Отговори на тема  [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Анкета - най използвана платформа. 

Коя е най-използваната от вас платформа (фирма)
Анкетата свършва на Сря Дек 16, 2009 11:01 am
Microchip - PIC 56%  56%  [ 64 ]
Atmel - AVR, AVR32, ARM 20%  20%  [ 23 ]
TI - MSP430 3%  3%  [ 4 ]
ARM - NXP, ST 9%  9%  [ 10 ]
Cygnal - 8051 3%  3%  [ 3 ]
Freescale - 68k, HC 3%  3%  [ 3 ]
DSP - TI, Analog Devices, Freescale 2%  2%  [ 2 ]
Renesas, NEC, Toshiba 3%  3%  [ 3 ]
8051 - други производители (не Cygnal) 2%  2%  [ 2 ]
Други 1%  1%  [ 1 ]
Общо гласове : 115

Анкета - най използвана платформа. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Lupus, каква ти е идеята за браншовата отганизация? Какво имаш в предвид?

Миро, това ,че "отстрани ще изглежда че дърпа жертви към собствената си дупка" е проблем на този който си го мисли, а не на участниците които копаят дупката. Те за да я "копаят"(визирам и "новопривлечените") - сигурно ще си знаят защо го правят. А ако незнаят - проблема си е пак техен, а не твой...

Относно оформянето на групичка дето да ползва обща платформа - всичко зависи ор приложението и областта в която всеки ще използва тази платформа ... Т.е. няма никак да е лесно да се избере такава платформа. може би по-скоро няколко групи работещи с различни платформи... Как ли може да се организира това ?

Ето например аз работя с Фуджицо едни от проектите, други са ми с 8051 производни (СС111х), имам по-стари проекти с пик-ове... Имам нов проект с кортекс М3 на луминари ... т.е. платформит е не са определени от мен, но трябва да работя с тях.
(Личният ми интерес е към кортекс-а на луминари)

С риск да "разсърдя" някой от форума - имам проект, който е нещо като учебно пособие-макет, който мисля да изпълня с пик ?!? Трябва заедно с макета да осигуря всичко необходимо за работа с него - т.е. компилатори, ИДЕ, дебъгващи тулове и т.н.
Както се сещате - в случая цената е повече от определяща ... Т.е. всичко това трябва да е почти БЕЗ ПАРИ, а и да е достъпно за намиране. Все пак българина не е научен да дава пари за образувание ...

Освен това идеята ми е хлапето като се "запали" - лесно да може само да си купува всички елементи от магазините (да са евтини и достъпни за единични бройки), а не да си купува готови "китове и набори с компоненти" от някой, който е решил да спечели двойно и тройно от тях ...
( не гледам с добро око на търговци, които се опитват да спечелят в пъти повече от производителите на стоките, които продават ...)

Разбирате и това, че някой който тепърва започва да се занимава с нещо ново - не трябва да бъде пуснат в "дълбоката вода да се дави", защото много бързо ще загуби интерес ... , нали ?

Е, коя от всички дискутирани платформи е подходяща за целта ми? Мненията ви биха били много полезни за мен ...

От инфото което имам за другите процесори,за "достъпността" им, развойните им средства, цените им (и тези на развойните средства) - за момента съм се спрял на пик24.

И понеже не искам да "обърквам" мисленето на начинаещите давайки им "грешна" посока на мислене - някой може ли да ми помогне да подобря вариянта с идея за друг контролер, който да отговаря на написаното по-горе?

Нед Ное 22, 2009 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Lupus, каква ти е идеята за браншовата отганизация? Какво имаш в предвид?
......

http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... 0%C5#13587

Нед Ное 22, 2009 2:57 pm
Профил WWW

Мнение 
emilvtc, да не правиш и ти дипломна работа при Б.П. ? че тия неща в добрият стар Пловдив като че само от там изплуват. ми не знам дали 24, защо не 32, като гледам се мъчат да ги направят човешки (а дано успеят!) ? или поради вече наличието на китове? Но си прав че както и друго да захванеш като че все опира до нещо което да е платено за тях - я среда, я програматор. макар че! ако уточниш действително дали нещото което правиш е за Техническия в Плд - можеш да се насочиш и към LPC-та, имат ресурс (среда, jtag) да се ползват, но са достъпни само в лабораторията. Ако не е проблем. Та ако ще палиш децата по нещо - май 32-ката ще излезе по-сполучливо. Да не станат грешки, не съм писал за нея, чета какво й слагат под черупката и гледам напъват нагоре.

Нед Ное 22, 2009 10:02 pm
Профил WWW

Мнение 
:) В техническия за последно бях преди 15 год. когато се дипломирах.

Пон Ное 23, 2009 10:19 am
Профил

Мнение 
Lupus, извини невежеството ми, но защо един девелопер или група такива да участва/т в тази организация - в смисъл какво ще получи от нея и какво ще даде за нея (освен членският внос) ? Какъв би бил интересът му да участва в нея? Ясно е, че ако няма интерес - няма защо да го прави, нали?

А относно хората, които ще организират и движат тази организация - какъв би бил техният интерес ? Т.е. ако те нямат такъв - едва ли нещо ще се получи ... Нещата са доста свързани все пак, нали?

Предполагам си мислил доста по тези въпроси ...

Прегледах линка който по-горе ми изпрати, но ненамерих отговор на тези въпроси. Дай малко повече инфо по въпроса.

Пон Ное 23, 2009 10:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
head_up написа:
Цецо, ква е тая пяна дето я хвърляш :lol: и не-пикоборците ни се налага понякога да списваме нещо за такава хлебарка, ама не мрънкаме! само дето чакам деня да отворя някой скенер (CT), ядрено-магнитен или нещо такова и да видя вътре ПИК за спупервайзър на процеси или поне с право да клати някоя индикация... ама ще почакам, най-малкото вече не съм в тая област. но за твое успокоение ще помоля хората да наблюдават - ако има такова нещо - ще идем да се напием. глей как ме вкара в грях да говоря за войната между хлебарките и всички останали...

Тука се вкара в лош автогол. Скенер няма да ти покажа. Ама разгледай например това:

http://www.schiller.ch/Products/Defibri ... -/cms.html

Та няма нужда да молиш някой да проверява. Аз ти давам информацията. Ако не вярваш - ще ти дам и платка да се увериш :)

Та това е последното отроче на фирмата. И о чудо - вътре има 2 ПИК-а :) Заедно с още 10 процесора, ама това е друг разговор. И о чудо - баш пика изпълнява същинската функция на апарата - дефибрилатора. А другия го надзирава :):):) Между другото последните 7 години във всичките модели на фирмата се мъдри неизменно пика в дефибрилаторната платка, ама и това е тема на друг разговор.

Е сега ако не купиш една каса бира и не си вземеш поука да не приказваш неподготвен....

Между другото ако си в бил в бранша, ще ти е ясно, че фирмата не е случайна, ясно ти е какви са изискванията и стандартите, та би трябвало да се замислиш МНОГО СЕРИОЗНО следващия път преди да квалифицираш. Не дай си боже, да си на земята с раздрънкано сърце и хлебарката да те спасява...

Аре със здраве.

Пон Ное 23, 2009 11:52 am
Профил ICQ

Мнение 
бе, недей това със сърцето не е шега работа, да не се случва на никого :( е, браво, че в отговорна техника се видя и пик, щом го има на едно място може би ще се появи на още някое? ще поживеем ще видим. и не мисля че съм неподготвен за нещата които казах - имах възмоност да се уча върху тошибски скенери, сиеменс-ки скенери, рентгенови апарати на филипс и ямр-та на GE (в няколкото му проявления в тая апаратура), ангиографи , мамографи, зъбни кугели, ОПГ-та, кодак-си, кюрикс-и, коники и още доста по-малко известни - да не пиша автобиография, че да трябва да ти се оправдавам за нещо? може да нямам опита на хората в този форум, но гледам да не отварям много-много уста ако не съм видял и пипал, а поне за такъв род неща имах възможност надълго и на широко да човъркам. и за да съм честен единственната апартура от този вид в което действително имаше ПИК (две 16-ки бяха), който да имах възможност да ровя (за съжаление прекално често!) беше турски литотриптер. Единият управляваше диспей и четеше/сверкаше калвиатура (индникация) и комуникираше с другият, а онзи управляваше помпи и клапани. Цялата работа по рентгеновата част се правече от "чуждоземни модули", нищо общо с пика. Знам, че да ти къртят камъни в бъбреците не е жизненоважно на момента, но проклетият боклук се разваляше по два пъти в седмицата и не мисля че всичко опираше само до това, че беше турско производство. за това нека не го минаваме на караница, а? почва да става наистина банално това с войната между клановете и подмятане на обиди кой колко и защо... детско е. ама да чешем език де...

Пон Ное 23, 2009 1:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Ех - пак се "отплеснахте" в мерения и доказвания и аз незнам на какво. Това според мен си е чист спам. Нека го прекратим ... :)

Никой нищо не казва по въпросите от предишнито ми писание ... Толкова ли пък няма друг микроконтролер отговарящ на поставените ми условия ?

Пон Ное 23, 2009 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Lupus, извини невежеството ми, но защо един девелопер или група такива да участва/т в тази организация - в смисъл какво ще получи от нея и какво ще даде за нея (освен членският внос) ? Какъв би бил интересът му да участва в нея? Ясно е, че ако няма интерес - няма защо да го прави, нали?

А относно хората, които ще организират и движат тази организация - какъв би бил техният интерес ? Т.е. ако те нямат такъв - едва ли нещо ще се получи ... Нещата са доста свързани все пак, нали?

Предполагам си мислил доста по тези въпроси ...

Прегледах линка който по-горе ми изпрати, но ненамерих отговор на тези въпроси. Дай малко повече инфо по въпроса.

Излишно е да седна и да обяснявам сега ролята на браншовите организации. Факт е, че всички професии в България ги имат. Ако бяха безсмислени, за какво биха ги създавали? Ние ли сме най-умните? Крушата сама пада от дървото, когато узрее или си изсъхва на него зелена. Не виждам смисъл да бруля зелени круши. :)

Пон Ное 23, 2009 1:17 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Искам да попитам знаещите в този форум(аз не се причислявам към тях за съжаление) нещо. Често се споменава за добре написаната документация на Майкрочип. Толкова ли е трудно и другите фирми да го направят. За човек, който е проектирал нещо не е трудно да го опише в подробности. Та конкретния ми въпрос е: някой стигнал ли е до разумно обяснение, защо е така. Все пак това е една от основните пречки прохождащите като мен да се хвърлят на ПИК-ове.

Пон Ное 23, 2009 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Писането на свястна документация си е изкуство.
Никой разработчик не го владее. Я да направим една анкета тук, и да видим, колко от колегите разработчици, обичат да пишат документация.
Майкрочип впрочем нямат добра документация.
Мисля, че вече никой няма.
Някога, Моторола (Фриискал сега) бяха пример за добри бумаги, но и те вече го удариха през просото.
Бях приятно изненадан, от една нова 18-ка на майкрочип - за пръв път видях тяхно такова подробно описание.
Дано са си взели бележка от досегашните критики.
Все някаква полза и от кризата трябва да има.

Пон Ное 23, 2009 1:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Документацията на микрочип беше добра. Ама беше. Сега не смогват да опишат бъговете :)

А защо големите нямат добра документация - отговора е прост. Щото не са правени за "простосмъртни".

Документацията показва отношението към дребния клиент. Едрия е ясен, той често ползва "друга" документация. Нещо абсолютно харктерно за краварите например допреди няколко години. Сега малко прогресираха в добра за нас посока, но преди си беш ад.

Пон Ное 23, 2009 2:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не знам кои са тия "големи" дето нямат свястна документация, но Motorola/Freescale
имат - освен за нещата, които не искат да дадат (напр. дебъг порта на power архитектурата,
без който си живея ОК; наскоро попаднах и на една част от 5200-та, дето ме изприщи,
ама за нея дадоха каквото ми трябваше при поискване, и такова чудо ми е за пръв път).
Доколкото съм гледал продукти на Intel, също са добре документирани.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 23, 2009 2:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
Ех - пак се "отплеснахте" в мерения и доказвания и аз незнам на какво. Това според мен си е чист спам. Нека го прекратим ... :)

Никой нищо не казва по въпросите от предишнито ми писание ... Толкова ли пък няма друг микроконтролер отговарящ на поставените ми условия ?

Защо не заложиш на PIC32 архитектурата ? Според мен съвсем скоро Microchip ще изоставят PIC24/dsPIC30/dsPIC33 или на база тяхната периферия ще сложат едно MIPS ядро. За момента имат изключителна богата серия микроконтролери за всякакви нужди, това неименуемо ще ги затрудни в поддръжката, затова очаквам да орежат тези серии които носят малко доходи. Класическите PIC10/12/14/16/18 не виждам как ще ги отрежат, има тонове изделия базирани на тях.

PIC32 е сравнително нов, но показва завидна пъргавина, има богат набор ресурси, вече има солидно количество библиотеки за Eth, USB, FAT, Audio, безплатни компилатори, дебъгери/програматори за <$70, а ако пък се използва MPLAB ICE работата с него е изключително ефективна. В няколко нови развойни платки Microchip вече са включили и JTAG интерфейса, може би в близките 1-2г. спокойно ще може да се използва GCC + eclipse. Тия дни се опитвам да компилирам сорса на PIC32 C под Ubuntu 9.10, обаче бая грешки вади и нямам общо взето време да чета, ма покрай новогодишните празници може и да съумея да го компилирам, може да се заформи доста прилична среда с Eclipse. Отделно си мисля за една развойна платка тип едноплатков компютър с Eth, 4xUSB, 2xSD карти, CAN, PS/2 клавиатура и мишка, изход VGA, някакво Audio, даже се блазня от един порт на FreeDOS за PIC32 :-)

Пон Ное 23, 2009 4:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
PIC18 няма да го спрат. Просто погледни кои са контролерите които ъпдейтват в последно време, 18ката се сдоби с J и К версии които са наистина много конкурентни като цена. Постоянно никнат нови версии. Освен това те са длъжни да подържат прости контролери с ниска консумация и ниска цена, просто там им е най-силния пазарен сегмент.

PIC16/12 са на доизживяване то е ясно, DSPIC и PIC24 в бъдеще ще се слеят.

Виж за PIC32 съм краен песимист. Просто не виждам бъдеще за тая архитектура. Не че е лоша. Просто не се приема добре от пикоборците, а и се опитва да се конкурира с ARM, а там просто всяка битка към момента е загубена. Единствения им шанс е да го доразвият да стане истински процесор, но тогава влизат във води които са им крайно непонятни, а и както казах това не е търсения от пикобореца процесор. :)

Съдя по себе си. Ако ми трябва сериозна сметалка, никога не бих сложил PIC32, а АРМ. Не говорим за това кой е по добър. Просто за единия има купища среди - както комерсиални така и гнусни. Има купища дебъгери, платки и пр. Операционни системи, от най-елементарни до Линукс и WinCE. И не на последно място има поне 5 фирми които се конкурират с железа базирани върху ARM. Което значи че като ти писне от едните, просто хващаш другите. Докато с PIC32 си вързан с тяхните среди и дебъгери, гнусния вариант не го знам колко работи, ама едва ли е на нивото на ARM. И на практика си ограничен до продуктите на Microchip - нямаш алтернатива.

Та за мен PIC32 ще последва съдбата на PIC17 до 3-4 години. Или ще пуснат някакъв нов който ще замести всичко от PIC24 нагоре. То това е и нормалното развитие - да имат нисък и висок клас. И докато ниския е почти сигурно, че ще е базиран на PIC18, за високия нещата са съмнителни.

Пон Ное 23, 2009 5:34 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 126 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща