|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
 питане за ARM dev board
Колеги имам чудене за някаква ARM платка. Казвам някаква понеже изобщо не съм наясно кой производител на ARM точно или кои призводители ... изобщо ARM ми е мъгла. Гледам, че производители на малки устройства използват подхода - процесор, памети, LAN чип и каквото там е необходимо още - го изнасят на платка която се забожда на друга с периферните функции като понякога има и не големи графични LCD-та. Навярно върху тези ARM-ове се търкаля някакъв Linux. И вече функционалния софт сe пише на малко по-високо ниво. Поне така си мисля. Някой може ли да ме ориентира кой/кои ARM би могъл да понесе Linux и да му остане прилично процесорно време и за други неща. Цената е важна, но се търси функционален компромис. Гледах из нета. Има и скъпи и умерени. Например Олимекс имат някакви такива: https://www.olimex.com/Products/SOM/AM3352/AM3352-SOM/https://www.olimex.com/Products/SOM/A13/A13-SOM-256/Иначе на първо време бих я ползвал да заменя една история ползваща PIC който може да си говори с други закачени на RS485 и се общува през TCP/IP. Разбира се имам предвид перспективата да може да прави и други неща в последствие.
|
| Нед Юли 06, 2014 1:33 am |
|
 |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: питане за ARM dev board
Платките на Олимекс са ОК. Отношението цена/възможности им е много добро. Единствения недостатък е че вирелеса им е през допълнително модулче - но то не навсякъде трябвва да го има. Та ако вирелес е важен и се търси добра цена има няколко проекта с мипс рутерни чипсети - цените са около $10-$20 - разбира се и на тях може да се търкаля линукс, но са много по слабички и откъм производителност и от възможности за разширение спрямо продуктите на Олимекс. Бих препоръчал също и тези платки като за първоначално натрупване на опит: https://www.olimex.com/Products/OLinuXi ... e-hardwarehttps://www.olimex.com/Products/OLinuXi ... e-hardware
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юли 06, 2014 7:43 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
| Нед Юли 06, 2014 8:38 am |
|
 |
|
radolin
|
Зависи какво искаш да правиш после. Според мен най-малката система с която си струва да се занимаваш за учене е нещо на към 400Мхз с 64МБ РАМ. Такива са тези рутероподобни дето Палавров ги предлага. За много неща, особенно от типа свързване на сензори и по-прости контролери към TCP/IP, някакъв елементарен уеб интерфейс са и повече от достатъчни. Вече ако искаш графичен интерфейс, LCD и разни шеренийки и анимации, или пък имаш някакви сериозни изчисления да правиш ще ти трябва нещо по-бързо, като платките на Олимекс. Ако смяташ да произвеждаш бройки и не искаш LCD и графика, карамболата според мен е добър евтин вариант.
|
| Нед Юли 06, 2014 8:48 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Rpi-то дето го изтипосал Бай Ставри е твоята платка. Имам предвид че е най-лесна за учене, популярността и е огромна. Боцваш я на плазмата, туряш и клавиатура и си в играта. Дали ще стане за следващите ти проекти? Ми не знам, никой не може да каже, дори и ти. Така че ценното ще са познанията по линукс, компилиране, конфигуриране и многобройните инструментчета. Като ги натрупаш ще можеш да си избереш платформа.
|
| Нед Юли 06, 2014 7:13 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
RPi е ясно  Но при положение, че има БГ алтернатива която може повече и струва същото или по малко ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 07, 2014 1:22 am |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Юли 07, 2014 7:11 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
я дай пример....че и аз съм захванал едни неща и малината не ми е удобна в случая
| Пон Юли 07, 2014 8:01 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
О, не ме разбра правилно, напълно подкрепям идеята за Олимекските продукти, не само защото са българска алтернатива, а защото са добри. Но за учене си мисля че RPi-то е най-лесното и бързото. Мисълта ми беше че на каквото и да се учи човек, все трябва да е готов да смени платформата - все пак това е целия смисъл от ползването на GPOS и абстракции. Едното няма CAN, другото wifi, третото само hdmi без аналогово видео, четвъртото няма мрежа, петото няма достатъчно RAM, шестото му бавно ядрото, седмото бутва 2 минути, осмото твърде голямо, деветото твърде малко, десетото много ток дърпа, единадесетото много скъпо, дванадесетото много трудно се доставя, тринадесетото няма гарантиран EOL, четиринадесетото .... Има едни руснаци (или украинци) дето правят интересни неща - starterkits.ru. Всъщност питащия трябва да отдели един ден да прегледа cnx-software и да си избере какво му допада.
|
| Пон Юли 07, 2014 8:54 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не мога да стопля как се пише програма за това нещо, която примерно да сетва PWM модулите вътре в процесора. И става ли да се пише на C, без да се губят удобствата на една такава "система".
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юли 07, 2014 2:14 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Може да си ги сетваш като директно пишеш в регистрите им, ако го позволява ОС-а, или да ползваш съответни драйвери. И starterkits.ru не ми се отваря?
|
| Пон Юли 07, 2014 5:17 pm |
|
 |
|
syscop
|
едно www. решава въпроса 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Юли 07, 2014 5:45 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
BeagleBone Black е доста удачно решение с оглед на наличните I/O крачета ( 60-70 броя ) и цена от $55. Аз съм му закачил 7" LCD тъч дисплей, Eth, USB хъб с клавиатура, мишка, камера и USB nano WiFi . HDMI му работи перфектно. Недостатъка му е, че трудно се намира. Преди няколко седмици само Arrow имаха на склад няколко хиляди бройки, в Mouser и Digikey абсурд да се намери. Сега и в Arrow няма. Единствено не ми харесва, че го доставят с Debian, та ще трябва да му инсталирам Ubuntu. Като цяло ще го използвам да си направя голям 26" прозорец, в буквалния смисъл на думата  В мазето имам един глух прозорец завършващ във външна отводнителна капандура, нито става за чист въздух да влезне, нито да погледнеш навън. Идеята е да си направя "прозорец" с камерка отвън и 26" телевизор на стената. Кеф ти телевизор, кеф ти да хвърлиш едно око на комшийката под полата  Най-големия ми проблем засега е къде да скрия камерката, ако я сложа на ачик място най-вероятно някой съсед ще започне да мрънка, та съм харесал един голям градински джуджо и мисля в него да скрия камерката. Мисля и камерка за колата да си направя с BBB.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Юли 07, 2014 6:28 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аха. А ако се спра на това https://www.olimex.com/Products/OLinuXi ... e-hardware за начало кое би трябвало да е по-лесно- чист линукс или андроид? Аз и с двете съм на Вие.
|
| Пон Юли 07, 2014 10:33 pm |
|
 |
|
dan
|
Абе гледам, че има разни туториали из нета, но не мога да намеря нещо подходящо за пълен индианец в линукса (ката мен).
|
| Пон Юли 07, 2014 10:35 pm |
|
|