|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ошашкване на SD карта
влиянието на въздействие се прави като обекта се облъчва с ВЧ енергия. Оценката на въздействие (ефекта върху обекта) се оценява: (а) няма реакция; (б) има рекция/нарушение в работата, като след прекратяване на въздействието обекта сам възстановява работата си пълноценно; (в) като Б, но трябва да се смени бушон примерно, или да се ресетне, нещо просто дето юзера да съ го направи сам; (г) обекта необратимо се поврежда и му трябва сервиз. облъчването с енергия става в голяма камера без отражения. говори се за наситеност на полето (мери се във волт/метър) до 300MHz, после вече говорят за наситеност на потока и се мери във ватове/м2. не ме питайте кое как се мери, калибрира и смята. това си го правят определен кръг магьосници, вещари, гадатели, магчета и заклинатели. наука там няма, чиста черна магия е. вещици също не съм виждал. в зависимост от тестваното устройство и предназначението му има различни норми на облъчване. но във всички случай говорим за няколко стотин V/m. честотата скача по определен закон/табличка, модулацията също. времето на задържане също е определено в съответния тест. старите норми бяха до 1гига и до 400V/m, сега разшириха честотата до 3 гиги, и мощността я вдигнаха, но не толкова. понеже всичко зависи от антени, фидери, съгласувания и т.н., в крайна сметка целия тестов комплекс се калибрира в плоскостта, където седи обекта. играчките са умопомрачително скъпи. примерно хилядарка на ват за крайния усилвател, хилядарка на метър фидер, стотачка на елемент от антената. камерата в зависимост от размера е от няколко стотин хилки до милион и половина (дето влизат коли в нея). рейсове ги тестват на открито. димитър може да каже как е с танковете. меренето на GSM-и е малко по-особено, поради самата същност на желязото. никой не си признава как точно го прави, предполагам че маговете и вещарите не са единни и затова е всичко е вятър и мъгла. проблема е, че приемника, с който се слуша за излъчване е толкова чувствителен, че ако шепнеш на връх ботев, ще те чуе. и ако допуснеш GSM-а да се изцепи с 2 вата, приемника няма да чуе нищо, независимо с колко преселектора го предпазиш. все едно на тикнеш нановолтметър в контакта. пък и комуникацията в ефир е цифрова, импулсна и е адски капризна. затова GSM-а се закача със добре екраниран кабел към симулатор на базова станция и му се мери всичко друго, без мощната комуникация. даже подозирам, че по време на такова мерене бейсбанда е с друг фърмуер, но би било незаконно. във всеки случай има специална тестова сим карта. а как се мери GSM с антена? не знам ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
| Нед Ное 25, 2012 8:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тествал съм и устройства в малка камера и съм присъствал и на тест на цяло МПС (не беше танк  ) в голяма камера. Тествали са ни и на открито. Най-често обаче тестваме само компоненти в малки камери (около 5х10х4 метра). Обикновено ни тестват до 1.2GHz и до 200V/m и съм забелязъл, че издаяним ли до 300MHz по-нагоре нямаме грижи. Крайното стъпало е 1kW. Целия тест за облъчване трае около 3-4 дена, защото го правят през много малка стъпка. В нашия случай гледаме напрежението на алтернатора да не играе - слагаме един волтметър и го гледаме с видео камера, дето седи в една желязна кутия, щото иначе хваща къра. До сега не съм имал грижи с облъчването, само веднъж уж имаше проблем и наслагахме едни филтри по ацп каналите и захранването и после се оказа, че било от тъпия волтметър Флук, ама вече бяхме минали с филтрите и си останаха. От тогава на тоя тест ползваме само механични волтметри със стрелка  . Вече съм минал толкова сертификации, че се отказах да ги броя и не знам дали съм задобрял много или е чист късмет, ама последните 3 ги минах без абсолютно никаква промяна по джаджата  .
|
| Нед Ное 25, 2012 10:16 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Би ли казал по кой стандарт се извършва това измерване. Досега успели ли сте да изгорите някой елемент при такива изпитания?
Последна промяна Ицо на Нед Ное 25, 2012 11:12 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 25, 2012 11:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може би текущия ти ранг е "вещар", честито истината е, че тази материя е основно практическа. и задобряваш със всеки реален тест.
|
| Нед Ное 25, 2012 11:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Така е - ние по принцип тестваме все еднотипни продукти и вече знам всички слаби места и вземам предварително необходимите мерки  . Ицо, тук не е като в Европа, където има унифицирани стандарти за всички. Тук тестваме на база какво иска клиента (не че няма унифицирани стандарти, но имат много нива) - за военните обикновено е някой от техните стандарти, а за комършъл пазара е според зависи. Например Катерпилар имат собствени изисквания за всичко и които почти винаги са много завишени. Сега вибрираме едни алтернатори за тях и това е третия профайл вече, който е 120 часа (по 40 по всяка ос) и тъкмо тая сутрин ми казаха, че един от регулаторите е фейлнал 17 часа преди края на теста, когато вибрациите върху него са стигнали 100G при 1200 Hz  . Не знам дали може да си представите какво е 100G шокове и вибрации, но е нещо ненормално. Та при тях същото е и с EMI/EMC сертификациите - пълни откачалки  . При други клиенти пък (например автобуси и пожарни) не сертифицираме въобще EMI/EMC. Та тука всичко е според зависи и най-големия регулатор са пазара и конкуренцията - май така трябва и да бъде  . Разбира се ние не правим радиоизлъчвания - при такива продукти е малко по-различно. Иначе аз тук бях качвал някъде част от стандартите, по които тестваме. Ако ги намеря ще дам линк.
|
| Нед Ное 25, 2012 11:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Вибрации 100G при честота 1200 Hz?  ... Как го постигате това? Интересно ми е какво въздействие симулирате. Тествал съм и електроника и джепане на вибрации и удари, ама къде, къде по-ниски стойности.
|
| Пон Ное 26, 2012 2:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами тестват го на специални стендове (около половин милион долара струва стенда) - на кратко представлява един голям соленоид към който е закрепена една плъзгаща се маса и върху нея се поставя джаджата, детос е тества. Ето линк към тоя, дето друса нашите джаджи  : http://www.udco.com/t2000series.shtmlУправлява се от комп и как по принцип го правят - закачат датчици при реалния апликейшън и записват профила на вибрациите по трите оси, после тоя профил го качват в компа на друсалката и така тестват. Баси, къде отидахме от антени на вибрации  .
|
| Пон Ное 26, 2012 5:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Знам какво представлява вибростенда. Нашите бяха примитивни - НЧ генератор и мощен усилвател на ламби, който клати електромагнита. Имахме и ударни до към 1000g. Не стойността на ускорението ме впечатлява, а това, че се постига при такава честота. А иначе, антени и вибрации са си все изпитване, но със своите специфики. Във връзка с антените. В момента тествам един GPS/GSM дивайс, като за да не предава данни по GPRS към FTP сървъра съм му махнал антената. Има към 5мм писта към антенния пад. И пак успява да предава данни. Ето един лог:  |  |  |  | Цитат: Checking network registration...Registered! #MONI: GLOBUL BSIC:04 RxQual:0 LAC:0514 Id:3D75 ARFCN:108 PWR:-105dbm TA:0
OK
#SERVINFO: 108,-105,"GLOBUL","28405",04,0514,00,1,,"II",01,6
OK
AT+CGDCONT=1,"IP","globul","0.0.0.0",0,0
GPRS context definition...Done! AT#SGACT=1,1,"globul",""
GPRS context activation... #SGACT: 10.7.162.42
OK Done! AT#FTPOPEN=... Opening FTP connection... TO
Opening FTP connection...FTP connection opened! Setting ASCII file type...Done! Changing working directory to : ... ... Done! Composing file name...: ... .kml Connecting...Done! Sending data... <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> ... Done! Uploaded data size = 1051 Uploaded file size = 1051 New data sent Opening CFG folder...Done! Checking for "Config.txt" file...File not found!
|  |  |  |  |
Отговорите на AT#MONI и AT#SERVINFO са в оригинален вид. Ако не бях видял с очите си, че предава данни при ниво на сигнала от клетката -105dBm, нямаше да повярвам. Лошото е, че заради GPS не върви да ползвам "камерата" на БатеАз, та слагам невалидна SIM карта.
|
| Пон Ное 26, 2012 7:01 pm |
|
 |
|
Ицо
|
На СВЧ 5 мм. е много разстояние! на 900 MHz дължината на вълната е 333 мм. В текстолита е 154 мм при Епсилон 4.7. За 5 мм. това прави към 13% от размера на четвърт-вълнов излъчвател, а ако е на горния банд - двойно повече. Антена си е, макар и не много ефективна. Ако искаш да не приема - ползвай метода "безехова тенджера" на батето. Ама май и ти като него тестваш GSM-модулите на издържливост, а ?
|
| Пон Ное 26, 2012 7:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ти добре смяташ, но чувствителността му е -107dBm на долния обхват и -106dBm на горния. А го мернах веднъж, че и при -106 предаде. А в камера не става заради GPS, той трябва да си работи. Всъщност, тази висока чувствителност за мен е добре, защото дивайса е за мигриращи птици и трябва при липса на връзка да записва локациите в паметта и след възобновяване на връзката да ги изпраща по реда на натрупване. Всъщност тествам трупането на данни и изпращането след това.
|
| Пон Ное 26, 2012 7:41 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Да де, и още - дали ще изгори
|
| Пон Ное 26, 2012 8:14 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не. Няма да изгори, дори без антена. А и тестовете, както казах целят друго.
|
| Пон Ное 26, 2012 9:04 pm |
|
 |
|
Ицо
|
И каква антена му слагаш , когато е на птиците?
|
| Вто Ное 27, 2012 8:06 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
За птици, диви бозайници, домашни кучета, хора, прочее добитък и въобще където няма възможност да се сложи външна антена поради някакви съображения, антената винаги е парче жица. Дължината се "тримва" с резачките по нивото на сигнала от обслужващата клетка. Допълнително, за сравнение използвам GSM модем с външна антена. Компактните външни антени дават резултат сходен и дори по-лош от жицата, докато пълноразмерните външни антени са с около 10 dBm по-добре. Да речем -70dBm, срещу -80dBm на жицата.
|
| Сря Ное 28, 2012 8:25 am |
|
 |
|
Ицо
|
Те жиците ще ти свършат работа , само че няма как да са настроени и на двата банда. Предполагам, че ги настройваш само на 900 MHz. Жицата в кутията ли я оставяш? Тези 10 dB по-малко на приемане са по-малко и на предаване, а това е доста разлика - на практика излъчваш само 10% от мощността , това е оптимистичната сметка.
|
| Сря Ное 28, 2012 8:49 am |
|
|