Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Препоръчайте подходящ GSM модул 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Препоръчайте подходящ GSM модул
Трябва ми ГСМ модул за едно изделие. Изискванията са:

1. GPRS class 10 май е достатъчен засега. Да работи в УСА и ЕУ, т.е. това май значи 4 банда.
2. Да е относително евтин.
3. Да е лесен за подкарване, да няма много подводни камъни и да е лесен за сертифициране. В смисъл някой да е минавал сертификация с него и да няма някакви "особенности".
4. Корпус който да се обслужва и на ръка е предимство.
5. Да е лесен за доставяне и да е не е близо до енд ъф лайф.
6. Да е на що годе известен производител, някакво име в областта. Т.е не ми предлагайте от ебаъ, dx и прочие.

Нямам много опит с GSM, да не казвам никакъв. Идеята е, че имам устройство, което в момента събира данни от 4 други устройства по RS232 и ги предава към ПЦ. Сега искат да го направим стенд алон и да мята към отдалечен сървър. Данните са относително малко както количество мисля, че GPRS канала ще ми стигне, но ако някой предложи разумен вариант за 3G модул ще е интересно да се види.

За антените също имам много неясноти... Печатна или Външна?

А като захранване какво трябва да му подсигуря. Гадния момент, тук е че съм на 2xAA батерии, така, че ще трябва степ ъп, а модула си има пикове и май нещата са малко в киреча, а?

Знам, че доста хора тук са дъвкали тая гадост, така, че всякакви сламки и подмятания са добре дошли.

Пет Фев 22, 2013 4:29 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
При нас ползваме Telit - имат доста голямо портфолио на сайта.
Документацията им леко куца - не винаги се държи както го очакваш, но може да пишеш направо на питон вътре в него и да спестиш някой друг чаркалък (т.е. да не слагаш друг MCU).
Абе странна италиано-еврейска комбинация е ... още ги чакам да ми обяснят във форума им за поддръжка що фърля грешки когато не трябва.

Пет Фев 22, 2013 4:34 pm
Профил

Захранването на модула е критично. Различните модулите имат пикова консумация 1.6 - 2.2А, като на всичко отгоре и имат изискване за максималното дропване на захранването по време на тези пикове. Тока ти зависи от силата на сигнала идващ от клетката (RSSI), като тука антената е от голямо значение. Слаб сигнал - по-големи пикови тоци и обратно.
Та батериите АА ако не са ти читави (да могат да отдадат пиковия ток с минимален дроп) можеш да имаш доста дертове.
Ако батериите не са с изводи за запояване или клема, а се използват стандартните пружинни контактни пластинки - също може да имаш проблеми с дропа на напрежение по време на пиковите тоци.
СтепЪп регулатора допълнително ще влоши положението, тъй като ще дърпа по-големи тоци от батерията ...

Ако можеш - като начало смени батерията с Литиево-йонна, за да избегнеш регулаторите и да си сигурен, че ще може да ти отдаде необходимия пиков ток при допустимия дроп на напрежение.

Ние ползваме модули на Синтерион. Имат си бъгавини, но се ъпдейтват и нямаме до момента нерешим проблем. Имаме ги с 3 варианта - куплунг за вън.шна антена, печатна антена и антена на PCB-to.

Пет Фев 22, 2013 4:47 pm
Профил

+1
големи ядове може да имаш със захранването. Проблемите са
- изключително големите пулсации, от нула скача 1-2-3 че и 4 съм постигал ампери. И после рязко изчезва, така че писти, платки, шашкания на регулатори, абе всичко за което се сетиш...
- трябва да нямаш пулсации. Колкото повече се качваш по GPRS класовете толкова по-сурови са изискванията. Не мога ти цитирам в момента, но за клас 10 общо взето беше нещо някакво безумие от сорта 1mV пулсации...

Тия две неща практически няма как да ги постигнеш без кондензатори. Кондензатори му е майката... колкото повече както е казал мечо Пух. Ако имаш достатъчно кондензатори, захранването може и над под 500мА да го оразмериш. И ще ти остане единствено условието да не се шашка...
Между другото дори и при LiOn пак си е добре да има яки кондензатори.

Антената може печатна, няма проблем но разположението й е важно... стой далеч от нея ;-)
Модели... telit, teltonica, ublox, quectel и т.н.. Телита мен не ме кефи, навремето ме подлудиха с бъгавия си софтуер, сега може и да са се стабилизирали, не знам. Като цена са кофти. Ублокса и телтониката са близки от софтуерна гледна точка. А куектела са китайчета с лицензи

Пет Фев 22, 2013 5:13 pm
Профил
Аватар

с АА не мисля че има вариант изобщо...
най-чисто е да има отделна литиева батерия за модула. и модула да може да си обгрижва самостоятелно - заряд, температура и т.н.
но захранването е кански проблем!

аз препоръчвам външна антена. СМА куплунг, за тестовете с 50 ома тапа и си готов. дори електростатиката трябва да я минеш лесно. ти поне можеш да го тестваш при теб :D

какъв да е модула зависи от това с какво можеш да го подпреш като софтуер.
ако имаш вариант да пуснеш PPP в контролиращото желязо е най-добре. тогава можеш да ползваш на практика всеки модул и да не разчиташ на някакви национални особености на италианци, французи, канадци, китайци (в крайна сметка пакистанци). ползва го като прост модем.

ако не можеш да подкараш РРР вече става друг сценария и трябва да пием бира. макар, че съм експерт само в една фирма.

Пет Фев 22, 2013 5:51 pm
Профил
Аватар

Като говорим за пикове, колко са широки тия пикове и колко са на често? Като ампераж - ясно, че са големи, но като площ каква енергия са? В смисъл това, което казваш miro, значи ли че можем да апроксимираме средния ток около 0.5А? Като имаш предвид много кондензатори, колко е това много? 100uF/1000uF/10000uF? А трябва ли да са тантали или може да се мине с някакви алумниеви канчета?

При всички положения с AA батерии ще е голям дерт наистина. Те ток че пускат, пускат. Ама степ ъп за такива изисквания си е цяла наука. Лошото е, че това ще се сертифицира и литиево йонна батерия го праща в друга писта за сертифициране... пожароопасности и прочие... гадост.

Но както разбирам, най-лесния за подкарване вариант ще е литиев акумулатор и ячко LDO, а?

Препоръчайте ми нещо като модул де. Гледам Комет имат набор на Сентерион, единия е бая евтин - MC55i-W. Някой ползвал ли го, бива ли?

Едит: Дедо, писали сме по едно време явно и аз мисля, че с AA ще е някакво магьосничество... Отделна батерия няма как да му отделя, ама то освен модула ще има един куртекс и няколко MAX3232 и светодиоди. Аналогови части за щастие тоя път няма. А защо PPP, аз си мислех, че мога да маам на принципа отварям сокет маам вътре данни и това е. Не е ли така? Бирата е ясна... имаме да обменяме ноу-хау...

Пет Фев 22, 2013 6:04 pm
Профил ICQ

Напоследък ползваме точно Сентерион MC55i.
Не е лош вариант, а е и относително евтин. Е, можеш да намериш нещо по-евтино- без войс примерно. Бях гледал такива преди време.

Пет Фев 22, 2013 6:13 pm
Профил

Цецо написа:
Като говорим за пикове, колко са широки тия пикове и колко са на често? Като ампераж - ясно, че са големи, но като площ каква енергия са? В смисъл това, което казваш miro, значи ли че можем да апроксимираме средния ток около 0.5А? Като имаш предвид много кондензатори, колко е това много? 100uF/1000uF/10000uF? А трябва ли да са тантали или може да се мине с някакви алумниеви канчета?

примерни картинки...

Принципно добър модул докарва под 5mA средна консумация и регистриран в мрежата. С вдигнат GPRS и трафик средно 200-300mA, но си варира затова казвам че е добре да имаш поне 500mA (с кондензатори разбира се, иначе пиковете ще те утрепят). А като стойност минимум 1000uF, но това го правя само в случай на ограничено място. Иначе ~4700uF макар че предпочитам няколко а не един.
Естествено колкото по-качествени, толкова по-добре, иначе ако погледнеш някои правят схеми и само с 100uF, ама аз не бих...

Пет Фев 22, 2013 6:31 pm
Профил
Аватар

Миро мерси сега малко ми просветля. Загледах, че повечето модули могат да работят директно вързани към Li акумулатор, т.е. имат приличен обхват на входно напрежение. Аз мислех, че са 3.3В само. Така ще е явно Ли акумулатор и модула директно с капацитети, нямам избор.

Кажете сега за антената. Какви са ми изборите? Външна ясно. А вътрешни изпълнения - печатна, фолио? В кутията мога да отделя някакво място, ама колко е приблизителната площ на една такава антена и колко чисто трябва да е около нея?

Пет Фев 22, 2013 6:37 pm
Профил ICQ

е не повечето, всички.. поне аз не съм срещал изключения ;-)

Но пак поне 200-300uF читави кондензатори, максимално близко... особено ако батерията ти е на жици, конектори. Иначе пикове по масите, абе показано е добре там на картинките. Не е обяснено само май за слотовете. В GSM си на един tx/rx слот, докато GPRS в зависимост от скоростта броя на слотовете варира, демек по-широки импулси в консумацията, съответно повече клякания...

Пет Фев 22, 2013 6:48 pm
Профил
Аватар

с батерия е най-читаво, няма спор.

GPRS значи PPP+TCP...
има 2 варианта - стека да върви в модула и стека да е в контролера.

първия уж е по-лесен. но опираш до конкретна реализация, в случая от пакистански софтуеристи (не знам защо, но те преобладават в този сегмент).
и обикновено има ограничения - във вида на услугите, броя на портовете и т.н. не съм сигурен и че всички модули поддържат универсален сокет, а не са ограничени до конкретни протоколи.

да кажем, че си избираш FTP.
трябва да пратиш АТ команда за отваряне на връзката, после че се каниш да пратиш данни и после да пращаш данни.
през цялото време трябва да следиш отговорите от модема, и да ги интерпретираш в съответната ти стейт-машина.
всичко би било добре, ако желязото се държеше както е написано в хартията. ама не е така и тогава се почва едно чесане по главата, дебъгване, псуване...
в моите очи не е никакво удобство, но нека и колеги да се изкажат.
отделно е много обвързващо с конкретния модул, защото тези команди не са стандартизирани. стандартни са до вдигането на връзката, след това всеки си е башка луд. и ако натамъниш всичко за един модул, цялото упражнение трябва да се започне наново при друг модул. дори на същата фирма.

другия вариант е да си правиш всичко сам (от РРР нататък). съвсем не е лесно, но поне всичко е в твоите ръце и е под пълен твой контрол.
но си трябват мускули и ОС.

има и друго неудобство. в общия случай, не можеш да адресираш модема отвън. има варианти да ти дадат карти в една мрежа при определени условия (за ментел 30 карти на едногодишен абонамент), при които всички са в една мрежа и се виждат помежду си. за гейт към реален адрес се снася допълнително. това обезсмисля в голяма степен реализацията на сокет-сървър на модема.

ако искаш да кажеш нещо на модема, той трябва да попита. което прави трафик (разбирай $$$) и кефи операторите.

Пет Фев 22, 2013 7:12 pm
Профил
Аватар

Аз използвам Телит: GL865-QUAD/DUAL. Абстрахирайте се от факта, че фирмата ни е дистрибутор за Бг - заплатата ми не зависи от продажбата на тези модули, а и имам и мостри на Телтониката, Куектел, че и на Сиерата Безжична, но не ме кефят.

Питона поема цялата комуникация и ако трябва допълнителен контролер, то винаги се минава с някой по-евтин. Освен това, питона клати две UARTa с 4096 байтови буфери на скорост до 115200 бода, 4096 байтови са и буферита на двата АТ-парсера, които дават възможност в режим на предаване на данни по GPRS да може да се подават АТ-команди. Да речем GPRS и войс или SMS.
Често се ъпдейтва фърмуера с нови фийчъри и надявам се по-малко бъгове. (В момента е актуална 7-а версия). Има към 1МВ флаш (поддържа файлова система на едно ниво, но с размер на файла до към 800К) и още горе-долу толкова RAM.
Флаша стига да се накачури FTP, TCP, UDP, HTTP, SMTP едновременно и пак ще остане място. Ако на някой му трябва повече флаш - може да си качи 5-версия на фърмуера - там е към 2МВ. На който и когато му требе повечко скорост - надува клока на проца вътре от 26MHz на 52 или дори 104MHz. Скоростта видимо е друга заедно с консумацията, разбира се.
Ако ще се клати всичко това с АТ-команди, ще трябва и контролер с повечко памет.

GL865 серията не е BGA,а LLC и се пои на ръка.

Пиковата консумация я дават 1,5А и при два слота по 577us, средната я дават към 420mA (измерено). В дейташийта има графики. С две АА няма да стане, но с 3, ще. Всъщност днес пуснах един модул с 2хАА, но с LiFeS2. Долна граница на захранването официално 3,22V, горна 4,5V, но работи от 5V и оггоре до към 3V, че и надолу, важното е батерията да дава тоци.
Използвам един тантал 220 микро и при литиев акумулатор и при батериите.

Пет Фев 22, 2013 7:19 pm
Профил
Аватар

ами аз май нямам нужда да го адресирам отвън. Той ще търси сървъра... поне така ми изглеждат нещата към днешна дата.

Пет Фев 22, 2013 7:20 pm
Профил ICQ
Аватар

и най-скапаната външна антена ще е по-добра от най-по-баш-хубава вътрешна.
пък и по-лесно се връзва към анализатор, когато опреш до крайни тестове.

просто изброявам ограниченията, не те знам какъв влак ще спре на твоята гара.

още нещо - препоръчвам метална кутия с добро RF екраниране.

Пет Фев 22, 2013 7:26 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
ами аз май нямам нужда да го адресирам отвън. Той ще търси сървъра... поне така ми изглеждат нещата към днешна дата.

Ами тогава след регистрация в мрежата подаваш точно три команди и сокета е готов за данни.

Пет Фев 22, 2013 7:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 159 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща