Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Контролер с 12 битово АЦП 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Давай @ЦЕЦО с теб сме , потопи се в дербите на 24 ките че доста сме дето ни сърбят ръцете за тях ама .......парен каша духа :)

Наистина на теория най добре е една 24 ка ама на практика ........... КЪСМЕТ :)

Сря Яну 24, 2007 5:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
valioman написа:
Наистина на теория най добре е една 24 ка

Интересно къде е описана тази теория че да прочетем и ние :)
Може би някъде по сайта на микрочип :)

Сря Яну 24, 2007 5:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
10-на часа на батерии не го виждам нито с ARM, нито с PIC24 или dsPIC 8) . Даже и с предложението на Никола за DSM56F8xxx, които ги бях забравил колко са готини 8) .

Сря Яну 24, 2007 5:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Едно 750мА часово акумулаторче би трябвало да свърши работа като за 10 часа работа

Сря Яну 24, 2007 6:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами незнам, аз специално съм много зле настроен към DSPIC. Просто тоя контролер беше лансиран преди сигурно 5 години, от тогава излизаха разни версии, после ги спираха, сменяха се концепции, докато накрая излезе на пазара - и това едва преди година. И въпреки дългия пусков период, ератата е с размер на дейта шит. Не е нормално. При все че контролера не е много масов, т.е. малко се ползва, кой знае още колко бъгове ще излизат. Ситуацията адски ми прилича на PIC17, затова и се пазя от DSPIC.

При 24ката нещата малко наподобяват 18та серия. Имаме едно не много добро решение с доста бъгове и недобро покритие от към клиенти (DSPIC/PIC17), пускаме по изчистена концепция (PIC24/PIC18),а старото изритваме от пазара. И мисля че до 2-3 години DSPIC ще хваща гората. Може пък и да не съм прав.

Това са си лично мои разсъждения на база опита ми с микрочип. Но пределено по скоро бих се хванал с PIC24 отколкото с DSPIC (ако толкоз приритам за DS, ще му мисля). А и предвид на това че 24ката е орязана версия на DSPIC - абе би следвало по читава да е.

а за консумацията - ами 2 акумулатора АА по 2300мАh, ще осигурят мисля към 10 часа при около 150мА. Аз ядрото не мисля да го надувам до предела (затова и търся процесор който хардуерно да си решава повечето проблеми).

Румене - предпазлив съм към новото (особенно новото на Микрочип). Но тоя проект ще се реализира в ограничено количество за така да се каже вътрешна употреба. И затова не ме толкоз страх от бъговете. Всъщност притеснява ме, защото аз имам опит с бакиите на Микрочип, ама колегите дето ще го работят не - ама нека се понаучат и те малко де. :)

А и което си е верно - е верно - 24H много ми допада като концепция и ако го докарат до нивото на 18ката като бъгове - грабвам го. Ама може би сега е времето да се подработят и ошлайфат нещата. Щото като почнах с 18ките навремето (18C442).... контролера имаше даже сбъркани инструкции, ама съобразихме с ератите и още работи в хиляди устройства.

Сря Яну 24, 2007 6:11 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
1. "волтажа" - добре де нивото/стойността получена от ADC-то без никакви изчисления правени от процесора по самата стойност :-) :-P

2. 2 акумулатора - 2 батерии ли имаш предвид , защото в магазинчето за (ярки)светодиоди на женският пазар се предлагаха някакви AA батерии ~2000mAh/бройка :-) / и собственика ги хвалеше, но тогава така и не взех и сега малко съжалявам :-(

и независимо от това в твоят случей ? -> 2-те бройки дават 2300 или 2х2300 и размерите / питам , защото скоро и аз ще слагам AA батерии / обаче на едно малко животно, та информативно

И ти си стара пушка , майкрочип още ли те плашат :partyman:
пп: това , което румен и валиоман казаха е малко като чисто и само морлан подкрепа :-D
offtopic: "Нали знаеш , ако успееш - супер, обаче никой няма да разбере, обаче ако се издъниш ... си си сам , никой не е зад теб"

едит:забравих
"Щото като почнах с 18ките навремето (18C442).... контролера имаше даже сбъркани инструкции, ама съобразихме с ератите и още работи в хиляди устройства."

мазохисти 8O

Защо трябва да Ви се напомня ?

Сря Яну 24, 2007 8:03 pm
Профил

Мнение 
хайе и аз да оплюя моите хора
пик18ф4431 - 8 бит микроконтролер вътре има 16 бит брояч без буфер за паралелно четене, ха кажете как се чете тоя брояч ако брои по бързичко :) напрах една магария софтуерна и върши работа ама докато разбера какво е ми се е... мамата

Чет Яну 25, 2007 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Маниак, не мога да разбера какво ме питаш за батериите. Ако те интересува колко ще изкарат - ами ако имам 2,4V 2300mAh (2 батерии последователно), това са 5.52Wh. Ако консумирания ток на схемата при такова напрежение е да кажем 150mA, значи имам консумация от 0.36W. Т.е времето което би било 5.52/0.36 = 15h. Това естествено са сметки без кръчмар (едно към гьотере, на око и пр.) ама за ориентир стават.

И що да съм мазохист - 3 години ме е хранил тоя проект и върху него има изградени нови. Просто мисълта ми беше че ако се съобразяваме с ератите стават нещата. Ама въпроса е ератите да са читави.

Всъщност ако трябва да бъдем точни - мазохист съм, щото по онова време 18C (както е видно от буквичката), не се подържаше от глезотии като ICD. А пари за емулатор нямаше - един PICSTART, 3 броя прозоречни процесора и една UV изтривалка. 20 мин се трие един чип, остава ти много време за мислене. Но май беше за добро, щото още се чудя колко много неща сме съобразили тогава - а то е щото сме имали време да мислим ( а не като сега по метода на пробата и грешката).

Чет Яну 25, 2007 10:38 am
Профил ICQ

Мнение 
Така и така става дума за експерименти, що не обмислиш и един вариант дето аз му се каня ама нямам повод...

Става дума за ANT+MSP430, ако това нещо работи - няма да имаш проблем с батериите...
Виж това http://www.thisisant.com/index.php?section=36
Nordic също имат чип...

Верно казваш MSP-то ти е слабичко, но едни колеги мисля че постигнаха 1-2 мегабита без дма в бридж схема. Ти имаш по-малко, значи все ще остава процесорно време между прекъсванията. Ако е само да ти усреднява данните съм сигурен че няма да е проблем, но не знам ква друга работа има...

Чет Яну 25, 2007 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами щеше ми се Bluetooth, защото е по стандартно решение, всеки лаптоп ( а то основно с лаптоп ще се ползва) вече го има вграден. А и има нещо друго Zigbee e бавен. Ant преди време го заглеждах обаче после как да го вкарам в PC-то. Трябва да му мисля Ant->USB мост.

Проблема е че 115200 (колкото е стандартното COM-ско решение) не стигат, така че каквото и безжично решение да ползвам в компютъра ще се минава през USB. А bluetooth->USB е вече що годе ошлайфана концепция, готови решения има на никви пари.

Иначе избора е голям - Nordic, Ant и пр. Но само bluetooth се приема добре от компютърните пройзводители.

Чет Яну 25, 2007 11:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
1."Маниак, не мога да разбера какво ме питаш за батериите. "

Питам те за размерите на батериите - физически дължина и диаметър.
И ти каза две последователно, това ми беше въпроса по 1.

2."Мазохисти"

Еми ок, съобразил си се и си го направил, но аз ако бях едва ли щях да прав у-во в XXXX PIC-ове с грешни инструкции , т.е чак такъв 'дефект'. ;-) / но явно цената е била много по-хуабва, че да не го смените.

3."Всъщност ако трябва да бъдем точни - мазохист съм, щото по онова време 18C (както е видно от буквичката), не се подържаше от глезотии като ICD. А пари за емулатор нямаше - един PICSTART, 3 броя прозоречни процесора и една UV изтривалка. 20 мин се трие един чип, остава ти много време за мислене. Но май беше за добро, щото още се чудя колко много неща сме съобразили тогава - а то е щото сме имали време да мислим ( а не като сега по метода на пробата и грешката)."

МНОГО си прав, аз се усещам като програмирам на VB (не за мен повярвай ми , не си падам по Visual XXXX), та четох четох, обаче накрая какво подготовка на 50% и ръж -> грешка, проба, става , не става.
Е накрая го направих.
После като имах желание изчеистих две,три не глупости,но смешки :-) И Така.
Та кофти е така, друго е като мислиш повече.

ICI @ bgdev.org беше написал веднъж нещо 3 часа debug спестяват 10 часа ... (по смисъл) преглеждане на кода или казано друго ядче - проба-грешка-проба-работи. Та същото.

Защо трябва да Ви се напомня ?

Чет Яну 25, 2007 12:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
още се чудя колко много неща сме съобразили тогава - а то е щото сме имали време да мислим ( а не като сега по метода на пробата и грешката).

И при мен го има същото явление.

Понякога поглеждам стари проекти защото си спомням че нещо там го правих с 10 -на реда на асм.
А сега на пръв поглед бързо е но дълго става.
Оптвам се да го измисля пак за спорта после поглеждам и ми идва да си изръкопляскам.
Ама на времето съм го мислил няколко дена.
Каде се дяна това време?

Чет Яну 25, 2007 2:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Става дума за ANT+MSP430, ако това нещо работи - няма да имаш проблем с батериите...
Виж това http://www.thisisant.com/index.php?section=36
Nordic също имат чип....

Тоя АНТ е интересен, но да не е някаква екзотика, дето днес го има - утре го няма. Някой има ли реален опит с тях да сподели как стоят нещата?

Чет Яну 25, 2007 5:24 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Тоя АНТ е интересен, но да не е някаква екзотика, дето днес го има - утре го няма. Някой има ли реален опит с тях да сподели как стоят нещата?

Уж не е екзотика но не е толкова масов.... Иначе тия от Dynastream са много агресивни и ако им кажеш че се интересуваш веднага почват да те зарибяват. Според мен си заслужава да се пробва, особено ми харесва простотата на протокола, но досега аз не съм имал подходящ проект...

едит: я... те взели че се продали:
CAYMAN ISLANDS/December 1, 2006/PR Newswire – Garmin Ltd. (Nasdaq: GRMN) announced that it has today acquired Dynastream Innovations Inc. (“Dynastream”) for approximately $36 million in cash. Dynastream will continue operations as a wholly-owned subsidiary of Garmin Ltd. The acquisition is expected to be neutral to Garmin Ltd. earnings in 2007.

тц! язък... толкоз евтино, да знаеш щях да спестявам от закуски ;-)

Чет Яну 25, 2007 5:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3