Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
1.8 или 3.3 V 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: 1.8 или 3.3 V
palavrov написа:
помня навремето в списание компютър една статия за целочислено деление на 7 без да се въртят цикли ... доколкото помня се използваше факта, че 7 = 8-1 ...

да и ми откраднаха кода гадовете... много ме хвана яд, защото конкурса беше без материални награди (за програмисти уважаващи себе си като Слънце). Поне да имаше смисъл да шмекеруват :evil:

Иначе дали ще М0 или М15 е все тая, важното кой и как е направил чепа... Но да, всички АРМ почват от 1uA нагоре, май само NXP имаха с RTC и наноампери. Но той до един микро да го докара е добре.

Нед Сеп 07, 2014 6:50 pm
Профил
Аватар

Като се има предвид, че саморазрядът на повечето типове батерии е от 5 до 100 микроампера, какъв е смисъла да гоним консумация под 1 микро ?

Нед Сеп 07, 2014 7:34 pm
Профил ICQ

Зависи от батерията, но с тия 100 ма дето се споменават това е далеч от представите ми за ниска консумация, и да при батерия устискваща тоя ток саморазряда най-вероятно ще е над 1 uA

Нед Сеп 07, 2014 8:46 pm
Профил

утре ще видя на работата каква батерия ползваме ... някакъв панасоник беше, ама по специален ...

Нед Сеп 07, 2014 9:37 pm
Профил

Тука си говорим за саморазряди, ток на спане и Quiescent Current на DC/DC и LDO ама ще е горям бъзик, ако DanielDimov каже, че с контролерите пали я GSM Модул, я някой двигател или нещо подобно дето импусно гълта 3-4А.

Нед Сеп 07, 2014 9:46 pm
Профил

На литий-тионил-хлоридните батерии им дават над 10 години гарантиран капацитет. Издържат до -55 градуса и имат огромна енергийна плътност. Недостатък - огромно вътрешно съпротивление. Не можеш да харчиш повече от няколко стотин микроампера. Отровни са и гърят.
В медицината се ползват литиво-йодни батерии. Изключително нисък саморазряд и не гърмят. Нямат енергийната плътност на горните, с по-ниско напрежение са 2.7 волта и не издържат на минусови температури.

Нед Сеп 07, 2014 9:57 pm
Профил

DanielDimov написа:

Тока за който аз предполагах по-горе е тока при изключено състояние - тоест когато конвертора изобщо не работи. Микро ампер е ужасяващо много - най-вероятно е от порядъка на 50 нано ампера като при всички останали (като Microchip-а който ми посочихте по-горе)...

не съм те разбрал, но това на теб не ти помага...
Няма значение колко ще е консумацията на забранения чеп, важно е колко ще се дърпа от батерията.
А това включва и утечките през консензатори и т.н. Нали тоя чеп иска кондензатори на входа и нали тия кондензатори остават под напрежение?

ето ти едно четиво... имаше и друго ама сега не го намирам
www.embedded.com/electronics-blogs/brea ... ttery-life

Между другото и това че няма 32- битови контролери под 1 uA или по-точно има ама са екзотика също е свързано. Те си искат мин 10-100uF филтриращи и освен ако не сложиш златни от там бягат няколко микроампера. Затова хората слагат rtc и hibernate модул на отделно захранване, където нямаш такива изисквания за кондензатори и да можеш спокойно да дръпнеш шалтера на основното захранване...

Иначе за батериите 1 uA не е проблем, проблемът е да паднеш на 1 uA. Като оня виц дето питали попа може момче и момиче да спат преди сватбата. Може - казал папа, ама не спите бе чадо! Не спите!

Нед Сеп 07, 2014 11:09 pm
Профил

На STM32F301 серията я хвалеха за много ниско консумираща- 70uA/MHz, по-малко от на 8 битовите. И цената им е левче килото. Не ти знам сметките, но ако нямаш нещо от сорта на фурие не ти трябва плаваща запетайка (ФПУ). За везните и силомерите ги правех на 8051(2) серията на асемблер и не ползвах плаваща запетайка изчисления, въпреки че резултата изглеждаше такъв. Не знам ако се хванат математиците да доизмислят и фурието така- мисля не е невъзможно. До сега желанието за по-големи ресурси обикновено е било за компенсиране липсата на проектиране.

Пон Сеп 08, 2014 1:55 am
Профил WWW
Аватар

bobihot написа:
... До сега желанието за по-големи ресурси обикновено е било за компенсиране липсата на проектиране.

+1

Понякога "доизкосуряването" на нещата е свързано с неоправдано големи забавяния, често и с регресии. Един такъв оптимизиран коф е по-труден за съпорт и надграждане. Така че оптимизаията е оправдана само за големи серии, ако имаш сигурна валидация.

Пон Сеп 08, 2014 9:27 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Съгласен съм че много (почти всичко) от кода с плаваща запетая може да бъде пренаписан с цели числа, но това си е доста работа и тестване дали всичко работи правилно! Същото ще се повтаря всеки път като решa да включa нов код писан с числа с плаваща запетая. Струва ми се че не отчитате факта, че днес всичко се гради на базата на някакви вече готови библиотеки и/или стандарти. Почти няма софтуер който да се пише от един програмист от 0 до 100% и всичкото това да е нов код. Не е практично да започна да пренаписвам всички библиотеки, които смятам да използвам, от вариант с плаваща запетая във вариант с цели числа. Най-практично ми се вижда просто да използвам контролер с FPU.

Батерията която съм си харесал е тази: http://www.saftbatteries.com/force_download/LS26500.pdf

Пон Сеп 08, 2014 9:53 am
Профил

хммм ... при нас също са saft ls14500 ...

Пон Сеп 08, 2014 10:32 am
Профил

В крайна сметка има ли някой негативен опит с контролери и други чипове на 1.8V? Има ли "подводни камъни"?

Пон Сеп 08, 2014 1:30 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
На литий-тионил-хлоридните батерии им дават над 10 години гарантиран капацитет. Издържат до -55 градуса и имат огромна енергийна плътност. Недостатък - огромно вътрешно съпротивление. Не можеш да харчиш повече от няколко стотин микроампера. Отровни са и гърят.
В медицината се ползват литиво-йодни батерии. Изключително нисък саморазряд и не гърмят. Нямат енергийната плътност на горните, с по-ниско напрежение са 2.7 волта и не издържат на минусови температури.

Пифе, вероятно искаше да напишеш "милиампера" :?:
Ся, за отровното може и да си прав, но те доста неща са отровни при поглъщане, а и дори бойлерите могат да гърмят, ако и да не са направени за целта. Не плаши хората, бре! Тук не един и двама ползваме такива батерии, па още сме си живи и здрави. :)

Пон Сеп 08, 2014 3:43 pm
Профил

Специално СТМ-ите работят нормално на 1.8V. Прегледай евентуално писането във флаш-а дали няма по-висок лимит.
Повечето проблеми стават като се опиташ да ги вържеш към други нива, т.е. от разните level shifter-и. Препоръката ми е да изпробваш тази част преди да вземеш решение за крайната схема - понякога излизат големи мизерии, особено ако процесора ти се клати ту отгоре на другата страна, ту отдолу (визирам че е ту на 1.8V, ту на 3.6V, докато от другата страна ти е примерно все 2.5 или 3.3).

Пон Сеп 08, 2014 11:25 pm
Профил

Абе пускал съм на 1.8 че и на по -ниско, ама все дребосъци, с големите не мога да ти кажа как е. А за сметките ... то ако не се изисква наистина плаваща запетая си е конщунство само заради това да търсиш голям процесор. А като се замисля, малко са нещата които наистина им е необходима плаваща запетая, не че не съм позлвал до сега, но точно по същата причина, мързел .. и то не да пренапиша нещо, готов код малко съм позлвал, но по-скоро удобството да не се мисли много :) това обаче само когато това не е изисквало да минавам на нещо по-голямо само за целите на сметката.

Вто Сеп 09, 2014 4:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща