Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Защита на гейта при ШИМ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Правиш си собствен драйвер за транзистора,който отпушва същия при сигнал от пика.Щом свалиш управляващия сигнал драйвера автоматично ти приважда транзистора в запушено състояние.WDT таймера е хубаво нещо и трябва да се използва при такива приложения.Ако искаш да си хептен сигурен - добавяш и един ЧМВ който ти запушва транзистора.Времето на ЧВМ е максималното ти време за отпушен транзистор +1(примерно) микросекунда.

Сря Мар 05, 2008 8:17 pm
Профил

Мнение 
тц-тц... хората са го казали - вържи попа та да е мирно селото ;-)

100% надежден професор няма и затова обикновено си слагам "някакви" макар и бабешки защитки. Повечето процесори дето съм ползвал са непредсказуеми по време на ресет, особено с Атмел там задължително има нещо объркано...

Затова първо да избягвам да управлявам с нива и вместо това използвам честота. За целта както е показано на горната схемичка, изхода на проца го разделям капацетивно. Какъвто и да е професора, колкото и време да бутва, докато не тръгне софта да разклати пина Q1 си стои запушен. Това го ползвам за включвания на захранвания и по-сериозни консуматори когато не искам да има глитчове...

В случая се споменава ШИМ, затова драснах долната схемичка. Стойностите трябва внимателно да се подберат понеже кондензаторите имат голям толеранс, варират от температура, напрежение и т.н. Идеята е че С3 се зарежда бавно от делителя R3:R4 а се разрежда бързо през D2. При нормална работа и кратки импулси тоя кондензатор не може да се зареди до напрежение достатъчно да отпуши Q3. Силовия транзисотор Q2 се управлява през малкото съпротивление R2 и всичко си е ОК.
Ако обаче проца "забрави" изхода си в 1-ца капа се зарежда, Q3 се отпушва и принудително запушва Q2.

Бтв за пресмятане на стойностите обикновено ползва разни калкулаторчета от сорта на MiscEl с които лесно се "натъманяват" разряди-заряди и т.н.

Прикачени файлове:
ctrl.JPG
ctrl.JPG [ 26.52 KiB | Прегледано 1866 пъти ]
Сря Мар 05, 2008 8:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Нали се сещаш че там дето горят 3К става дума да големите тоци :):):)

Из медицинската техника дето я правиш не се срешат такива. Чукай на дърво да не се срещаш с такива тоци че бозата е голяма.

Хахаха, верно ме разсмя - ще те черпя.

То поводи да те черпя и без това има адски много, вземи се разходи до София.

П.С. Само за уточнение :

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... E%F0#48447

http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1972

Сря Мар 05, 2008 8:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо. Това дето си го гърмял са малки транзисторчета :)

Аз ти говоря за там където елементната база се хваща за радиатора с болт 6 и нагоре :):):)
3К чаркалък на едно гърмене може да е само там :)

Пък за София скоро ще идвам ще се видим и ще му пийнем :):)

Сря Мар 05, 2008 9:22 pm
Профил

Мнение 
Абе Никола, много ги мрайз тия пикове, не са чак толкова лоши, практиката показва че веднъж тръгнало, устройствоо с тях работи без проблеми, много рядко има изключения. При тях зора е да го подкараш, и да му хванеш всички магарии които прави, нямат склоност да проявяват ново. Новите ревизии на силикона са друга работа, понякоа въвеждат несъществуващи проблеми, затова там процедор дето няма поне 5 ревизии и да е бил 2-3 години в производство в нищо сериозно не трябва да се слага.
Иначе за всичко останало си абсолютно прав, сериозен драйвер не може да се клати деректно от пика, задължително някаква контролираща логика с защита по ток, и не само по ток ... в някои случаи токът не става толкова голям че да скапе ключа, но достатъчен да скапе товара, та скъпите товари се защитават и термично, а там вече пък има едни техники на виж пилотаж, как да го правиш без датчик .... ама то това е и само за някои товари .....

Сря Мар 05, 2008 9:36 pm
Профил

Мнение 
все по рядко се отваря интересна тема, но защо ми се струва че каквато и тема да се почне все свършва със спора кой процесор е по добър?

Сря Мар 05, 2008 9:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони. Не става въпрос за PIC.
И AVR да беше сложил и ARM за ширпотреба да беше сложил все е тая.
Кометирам принципната грешка да се възложи отговорна задача на такъв процесор. Това си е жив непрофесионализъм според мен.

Е заради ей такива безотговорни истории също вероятноста да успееш да внедриш сега нещо свое из промишлената електроника много намаля. Опарени много. Техника правена от някой колега е в общия параграф "ТНТМ" и се гледа много несериозно на нея. И масово е предпочитанието към някоя китайщина или нещо хубаво но безумно скъпо.

Добре е да се набива в главите на начинаещите кое как се прави. Ей така за общото развитие. Това че някой ще се почуства засегнат не е проблем. Проблем е да копа в неправилна посока и да се излага :)

nik задай конкретен въпрос за интересна тема и вероятно ще ти се отговори коректно. Поне аз бих ти отговорил ако съм работил в тази посока :)

Сря Мар 05, 2008 10:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро схемичките коит си дал не са подходяши за големи мощности. Плавното запушване на транзистора при проблем не е удачно. Получава се пик на разсейваната мощност и като се прибави че често нормално си работят в доста тежък термичен режим това е много неприятно. А и на практика яките IGBT-та се клатят с специализирани драйвери в последно време. Май при всички,или поне с тия с които съм имал вземане даване си има вход EN,DIS или нещо подобно на който си закачаш защитата.
За малки мощности не е проблем,там по правило си има доста резерв и по ток и мощност. Нали знаеш "Количествените натрупвания водят до качествени изменения" :)

Сря Мар 05, 2008 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кольо, ами аз не бих нарекъл транзисторчета нещо което комутира 4000 волта / 130 Ампера, вярно в импулсен режим, ама пък щом казваш.... Но като дойдеш ще ти донеса и нещо от тежката артилерия - само с 2 болчета се хваща, ама Ф10 - Мъртво е. За пари да не коментираме - ония транзистори на снимката са с цени от 15 до 90 евро бройката :). Шефа не е гъкнал тогава, преглътна ги :)

А като заговорихме за защита по ток - кое ви кара да мислите че винаги може да се направи добре такава защита? В моя случай например тока е над 100А, а импулстие по 50us широки, а целия мост трябва да е галванично изолиран от управлението си с изолация дето да държи на 4kV (т.е. всичко във веригата на моста плава, всички връзки са индуктивни или оптични). А да ви видя как ще измерите точно тока в една такава верига, като имаш предвид, че щракането на такива импулси ще генерира ебати смущенияте в каквато и да е измервателна система. Осцилоскопа на 1 метър рисува като Пикасо. Няма братче - шунтове, токови трансформатори - нищо не може хем да е достатъчно бързо за да сработи навреме, хем да е достатъчно интегриращо, че да замаже смущенията дето са 10 пъти над полезния сигнал :) Няма защити братче - или работи... или си аут от бизнеса. :)

В нашия случай едно от най-хитрите решения беше IGBT тата да се драйвят през трафове. Така хем се решава проблема с изолацията, хем широк импулс няма как да мине. Но на човека задал въпроса това решение едва ли ще му помогне.

За мен най-доброто си остава някаква драйверна схема която да не допуска дълъг импулс - дали ще е просто R/C/L верига, или някаква логика - няма особенно значение. Но в никакъв случай друг процесор. А ако може да се направи токова защита - задължително. Ама ако може.

Последна промяна Цецо на Сря Мар 05, 2008 10:44 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 05, 2008 10:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Иии къде в дефибрилатора извади такива тоци бе Цецо,130A 8O. Още малко ако вдигнеш тоците наистина ще го докараш до силова електроника :):):)

Има някаква вероятност в твоя случай да няма начин за защита. По нагоре си казах че има и такива случаи но са рядкост.
Аз досега не съм се сблъсквал с такъв случай но съм виждал примери за които наистина няма начин.

В голям процент от случаите токова защита се реализира като се следи напрежението на отпушения транзистор и не се ползват шунтове. Но докато подкараш зашитата често отива по някой и друг комплект управления. Тънка работа е. Не напразно разправям че макар вече да съм наясно с голяма част от проблемите които се получават с удоволствие не бих се занимавал в тази сфера до края на живота си :):):)

Последна промяна Nikola Kirov на Сря Мар 05, 2008 10:51 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 05, 2008 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Иии къде в дефибрилатора извади такива тоци бе Цецо,130A 8O. Още малко ако вдигнеш тоците наистина ще го докараш до силова електроника :):):)

Е ти каква енергия мислиш че е нужна за да убеждаваш някой да се върне от оня свят :) Сериозни доводи си ттрябват, не става с приказки :)

Работното напрежение на последните дефибрилатори е до около 3500 волта. Ама това е откакто се реши че с разни хитрини във формата на импулса може да постигне същия ефект с по малка енергия. Старите класики в жанра разполагат с кондензатор за 5 киловолта :) А имам една стара руска бойна машина дето зарежда до 6 киловолта, предполагам че може да накара и кон да се отлепи от земята :)

После като знаеш че съпротивлението на човека е от 30 до 130 ома - по закона на ом можеш да си сметнеш колко е тока :)

Нещо го обърнахме на личен разговор с теб, дай да не му спамим на човека темата, пък модератора утре сутрин да вземе да почисти :)

Сря Мар 05, 2008 10:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Лелееее леле ...
:(
Къде го чукаш, къде се пука !!!
В случая става въпрос за нещо доста нестандартно и на пръв поглед не до там значително - управление на ГНП-то на един двигател.
Само че се оказа че това ГНП няма механичен регулатор, а двигателя е 550 коня.
Не можете и да си представите кво става като се развърти до колкото може.
Гъвкавите връзки на аспуха се изправиха, охлаждащата турбина се опита да излети и помля туй онуй, а сеирджийте се разбягаха панически.
В крайна сметка тука електрониката нямаше пръст, защото все още не е внедрена, ама като видях кво става реших да се презапася и то яко.

Че ще е със PIC със PIC ще е.

Целта е да го направя максимално надеждно и да ни пази Бог.

Ще има още една защита и по отношение на оборотите, ама като видях тоя глиган как реве и се мъчи да се саморазруши ми се въртят вече едни страшни картини в главата ... та ако може и пет защити ще му сложа.
Може би не съм в най-добрата психическа кондиция да завърша проекта, ама няма как.
И те така...

Благодаря на всички които се отзовават по темата.
Мога да споделя на по-късен етап как вървят нещата.
Много ми харесаха постнатите схемички и сега се колебая между тази втората и варианта с таймера.

Сря Мар 05, 2008 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами кажи си проблема като хората де :):):) Както си ги описал на съвсем друго прилича.
Направи си 2 ро устройство което да изключва веригата при достигане на зададени обороти. Предполагам има откъде да хванеш импулси по които да определяш оборотите на двигателя. Като се достигнат изключваш. При нормална работа тия обороти не трябва да се достигат. Така ще се резервираш за всякакви видове дефект на управлението. И схемичките на Миро са подходящи за целта ти,няма нужда от таймер.

Сря Мар 05, 2008 11:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пробвай първо варианти с "дискретна" верига. Ако така се справиш по надеждно от това желязо няма. Ако не ти върши работа - таймер или ЧМВ. Това можем все още да твърдим че е стабилно решение. Ама втори процесор.... заеби тая работа. Вложиш ли мозък в нещо дето трябва просто да слуша и изпълнява... абе само проблеми после :)

Сря Мар 05, 2008 11:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
дам... стигнахме до правилно зададения въпрос :)
с двигатели не съм се занимавал но съм сигурен че ще мине и без процесор (поне за мен не би било проблем), но ако държиш да си усложниш живота давай :)
май минахме на раздел автомобилна електроника...

Чет Мар 06, 2008 12:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща