Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Търси се следната памет 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Търси се следната памет
Здравейте! Търся следната памет : K4S561632 или дори и с по малък размер. Откъде може да се закупи, мисля да я куплирам с lpc2478 и с линукс?

Mod: Преместена от раздел "Обяви" в раздел "Микроконтролери - Хардуер"

Съб Окт 13, 2012 2:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търси се следната памет
и двата чипа са древни по днешните разбирания...
всеки, пипнал кортекс не би се занимавал вече с АРМ7.
SDRAM се намира, но по-скоро за ремонт на някое незаменимо желязо и съответно цената е такава.

=> потърси друг чип

Съб Окт 13, 2012 7:54 pm
Профил

Добре това ясно, че това е стара концепция но все пак ми се намират два LPC2468 и мисля да ги употребя коректно. Виждат ми се функционални, затова мисля да ги подкарам. Колега въпросната памет с каква бих могъл да я заменя? Цялата идея се върти около линукса , гледам пък и тези антични чипове се намират по платките на булаткомите, както и хард дисковете. Ще се изнамерят няколко бройки :).

Съб Окт 13, 2012 9:30 pm
Профил
Аватар

lpc24xx няма mmu т.е. няма как да пуснеш линукс а ще е ucLinux

Съб Окт 13, 2012 9:34 pm
Профил

Да така е, все пак върви някакъв линукс и изисква ресурс

Съб Окт 13, 2012 10:12 pm
Профил

Тази разработка на Olimex ми хареса: https://www.olimex.com/Products/ARM/NXP ... TK-MICTOR/ .

Съб Окт 13, 2012 10:15 pm
Профил
Аватар

можеш да го заместиш с това

Съб Окт 13, 2012 10:37 pm
Профил

Ами разгледай и тази разработка на Олимекс - https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/

Със сигурност ще ти излезне пъти по-евтино от поръчката на платка, RAM, и какво ли още не. Напълно изключвам твоето време за разработка на платката и софтуера.

Ако целта ти е просто да си използваш двата чипа, и си готов да похарчих доста време и млако пари - добре. Иначе не виждам голям смисъл да копаеш в тази посока.

Съб Окт 13, 2012 10:51 pm
Профил

А къде е смисъла, идеяа е да се учим и помагаме ;)

Нед Окт 14, 2012 10:57 pm
Профил

Не ме разбирай погрешно. Супер е, че имаш желание нещо да научиш. Проектирането на платка за SBC с ARM е извън моите хардуерни познания, така че ще мога само да те поздравя, когато надявам се успееш с проекта.

Смисълът на поста ми беше, че преди да се захванеш с това може да погледнеш и какви други варианти има. Според мен, избора ти на процесор, продиктуван от единствената причина "намират ми се два броя" далеч не е оптимален. Просто преди да продължиш отдели няколко минути и помисли дали няма да е по-добре тези два чипа да ги харижеш на някой, или дори да ги хвърлиш в коша!

Прецени колко време ще ти отнеме разработката на платката, а после и на софтуера. Измерено в пари това ще е много пъти повече от цената на двата чипа. Вече имаш трудност да намериш съвместима памет. Сигурен съм, че има по-сървеменни доста по-бързи процесори на много по-ниска цена.

И в двата случая ще научиш нещо за проектиране на SBC. Ако ползваш чиповете които имаш, след като употребиш двете бройки практически няма да имаш никаква сметка да произведеш трета бройка. Представи си, че изгориш единия (или двата?) по време на разработката? Или всичките ти усилия ще са на вятъра, или ще купуваш чипове по 20EUR/бройката.

Ако си базираш разработката на друг по-съвременен, достъпен и евтин чип пак ще се научиш за проектирането на платка за SBC. Това обаче ще е доста по-смислена инвестиция на времето и усилията ти. Ще можеш да правиш такива платки и в обозримо бъдеще. Можеш да включиш дизайна като част от някакъв по-голям проект/устройство. Или просто да го споделиш под свободен лиценз с други ентусиасти, които да то подобрят или просто копират.

Пон Окт 15, 2012 1:45 pm
Профил
Аватар

nikolovs написа:
А къде е смисъла, идеяа е да се учим и помагаме ;)

Освен ако не мислиш, за в бъдеще да си вадиш хляба с рутиране на платки, няма никакъв друг смисъл да събираш сам подобна система. Ще ти струва много сериозна инвестиция като време и не малка като пари. А правиш нещо, което е морално остаряло, т.е. учебния ефект е по - скоро от исторически аспект :)

Ако не те интересува самия процес на произоводство на една такава платка, купи си готова. Не случайно никой във форума не те окуражава да бъхтиш в тая посока, просто сме го минали тоя път... по няколко пъти :)

Да се бъхтиш с ucLinux също няма абсолютно никакъв смисъл според мен, това беше едно междинно звено, което вече излиза от употреба и скоро ще умре съвсем. Или правиш по-сериозна система и търкаляш нормален линукс (андроид, боза) или си правиш нещо по-дребно и търкаляш някакви микроконтролерни ОС-и. Или въобще без ОС.

Вто Окт 16, 2012 4:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]