| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Wire bonding върху платката
Не знам какъв е българския термин за това нещо затова го пиша на английски... Какво ви е мнението за този начин на монтиране на голи чипове? Какви са предимствата, какви са недостатъците? Действително ли това понижава цената? Има ли в България фирма която може да монтира по този начин?
|
| Сря Мар 11, 2015 11:14 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
 Re: Wire bonding върху платката
става въпрос ето за това: 
|
| Сря Мар 11, 2015 9:12 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
http://www.hic.bg/тези правят Хибридни Интегрални Схеми Правеха и опити за Wire bonding но не знам докъде го докараха За по евтино при единични бройки съмняваме за големи серии с гаранция
|
| Сря Мар 11, 2015 10:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
по начало не е сложна работа. но в ценово отношение има смисъл за много големи бройки, да кажем >50К зависи и как купуваш кристалите - на вафла, само нарязани (ти ги чупиш), тествани ли са и т.н. разбира се, трябва ти и друг клас чисто помещение, апаратура за тестване на кристалите, изобщо си е сложна работа.
не знам някой да го прави у нас срещу заплащане.
|
| Сря Мар 11, 2015 11:09 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 12, 2015 3:58 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Grubi май е твоя човек, но сега е на посещение на една ябълкова градинка 
|
| Чет Мар 12, 2015 11:30 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Явно в Бг няма такива фирми... в Европа е ясно че ще има, но дали някой знае дали могат да направят пълната услуга до готова наситена платка? С други думи - аз да им изпратя гербер файлове, списъци с компоненти и т.н., от фирмата която произвежда чиповете да им изпратят пластината и накрая да си получа наситени платки със залети чипове върху тях?
|
| Чет Мар 12, 2015 11:52 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е афропа - надали. по-скоро в малайзия.
какви кристали смяташ да бондираш? пък и въпроса не опира само до гербери. освен гербера има и "файл за жичките". софтуера трябва да поддържа бондиране. има доста особености. пък ако ще е нещо над 50MHz... съвсем нямаш избор.
|
| Чет Мар 12, 2015 12:15 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Още нищо не смятам, а само проучвам и си мисля за варианти... До колкото знам и ST и NXP продават на пластини, така че поне на теория това е възможна опция, стига да има кой да я направи. Като плюсове виждам следните: - фирмата щом прави такъв високо-технологичен монтаж - за нея няма да е под какъвто и да е въпрос качеството на монтажа на всичко останало - не е толкова лесно да се види/разбере какви контролери използваш - тоест ще е малко по-широко около врата за ценообразуването на изделието - изделието (платката) ще е по-устойчива на огъване, вибрации, влага - цената (тук вече не е ясно от какви бройки нагоре има смисъл)
|
| Чет Мар 12, 2015 12:46 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
До долкото виждам май само това те интересува. Какво ти пречи да сложиш епоксидна смола отгоре върху който и да е нормален чип.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 12, 2015 1:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
много малък процент от продукцията на фирмите е достъпна в безкорпусен вариант. същото важи и за далеч по-лесното чипскейл или флипчип. цената май ще е трудно да я изпилиш по този начин. освен, ако нямаш достъп до но-нейм китайски кристали 8051 за $0.10 бройката. аз не бих се хванал. такъв трън в гащите е по-скоро да не те копират (не е кой знае каква защита), да направиш изделието неремонтопригодно (авто електроника с цена $20 да се продава за $1000 при всеки дефект) или по някаква причина гониш някакви конкретни показатели с жичките - S параметри, контролиран импеданс, гигахерци. това не го разбирам напълно. искаш да кажеш, че като поискаш на някой 5000лв за разработка и той гледа платката: сложил си един ПИК за $1 и ми искаш 5000лв? давам 300! ако е така, нещо бъркаш подхода. бондирането няма да те спаси.
|
| Чет Мар 12, 2015 2:38 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Не, нито ще има гигахерци нито ме вълнува толкова ремонтопригодността... вълнуват ме най-вече тези две неща: 1. устройството да е по-здраво и устойчиво на прах, влага, удари и т.н. 2. да не се вижда какъв е чипа - да има малко мистерия, спекулации и т.н. и да не трябва да обяснявам на никого защо компонентите ми струват толкова, а пък аз искам за изделието толкова Варианта със заливането със смола също постига тези цели 
|
| Чет Мар 12, 2015 2:48 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Наеми си дизайнер 
_________________ Хайде де!
|
| Чет Мар 12, 2015 3:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ами не съвсем... Въпрос на стимул, но повечето смоли падат със "строг поглед"... Други пък не са подходящи, защото се свиват при полимеризация и правят бели. Ако можеш, не се занимавай с подобни дивотии...
|
| Чет Мар 12, 2015 3:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не си заслужава да влизаш в това блато за такава мижава цел.
аз имам само един дизайн на такава платка, но беше сложнотия - дебела многослойка, вкопани кристали, слепени на 2 етажа и жици между тях. на всичкото отгоре данните бяха на 800MHz. хората не познаваха ментора и си търсеха кой да им го проектира. подписахме NDA, дадоха описание на кристалите, модели, координати - всичко. аз им върнах файлове, те се оправяха с монтажа. след 2 месеца казаха, че всичко е ОК и сега си раменяме картички за коледа. аз се бях наточил за повече ревизии, но или са продължили сами, или всичко е тръгнало от раз (много подозрително).
моята препоръка е да се насочиш към чипове, за които има чип-скейл варианти.
|
| Чет Мар 12, 2015 4:50 pm |
|
|