|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
ееех, докторе, ша ма прощаваш, ама дано нямаш много пациенти е, ама на реконструктора му подаряват ПРОЦЕСОРИ 486, а не дънни платки. под регистър разбираш нещо като 74373? хммм... няма да е голяма паметта много. ами няма как да те лъже  на 486 изобщо не му пука каква памет му се закача: просто извежда адреси и на следващия такт очаква да има валидни данни (при четене). ако паметта/периферията е туткава, трябва да си вмъква цикли на изчакване, но те не може да са безкрайно много (мисля че бяха 15 макс), защото самия процесор е динамичен и се разпада при дълго чакане. та дали е статична или динамична паметта, за процесора няма значение. ако си запомнил EDO е вид DRAM, а не вид SDRAМ, който сигурмо визираш като 'регистров'. при DRAM-овете адреса се подава на 2 части, с разминати RAS и CAS, към които има и много точно исикване за таймингите. времето 100ns е времето за достъп, т.е. времето след което си подал втората част на адреса, докато със сигурност са валидни. а първата част на адреса се подава поне 35ns преди втората. така че ефективното време за произволна адресация е 135ns, което е около 7.35Mhz в х86 архитектурата, подобно на много други, началните адреси са за вектори на прекъсванията. слагането им в постоянна памет е нон-сенс.
за корпус DIP40, 8088 крачета от 16 до 9 са AD0..AD7, което си е чист мултиплексиран бъс. в същност интел нямат процесори с немултиплексиран бъс и изобщо не са подходящи за начинаещи. и то не само по тази причина 
|
| Чет Окт 27, 2005 12:33 am |
|
 |
|
Nekoj drug
Ранг: Минаващ
|
Дедо Боре, поста ти ми звучи повече като заяждане, отколкото като спор. Аз обаче ще споря:
1. Ако беше прочел ВНИМАТЕЛНО поста ми, щеше да видиш, че в различните части пиша за съвсем различни неща.
2.Не съм твърдял, че EDO е статична, а давам идея, че можем САМИ да направим банките с такава. После не да се използва една ИС, а набор такива( с включена логика и т.н.). Това, че на реконструктора му дават процесори далеч не значи, че не може да си купи една платка за 486, която ще му струва няколко долара. Мисля, че ако наистина му се занимава той би си взел.
3.Въпроса ми за архитектурата и адресирането ясно показва, че не знам дали ще стане така(харвардски). Не твърдя нищо, просто изказвам ИДЕЯ!!!
4. Ако прочетеш още веднъж мнението ми, мисля че ще видиш, че няма нищо грешно, включително за мултиплексирането.
5.Надявам се, че атмосферата във форума ще остане прителска, а и мнение пълно с грешки няма да бъде оплюто, а просто поправено.
ПРИЯТЕЛСКИ поздрав!
_________________ Най-лошото, което може да се случи на две точки, е да не лежат на една права.
|
| Пон Окт 31, 2005 5:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не се връзвай!
форума е място за спорове и плямпане, извинявай ако ти е прозвучало обидно. но понеже във форума четат и доста прохождащи е редно да пишем разумни неща (изключая "Безумни идеи")
навремето ми се наложи да връзвам i8088 с i8256, статична памет и NEC7220. на хартия всичко беше чудесно. като схема много просто. като платка - бива. но изтървахме всички срокове - пущината не тръгваше и не тръгваше. като се започне от грешки в документацията, грешки в софтуера и накрая грешки в опроводяването... всички в звенто ме взеха на "ура"  станах за смях, че не мога да пусна три тъпи чипа. идват батковците с насмешка, гледат схемата, четат документацията, па почнат да се чешат по главите... фанат осцилоскопа - мерат, гледат, пак се чешат... и си тръгнат. толкова номера научих за един месец, че още ми държат влага.
та, извинявай, ама като си написал, че 8088 е най-подходящ за начинаеши и че не нямал мултиплексиран бъс ми причерня. веднага си спомних как ми се беше мултиплексирал погледа да гледам бъса и стейтовете на процесора - S0, S1 и S2. да не говорим за по-горните стейтове (S3..S7), мултиплексирани с горните адреси. накрая я подкарахме платката... с 68010. махнахме интелите и всичко тръгна от раз, поне хардуера. софтуеристите се бориха после още половин година с графичния процесор
според мен интелската архитектура (от 8086 насам) е изключително неподходяща. нито за начинаещи, нито за напреднали.
|
| Пон Окт 31, 2005 11:32 pm |
|
 |
|
syscop
|
@ДедоБоре
"... защото самия процесор е динамичен и се разпада при дълго чакане.." - не ми звучи много сериозно.
И какво като чака, не му спираш clock-а, а му казваш 1-во(запис) - някой не си е разкарал меките части от bus-а или 2-ро(четене) - някой не може да изкара данните на bus-а толкова бързо.
p.s. Всички datasheets на 8086/88 (Intel, AMD, Intersil) са сбъркани. Май са преписвани от едно и също място 
|
| Вто Ное 01, 2005 1:08 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе то не само х86 архитектурата, на интел аз май нищо не харесвам ... изключае по старите продукти, специално 8 битови 
|
| Вто Ное 01, 2005 3:20 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Първият ми досег с 8051 беше преди мнооого години. Но и досега всеки нов контролер, с който се захвана, го сравнявам с 8051. Това не е просто стандарт, това е идол при контролерите! 
|
| Вто Ное 01, 2005 12:00 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Предложение  вземи си АРМ с външна шина (external memory interface, external bus interface - всякак ги кръщават...) - има го вече много - на Philips, Atmel, STMicro ... има и вътрешни ресури - кеф ти контролер, кеф ти процесор ...
|
| Нед Дек 04, 2005 2:28 am |
|
 |
|
Svetoslav40
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 11:12 pm Мнения: 95 Местоположение: Shumen
|
то като ресхи някои да се занимава с ARM (само като идея го давам), да си земе един gsm и е готов, кеф ти клавиатура, кеф ти дисплеи, рам, флаш, аналогови вхизходи, а да не говориме че и захранване си има... кот ти душа сака, и като се вземе под внимание и схемата на това нещо, могат да се вадят жици и за други цепиики дет да ги контролирате (аз лично съм мнооооогооооо далеч от тоя сорт контролери, аз с пиц едва се опраям...), аз мисля че един гсм си е доста добра развоина среда за начало....малко ситно и неудобно за много хора но пък и наи-евтината...
|
| Пет Дек 09, 2005 5:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Идеята на една развойна платка е да можеш бързо да си провериш идеите. "Бързо" всъщност означава евтино. Един GSM за без пари, за който една седмица уточняваш каква му е периферията и как е свързана, търсиш как да си мушнеш куплунга за JTAG, и още една камара главобия е много по-скъп от една платка за $150. Предимството на готовата платка е, че всичко си е ясно и е направено УДОБНО за работа. Иначе след онази седмица за старт ще имаш още много седмици на главоболия.
|
| Пет Дек 09, 2005 5:46 pm |
|
 |
|
Svetoslav40
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 11:12 pm Мнения: 95 Местоположение: Shumen
|
мдааааа, може и така да е, даже сигурно си е така, ама за някои "приложения" е достатъчен и един гсм за 15-20 лв. Това с периферията наистина е така..хммм ло6а идея маи ама нищу, аз бих се пробвал, само да се опрая с пиковете и ше мина на арм, то до тогава моя син сигурно ше се занимава с мултикореквантум цпу с 4523гхц и 1024 битова архитектура....и сигурно тогава ще си река "ебаси, как лети времето само" и ще зарежа всичкои, само от време на време ще надниквам в стаята му и ще му казвам "ееее, сине, ти ако знаеш навремето като се борехме само с 8 бита къв х.и беше, как се опраяте с тия квантови ядра незнам" 
|
| Съб Дек 10, 2005 10:58 am |
|
|