|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:53 pm
Отказоустойчивост и класически PIC
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Конкретни данни имам само в главата си
Знаеш какъв ми е основния предмет на дейност. Навремето когато залагахме концепцията се бяхме спрели на PIC18C по разни причини. После решиха да минем на флеш. То това си беше вече крачка назад, ама нямаше как....
Чудехме между PIC18F442 и Атмел (не помня кой точно дериват бяхме заплюли, някоя Атмега от среден клас беше). Атмела се държеше видимо по нестабилно. Като плеснеше шамара и атмела отиваше в киреча. Рисетваше се. А понякога заораваше на случайно място. Пика беше невъзмутим при същите условия до колкото можеш да ги преповториш абсолютно аналогично де.
Тогава заложихме на пика. Оттогава обаче изтече много вода, Мирочип също минаха на тънки и евтини флашове. Така че както казах и там съм скептичен за "желязността" на новите серии. Всъщност даже имам опит - не са толкова железни, щото вече имахме проблеми с F4420 и F6410.  Но чисто субективно, толкова зле като онзи атмел - не са.
Всичкото това го правихме малко аматьорски тогава и не документирахме.  Между другото и до ден днешен рисета е слабо място на Атмел. Мине не мине и току цъфне проблем там при някой от железата им. Затова и не си и помислям да ги ръгам вътре между шамарите. Но при мен условията са малко извратени, знаеш....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 06, 2010 4:26 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Но при мен условията са малко извратени, знаеш....
Бе то това е май меко казано, изпляскването на толкова енергия за толкова кратко....
В каква степен си сигурен, че слабото място е флаш паметта? То е близко до акъла, че там
ще е де, усилватели да четат мижави заряди стоящи така и т.н., ама малко повече инфо от
първа ръка - ако го има - няма да навреди.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 06, 2010 4:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не съм сигурен. Както и ти - шесто чувство.  То тия неща са до голяма степен недоказуеми, щото виждаш само крайния резултат.
Всъщност не е само флеша. Както казах, нановат глупостите при пиковете според мен също водят до нестабилности. Всичко това значи изстъняване. А това автоматически води до нестабилност срещу смущения.
Аз съм го казал и преди. Ако имаше пик дето да е пром и да се търкаля на 12 волта щях да съм истински щастлив. Майната му колко ще харчи  Оттам надолу всичко е компромис. Сега съм на флеш, 5 Волта. Утре ще минем на 3.3В (дали ще е пик или друго - все тая). Не е на добре, ама нямам избор  Компенсираме с хардуерни хватки и така.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 06, 2010 4:56 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Компенсираме с хардуерни хватки и така.....
То с тия di/dt-та при тебе и тенденциите към все по-ниски напрежения май виждам работата как
отива към милиметри (дано са мм само де  ) дебел пермалоен екран  .
Майтапа настрана, аз преди 15-ина години в първия мерещ модул на TGI (бях правил такива преди
това ама не моя собственост) имах странно преживяване. Едно миниатюрно вентилаторче, 25мм
страна, успяваше *индуктивно* да вкара шум където не трябва. Колкото и да доближавах
двете жици една до друга, в които влизаше и т.н. не миряса - на края просто махнах вентилатора, добре, че се
оказа излишен  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Дек 06, 2010 6:51 pm |
|
 |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
От дискусията разбирам, че PIC16F.... е по-добре от PIC16C.... Да или не? 
|
| Пон Дек 06, 2010 11:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
По добре за какво? 16Ф - По евтин, по лесно се намира, по лесен за работа, по ниско консумира.
16Ц - По устойчив на всякакви смущения. Но отива в забрава, не бих те съветвал да го залагаш в продукт.
|
| Пон Дек 06, 2010 11:44 pm |
|
 |
|
omega_plus
|
Благодаря за което 
|
| Пон Дек 06, 2010 11:53 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
То интересно новите атмеги как са, оттогава е поизтекла вода и вече са пиковат.  Това дето си го писал е много интересно, дори и да не ме засяга пряко текущо. Предполагам енергията с която ги тровиш е под формата на поле, т.е. че захранванията са достатъчно чисти, няма latchup по I/O-тата, няма грижа с осцилаторите и т.н. или греша? Интересното е че се е ресетвала, което при шум около флаша не би трябвало да стане - нормалното е да се отвее нанякъде, няма MPU да ресетира при невалиден адрес. Освен ако не е имало зло куче, brown-out или нещо от сорта.
Та споделяй такива наблюдения, каквото ти е останало в главата, че не се намират по pdf-и.
|
| Вто Дек 07, 2010 2:46 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Енергията с която ги "облъчва шоково" е може би най-правилното в случая на Цецо  Става въпрос за работа в дефибрилатор.
|
| Вто Дек 07, 2010 9:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
woody, смущенията при мен са малко трудно дефинируеми  . Чисто електрически, представи си на обща земя (т.е. галванично свързани) процесор и H мост (долното рамо естествено). През H моста разреждаш капацитет до 100uF, 3000В през 25 ома на импулси 50us, в двете посоки.
Те това е смущението. Влиза отвсякъде - по въздуха, по земята и отде се сетиш. На практика е невъзможно да се определят точните параметри на шума, щото скопа рисува едни измислици. Всъщност скопа със замасена и ОТКАЧЕНА сонда се тригерира и рисува на 15-20 см от платката
"Хубавото" на подобни смущения е че влизат синфазно навсякъде. Т.е. има го и в земята и в захранването и в рисета и напрактика целия чип "хвръква" върху смущението. И факт, успява да запази работоспособност. Ако смущението беше спрямо земя - няма спасение. Но когато всичко литва успоредно - не е толкова страшно.
Между другото това не е толкова проблемно. Транзисторите са хубави ключове. Да видиш какво се случва с релетата..... Там разреждам през 20килоома обаче брахме такива ядове..... Процесора се рисетва и това е. Екрани, замасявания. Няма отърване. Спасението накрая беше феритен пръстен върху жицата на товарния ток. А е 1000 пъти по малък ток мамка му. Обаче пусти механични контакти, като се раздрънкат.....
Впечатленията ми за Атмел са отпреди 10 години може би. И то за мега от ония години. Така че не ги приемай за даденост към ден днешен.
Друго с което сме пробвали е LPC2136 - имаше известни ядове. Една Алтера (CPLD) на платката също се ебаваше. Редизаин на платката и екрани решиха проблема.
С Батето пуснахме подобна система с MSP430 и Xilinx (CPLD) - засега се държи желязно по отношение на шумоустойчивост.
Последните две обаче са за малко по друг тип устройства. Не са много нагъчкани като дефибрилатора.
Като казах нагъчкано:
http://www.schiller.ch/upload/zoom_200x ... t_1_EN.jpg
Вътре има 1 PIC, 1 ColdFire, FPGA + купища друга електроника, капацитет 51uF/2500V (150J енергия), 6 IGBT транзистора и 12V литиевa батерия. Честно казано когато шефа каза че ще правим дефибрилатор с размер на CD плеър, го изгледахме не тъпо, а направо олигофренски.....
|
| Вто Дек 07, 2010 10:36 am |
|
 |
|
omega_plus
|
Адмирации 
|
| Вто Дек 07, 2010 12:50 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Цецо, тая кутийка с малко промяна в чарковете сигурно и хард-дискове ще може да трие.  Компактно е, спор да няма.
Има ли някакъв метален екран, или този тип техника няма изисквания към излъчваните шумове?
За механичните контакти не съм запознат с ефектите, но си шумят много широкоспектърно .. май.
Другото е, ако примерно разчиташ шума да ти е синфазен, т.е. да подмества потенциала навсякъде по цифровата част еднакво, дали някакъв екран на професора би имал ефект? Аз се плаша от осцилатора - там колебание около точката на превключване на входния буфер може да предизвика пълен хаос.
|
| Вто Дек 07, 2010 7:18 pm |
|
 |
|
omega_plus
|
Пак към темата:
Кой вид тактов генератор ще е най-шумоустойчив? Вътрешния, ниска кварцова честота, ниска RC генерация - всичко в/около самия MCU.
Има ли някой наблюдения?
|
| Вто Дек 07, 2010 8:17 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Външен кварцов осцилатор ( 4-пинов в "канче") кондензатори под него , пулъп към 5в.В една друга тема имаше разпитванки за тез осцилатори.
edit: за пулъпа - резистор 1к-4.7к на входа за такт никога няма да навреди - осцилатора да си е понатоварен и фронтовете по-чисти. С резонатор и HCU04/14 също става добре за по-ниски честоти.
edit: не бях забелязъл коментара за "колебанието" - това не е проблем ако имаш стръмни фронтове и шмитер( тригер на Шмидт) на входа . Замасяването на кварца трябва да се пробва , аз съм имал ядове с фабрична техника ( двд-та) кадето замсяването водеше до проблеми , опроводяванетъо около дискретен краврцов резонатор си е тънкост - обикалянето му с замасена писта или полигон е стандартно решение , а дали м/у изводите му да има писта/полигон към маса въпрос на стил на опроводяване, важното си е това което е писано безброй пъти - къси писти , широки маси полигон + вий , поне 47нф или 100 до всеки захранващ вход .
Последна промяна sigkill на Вто Дек 07, 2010 11:45 pm, променена общо 2 пъти
|
| Вто Дек 07, 2010 9:32 pm |
|
 |
|
omega_plus
|
= 
|
| Вто Дек 07, 2010 9:45 pm |