|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:28 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Kinetis?
Някой заигравал ли се е по-сериозно с Kinetis на Freescale?
Ама под сериозно имам предвид да им е ял ...... говната в реален продукт. Удобни са ми за един проект, ама незнам какво да очаквам. Седнах да им чета чаршафите, стила е доста непривичен и ми е доста трудно да се ориентирам.
1. Първия въпрос който ми изкочи е това с какво се търкаля? Гледам, че дават CodeWarrior безплатно, ама не баш. Т.е. безплатен е само до определен код, демек не ме урежда. Мойта идея е да го търкалям с gcc, еклипс и Jlink. Ама дали е осъществимо... незнам. 2. Дават хедър файл с регистрите, това е добре. Ама дали дават безплатно периферната библиотека като сорс и какво и е нивото? Щото не ми се открива топлата вода, поне не и в началото. 3. Чета сега АЦП-то. Уж 16 бита SAR, ама в спецификацията на грешките, половината грешки дадени за 12 бита, другата за 16 бита... Почвам да се чудя, дали тия 16 бита не са някаква шмекерия. 4. И т.н....
Иначе процесорите им като възможности не са нищо особенно (сравнени с STM или NXP например са даже слаби). Ама дават безплатно RTOS и стекове. Което никак не е малко. А и са си фирма от сой... поне бяха... Та чудя се да скачам ли в блатото.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 17, 2013 2:06 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Kinetis?
Не съм им ползвал ARM-овете, не съм ги и гледал почти - но нали се знаем отдавна, имам някакво усещане, че се борят да захапят парче от тоя пазар без да са особено сигурни могат ли, трябва ли, дали пък на края няма само това да остане а те да не са там и т.н. Големите усилия ги хвърлят в новите, големи power де - но те едва ли те интересуват за целта пък и там с безплатностите може да е само по-зле. По-късно днес ще погледна и разните kinteis-и и ако забележа нещо струващо си шума ще кажа какво съм видял  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 17, 2013 2:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, ако си решил да скачаш в непознатото може да огледаш и Енерджимикро... Кинетисите ми изглеждат някакси безлични та чак скучни. Нищо не ми е привлякло окото, докато енерджито и като хардуер имат уникални неща и като библиотеки и като дев бордове (ех малко по-скъпи ама ние не сме хобита...)
|
| Пет Май 17, 2013 8:55 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Зависи към коя серия на кинетисите си се насочил. Кокоса има библиотеки при това безплатни за някои серии, може да погледнеш и този вариант.
|
| Пет Май 17, 2013 9:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Те тия са умрели от глад бе. Ни мегахерци имат, ни памет в тях. Баси 32к рам в най-големия дериват, тия се майтапят сигурно. Да не говорим, че на фирми появили се преди година на пазара, доверие не гласувам. Това си е за хоби ентусиасти. Кинетиса засега също отпадата. Колкото повече ги чета, толкова повече нещо вътре ме кара да ги избягвам. Ще си търкалям STM, че поне съм им врял в говната вече и съм свикнал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 20, 2013 11:21 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
До колкото знам Енерджито са ядрото на бившите Чипкон, от които тексасците купиха преди време радио разработките. Така че хората не са случайни. На времето процесора им с ISM радио беше без алтернатива. Мноого мислен за нискоконсумиращи батерийни устройства.
|
| Пон Май 20, 2013 1:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда.. единия от създателите на AVR сега е шеф на разработките... Определено не са случайни хората и то си личи по дизайните  Ех, вече като компания, финансови възможности и т.н. не знам... ама то на тая тема нищо сигурно няма. едит: а между другото големите Геко има прилично RAM, даже имат direct TFT drive (до 320*240) и при това го правят с мижав cpu usage. Тъй че не е важно колко мандахерца имаш, а какво може да правиш с тях 
|
| Пон Май 20, 2013 2:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да сега видях, че "големите" Геко стигат до 128К рам. Друг е въпроса що на М3 ядро са шибнали 128К, а на М4 най-многото дето се предлага е 32К???
Както и да е, предпочитам фирми с име..... Темата е за кинетис.
|
| Пон Май 20, 2013 4:52 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Без да съм ги слагам в моя разработка, мога да похваля кинетиса откъм аналогова част (ADC-то по-точно). Това мерено на KwikStik-а. На документи останалата периферията също е напълно ОК. ОС-а им е добър и удобен (MQX). Пробвал съм го за дребни неща с CodeWarrior-а. За реална разработка не знам дали ще стига лимитираната версия, и доколко вървят нещата с open source инструменти. В тази връзка TI и CCS са ми фаворит, обаче техните M4 са по-бавни (като CPU клок и достъп до паметта) и цената е доста по-нагоре от STM. За EFMicro-то - изглеждат много добре, но са си риск донякъде.
|
| Вто Май 21, 2013 10:13 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Май 21, 2013 2:01 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, няма ги още.
|