|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:43 am
PIC18F452 и максимална честота
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
аз съм си мислил по въпроса, даже и име ми се върти из главата - програмиране с 10 кликания на мишката 
|
| Сря Окт 28, 2009 12:18 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Цецо, не се засягам, но нека разясня: през 1991г завърших висше образование ЕИМ - електронно изчислителни машини. Спомням си че тогава най много се учеше Бейсик, Паскал, Фортран, че и перфоленти подмятахме  По стечение на обстоятелствата (или по ирония на съдбата) - преход, демокрация, фирми и т.н. веднага след това се заех с други дейности в професионален план, а програмирането и електрониката останаха съвсен на заден план и само като хоби както вече писах. Помниш ли какви бяха компютрите тогава? 8086 беше върха на технологиите, аз 286 се говореше като за нещо бъдещо и много велико  Най големия HDD тогава беше 20Мb. Както и да е, към 2004г. отново започнах да се занимавам по малко и за удоволствие. Основно на asm после на Бейсик. Сега наблягам и на С, а за това не си съвсем прав:
Имам няколко проекта писани изцяло на асемблер.
Вярно е, имам пропуски, и се мъча да наваксам, но за това не се срамувам да питам, като не знам нещо. Нали и затова е форума 
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Сря Окт 28, 2009 1:38 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Аааа не си прав @Stiv напоследък форума е единствено и само да си мерим пишките(компилаторите) и от време на време да си спретнем една битка ПИК vs Сички .
Виж друго е като питаш как да си мериш ракията и темп подобни .. тогава уважението е пълно ...но на въпроси като твоя Форумните богове не прощават 
|
| Сря Окт 28, 2009 2:00 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Абе да напиша и аз нещо, дето на последък ме притеснява. Тенденцията при микроконтролерите следва тая на микрпороцесорите в компютрите (то няма как да не е така). Сега, като ти трябва една мигалка, вземаш един PIC10/12/16 примерно, пишеш 20 реда код на асемблер (10 на С, които стават 30 на асемблер  ) и си вършиш работа. Ако направиш същото с PIC24, или не дай си боже PIC32, ще трябва да напишеш двойно повече код, само да конфигурираш контролера и да изключиш ненужните неща. Дано не дойде момента, да заличат тези малките, щото големите им излизат евтино и видиш ли вършели същата работа, че и много друга отгоре. Те тогава ще стане адски трудно за начинаещите (какъвто съм и аз все още, защото макар и от доста време, все още се занимавам с тях като хоби)
|
| Сря Окт 28, 2009 2:32 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
По-напредналите колеги са прави, че хич не е хубава тенденцията да се работи с полуфабрикати, с готови и често доста съмнителни пакове и "библиотечки", и всичко това да се сглобява за нула време с минимум мислене. Да, за начинаещи няма проблем, също така като се налага да пораздвижиш нещата, да разцъкаш периферията за проба, да тестваш това и онова. Обаче да се работи само по този начин...
Производителите много се напъват да покажат колко просто и полуготово е всичко, мениджърите по фирмите много не разбират и гледат да съкратят времето за разработка (респективно и разходите), индийците се радват на лесничкото и мажат както им падне.
Наскоро трябваше да преглеждам едни сорс кодове, писани от индийци (70% от студентите по IT специалности тук). Е, такива редки бози няма. Верно, че не бяха за embedded приложения, а DSP алгоритми на MATLAB, но то дърварството си личи отдалече.
_________________ Manners maketh man.
|
| Сря Окт 28, 2009 3:21 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
стига бе, Николайчо, 70% от студентите?!? че то скоро ще им преподават на родния език във Финландия! направо факултет да открият за тях...
|
| Сря Окт 28, 2009 3:44 pm |
|
 |
|
nik
|
не е напоследък, а от както съм се регистрирал във форума...... и не е само форума а е в цяла България, все пак това си е типична ганьовска черта
но нека да погледнем оптимистично, не е най лошия вариант да ти се присмива някой който го знае ама няма да го каже докато не свърши с присмиването, по лошия вариант е да ти се присмива някой който идея си няма за какво става въпрос, щото и такива индивиди наблюдавам тук
|
| Сря Окт 28, 2009 4:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 28, 2009 5:10 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Стига де - остава и на PIC да е прописал........................
Това си е тема за пикоборци!
//май поспамих малко 
|
| Сря Окт 28, 2009 5:16 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> не е напоследък, а от както съм се регистрирал във форума...... и не е само форума а е
> в цяла България, все пак това си е типична ганьовска черта
Не е и само в България, чета и поствам в comp.arch.embedded примерно доста от
преди да попадна на този форум и знам, че там е доста по-зле оттук (пълно е с
полуграмотни многознайковци); така е и в другите няколко подобни групи,
дето току ходя на приказки.
Просто човек поства когато му е до приказки, а последните никак не е задължително
да бъдат върха на мисловната му дейност. Както каза Цецо, всеки ръси глупости;
не всеки има какво да каже извън тях, бих добавил аз  .
Специално в случая Стив очевидно е недооценен, човекът пропуснал нещо
в datasheet-а и попитал кво става, Цецо изпищял "кви глупости са пък това бе",
голяма работа.
Пък и се намериха хора да отговорят, Стив си реши проблема (със или без помощта
от тук, не знам) и работата продължава  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 28, 2009 5:17 pm |
|
 |
|
741
|
 |  |  |  | Zeus написа: Абе да напиша и аз нещо, дето на последък ме притеснява. Тенденцията при микроконтролерите следва тая на микрпороцесорите в компютрите (то няма как да не е така). Сега, като ти трябва една мигалка, вземаш един PIC10/12/16 примерно, пишеш 20 реда код на асемблер (10 на С, които стават 30 на асемблер  ) и си вършиш работа. Ако направиш същото с PIC24, или не дай си боже PIC32, ще трябва да напишеш двойно повече код, само да конфигурираш контролера и да изключиш ненужните неща. Дано не дойде момента, да заличат тези малките, щото големите им излизат евтино и видиш ли вършели същата работа, че и много друга отгоре. Те тогава ще стане адски трудно за начинаещите (какъвто съм и аз все още, защото макар и от доста време, все още се занимавам с тях като хоби) |  |  |  |  |
Едно време мигалка се правеше с мултивибратор с два транзистора. Ти за тая работа днес слагаш малък контролер и не ти пука.
Това е положението, времената се менят - и PIC32 ще преглътнеш, като му дойде времето 
|
| Сря Окт 28, 2009 5:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
tgi, хубаво е, че посещаваш други форуми, имало глупости и там, не се съмнявам, че е така, но не си спомням да съм срещал такава нетолерантност, каквато се среща по българските форуми. Всеки се наежил, гордо вперил поглед в своя чеп(платформа), и само дебне да чуе някого да се обади, че работи с нещо друго, или че зададе елементарен въпрос и погледнато от висотата на собствената камбанария се започва една патаклама, за която циганите биха ни завидели, ако посещаваха българските форуми.
Пише някой на асемблер, ок, браво, да си пише, има си свободно време, трябва му компактност, да си пише, нищо лошо, друг решил да използва Бейсик, негов си проблема, трети избрал страшната комбинация C & PIC, пак си е негов проблема. Не разбраха ли хората, че не езика за програмиране е важен, важен е алгоритъма, кода, подхода, че и рутината ? Дреми ми на куро дали ще е написано нещо на html, java, c/c++ или асемблер, стига да работи коректно, да се фитва в паметта, като скорост да ме устройва и т.н. Ако бяхме останали в каменната ера само с асемблера, надали сега щяхме да можем да си чешем езиците
Както и да е, уважавайте поне малко труда на другите, ако искате и Вас да Ви уважават, туй е то, което много ни липсва във форума, и току виж един ден темите за дамаджани, ракии, чепове, кисело зеле и мисело кляко взели връх  Разбира се последните теми са за разтоварване, и си имат раздел, нищо лошо ако примерно некой сподели как си е претакал зелето, как си е сварил шкембе чорбата, или пък разгеле Киров да сподели най-после как е прописал за ПИКльовци 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 28, 2009 9:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Пи, очевидно не си usenet потребител и коментираш пак нещо, което не познаваш.
Нищо толкова уникално българско няма тук, освен непознаването на елементарни норми
на поведение, масово навлезли извън БГ (и не от толкова критичен характер, бих казал).
Непознаване и от страна на хора, живели с години в цивилизования свят (и обратното,
някои очевидно живели само в БГ много добре ги знаят, разбира се).
Що се отнася до езиците и каменните ери, опитай пак. Езикът има значение, и не мисля,
че мнението ти по въпроса има някаква стойност.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 28, 2009 9:31 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Да, не съм бил член на usenet, не го и намирам за пропуск.
А каменната ера и асемблера си е голата истина за съжаление, извинявам се ако това определение те е засегнало, но не мога да си представя примерно ОС като Linux, писана изцяло на асемблер и портната на десетки видове платформи, може би е възможно, но щеше да е все още в процес на портване. Или пък любимия ми браузер Opera писан на асемблер и портнат на Windows,Linux,Unix,MAC,S60 и т.н. Обаче щом като на теб асемблера ти върши работа, супер, и аз харесвам асемблера, но само там където ми е критично от към скоростта. Толкоз, но когато си пиша уеб страници ще си използвам html, java и т.н., когато си пиша настолни приложения ще си използвам C++, при микроконтролерите C. Не виждам какво толкоз трудно има да приемеш, че съществуват и други езици, и други хора, не може всички да сме като теб ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Окт 28, 2009 9:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
> Да, не съм бил член на usenet, не го и намирам за пропуск.
Ми да, бих се учудил, ако такива дребни детайли са почнали да ти пречат да дадеш мнение
за това или онова, което не познаваш.
|
| Сря Окт 28, 2009 10:04 pm |
|
|