|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:34 pm
Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Конвертор за SWO-manchester стрийм към PC
bobihot в съседна тема постна линк към КИТ, който като че ли има необходимия хардуер за SWO монитора, както и за лог. анализатор с "компресия" на данните. Е, интерфейса към ПЦ не е достатъчно бърз, но с добавяне на външен проц (китче за 5=10$) и това може да се реши. Има си Спартан-6 + 512к РАМ, в която може да се пише с достъп 8nS. Т.е. би трябвало без проблем да се пише със 100 MSPS в нея.
|
| Сря Фев 10, 2016 12:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
В първия момент си помислих, че ги предлагат тия функции  Емо ако ти трябва хардуер, има много бордове USB+FPGA и ако не греша за 50$ имаше с USB3... Иначе аз не съм се отказал, даже почнах да чертая но малко се изнвервих покрай простотиите на Атмел... няма да е както го планирах, но ще го направя (някой ден) 
|
| Сря Фев 10, 2016 2:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Както казах не съм се отказал, въпреки огромното забавяне... Схемата на дебъгера е що-годе начертана вече. По принцип изглеждаше проЗта работа - едно куртексче и едно фпга. Обаче като почнах да чертая почнаха ядовете. Първоначално мислех да ползвам камера интерфейса (ISI) да точа трейса от фпга-то към куртекса, а пък jtag/swd да минава по quad spi. Ех, оказа се че ISI се бие с SD картата, а тя ми е по-важна. И QSPI се оказа неизползваем. Както и да последно го направих с паралелния кепчър и обикновен SPI. Остана малко да изчистя някои неща по захранванията и дебъг частта е готова. Но така и така мина доста време, реших да не се отказвам от меренията... Нямам предвид осцилоскопи и т.н. просто искам да меря и евентуално управлявам консумацията на таргета. Въртят ми се различни идеи в главата и не знам по коя да тръгна тя затова пиша тук, колкото да си събера мислите... Може би трябва да пусна нова тема, макар че то темите станаха доста, а още нищо не сме направили реално... Та значи идеите/целите са: 1) Да се мери консумация на таргета дето се дебъгва и да може да се синхронизира с трейса, т.е. човек лесно да може да вижда връзката между софтуера и консумацията. На мен това ми е голям проблем и честно казано точно заради това се хващам да го правя, щото иначе дебъгер с трейс си имам. Нямам добри амперметри, да знам мога да си направя приставки или да си купя, но истината е, че самото измерване само по себе си не ми върши работа. Аз и без да меря знам, че е зле. Но за да се оправи ми трябва връзка със софта. С две думи ще меря и ще синхронизирам с трейса... Много умувах как точно да е реализирано. Единият вариант е захранването на таргет устройството да минава през дебъгера, т.е. шунта и всичко останало си е при мен. Другият вариант е "отдалечен" шунт, т.е. да се измери определен ток в таргета. И двата варианта са интересни, но засега се спирам само на първия. Той също позволява "отдалечено" мерене в много случаи, стига жиците да не са проблем. И така целта е мерене на ток. Всъщност два тока, понеже ще има различни шунтове за различните диапазони и ще се превключват. Но поради ред причини смятам най-малкия шунт да не се изключва/превключва. Проблемът е повече в напрежението... В идаеалния вариант би трябвало да е в диапазона 1-24V поне. И другият проблем, е че не е желателното меренето да променя консумацията. С една дума имам проблем с включването и изключването на шунтовете. Напрежението може да е твърде ниско или твърде високо за клатене на мосфет ключове. Гледах различни варианти за изолация на драйвери, но са цифра... Отделно че малките тоци не искам да ги меря с шунт а с референс, демек ще трябва се прави някакво такова плаващо захранване... Засега идеята е: Постоянен канал за мерене - просто шунт (2-10mR) и после инструментален (или INA225) да го смъква до нивата на ADC-то. Канал за мерене на малки тоци - преобразувател I-U нещо от сорта на това . Ако тока скочи ще се шунтира разбира се. Затова върху постоянния шунт ще има компаратор, който ако помирише някакъв ток, ще шунтира втория канал... 2) И втората цел дето се замислям, тъй и тъй ще има ключове и следене на тока е дали да не добавя и истинска токова защита. Идеята е да речем първоначално програмиране и тестване - т.е. нищо чудно по платката да има къси или други проблеми. Няма смисъл да се пържи платката... Задава се някакво ограничение (не е нужно да е супер прецизно), ако платката покаже нормална консумация - ОК, продължаваме с програмирането и т.н. Ако тръгне да иска ток обаче - грешка и спираме.... 3) След токовата защита остана само регулиране на напрежение, ама това не съм убеден че е важна функция. Макар че от гледна точка на тестове би било добре. Примерно ако таргета да кажем се захранва от адаптер 12V и след това има DC/DC. При първоначално включване аз обикновено тествам с ниско напрежение и малък ток, да кажем 1V и 10mA за да се убедя, че няма късо. След това плавно вдигам напрежението докато достигне under voltage-a на DC-то през тоя интервал обикновено няма никаква консумация, но при включването се задейства защитата. След това постепенно вдигам тока докато се изключи защитата. Ако е истинско DC/DC това е максималната консумация, но за да се убедя че всичко е наред постепенно вдигам напрежението при което тока трябва да спада. Та ако има регулация по напрежение и подобни тестове ще могат да се автоматизират... Само дето отиваме в другата тема за лабораторното захванване  И друго дето не съм измислил е някакво дисплейче... То по принцип може и само светодиодчета, ама друго си е да има шаренийка. Още повече че от към процесорна мощ ще имам повече от достатъчно за какъвто и да е дисплей, даже и някой 4-5 инчов от талафон...
|
| Нед Фев 21, 2016 7:45 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Миро, не разбрах какъв е проблема с камера интерфейса и как смяташ да го замениш с друг паралелен такъв.
Функциите по токоограничението и регулирането на напрежението според мен са за захранването, а не за дебъгер/анализатора. Токоограничението е свързано с разсейване на големи мощности...
Меренето на изходното напежението без това да влияе на токовото мерене го виждам с ОУ работещ като повторител (трябва да е захранен с по-високо от изходното напрежение), като делителя за смъкване на напрежението до това на АЦП-то и буфера след него ще е в изхода му.
За меренето на малките тоци не схвнах идеята ти. Шунтирането е ясно, но другото не.
При използване на отделно захранване на което масата е изолирана от земя може да се помисли за мерене на тоците от страната на маста, а не от страната на плюса. Това би опростило много аналоговщината, а и решава проблема с управлението (напреженово и отмествнето) на шунтиращите мосфет ключове.
Относно дисплея - не се сещам за какво може да се използва.
|
| Пон Фев 22, 2016 1:23 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами ISI (камера) се застъпва по пинове с SD-картата, което си е проблем, защото и карта искам да имам. Затова ще ползвам паралел кепчъра на GPIO-то, който е само 8-бит и малко по-бавен, но не виждам друго решение. По същата причина не мога да ползвам и quad spi-a, просто няма как да го изкарам, малко тъпо са ги навързали... Дали ще са две устройства или едно с функции "две в едно" на теория няма значение. Не броя на устройствата е важен, а крайния резултат, т.е. да може да се обхване целия процес по мерене и дебъгване. В тоя смисъл идеята не е да направя истинско захранване, а по-скоро само някои по-елементарни функции. Примерно за груба защита против пушек не е необходимо да има прецизна токова защита и т.н. И това го мислех, но се притеснявам да разделям масата между дебъгера и таргета, все пак дебъг сигналите трябва да поддържат 100+MHz и при тия скорости знам че и малък шум създава ядове, но честно казано не знам точно колко ядове ще създаде и не мога да преценя... Не е задължителен... и с няколко светодиода по принцип може да се мине. Но пък човек на шарено се радва... и има за какво да се ползва един дисплей. При наличие на SD карта, устройството ще може да бачка и без РС и освен това ще има много функции на теория (на практика колкото ни стигнат силите).... Така че има много неща за които са се ползва (ако има дисплей) а не мисля че 5$ отгоре или отдолу са нещо фатално....
|
| Пон Фев 22, 2016 11:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Нещо зациклям между 100 варианта как да измеря тъпия ток... Значи вариантите са: 1) От темата на Емо за захранването с ценерите и клампите. Става, но ми се ще нещо по-простичко... 2) Е те тоя вариант: За простичко - простичко е. Четири ключа, четири шунта, четири диапазона... Ключовете са оптоизолирани солид стате релета с мосфети, не са от най-евтините, ама това е най-малкия проблем. Готиното е че ключовете са двупосочни и изобщо цялата схема може да мери както положителни така и отрицателни тоци. Проблемите са два - единия че специално тоя INA225 има големи входни тоци, демек по шунтове мога да меря до 1nA ама ще меря чушки... Айде да кажем мога да потърся друг, не съм търсиш щото другия проблем е, че реленцата са малко бавнички. И тва май няма оправия. Всъщност има, ама ще трябва захранване сравнимо по напрежение с тока дето меря, а цялата идея на тая схема е да не се ползва специално захранване... 3) Друг вариант е да си направя изолирано DC/DC и да го изравня по потенциал спрямо едната щека на амперметъра. Да си сложа контролер с АЦП и да си бъбря с него през оптрони. В тоя случай не ме интересува дали имам обща маса, просто си меря ток и толкоз. Като самото мерене може да се опрости тъй като ням а нужда от инструментални ОУ-та, а ако няма да се прекъсва тока, то не ми трябват и ОУ с големи напрежения. Схемката може да е примерно: Тука двата диапазона са с шунтове (R3, R4) а двата мерят по референс. Предимството на второто е че очевидно работят в режим на нулев пад или колкото е там входния офсет, а пък аз съм си харесал OPAx376 демек напрежението между клемите трябва да е под 5uV. Съответно паразитете трябва да останат гладни, или поне така се надявам  Двуумя ся дали в тоя вариант да меря отрицателни тоци, може да се направи по принцип. Иначе тоя вариант ми харесва защото може да се направи като външна приставка. Демек изолираното DC/DC, мерения АЦП/контролерче и оптрони всичко да си е на отделно платче. Може да са няколко такива, изобщо това е вариант ако дебъгера си е дебъгер, а с външни приставки да се мерят тоци и др. работи. Лошото е, че нещо не мога да преценя кое да избера...
|
| Вто Фев 23, 2016 7:50 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Концептуално второто е по-добро.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 24, 2016 10:04 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Имаш предвид 2-та картинка (3-ти вариант) предполагам... И аз натам клоня... само дето ми се ще да мери и променливи тоци, а това значи усложняване и най-вероятно ще прецакам точността Баси, защо няма читав уред за мерене под 1000е та да си купя един та да мирясам...
|
| Сря Фев 24, 2016 11:00 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Те това е твоя уред: http://info.tek.com/emea-en-mdo-portfolio-em-power.htmlЕ, цената му е по скоро 10к  ама кеф ти скоп, лог. анализатор, спектрален анализатор и т.н. всичко на куп.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Фев 24, 2016 1:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
мда, ама един друг път след като тати ми купи колело  Сега... опитах се да развия варианта изолирана приставка. Идеята е на това чудо да се подава някакво захранване, то си го изолира, мери някакъв ток и резултатите ги връща през изолация. На мен ми трябват на изхода цифрови сигнали, но не пречи в неизолираната част да сложа още едно контролерче с USB, така че да може да се ползва и като USB ампермер.. Това е нещо като блок схема: Целта е мерене на променлив ток в 4 диапазона 1) 40мА - 4А 2) 0.4мА - 40мА 3) 4uA - 400uA 4) 40nA - 4uA Първите два диапазона са с шунт, а другите два по обратна връзка.. Демек дропа върху уреда ще е под 40mV за големи тоци и почти нула за малки тоци. Честотите... зависят от избора на ОУ и за съжаление не става хем супер бърз хем с малък офсет. С една дума целим се към 1MHz пък каквото се получи. За АЦП мисля да ползвам STM32F303 - това животно има 4 парчета АЦП-та 12-бит @5Msps, на мен реално ми стигат 8-бит ако са близко до истината... Отделно има и 7 компараторчета, които са с 10mV офсет и ще станат за превключване на диапазоните без първия щото там си трябва под 1mV.... Как се надявам да работи - ами шунта на първия диапазон (10 милиома) е винаги зацепен във веригата, съответно едно ADC ще го мери постоянно и също така има компараторчета дето съм нарисувал и дето постоянно ще следят кога тока ще падне под 40мА. Първи диапазон: Когато токът е над 40мА другите диапазон са шунтирани през транзистори (Q5, Q8). Но все пак върху транзисторите има някакъв пад различен от нула и ОУ-то на трети и четвърти диапазон ще вижда тоя пад и ще се опитва да го компенсира. Естествено няма да успее кой знае колко да компенсира и ще излезе "извън обхват", което се детектва от компараторите дето съм ги нарисувал във втория диапазон. За тия компаратори могат да се ползват и вградените във впроца, но за по-ясно съм ги нарисувал като външни. Въпросът е, че тия компаратори ще вържат и шунта на втория диапазон паралелно на клампиращите транзистори. И това предполагам няма да е достатъчно да нулира пада, така че схемата си остава в това положение докато не излезем от първия диапазон на тока. Една подробност само - тъй като първия шунт е "под" референса, реално от усилването трябва да извадим единица... (или да се смени усилването). Втори диапазон След като тока падне под 40мА компараторите на първия диапазон изключват, но следващия щунт (1 ом) вече е зацепен и тока почвва де тече през него, съответно го мерим... Но освен през втория шунт, паралелно на него бачка и ОУ-то на трети/четвърти диапазон, но който е ограничен по ток така че няма да повлияе (много). Естествено тая "грешка" ще се компенсира софтуерно. А може и да се предвиди режим без auto-range така че да се изключва ОУ-то.. Иначе идеята е че си стоим във втори диапазон докато тока не се вдигне и ни върне в първия или пък вземе че падне, тогава въпросното ОУ ще вземе да влезе режим и компараторите към него ще изключат втория шунт и оставаме само на едното ОУ. Трети и четвърти диапазон: Превключването между тия два режима мисля че може да е софтуер, въпросът е, че докато ОУ-то успява да компенсира входния ток си стоим и си мерим... Натовари ли се повечко и компараторите ще ни върнат във втори (а може и направо първи  ) диапазон... Ми тва е, ако някой вижда грешки или има по-добра идея да свирка... А пък ако има някой с повече опит в аналоговщината и иска да помогне да се доуточни схемата и избират частите ще е супер.... ама преди тати да ми е купил колело 
|
| Чет Фев 25, 2016 2:25 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Само да вметна за меренето на консумация - на практика рядко се налага да си ама супер прецизен в най-малкия диапазон. Забиваш фирмуера на устройството да спи вовеки и мериш колко му е консумацията в нано амперите с нещо прецизно (очаква се да е константа  ) и я приемаш за даденост. Така не ти се налага да цепиш микросекундата, ако нямаш с какво да измериш супер прецизно може просто да закачиш няколко устройства в паралел и да измериш за колко време ще опукат една батерия или т.н. Следващата стъпка е да се фокусираш върху моментите когато устройството не спи - там консумацията вече е в друг порядък (ампери? милиампери?) и вече ти е широко около врата с какво да го мериш, можеш да си позволиш известни волности ... утечки де  С други думи може и да не си правиш сложен живота  А за колелото - хич и не чакай на тате ами викай неволята - покрай нас от време на време минават разни интересни обяви за добре платена работа за ембедет програмисти - даже и в момента търсим, пиши на лични ако те интересува да не спамя тук.
|
| Чет Фев 25, 2016 2:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Принципно е така, между другото Пирев или Емо не помня кой от двамата беше правил такова мерене с разряд на кондензатор... Иначе в случая проблемът е в диапазона на милиамперите, надолу колкото и да е странно не ми е проблем, даже може още да се слезе до пикоампери без изобщо да се усложни схемата. То там проблемът не е в схемата а в кабели и разни други паразити... Между другото референса трябва да го смъкна, 2.5V беше като го мислех с Р-канални ключове... А за оферти за работа - не мерси... Работа си имам, ама не ми се работи 
|
| Чет Фев 25, 2016 3:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Малко новини... Конкуренцията никога не спи  Сегер пуснали нов J-Trace PRO for Cortex-M с гигабит и трейс до 300MHz (малко се изхвърлят щото тия мандахерци си искат миктор-а, ама карай... По-важното е, че цената е прилична - само 980 еуро. И някакъв софт за трейс - Tracealyzer
|
| Чет Фев 25, 2016 7:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Луд умора нема... поразбутах някой неща и стигнах до следното: Накратко - мерене на ток в 4 диапазона с 3 АЦП-та. И тъй като имам още едно АЦП налично го вързах и него с опция да мери напрежение в два диапазона, а може и да се ползва като втори канал за ток (микроампери). Захранването - изолирано на входа, което по принцип трябва да е 5V но на празен ход може и повечко та за всеки случай съм сложил един low drop на 5V. Oт 5-те волта ползвам директно за управление на mosfet-тите и два реулатора на 3.3. Единия ще е за проца а другия по-прецизен за аналоговщините. От аналоговото делим на две и буферираме за да получим виртуалната "нула" на 1.65V. Остана да начертая и проца, но се чудя как по-добре да му използвам карантиите. По-горе казах, че имам на разположение 4 АЦП-та, 4 OУ-та, 7 компараторчета и два ЦАП канала. АЦП-тата са ясни, евентуално ОУ-тата мога да ги ползвам за буфериран вход преди АЦП входовете. И един от външните ОУ-та ми артисва и се чудя кво да го правя... Другата чуденка ми е относно входните стъпала. Така както съм ги сложил с усилване по 30 май здраво ще омажа честотната лента... Някой ако има идея как да постигна усилване *30 до към 1МHz да свирка. Аз не съм в час нито с теорията нито с практиката и ако тръгна да откривам топлата вода.... Идеята е тая схемичка плюс проца да стане нещо като универсална мерачка. На друга платка мисля да сложа едно малко проферсоче с USB и конектор за дисплейче. Така ще може да се ползва самостоятелно и от компютър и даже без компютър. Естествено ще може и да се закача към трейса/дебъга, за да се синхронизарат по време всички измервания.
|
| Съб Мар 05, 2016 3:34 pm |
|
 |
|
palavrov
|
|
| Пон Мар 21, 2016 7:29 pm |
|
|