|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:03 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
туй пък кво е? гориво-нагнетателна помпа?
|
| Чет Мар 06, 2008 10:41 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Е не съм казал че е пенкилер  Това е просто една елементарна защита от микроконтролерски бъгчета (софтуерни, ресети и т.н).
Първата схема е добре да се управлява с висока честота и за да могат да се използват малки времеконстанти. С тия стойности дето съм сложил по инерция (100nF, 100K) разряд от 3V до 1V траe 10mS. Тъй като транзисторите имат прилично усилване, преходния им процес на запушване е още по-кратък. Значи ако ключа на един мощен товар не издържа няколко милисекунди преходен процес, според мен проблемът не е в защитата
Пак казвам това е схема за включване/изключване, т.е. комутиране с ниска честота където по принцип би трябвало да се използват евтини и бавни транзистори, така че няма смисъл от по-бърз фронт. Все пак винаги може да се сложи един компаратор
Втората схема е за комутиране с висока честота, където ключа никога не се задържа дълго време ON. Примерно фази на двигатели които нормално се цъкат за по няколко милисекунди. В тоя случай защитата може да се настрои да речем за 50-100 милисекунди. Даже и по-кратко, но трябва софтуерно да се избегне фалшиво сработване на защитата при пускане/спиране на двигателя когато е нормално фазите да се държат по-дълго включени. За целта трябва изкуствено да се "накъсат" през 10-на милисекунди с едно кратко импулсче което няма да окаже влияние на двигателя, но ще разрежда кондензатора на защитата...
И в тоя случай не виждам сериозен проблем с "плавното запушване" защото ако ключът не издържи 1-10 милисекунди преходен процес, то пак казвам проблемът е другаде 
| Чет Мар 06, 2008 11:35 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
100A x 150V = 15KW
Типично за неголямо инверторно приложение ако управлението блокне в неподходящ момент и имаш полегат фронт.
Просто нямаш право на полегати фронтове  .
От моите занимания имам наблюдение че мощните елементи често издържат много големи пикови претоварвания по мощност. Но нещо им става перманентно и се отразява на надеждноста. И после се скапват или при малко претоварване че даже ми се е случвало и при нормален режим.
Вече има доста елементна база за силовата електроника която си е с вградени защити и съня на хората които се тровят с това ще става по спокоен 
|
| Чет Мар 06, 2008 3:35 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
При пикови мощности кристала прегрява локално тъй като "няма време" да се отведе топлината към корпуса и се получават необратими топлинни микропробиви, които впоследствие имат свойството да нарастват до макродефекти.
Така поне твърди теорията на ПП.
|
| Чет Мар 06, 2008 4:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е точно 15kW едва ли ще ги комутираш директно с пин на процесор...
В случая човека спомена акумулатори от 24V и вероятно няма да дърпа повече от 100-на ампера, което си е нормално да се управлява директно, че даже и с ПИК
Естествено всичко зависи от вида на товара, само тогава можем да говорим какъв трябва да е фронта. Примерно на капацетивен товар определено не искаш стръмен фронт. Съвсем наскоро правих точно защити за 24В аутомотив и на централния "шалтер" слагах slew rate control щото след него има няколкостотин микро фарада и ако отпушиш бързо транзистора се получава бая солиден inrush current. В такива случаи вместо 100-на ампера да се стоварят на някое тънко и неизвестно съпротивление е много по-добре да ограничиш тока на 10А и удара да падне върху транзистора, което естествено е оразмерен така че да не му става нищо 
| Чет Мар 06, 2008 4:10 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Вярно при акумулаторни приложения няма как да стане.
Сега като човека си каза болката е ясно че схемичките които си дал му вършат работа.
Там не е чак толкова голям тока даже.
Ама все пак PIC и automotive пак не се връзват много. Например типичен проблем който аз лично съм го имал. Бях правил в тъмните времена когато и аз се ровех с пикове на 16F627 проста аларма с блокировка на запалването. И в един прекрасен миг след като по колата са заврявали нещо в сервиза на човека му се наложило да си тегли колата до дръг сервиз дето разбирали от електрическата част. Окзало се че алармата се е поскапала леко и е блокирала запалването. Кой знае колко псуване съм отнесъл,като знам по София как дерат кожи по сервизите  . Беше я измъкнал после и ми я донесе. Флаша на пика беше FF. Програмирах го и пак си тръгна. Що така по другата електроника на колата е нямало проблеми  :).
Един колега от Пловдив ми раздува после по повод тоя случай че си имал 2 вида PIC-ове само които слагал по автомобилите щото били по устойчиви  :) Спред него 16F628A мисля,че беше бил стабилен и не създавал проблеми,другия не го помня  . Комедия.
За това сериозните фирми си имат процесори за Automotive.Не само тенпературния диапазон е различен. И за такива приложения се слага и такъв процесор.
Миналата година един колега ми носи една платка с CAN AVR,те са от Automotive серията на AVRite ,да я потестваме на смущения с моята техника. И платката беше добре направена но явно и чипа се държеше много по добре от нормална ATmega. Почти докарва до стабилноста на MSP430,което за мен е нещо като еталон.
Последна промяна Nikola Kirov на Чет Мар 06, 2008 4:52 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 06, 2008 4:26 pm |
|
 |
|
perro_iv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
Здравейте отново!
Направих втората схемичка на миро и заработи перфектно.
Ето и какво открих по старите учебници.
Ако нещо бъркам моля да ме поправите:
при лог. напрежение 5V и прагово напрежение на отпушване на тр. 2V времето за зареждане на кондензатора до тази стойност е
-t=R*C*ln3/5 ,което е t=0.511*R*C
Тези сметки са без да се взема предвид съпротивлението Rgs и капацитета на прехода.
Колкото е по-голяма стойността на това съпротивление спрямо последователното толкова по-малко се променя резултата от формулата. Иначе неговата стойност увеличава времето за заряд.
Като особеност мога да отбележа следното:
Времето за заряд на кондензатора до праговата стойност на отпушване на защитния транзистор е добре да бъде достатъчно голямo за де не се получава частично отпушване при максималния коефицент на запълване на импулсите, защото при това положение управляващият трaнзистор не се отпушва напълно, явява се съпротивление във веригата на управлявания ток и започва да пече яко.
Иначе за по-прецизни изчисления в от уч-те по ТЕ2 може да се изведе по-точна формула по операторния метод. Ама там най добре ще послужи EXCEL.
Последна промяна perro_iv на Чет Мар 06, 2008 11:26 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Мар 06, 2008 4:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Много е хубаво че ползваш формули
Аз напоследък съм станал калпазанин, ползвам ей това за всякакви сметки на делители, кондензатори и т.н. http://www.miscel.dk/MiscEl/miscel.html
Ползването на калкулаторите има предимство - ти смяташ една точка, а пък той ти смята всички и ти чертае графика
Не забравяй обаче че особено при аутомотива компонентите не са това което са... Кондензаторите в зависимост от температурата и напрежението си сменят стойността мнооогооо...... Да не се окаже че двигателя лятото бачка, а зимата не ще 
|
| Чет Мар 06, 2008 4:43 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
И си гледай пдф-ите на всички компоненти да са с поне -20 долна граница.
Случвало ми се е проста логика която е за комерсиал да не ще да работи на -5. Само 5 градуса отдолу е все пак.
|
| Чет Мар 06, 2008 4:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Имам колега, който е фен на лютите тоци, 300А и нагоре, като прасне едно късо от 2000А, се стопяват клемите на акумулатора, обаче PIC-а си работи, не заспива, не се ресетира, направо Христо Стоичков
Преименувайте разширението на прикачения файл на avi и се наслаждавайте 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 06, 2008 5:59 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 He
 |  |  |  | Nikola Kirov написа: Вярно при акумулаторни приложения няма как да стане. Сега като човека си каза болката е ясно че схемичките които си дал му вършат работа. Там не е чак толкова голям тока даже. Ама все пак PIC и automotive пак не се връзват много. Например типичен проблем който аз лично съм го имал. Бях правил в тъмните времена когато и аз се ровех с пикове на 16F627 проста аларма с блокировка на запалването. И в един прекрасен миг след като по колата са заврявали нещо в сервиза на човека му се наложило да си тегли колата до дръг сервиз дето разбирали от електрическата част. Окзало се че алармата се е поскапала леко и е блокирала запалването. Кой знае колко псуване съм отнесъл,като знам по София как дерат кожи по сервизите  . Беше я измъкнал после и ми я донесе. Флаша на пика беше FF. Програмирах го и пак си тръгна. Що така по другата електроника на колата е нямало проблеми  :). Един колега от Пловдив ми раздува после по повод тоя случай че си имал 2 вида PIC-ове само които слагал по автомобилите щото били по устойчиви  :) Спред него 16F628A мисля,че беше бил стабилен и не създавал проблеми,другия не го помня  . Комедия. За това сериозните фирми си имат процесори за Automotive.Не само тенпературния диапазон е различен. И за такива приложения се слага и такъв процесор. Миналата година един колега ми носи една платка с CAN AVR,те са от Automotive серията на AVRite ,да я потестваме на смущения с моята техника. И платката беше добре направена но явно и чипа се държеше много по добре от нормална ATmega. Почти докарва до стабилноста на MSP430,което за мен е нещо като еталон. |  |  |  |  |
Каква е тая аларма да се прецака флаша ми е чудна работа.!
На моята кола кара вече 5г без да се префлашфа е със най дивия PIC е 16F84A ама няма зима няма лято все си бачка
Но и моето мнение е за PWM вземи малко поогледай истината в очите слагаш SG3525 или подобна , поддържа си директно да си закачиш полевото транзисторче, ако не стига тяга слагаш отвън допълнително някое транзисторче и така, ако искаш галванично разделяне има оптрони и т.н. , иначе с контролерите няма да контролираш нищо, даже ще имаш неконтролируемо харчене на парички 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Мар 07, 2008 12:36 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Пламене Пламене. То има един лаф. "Ти му говориш,то ти приказва."
Аз се опитвам да обясня как се правят нещата за да са като хората. То ми говори как от лайното е направило дъвка  :):)
Пък поне можеше да си направиш труда да прочетеш при каква ситуация се е изтрил въпросния PIC.
И сигурно 2 чипа на които пише едно и също като излязат от завода са еднакви до последния атом,а
Вземи попрочети какво казват за тестовете които правят на automotive продукцията си разните производители. Последно четох за Renesas,доста интересни неща пишат хората. TI също имаха нещо интересно по въпроса при документацията на TMS470 процесорите си. Micronas мисля че в самите PDF на процесорите си за automotive бяха вкарали такова инфо доколкото си спомням.
|
| Пет Мар 07, 2008 1:13 am |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
Тук може да се прочете по темата съз защитите на транзисторите
http://kazus.ru/articles/199.html
|
| Пет Мар 07, 2008 11:57 am |
|
 |
|
plameniv
|
 He
Никола, явно има начини да не се самоизтриват , защо мислиш че са толкова различни , аз имам на един проект дето са 50 еднакви джаджи пак с обидния чип PIC , и са на доста по шумна среда без никакви сериозни защити и пускат едни релета по за 15-тина ампера и то не е едно , как не се самоизтри нито един не знам , или може би електрическата ми схема да ми е по добра !
Но както и да е , въпреки всичко и аз съм на мнение че контролера не му е мястото за такива мощности , най малкото поне че ако се ресетне и доведе до забивка което е напълно възможно , тогава ще има сериозни искрици 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Мар 07, 2008 1:06 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Продължаваш в същия дух.
Значи
Ако имаме 50 устройства които работят някъде,за теб това е достатъчно условие това устройство да е надеждно,така ли?
Е да ама това не е показателно. Когато не се гони специално надеждност и аз разсъждавам така.
Обаче за случаите когато трябва да направиш нещо истинско това не е никакъв довод.
Първо Всичко по хардуера се прави с качествена елементна база.
Второ Готовото изделие минава температурни тестове
Трето Готовото изделие минава тестове за устойчивост на електрически смущения.
Четвърто Изпитания на вибростенд.
Пето Полеви изпитания в реални работни условия.
Шесто След известен период от работа в полеви условия да кажем година пак се връщат устройствата за второ до четвърто.
Това си беше алгоритъма за правене на читава електроника преди да вкарат всевъзможни тъпи сертификации. Никой и не го е отменял.
Кво се получава. Ти си го направил съответното нещо и веднага на полеви условия.
И:
- О боже,то работи.
- Аз съм много добър хардуерист. И от лайното дъвка мога да направя.
- Мани ги онези тъпаци дето слагат чаркове за много пари. Моето чедо работи и с ширпотребата за стотинки.
И какво се получава на практика в производствени условия. Примерен вариант
НА ПЪРВИ ТЕСТОВЕ:
-Номер 51 не работи в целия температурен диапазон нормално.
-Номер 102 блоква при неизяснени обстоятелства един път в месеца
-Номер 180 и 181 не щат да тръгнат и щатните настройчици не могат да открият проблема.Монтажа е верен. Всичко по ръководството за оживяване е ОК.
-Номер 210 се ресетва като се изключи реле 3
ПРИ ПОТЕБИТЕЛ 1
- Този месец едното спря и докато не го изключихме от мрежата не тръгна.
ПРИ ПОТЕБИТЕЛ 2
- 3 броя спряха да работят за 1 година
............................
............................
Тази картинка е за дребносерийно производство. При едросерииното е друга бира както казват. Аз не съм имал занимания там ама нещата са по неприятни по разкази и легенди на участващите
Като разработчик всичко идва на твоята глава. Обикновенно свързано не с малка финансова тежест.
Ако си производител автоматиочно си загубил доверието на някои от клиентите.
Повече няма да пиша по темата. Който разбрал разбрал  :):)
|
| Пет Мар 07, 2008 2:09 pm |
|
|