|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:50 pm
Телеметрия през GSM мрежата
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
@miro, ама ти май наистина си вярваш?
искаш да кажеш, че ще ти е по-лесно да подкараш АРМ+телефон+GPRS+TCP+GPS+анлогова мерилка с телефон, отколкото с модул?
и ще стане за 15 дена?
и за 10 комбайна ще го продадеш за 1000лв, щото трябва да е евтино и земевладелеца няма кинти за скъпо решение, пък и ти си взел телефоните по 20лв. за колко ще намериш телефони с GPRS без стек?
а със стек?
а примера за комбайна е възможно най-лошото приложение на телефон
недей така, приятелю!
|
| Пон Апр 16, 2007 2:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Миро за примера ти с комбайните цената на хардуера ти изобщо не е определяща.
Човека иска custom решение а разработката му на това решение нормално е в хиляди левове. Не ми казвай че ще се циганиш и ще го направиш с GSM-и.
Руснаците вено че ползват някакви платки от GSM-и но май само за по големи системи където се гони ниска себестойност на крайна точка и не се работи при полеви условия.
Прав си че трудно се почва от нула с модем който иска сериозно да се занимава с това си разработва платформа с някакъв и си стои после на него. Аз съм борил досега само WaveCom и си имам написани библиотеките за работа с него.
Вярно,месеци ми глътна да разгадавам разни особенности при работата с него и а и да проумея изобщо някой общи концепции за работата с модем които ми бяха много далече от моя начин на мислене.Но веднъж след като съм го преборил решения на базата на тоя модем ми е много лесно да правя.
А и след като си преборил един вид GSM модем усвояването на всеки следваш не е особен проблем. Гледах за моторолките които има Lupus. Мисля че за по малко от седмица ще си подкарам библиотеките за WaveCom-a да работят с тях.
И малко от опита на братушките за това как ползват платките за Siemens GSM. От тънка ламарина са спретнали кутиика в която е GSM платката и на нея е монтиран и конектор за антената. изводите които им трябват са на малка платичца на която има рейка 2x5 тази платка е хваната за кутииката. Вътре в кутийката е платката като с проводници са навързали платката с рейката и с кабелче конектора за антената с GSM-a. Някакви големи кондензатори защото не ползват батерия. След това залято с термосиликон и запоена капачката. На външен вид почти като модем но доста грубо изпълнение
Но им излиза евтино и в тази конструкция е и що годе прилично като механична устойчивост. Вероятно общата екранировка помага и за подобряване устойчивоста на работа.
|
| Пон Апр 16, 2007 2:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: @miro, ама ти май наистина си вярваш? искаш да кажеш, че ще ти е по-лесно да подкараш АРМ+телефон+GPRS+TCP+GPS+анлогова мерилка с телефон, отколкото с модул? и ще стане за 15 дена? и за 10 комбайна ще го продадеш за 1000лв, щото трябва да е евтино и земевладелеца няма кинти за скъпо решение, пък и ти си взел телефоните по 20лв. за колко ще намериш телефони с GPRS без стек? а със стек? а примера за комбайна е възможно най-лошото приложение на телефон недей така, приятелю! |  |  |  |  |
Разбира си, че си вярвам, няма да блъфирам я
На мен лично ми е все тая дали ще е телефон или модул, щото вече имам някакъв опит. Тая тема обаче беше пусната от човек без опит и като за сефте както казва и Никола си трябва време...
За парите... цената на един продукт се определя от две неща - себестойност и пазар. Лошо е да продаваш под себестойност, а от другия край като пазара ти позволява да вземеш повечко, няма се праиш на скромен я
Така че като дойде клиента, ще го издрусаш колкото можеш - то е ясно, не работим за черни очи, нали? И обикновено е много добре когато имаш ниска себестойност, защото може да си позволиш печалба. Иначе трудно се обеснява на клиент, че имаш много разходи, че трябва евал китове, че пробни платки, че един месец ще бачкаш на лудо...че това онова - него рядко го интересува това, той си мисли че ти си БОГ и че за 2-3 часа му налепяш платката, тя тръгва от раз, а ти само му дереш кожата...
А за комбайните - да лошо приложение... но не само за телефони, ами и за модули също 
|
| Пон Апр 16, 2007 3:52 pm |
|
 |
|
123
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Апр 13, 2007 10:50 am Мнения: 105 Местоположение: Перник
|
Дръпнах EasyPort v 4.261 и GSMport v 4.2BE от http://softel.narod.ru/prognews.html. Като гледам шарено, ама  А ми споменаха, че за бизнес клиенти вивател дава телефони без пари за осткок, после по 30 лева парчето. Сименси.
|
| Пон Апр 16, 2007 4:40 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Мда, ама преди да го вземеш ги изнуди с един лаптоп да закачиш GSM-а към терминала и виж дали ти отговаря на АТ команди , иначе може да се окаже да вземеш нещо и да се чудиш на коя баба да го подариш
Аз така взех 2 сименса и доста време си играх да им подкарам АТ командите с поне няколко firmware, е все пак стана
Иначе като ги разглеждах модулите , не видях кои знае какво преимущество пред един GSM и то морално остарял за 30-40лв. съвсем нов , дори GSM-а си има преимущество дисплей и клавиатура, когато си вкарваш телефоните в картата не ти трябва друг GSM за целта, виждаш дали има мрежа , абе по добре си е , иначе АТ командите са същите.
|
| Пон Апр 16, 2007 6:03 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@miro_atc,
Ако наистина си го направил това за комбайните с GSMите, мога да ти кажа само едно:
До жътвата има още два месеца време да се поправиш. После ще тичаш след машините из нивите.
@plameniv,
Кой нов модел телефон, който се намира на пазара има вече RS232 интерфейс, ще се произвежда поне още 2 години и е евтин за да си заслужава?
|
| Пон Апр 16, 2007 6:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
взех да остарявам вече и не ми се тича
С комбините беше само хипотеза... но приложението ми (мобилни терминали) не е далеко от проблемите на комбайните. И това че ползвам модули а не телефони също не ми помага значително...
|
| Пон Апр 16, 2007 6:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро аз лично не съм подкарвал, но програмист с който работех го подара за мног по малко от месец, верно добър програмист, но както казах не говорим за кръжок направи си сам а за професионална работа. Когато ми се наложи ще го подкарам и едва ли ще имам особенни проблми и оплаквания, всичко се решава, ама трябва да се работи. Чудно ми е обаче като вземеш GSM на USB, kakto lupos спомена, и USB хост ли ще пишеш, или ще ползваш гатов чип .....интересно как хората обичат да си усложняват сами живота. А фирма която прави равой без да си калкулира разходите си е за нейна сметка, ако не е предвидила реалните разходи изобщо не знам на къде е тръгнала. Значи последните две платки които правих само транспорта по компонентите ми е над 400 лв, това са две пратки от чужбина. Сега нали знаеш че боя от пръдня не става, или твоя шеф не си е прецинил разходите за проекта, или иска нищо да не влага и много да печели, нищо лично към теб, явно това е положението но така професионална работа не става, търси си шефове които знаят какво правят и какво искат, его дедо боре и ментора му е лицензен, предполагам не смята развоя за най-малкия разход в един проект.
|
| Пон Апр 16, 2007 7:34 pm |
|
 |
|
3aek
|
спора стана малко безмислен
това което каза миро е абсолютно верно, за малко бройки готов GSM е супер решение, не се занимаваш със захранвания антени и прочее, аз лично съм правил такова решение преди време с стари Ериксон Т610 май беше голямо дърво но отдолу му закачих един PIC12Fxxx който се захранваше от телефона и имаш GPIO изходи и входове които се управляват от телефона - решение за 5 лв като допълнителен хардуер към телефона.
ако това трябваше да го правя с модул щаха да отидат 1000 лв и нагоре а накрая щеше да излезе същото - просто ми трябваше бързо решение за 10-тина броя, не за клиент а за собствено ползване
проблема при това решение е че си вързан към конкретен модел телефон и като го спрат от производство или му сменят буксата отдолу и трябва да правиш за всека "серия" къстъм решение
така че ако идеята е да се претне нещо бързо което да се демонстрира на клиент без да влагаш усилия да правиш платки и прочее един готов GSM ще свърши работа
ако клиента държи да види решение с модул няма лошо - стига да си плати за развоя и да чака да се правят платки и прочее.
|
| Пон Апр 16, 2007 7:53 pm |
|
 |
|
3aek
|
ей тъй от любопитство се разтърсих и това излезе:
http://gulfbusiness.tradeholding.com/de ... emens_etc/
NOKIA3310 US $25.00  представям си само платката без LCD и батерия и корпус колко ще струва ($5?) , тези китайци не спират да ме учудват
|
| Пон Апр 16, 2007 8:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ех... трудно се намират шефовете като дедото;-)
И бира ще почерпи и камъните в главата ти ще намести ако трябва
@Заек, мерси! Каза с две думи всичко, което аз от толкова време се опитвам....
|
| Пон Апр 16, 2007 8:26 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Аз го споменах това по нагоре ако си ми прочел поста , мисля че и на това ще му се намери колая , но да не забравяме че всичко е преходно , ако си забелязал в комет май вече няма от по старите модули а някакви по нови дето имат не знам колко си пина , така че и там нещата търпят промяна не си мисли че тия модули не са като GSM-ите ами и там ако стане с USB какво ще правиш тогава .
Както казах и пак ще ти го кажа , номера е да мислиш на момента , ако ти трябват 10000 платки от GSMобади се ще поръчам на моя познат дето внася от китай , както казах по нагоре преди няколко месеца му предложили само платки без кутии и дисплей за всякакви телефони , искаш правят ти го дори и от по стар модел, имат линиите технологията ,чиповете и флашовете за моделите, желание да имаш 
|
| Пон Апр 16, 2007 9:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако мога да се изразя така: за всеки пътник ще се намери влак.
дори за пътниците, които не знаят къде отиват.
|
| Пон Апр 16, 2007 10:03 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цитат: Аз го споменах това по нагоре ако си ми прочел поста , мисля че и на това ще му се намери колая , но да не забравяме че всичко е преходно , ако си забелязал в комет май вече няма от по старите модули а някакви по нови дето имат не знам колко си пина , така че и там нещата търпят промяна не си мисли че тия модули не са като GSM-ите ами и там ако стане с USB какво ще правиш тогава . Както казах и пак ще ти го кажа , номера е да мислиш на момента , ако ти трябват 10000 платки от GSMобади се ще поръчам на моя познат дето внася от китай , както казах по нагоре преди няколко месеца му предложили само платки без кутии и дисплей за всякакви телефони , искаш правят ти го дори и от по стар модел, имат линиите технологията ,чиповете и флашовете за моделите, желание да имаш |  |  |  |  |
Пламене, Пламенееее....
Говориш общи приказки! Ами те отдавна и MOTOROLA и Wavecom имат и RS232 и USB. Аз никога не съм пазарувал модули от Комет. От там можеш да си вземеш 1 за развой. Иначе за работа си има директен внос.
|
| Пон Апр 16, 2007 10:43 pm |
|
|