|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
Телеметрия през GSM мрежата
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Е
Аз ти говоря че за такива без дисплейса му предложили , иначе дисплея струва поне 3 пъти по скъпо
Ми казали му вместо чипове за платки защо не сменяш цялата платка с чиповете и като сложиш и нов панел , от стария остава само дисплея ако е здрав 
|
| Нед Апр 15, 2007 9:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе според мен тук няма две възможности. Принципно лично аз и за единична бройка не бих слозил тлефон. Щом бройката е единина 50-60 лв в цната не притесняват никого. По горе писах че може да е телефон, ама по скро като неправилната възможност, гледай сега няколко довода :
1. Посочения вече, при единично у-во цената едва ли ще е от такова значение
2. Наличности, модела който си харесаш, особенно тия евтините след 5 месец аможе да го няма или да е предобил нов вид, форми и функции
3. GSM като цяло е малко и компакно изделийце, да го разглобиш отнема време, една бройа е поносимо, 10 бройки досадно 1000 бройки неефективно
4. И в двата случая ти трябва външна антена, т.е. антената като фактор отпада
5. Заряд, GSM трябва да му осигуриш или зарядно ако ще го ползваш с батерията, или захранване 7.2 V ...примерно или колкото е там батерията, което според мен ще е различно от тези които имаш. Т.е. или слагаш и неговоро зарядно, супер грозна картинка, или още един регулатор, цена, надеждност ...
6. ПИН кода, GSM-а не знма дали има функция да се въвежда протоколно, т.е. всяка карта предвартелно трвбва да и казваш дане иска код. Отделно ако самия GSM се ошашави и вземе да иска ПИН не знам какво го правиш
7. Не мга да кажа че е надеждно изделие, това че с епроизвежда в милиони бройки не го прави надежден, просто при производствена цена от 5-10 USD на почти всички модели и продажна от 3-4 пъти по висока към първия във веригата и десетки пъти по висока към крайния клиент това е най-малкия проблем както за произодител така и за основните копувачи. Още повече че те самите не живеят мого дълго като продукти.
8. Размер, размера струва пари
9. Както Lupus спомена някои имат и процесори които можеш да позлваш, т.е. може и външен процесор да спестиш.
10. Включване, дори и да има отделен бутон като повечето нокии, пак ми се струва много непрофесионално да поиш жици до твоя контролер. Жиците освен че с грозни, запоени са супер неиздръжливи на вибрации, значи за да подобри това трябва да ги лпиш със силикон, още разходи
Чесно казано нямам ни еидн довод в полза на телефона, от където и да го погледнеш е дърво. Лично аз не бих гледал с добро око на у-во в което видя изкормен GSM още повече на конструктора му.
И последно, Wavecom които ползва Lupus са добри, но всичко зависи от приложението. При теб е телеметрия, но така и не каза на какво, колко е критично. Специално с Telit има какви ли не дръвца и сопи, но в крайна сметка за неотговорно приложение ъдето може да си позволиш да ресетваш модула дори и някой от сорта би бил полезен, няма нужда да се хърляш на най-доброто, респективно по скъпо ако приложнието не е с толкова високи изисквания. Аз в момента примерно търся нещо възможно по евтино за много, много непретенциозно приложение където ключов фактор е цената, но GSM апарат е наълно изключен от изборите ми.
|
| Нед Апр 15, 2007 3:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Хубу де, ква е разликата между GSM модул и платката на един телефон?  Ако ше е само за куртоазията, дайте да боядисваме танковете небесно сини, баси.
|
| Нед Апр 15, 2007 5:59 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mne
Не си прав , не си мисли че твоите любими модули след някои ден ще ги има , дори и да се презапасиш един ден пак може да свършат и тогава какво ще правиш ?
GSM-ите винаги ще ги има а твоите модули не се знае , лошото е че при новите GSM-и не се знае какъв и дали ще е същия модем , вече почват да ги правят с USB и тогава съвсем не се знае
Но решението най добре ще да е да се реши на момента и от броиката 
|
| Нед Апр 15, 2007 10:02 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
За "собствена консумация" или за някой много "тънък" клиент може да се позва стар GSM модул. За всички останали случаи просто е несериозно.
|
| Нед Апр 15, 2007 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм Пламене не знам колко опит имаш в производството и снабдяването но фактите са точно обратните, тов акето е масово се променя и сменя много бързо, това че телефона ти има същия външен вид, и същите функции избщо не значи че има същия софтуер, а и може дори да не позвла същия хардуер. Не може да разчиташ дулготрайно на нищо което е home @ office, в случая модула може да се смени с по нов, но съвместимоста като команди и пиноут ще е най-вероятно 100% за телефона никой не може да го каже защото това е нещо което никой не гледа. както с PC хардуера, може да гледаш две съвсем еднакви платки на външен вид на еидн производител но да искат различни драйвери.
|
| Нед Апр 15, 2007 11:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
е като как изчилисли разликата? Според мен е МИНИМУМ 500-600лв. Ако за пръв път се бориш с модул, добре е да започниш с евал боард, защото модулите са с конектори които не можеш да започваш на хвърчащи жички. Но ти вероятно няма да дадеш 300-400 евро за евал платка, щото тотално ще надхвърлиш бюджета... Може би ще си спретнеш сам пробна платка, не че това не е пак време и пари. Или може би от раз ще пуснеш крайна платка, и ще се молиш да не си сгафил някъде... Според мен е немислимо изобщо да се почва нещо в една бройка, но специално да се подкарва модул си иска инвестиция за го направиш профисионално. Ами аз вече съм се парил с модул и в момента който разбрахме че е спрян от производство вече не можехме да купим НИТО една бройка. При телефоните също някой модел може да излезе от производство разбира се, но поне ще разбеш доста преди да се изчерпали от пазара. Първо от какъв зор ще го разфасоваш? А да... вие се притеснявате от външния вид на телефона... Второ, ако все пак ти трябват 1000 gsm платки - повярвай ми можеш да си ги намериш. Има проблем само ако напрежението в системата ти е под 5В. Ако имаш 5 или повече, проблемът е никакъв. Практически до 20В можеш да ги подадеш директно, трябва ти само токова защита (2 транзистора). Не се притеснвай, можеш да въвеждан PIN кодове с АТ команди... Не е гаранция, но ако се разпада при първото изтърване, нали се сещаш че ще имаш милиони рекламации. Така че бъде сигурен че производителят се е постарал да няма глупави проблеми. Това означава че не използва какви да е компоненти, не ги запояват как да е, докато повечето специалисти от тоя форум (включая моя милост) използваме каквото има в склада или в Комет. Спестяваме стотинки от ESD защита и т.н. Освен това преди да пуснат в продажна един телефон производителят прави ПОНЕ елементарни тестове, докато в повечето случаи ние НЕ ПРАВИМ НИКАКВИ тествое, въпреки че при повечето модули се налага антената да се прекарва през писти по платката, които не са точно 50 ома щото или не сме ги сметнали, или платкаджийницата или не знам какво си, но в крайна сметка модула излъчва през платката а не през антената, ама ние няма от къде да знаем това щото сме "професионалисти".... Мда.. аз затова ползвам модул а не телефон... Ами малко се съмнявам... Едва ли има "излишен" процесор. Обикновено остава ресурс в процесра на модула, но на него върви и GSM стека, който е лицензиран и струва 200К$. Как мислиш дали някой би рискувал да прецака GSM стека? В една от версиите си ползвам Pyton-а на Telit - бих казал че много по-добре да го нямаше... Пак повтарям, не съм убеден че трябва да се поят жици. Както модулите, така и GSM-те могат да се "изключват" и да се "събуждат" - обикновено това е през CTS/RTS/DTR + АТ-команди. Колкото до жиците - това е непрофесионално, но за щастие не се налага. Един дейта кабел струва 5-10 лв. Просто го срязваш ако не ти се слага МАХ232 от твоята страна и си го кримпваш с твой си конектор или директно го запояваш на твойта платка с проца, която по възможност слагаш в кутия
По принцип, клиента рядко гледа какво има вътре. И ако оценката е чисто естетическа, т.е. как изглежда.... ами то се прави от конструктори, а не от фешън дизайнери. Да не забравяме че ние сме инженери и продуктите ни трябва да са стабилни, безопасни, с ниска себестойност за да има печалба, отвън също е добре да имат търговски вид.
Затова аз не бих укорил ако някой колега реши да използва GSM апарат. Важното е не какво е ползвал а какво е направил. Може да ползваш суперкомпютри и пак да си некадърник...
И накрая Тони, ако държиш да не ползваш GSM - не те укорявам, всички имаме желание да правим "професионални" и "сериозни" продукти. Но може би ще постигнеш повече ако ползваш GSM терминал, а не модул... Иначе рискуваш да си останеш само с добрите намерения.
|
| Пон Апр 16, 2007 12:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами хубаво ги изреди ама някак много едностранен поглед.
Значи ако толкова не ти се дават пари за дев борд, който ако предположим може да с енамери и на по добра цена от това в комет, но ако не ти се дават, самия борд не струва страшно много пари да го разработш,още повече че така или иначе ти трябва да правишплатка за у-вото. Цената я виждам като разлика в цената на продукта. Ако ти не правиш ралика м-у цена на продукт и цена на развой това е друг въпрос. После не знам с кой модул си се борил който извднъж го спират от производство и не се намира никъде вече, обикновенно повечето сериозни фирми отбелязват продуктите които предстои да спират, а по несериозните такива биха ти произвели количеството което ти трябва, но те и сериознит биха го правили, стига количеството да си заслужава. Да монтираш GSM с кутията .. няма да го коментирам, мисля говорим за продукт а не ТНТМ. Това за захранването не съм никак убеден че е така, но не съм пробвал. Ако някой идиот слага в у-во което работина 7 В кондензатори за 35 V то тогава може и така да е, но някак не виждам икономичния китаец да го прави, ако входа ти е 7 В кондензите надали са над 16 V, ако в няколко хиляди бройки дна подобна ралика няма значение, в милионни тиражи сумата спестена от цената на компонента и мястото му на платката почва да става осезаема. За пин кода с АТ команди не знма, щомказваш, аз не съм и опитвал. Относно надеждноста нямам какво да кажа, не съм видял телефон на който да му дават MTBF, но ако пък направиш справка колко GSM са внесени и колко са ходили в сервиза в рамките на две гоини, ми се струва ще получиш добро число. Относно излишния процесор, не съм ползвал този модул, Lupus го е ползвал, не само че има процесор, ами са ти и извели краката му на конектора за да можеш да го позлваш. И последно те и телит се будят по софтуерен начин до момента в който не забият, както много други, не може да изхождаш от прзюнкцията че GSM ти не забива несериозно е, както и изказването че клиента не глеа какво има вътре, това не значи че може да има каквото ти скимне, а пък като погледне .. е тогава вече първотокоето си мисли е, егати идиота, взе ми х пари в вътре е сложил наи обикновен телефон, и това е най-доброто което може да помисли.
|
| Пон Апр 16, 2007 7:17 am |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Леле ! Много коментар, много нещо. Гледам тука разни примери, пише първо at+cpin="XXXX' -> вкарваш PIN код, после at+csca="незнам колко си' вкарваш номера на SMS центъра и прочие. Понеже AT командите са ми много мътни, май ако има телефон поне това мога да си го вкарам на ръка. Или да го вкарам като АТ команда и да видя какво е излязло. Даже не мога да схвана, на едно място пише AT+ нещо, на друго at+. С главни буви ли се да пише или с малки ? Явно трябва да си го пробвам да ми дойде и до малкия мозък.
Развойни системи за сони ериксон в Комет няма в наличност. Пък и по 540 евро са. Началството ще прави  За сименсите даже и цена няма обявена. В наличност имат 1(един) терминал сименс, сони екриксон няма нито един.
Значи отивам към друг продавач. И се почва. Срокове, цени, заявки, поръчки, подписи на начлаството, плащания, фактури и прочие тъпотии. За 1 бройка търговците винаги се цупят, искат да пазарувам с чували. И винаги нямат на склад. От ероуз са ми давали срок да доставка 100 дни. От Комет поне си пазарувам така, по 1 бройка и никого не питам.
Пък модулите имат по 40 крака, да го мисля кое, къде, как, колко, пък и сигурно са 3и3 волтови. А не.
Слагам телефон. Ако има добър резултат, ще омайвам чорбаджиите за модули, термнинали и пр. Ако не - не е първият провален проект.
Пък и още е рано. Има време да помисля. Първо трябва да довърша системата, към която ще се закача тази GSM неприятност.
Последна промяна 123 на Пон Апр 16, 2007 8:57 am, променена общо 1 път
|
| Пон Апр 16, 2007 8:30 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Истинските неприятности те очакват, ако я завършиш, без да си решил проблема с комуникациите! 
|
| Пон Апр 16, 2007 8:39 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
 |  |  |  | 123 написа: Леле ! Много коментар, много нещо. Гледам тука разни примери, пише първо at+cpin="XXXX' -> вкарваш PIN код, после at+csca="незнам колко си' вкарваш номера на SMS центъра и прочие. Понеже AT командите са ми много мътни, май ако има телефон поне това мога да си го вкарам на ръка. Или да го вкарам като АТ команда и да видя какво е излязло. Даже не мога да схвана, на едно място пише AT+ нещо, на друго at+. С главни буви ли се да пише или с малки ? Явно трябва да си го пробвам да ми дойде и до малкия мозък. Развойни системи за сони ериксон в Комет няма в наличност. Пък и по 540 евро са. Началството ще прави  За сименсите даже и цена няма обявена. В наличност имат 1(един) терминал сименс, сони екриксон няма нито един. Значи отивам към друг продавач. И се почва. Срокове, цени, заявки, поръчки, подписи на начлаството, плащания, фактури и прочие пъпотии. За 1 бройка търговците винаги се цупят, искат да пазарувам с чували. И винаги нямат на склад. От ероуз са ми давали срок да доставка 100 дни. От Комет поне си пазарувам така, по 1 бройка и никого не питам. Пък модулите имат по 40 крака, да го мисля кое, къде, как, колко, пък и сигурно са 3и3 волтови. А не. Слагам телефон. Ако има добър резултат, ще омайвам чорбаджиите за модули, термнинали и пр. Ако не - не е първият провален проект. Пък и още е рано. Има време да помисля. Първо трябва да довърша системата, към която ще се закача тази GSM неприятност. |  |  |  |  |
Не бои се действай за 1 бройка не си струват 70те Евро на модула в комет , телефони може и за без пари някои сервиз за GSM-и да ти даде, ако не ти е ясно нещо по АТ командите питай , има купища документация в НЕТА, само като съвет насочи се към Ериксон или сименс , най човешко е при ериксона почти всички модели без 1-2 вида всичко си имат и няма нужда от смяна на софта им вътре дори имат повече неща от които ще ти трябват, иначе дори със сименсите имах ядове та трябваше оригиналния им флаш да слагам за да им тръгнат АТ командите
П.С.
Не взимай модели на ериксон GA628 и Т100 не стават 
|
| Пон Апр 16, 2007 8:55 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
после се чудим защо плочкаджиите или водопроводчиците вземат по 2000лв чисто...
ами един модул е към 3-4кв лепене
щом 50 евро ще накарат чорбаджията да вдига гири  , значи чорбаджията не му трябва таквоз нещо
ако това не е планирано в първоначалния бюджет (кит, модули, развой, учене, мислене, грешки), по-добре е да го няма съвсем
|
| Пон Апр 16, 2007 9:22 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... задължително първо закачаш един хипертерминал и пробваш на ръка. Независимо дали е модул или телефон, първо пращаш едно "AT", по тия две букви се задейства auto baudrate-a, т.е. на каквато скорост ги пратиш, на такава ти отговаря. После вече ако искаш да сменяш baudrate трябва да ползваш АТ-команди или да рестартираш. Преди да пращаш пин код, първо проверяваш как се чувства другата страна и дали е в настроение... Телефоните сами си стартират процедура по регистрация, докато при модулите зависи. Някои модули чакат да я направиш ръчно, други си имат настройки на flash. Но и в двата случая може да се окаже че другата страна принудително е приспана, затова в началото гледаш в какво състояние е (AT+CFUN?), ако трябва променяш го, защото в sleep режим сим картата не е захранена изобщо и at+cpin няма да е коректна команда. Но след като се убедиш че всичко е наред, гледаш какво ще ти върне at+cpin - може да не трябва пин (ready) може да трябва пин, а може и ПУК да трябва.... Като дадеш каквото трябва отново проверяваш състоянието - за да се убедиш че пин-а е наред и т.н. След това гледаш регистрацията и т.н. и т.н. докато стигнеш до sms. Пак повтарям, няма принципна разлика между телефон и модул, т.е. има разлики но те си зависят от това кой е телефона или кой е модула а не дали е модул или телефон. Затова най-добре всичко първо на ръка през терминала, докато му хванеш цаката пък после пишеш софтуер. Специално за телефоните има много готов софтуер, не е зле да погледнеш какво и как правят другите...  |  |  |  | Цитат: Развойни системи за сони ериксон в Комет няма в наличност. Пък и по 540 евро са. Началството ще прави  За сименсите даже и цена няма обявена. В наличност имат 1(един) терминал сименс, сони екриксон няма нито един. Значи отивам към друг продавач. И се почва. Срокове, цени, заявки, поръчки, подписи на начлаството, плащания, фактури и прочие тъпотии. За 1 бройка търговците винаги се цупят, искат да пазарувам с чували. И винаги нямат на склад. От ероуз са ми давали срок да доставка 100 дни. От Комет поне си пазарувам така, по 1 бройка и никого не питам. Пък модулите имат по 40 крака, да го мисля кое, къде, как, колко, пък и сигурно са 3и3 волтови. А не. Слагам телефон. |  |  |  |  |
без коментар
@Тони, приятелю хайде да си продължим спора след като подкараш един модул... Щото сега си мислиш че ще направиш нещо повече от самоделка в кръжок по ТНТМ.
Надявай се, няма лошо! Изобщо не искам да те засягам, напротив - сигурен съм че МОЖЕШ да го направиш при една малка подробност - че разполагаш с достатъчно време и средства!
При моя скромен опит от три различни модула и три различни производителя съм стигнал до извода че за да подкараш един модул си трябва поне месец бачкане, развойни средства и куп други простотии и пак няма гаранции че ще го направиш добре. Имам представа каква е надеждността на един телефон, имам и предства какви са качествата на моите продукти и знам че не всичко което хвърчи става за ядене. Примерно ако изтървеш моя продукт на земята, има доста голяма вероятност да се счупи кутията, защото е пластмасова, ама не от тая пластмаса която използват в телефоните - защо ли? От вибрации някои компоненти могат да изпаднат и куп други проблеми....Не ми харесва да е така, но е така... не зависи от мен. И аз също искам да правя хубави неща, но си има обективни причини понякога и както се казва в поговорката, добре е да знаеш разликата...
Иначе си прав, ако една сериозна фирма със сериозен бюджет и сериозен екип тръгне да прави нещо - ще го направи с модул или терминал, но това е една друга приказка, която много рядко се чува в този форум (за съжаление)....
|
| Пон Апр 16, 2007 11:07 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@miro_atc,
Подкарвал ли си GPRS на телефон, управлявайки го през микроконтролер? А N на брой телефони, навързани в система за телеметрия с ползване на GPRS и управлявани от РС сървър? И защо са тия изцепки с цените на развойните китове? За да пуснеш един модул на MOTOROLA G20 ти трябва не сложен КИТ, който можеш да купиш и от мен заедно с модула и документацията за 300лв. с ДДС. Стига да имаш желание да работиш в правилната посока в тоя бизнес.
|
| Пон Апр 16, 2007 12:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Lupus, благодаря за офертата, но ми трябва модул с размери не по-големи от 30х40х3мм - по-голям не ми върши работа, 100 пъти го споменах мисля
На въпроса ти - не, никога не ми се е налагало да ползвам телефон с микроконтролер. Ще кажеш, давам съвети които сам не използвам - да така е!
Но ако ми се наложи бих използвал телефон, защото съм тествал ръчно някои неща а и знам че GPRS-а на телефоните работи без проблем, защото съм ползвал интернет през GPRS телефон.... Колкото до "изцепките" с цените, добре нека да са 300лв, но не са 50-60лв отгоре спрямо решение с телефон, както Тони каза. Освен това едва ли трябва да ти обеснявам че си иска време да се преработи един кит - не знам ти може да включваш в цената и герберите... и дори тогава човека пак трябва да си доставя компонентите, и тая услуга сигурно предлагаш... Но при всички случаи се иска време и пари за да стигнеш до мястото от което ще тръгнеш веднага ако ползваш телефон.
За правилната посока си зависи накъде си тръгнал. Ако при теб дойде един земеделец и ти каже имам 5-10 комбайна, искам да им се следя параметрите за да знам дали спят по поясите, дали прегряват двигателите и т.н. и не ме интересува какво ще сложиш вътре (те в повечето случаи очакват да сложиш точно телефон). Ти какво? Ще загубиш един месец в борене с модули? Ще изкараш по-добра цена? Или ще направиш по-надеждно устройство, което издържа повече на вибрации?
Ами добре... направи го, ама не се учудвай ако следващия клиент предпочете друго решение вместо твоето, защото е по-евтино и не по-лошо за целите за които е направено...
|
| Пон Апр 16, 2007 1:56 pm |
|
|