|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:40 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 ошашкване на SD карта
Тука ползваме разни SD карти и от време на време се случва така да се омажат, че после няма оправия.
Проблемът е, че ситуацията се случва много рядко и е малко трудно да разберем причината. Не сме успяли да хванем на осцилоскоп смущения нито по захранването, нито по линиите, но най-вероятно има причина. Всъщност причината е ясна, на платката има gsm и проблемите успяваме да ги възпроизведем само при нон-стоп комункация с картата и gprs едновременно.
Както и да е, причината може би ще я хванем, просто засега късмета не е наша страна. Въпросът е как да излезем от ситуацията и дали има излизане. По-конкретно ситуацията е - картата е в SPI режим и след четене или писане на блок (CMD17/CMD24) дава кофти токън. След което картата отказва всякаква комуникация. Dout сигнала остава високо или ниско и без значение какви команди се подават не се променя. Демек почва да връща само 0x00 или само 0xFF и така докато не направим power cycle...
Някой срещал ли е подобно нещо? И най-вече някаква идея за излашък, демек софтуерен ресет (пробвахме какви ли не)...
|
| Пет Ное 16, 2012 12:21 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: ошашкване на SD карта
да, аз съм го наблюдавал тоя проблем. и наистина няма живот в картата след това. не знам как е възможно да ше шашне толкова само чрез софтуер. не мога да ти помогна де, не можах и на себе си да помогна тогава. само потвърждавам, че ситуацията ти не е уникална ако някой знае решение, ще е ценно инфо
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Ное 16, 2012 12:26 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да, има такъв проблем, но аз съм си го решил хардуерно. Първо: на всички линии към SDC има последователно сложени 220 ома. Второ: захранването на картата се управлява с един PMOS и ако нещо се сгъбяса, софтуерът успява да я оживи. Няколко хилади девайса с GPRS: тракери за Фтомбили ( верно, не всички ползват SD Card ). Май няма случай на запецнала карта.
При мен обаче картата е на SPI, ти вероятно ползваш вградения в ARM-a SDIO контролер. Иначе от твоя проблем само с команди не съм успявал да се измъкна. Включително оставям картата достатъчно дълго, за да си влезе в speep : пак не помага. Ако хардуерът ти вече е готов и произведен - лошо.
|
| Пет Ное 16, 2012 12:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
много, много по-лошо..... вече е на полето Единствено софтуерно решение би свършило работа...
|
| Пет Ное 16, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Имаш ли добра филтрация на захранването за картата до конектора? Едно заради сериозна пикова консумация когато се събуди и почне да пише/брише, второ заради шумовете от радиото ти.
Можеш да опиташ да дебъгнеш като ти запецне дали е заради объркана комуникация (избягала синхронизация), или въобще вътре е изпаднало в амок.
Пробвай и с друг производител карти, че и вътре е много софтуер и ТНТМ.
|
| Пет Ное 16, 2012 2:18 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Просто като идея, не съм го пробвал никога, но на времето ми беше минала през главата: ако се ошашка, свали клока под 400 килохерца и опитай инициализация, може и да мине. Аз обаче реших да заложа на сигурно, затова след прототипа още първата ревизия беше с хардуерен "пач". В началото беше с PNP, после с PMOS. Нямаш ли софтуерно гасене на захранването на останалата част ( без проца )? В краен случай програмирай RTC-то, загаси всичко и се надявай като те включи часовника, картата да се обади.
|
| Пет Ное 16, 2012 2:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз това щях да питам, пробвал ли си с повечко видове. Може ошашкването на негъра вътре, да не е при всички.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 16, 2012 2:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Лошото е, че баш на това изделие махнахме шалтерите и сега няма опция рестарт  И другото лошо е, че се държи супер странно. Няма видими смущения на скопа, обаче няма друга логична причина. В смисъл имаме надежден трейс на комуникацията и почти изключвам вариант ние да пращаме нещо нередно на картата. А то каквото и да пращаме няма логика картата да се отвява така. Та вярвам, че е смущения и едно от първите неща беше да набичим яки кондензатори в захранването. И първият ден имаше видимо подобрение. Казах си тва е. На следващия ден обаче, платките с кондензатори се държаха по-зле от тия без. Go figure... И така с другите неща дето пробвахме (като смяна на клока), подобрява се, влошава се... абсолютно случайно. Не мога да се ориентирам как се омазва и защо 
|
| Пет Ное 16, 2012 3:04 pm |
|
 |
|
bateAz
|
1. Последователни резистори непосредствено до картата, евентуално 10 пико към маса, пак непосредствено до картата. При мен след поставянето на резисторите на практика не се е налагало да се гаси тока на картата. ( статистика от логовете ). Кондензатори не съм слагал и даже не съм предвидил. 2. Екраниране на САМАТА карта. Тя е пластмасова и какво се случва на платката й не е ясно. Все пак да знаеш, че при мен сокъта доста екранира, ама пак не реши проблема. Не не пречи за експеримента да я увиеш в малко станиол от шоколад "Милка".
ЕДИТ: 3. Да изнесеш GSM антената по-далече. Ако може, де ...
|
| Пет Ное 16, 2012 3:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може ли да пробвате да залепите по платката, дето минават пистите заземена спрямо земята на радиото медна лента? в същност може да пробвате с различни точки на заземяване, защото проблема може да е навсякъде. модула какъв е?
|
| Пет Ное 16, 2012 3:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Миро, предполагам сте пробвали без GSM антена и екраниране на платката, за да се вдигне мащността на предавателя. Освен това, предполагам, че на платката не е само SPI-интерфейса към картата, а има и други шини - там как е? Щом като можете да барате по софта, (макар и тъпо да звучи) що не разделите във времето писането в картата и GPRS трансфера, дори забранете регистрацията в мрежата при писане в картата. По този начин ще сте на 100% сигурни, че е от GSM. Щото и аз все GSM-а обвинявам в подобни случаи, но обикновено се оказва, че проблема е другаде.
|
| Пет Ное 16, 2012 4:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
има по 10-12 пико на всички линии, както и пулъпи. Серийно няма щото мога да управлявам dring strength на пиновете си...
гсм-от е отстрани на 1см, а антената му точно под картата на <1см. Въобще това си изглежда като най-най-вероятен проблем, въпреки че не можем да го потвърдим, щото като реши да работи си работи и даже гсм заглушител допрян до самата карта не я шашка. Модулът е ублокс...
|
| Пет Ное 16, 2012 4:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не са забелязани проблеми, но това не е гаранция че ги няма. То и ако софтуерния ресет на картата работеше и това нямаше да се забележи. Ми в краен случай и това ще се пробва, но искам да се изключаят другите варианти щото преправянето на софтуера е нож с две остриета...
|
| Пет Ное 16, 2012 4:29 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Намирисва на захранване, щото само то може да обезсмисли пул-ъп резисторите, ама пък казваш, че сте го проверили...
|
| Пет Ное 16, 2012 4:42 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Намалена товарна способност на пиновете не решава проблема - линиите са антени. Ама и това с антената под картата е  Опитай с шоколад или поне станиола му. Ако клетката е на >1GHz, замасяването е добре да е на много места, иначе може и на едно-две през 2 сантима. ГПРС програмно май не можеш да го спреш, освен ако не излезеш от регистрация - операторът праща пакети когато реши, включително и когато не си в GPRS. И модулът потвърждава, т.е. предава.
|
| Пет Ное 16, 2012 4:47 pm |
|
|