирирани?

> > Приказките за sales records и подобни безсмислици са за отпращане на малки
> >клиенти без самочувствие
>
> не е точно така, за да си направи труда един дистрибутор наистина да ти даде добра цена ...

Цената може и да не е толкова "добра". Диалогът не стига до цена въобще.
За разлика от например Bluetooth модулите, които ги намирам документирани и
мога да купя и по една бройка - от същите производители. Както и много други
неща, които мога да купя в sample количества, или получавам безплатни мостри,
когато поискам, и т.н.
Отказът на достъп до wifi неща няма нищо общо с разходите по доставката,
не е конспирация а просто засекретяване.

> > > да правиш карта от нищото с чипове и 2.4Ghz е безмислено, най-добре да се ползва готова такава
>
> > Освен ако не произвеждаш и продаваш такива карти.
>
> покажи ми едно масово изделие произведено в българия което да е конкурентно на
> китайско производство? аз не се сещам
> да не говорим че RF специалистите в БГ се броят на пръсти

Някои успяват да живеят и от не дотам масови изделия. Ключът към това е
изделието да e конкурентноспособно в съответния пазар.

Що се отнася до специалистите - те се броят на пръсти не само в БГ; има ги и такива, дето се
броят по на един пръст.
Ти имаш ли знанието да прецениш на колко пръста се броя аз - или някой от другите,
с които влизаш в диалог тук.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Сеп 15, 2007 3:36 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
За всеки, който има интерес - ето файла:

Прикачени файлове:
Съб Сеп 15, 2007 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bkulev написа:
За всеки, който има интерес - ето файла:

Благодаря!!!

Съб Сеп 15, 2007 4:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Що се отнася до специалистите - те се броят на пръсти не само в БГ; има ги и такива, дето се
броят по на един пръст.
Ти имаш ли знанието да прецениш на колко пръста се броя аз - или някой от другите,
с които влизаш в диалог тук.

приказката беше как ще се организира производство на 2.4Ghz изделия, едно е да налепиш една бройка, друго е да пуснеш производство на 100 000 изделия

за тебе не се и съмнявам като гледам в линка ти работиш не на международно ами на трансгалактично ниво :D

Съб Сеп 15, 2007 4:35 pm
Профил

Мнение 
Заек, да нямаш някой оферта за wifi??

Или просто говориш на базата на логика, щото с това въй-въй няма логика!!!
Модулите струват майка си и бащи си, даже като погледнеш разбивката на уж големи производител ще видиш че един wifi струва колкото един gsm или 5 блутута, а е един ши*ан чип само....

Ето според това Apple им излиза по 15.50$
http://gizmodo.com/gadgets/cellphones/i ... 229664.php

а телефон с EDGE 19$

Съб Сеп 15, 2007 4:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
...

приказката беше как ще се организира производство на 2.4Ghz изделия, едно е да налепиш една бройка, друго е да пуснеш производство на 100 000 изделия

Всъщност това е още един от чисто тукашните митове - в индустрилните
страни никой не го опитва (няма кой да го купи).

Трудната работа е докато се появи прототипът; повтарянето го могат милиони.

Съб Сеп 15, 2007 5:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
по-възрастните от вас сигурно помнят CoCom (и CoreCom)

тогава западняците треска ги тресеше да не краднем някоя тяхна технология. което не ни шречеше да го правим - имаше си хора за таз работа. сега станаха "агенти", ама това е друга бира.

в момента се наблюдава ново зараждане на тази отминала ера.
западняците май "китайския синдром" им се привижда, може и да са прави. малко късно...
но се наблюдава неприятно развитие на силиконовия пазар.
всичко конкуретно се поглъща и затваря. новите продукти намаляват. старите изчезват и се появяват с нови одежди.

примери:
ZF-Micro
фирма от 7 души (мозъка е стара пушка от 80те). правят един от първите PC-SoC (преди 2000).
сключват договор с National Semiconductors да им го дялкат. всичко върви добре, докато нещата не потръгват.
ZF сключва договори за дебели продажби с години напред. И тогава NS им спират дялкането. формалния повод е, че нещо не било платено преди много време. ZF фалират, щото не могат да си изпълнят заявките. и почват едни сезифовски дела срещу NS. междувременно NS произвежда чипа под друго име и си го продават няколко години. след дълги съдена сага, съда присъжда в ползва на ZF. един месец по-рано, явно предусещайки решението на независимия съд, NS продава фамилията на AMD. така, че ZF са спечелили на практика ... нищо. в момента AMD не дават никаква информация за чиповете, дори и с NDA. а се касае за тъпо РС на един чип.

сега AMD си напазаруваха ATI (голямо ропраене има от страна на канадския персонал). не мисля, че ще е за добро.

ST също откраднаха тяхната STPC фамилия от едни корейци, сега не се сещам името им. Имам описание на чипа на корейски поне 2 години преди ST да го анонсират. и понеже не е техен чип, съпорта им беше нулев. и чипа умря, няма кой да го усъвършенства.

интел си купиха Level-1. от тогава чиповете на Level-1 се продават с номера на интел. но няма нищо концептуално ново. а level-1 правеха уникален скок на идеи 1996-2000.

и при конексант стана същото. имаше фирма BrookTree. нея я глътна рокуел. който след поредица преглъщания стана конексант. и някои от продуктите им се продват като майндлинк. и колко новии продукти има за десетина години? информацията ти я дават само срещу бележка от папата, че не си стрелял по него

Съб Сеп 15, 2007 7:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Заек, да нямаш някой оферта за wifi??

Или просто говориш на базата на логика, щото с това въй-въй няма логика!!!
Модулите струват майка си и бащи си, даже като погледнеш разбивката на уж големи производител ще видиш че един wifi струва колкото един gsm или 5 блутута, а е един ши*ан чип само....

Ето според това Apple им излиза по 15.50$
http://gizmodo.com/gadgets/cellphones/i ... 229664.php

а телефон с EDGE 19$

miro както го задълбахте съвсем ме объркахте, признавам че не съм се занимавал с WiFi - просто ето един който се продава с цена за краен клиент US $18 от Комелсофт (това излезе първо може да има и по-евтини)

http://www.linksys.com/servlet/Satellit ... torWrapper

нали разбираш че да го продават тук $18 се купува в Китай за $9? (транспорт+мита или рушвети на митница+дилърски отстъпки+печалба)

за какво производство за каква конкуренция на китай говорим за продукт $9?

шанса ни тук както и на всички на тази географска ширина където не се работи за $1 на ден е в продукт където има повече развой и по-малки количества така че китайците да не се заинтересуват, гледал съм репорти за consumer electronics се работи с 3-7% печалба т.е. от тези $9 за китаеца който го произвежда остава $0.60 от изделие

други изделия които са обемисти и не толкова скъпи - приятел прави лампи и изнася за европа, което е под 40х40 см казва търговеца вообще не го поглежда защото от китай му идва без пари, при големите модели транспорта е по-скъп от изделието и затова става по-изгодно да се поръчват от тук.
например китайски водни бойлери скоро няма да се появат на пазара, не защото китайските са много скъпи а защото малко се побират в един контейнер

а това че прототип било по-трудно да се направи отколкото после да му се организира производство може да каже само човек който никога не се е занимавал с производство а е правил 10-100 бр платки

това горе с iPhone съм го виждал и какво като цената на частите била 250$ ?
някой да не вземе да продава изделие на цената на компонентите си: ами магазини, дистрибутори, логистика знаеш ли това в USA колко струва?
реклама, развой(!) този телефон не го е правил един човек на $20 000 годишна заплата :)
ако в тези $700 ейпъл накрая остане с 25% печалба ще е много добре
имам хора които продават мои изделия в САЩ и просто цената на която продават е поне 2-3 пъти моята цена и като ударят накрая чертата не печелят толкова колкото изглежда.

представи си например тук че си генерален вносител на клечки за зъби, които купуваш на 0.10 лв. за кутия от Магадан например, имаш 3 души в офиса които ти струват х 1000 лв с осигуровките, наем, ток, консумативи и да кажем нямаш собствен транспорт да разнасяш по цяла българия а ползваш куриери колко ще ти е продажната цена на пакет клечки и ако умножиш х3 колко кутии клечки за зъби трябва да продадеш за да излезеш на печалба? а онези в магадан ще си мислят еехх този миро купува клечките от нас то 10 ст а ги продава по 30 ст значи има 300% печалба :D

Съб Сеп 15, 2007 9:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
нещо много макроикономически се разви темата?

да погледнем малко в миналото.

япония.
почват като копират транзистора (не само него).
намират се в дълбока криза - няма държава, няма подготвени хора, няма идеи.
хонда, тойота, кавасаки и прители са просто имена на реални хора. с малки гаражчета.
постепенно започва да вдигат обороти.
правят все повече транзистори, че и техни си измислят.
в 70-те изнасят вече какво ли не - от транзистори до видео-магнетофони.
постепенно стандарта се вдига. и става толкова висок, че само те могат да му издържат.

корея
минават по същия път, макар и по-късно. копират всичко от чипове до кораби (то си беше девиз на хюндай: from chips to ships). в началото всички работят за шепа ориз. постепенно обаче се качват от велосипеди на коли. почват да ядат хамбургери, месо. новото поколение се отличава от старото видимо в метрото - поне 20см е средната разлика в ръста. ценине на имотите нарастват. и постепенно стават заплаха само за себе си. те от край време воните им стават за вътрешния пазар само.

трите тигъра: сингапур, тайван и хонг-конг
в 70-те и 80-те са крале на ментетата. правят всичко, което може да се продаде. да се чуди човек къде успяват да заврът толкова фабрики. постепенно стандрата се вдига толкова, че вече им е досаттъчен. сега никой не произвежда нищо там. имат си континентален китай, на островите са само лъскавите офиси, банките и кинтите.

китай
някой ходил ли е скоро там? вече имат страхотни магистрали. преди 3 години се возих почти сма в самолета, сега няма място - всичко живо е ръгнало да пътува. и те захвърлят колелата и се качват на коли. и понеже са много повече от всички останали взети заедно, световната икономика се захълцва от растящото потребление на всичко - от метал и петрол до цимент и камъни.
китайците обаче почват да ядат месо, да карат коли, да се возят на самолет. и явно им харесва.
до кога ще работят за паница ориз?

европа
постепенно заприличва на стара мома. никой не се интересува от нея, ма тя все си пищи, че някой я бил ощипал. а стария, макар и мижав, чар отдавна е изкуфял и даже е смешно от страни като почне да се цупи.
е, все пак ходи по приеми, шие си нови рокли и не си бърка в носа като е на маса.

българия
тука положението е много деликатно. неграмотно мангалче, което си мечтае да е пепеляшка, че да мине някоя добра фея (изкуфялата стара мома му се вижда като фея), че да му направи тиквата на каляска, то да отиде на бала и там фолк-певицата от оркестъра без име да лапне по него. толкова много "ако" има в това, че по-скоро министър вълчев ще го удари халеевата комета, отколкото да се случат всичките условия. някой сеща ли се нещо да произвеждаме? ако нашите закони се приложат в китай, света ще си отдъхне. няма да има заплаха вече.

всички аизатски икономики са протекционистични. в корея митото за всяка стока, която има поне един корейски прозиводител е 300%. нещо подобно е и в китай, но там е намесена и партията. в япония положението е подобно, като има и доста бюрокрация. за около 4 дена успях да схвана табличката с митническите и данъчни вземания. но е възможен вноса, стига да има какво да изнасяш. и ДДС е малък навсякъде (5% за япония). гледаха ме тъпо, като започнах да им обяснявам за възстановяване, данъчен кредит, дата на настъпване на данъчно събитие и т.н. като ми казаха, че е 5%, аз почнах да гледам тъпо. но пък данък печалба е 44%

та погледнато макро-исторически, европа върви към колапс. ще изяде сама себе си.
азия ще стане щъфтящата роза (в индия ще цъфти друго).
и китайците, корейците и виатнамците и ще си изнасят производствата на ориз, гуменки и фланелки в европа, щото ще е по-евтино, отколкото да се прави в китай. тогава, ние еропейците ще се замогнем и няма да работим цял ден за шепа боб. може и за кино да намерим време да ходим, да видим някой китайско-индийски екшън

на консуматорското общество му е лошото, че консуматора е цар. то това му е и хубавото. малко като шекспирова трагедия е - свършва, а не знаеш как. за съжаление ние тук сме повечето инженери и от социология разбираме толкова, колкото р.овч от икономика или енергетика.

Последна промяна ДедоБоре на Съб Сеп 15, 2007 10:54 pm, променена общо 1 път

Съб Сеп 15, 2007 10:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
....
а това че прототип било по-трудно да се направи отколкото после да му се организира производство може да каже само човек който никога не се е занимавал с производство а е правил 10-100 бр платки
...

Всъщност не пропускаш ли разликата между разработка и изработка?...

Разработките ми, които са били поемани от други хора, са били повтаряни с
години от сменящ се персонал (имам изделия, които са живели над 10 г на
пазара в индустриалния свят).
Първата бройка ми е отнемала от три месеца до година (като хардуер),
според обема. Следващите няколко са искали намесата ми от време на
време, докато тръгнат - след което - най късно след третата ревизия на
платката - повече не съм чувал за нея.

Ако производството на един продукт е по-трудно от разработката му,
нямало е разработка.
Организиране на производство - ако имаш предвид пари, заеми и т.н.
бизнес страна на нещата - няма нищо общо с техническата страна на нещата,
за която става дума, има си хора за тая работа (аз също понякога съм
един от тия хора - но знам кога коя шапка нося :-) ).

Съб Сеп 15, 2007 10:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
не знам има ли полза да продължавам тази дискусия
явно двамата имаме твърде различна представа за думата "производство"
разработката си е разработка - да измислиш нещо отнема време и средства
да разработиш нещо и да го внедриш в МАСОВО производство е нещо съвсем друго
това което писах по-горе е че като направиш една разработка и пуснеш една платка все едно нищо още не си направил и е нищо в сравнение което те очаква при МАСОВО производство
където имаш да кажем 100 резистора с 5% толеранс и вероятността схемата да не работи при "неправилна" комбинация на толерансите е 1% например
ако правиш 10 изделия годишно след 10 години може да се срещнеш с този проблем, ако направиш 100 000 на месец ще имаш 1000 бр изделия които няма да минат тест, да не говорим че интегралните схеми от партида на партида имат разлики, имал съм случай от практиката където от 20 000 процесора 5% имаха отклонение в параметрите на осцилатора и при висока температура губеха комуникация в приложението, при нас всички тестове минаха при температура 30C при киента след инсталация на обекти 5% от платките даваха проблеми след случаен период от време работа
ако някой ми каже че всичко това може да се предвиди по време на разработката ще се изсмея все едно да каже че може да напише 1000 реда код и да тръгне без дебъг

Нед Сеп 16, 2007 12:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
не знам има ли полза да продължавам тази дискусия
явно двамата имаме твърде различна представа за думата "производство"
разработката си е разработка - да измислиш нещо отнема време и средства
да разработиш нещо и да го внедриш в МАСОВО производство е нещо съвсем друго
това което писах по-горе е че като направиш една разработка и пуснеш една платка все едно нищо още не си направил и е нищо в сравнение което те очаква при МАСОВО производство
където имаш да кажем 100 резистора с 5% толеранс и вероятността схемата да не работи при "неправилна" комбинация на толерансите е 1% например
ако правиш 10 изделия годишно след 10 години може да се срещнеш с този проблем, ако направиш 100 000 на месец ще имаш 1000 бр изделия които няма да минат тест, да не говорим че интегралните схеми от партида на партида имат разлики, имал съм случай от практиката където от 20 000 процесора 5% имаха отклонение в параметрите на осцилатора и при висока температура губеха комуникация в приложението, при нас всички тестове минаха при температура 30C при киента след инсталация на обекти 5% от платките даваха проблеми след случаен период от време работа
ако някой ми каже че всичко това може да се предвиди по време на разработката ще се изсмея все едно да каже че може да напише 1000 реда код и да тръгне без дебъг

Всички проблеми, които споменаваш, са наистина производствени - и решими
от хора, които трабва да са квалифицирани.
Но не е нужно да са квалифицирани до ниво да могат да правят разработки
(design engineers), казват им производствени инженери (manufacturing engineer).

Съгласен съм, че се отдалечихме прекалено много от това, за което става дума
в темата.

Нед Сеп 16, 2007 12:17 am
Профил WWW

Мнение 
3aek написа:
miro както го задълбахте съвсем ме объркахте, признавам че не съм се занимавал с WiFi - просто ето един който се продава с цена за краен клиент US $18 от Комелсофт (това излезе първо може да има и по-евтини)

Да, знам че има евтини изделия... примерно www.fon.com продаваха на 5$ wifi рутери - крайна цена в US, сега малко я вдигнаха...

Ставаше дума че wifi технологията е доста забулена в някаква мъгла - конспирация, засекретяване - както искаш го наречи но се различава от повечето технологии. Ще дам за пример другата крайност - 1394. Една напълно отворена технология. Толкова отворена че phy-то, мак-а, част от линка и даже транзакшън лейерите се опаковат в един единствен чип и интерфейса към този чип е стандарт (OHCI).
Резултатът - каубойците свалиха цената на 5$, Sys, VIA и другите пък я свалиха под 3$ - да не говорим че тая цена включва всички лицензи по стандарта. Всички мрежови карти идват без драйвери, щото калпавия драйвер на М$ поддържа всичко живо. В крайна сметка всеки може да направи 1394 мрежова карта или интерфейс, но не може да вкара никаква уникалност защото всичко е стандарт и единствената разлика остава да избереш дали ще сложиш X7R кондензатори в захранването или нещо по-евтино... Просто няма бизнес в тая технология и как да има като не можеш да пуснеш продукти на 100-200$. А преди OHCI някои карти стигаха до 500$...

Предполагам че и с wifi нещата могат да се развият по същия начин. Ако се стандартизира интерфейса към чиповете и се отвори - всеки ще може да ги прави и да ги ползва и съответно цените ще отидат в киреча.
Но в момента всеки гледа как да направи пачка в тъмнината.

Както и да е... това май беше за общи приказки....
Все пак ако някой тук стигне до някакво решение би било интересно каква цена ще предложи на останалите (ако изобщо предложи...). Говоря за някакво модулче. В идеалния случай би било нещо миниатюрно с SPI/SDIO интерфейс. Знам че PCMCIA би било по-лесно, но поне на мен не ми вършат работа заради размерите.

Нед Сеп 16, 2007 10:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
...
Все пак ако някой тук стигне до някакво решение би било интересно каква цена ще предложи на останалите (ако изобщо предложи...). Говоря за някакво модулче. В идеалния случай би било нещо миниатюрно с SPI/SDIO интерфейс.
...

Тоя BGW2000 е горе-долу това - трябват му антена, 3V, и SPI. Дори някъде споменаваха,
че и блокиращи кондензатори си има вътре... :-). Размерът е 10x15x1.3mm, като спи яде
200 uW, а бе бих казал, че бива - не може 802.11 b/g, само b може, но и това се
преживява. Само да имаше данни как се говори с него - datasheet-ът, дето го имам,
откак се появи по мрежата гледам, че NXP са го сложили вече и на уебсайта си. От 1.6 М
е станал някак на 360к, но на първи прочит е същото (пак толкова страници и т.н.).

Ако трябва да му се пише firmware на това нещо от нула - възможен сценарий - това би
означавало бая работа, за мене вероятно означава 3 месеца до някакъв резултат и
още три докато стане напълно, в момента не виждам как мога да му отделя толкова.

Ще съм благодарен за всякаква информация в тая връзка, при някакво развитие
и т.н.; благодаря и на всички, които се отзоваха с отговори дотук.

Нед Сеп 16, 2007 4:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
на базата на NetBSD драйверите пренаписано за AVR http://www.usbdip.de/en/wlanradio/index.html

Нед Сеп 16, 2007 9:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща