|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:13 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
изолиране на част от схемата SPI
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 изолиране на част от схемата SPI
Имам МКУ и периферен чип , свързани по SPI - и двете захранени от 3 Волта. Към същата SPI шина имам и други чаркове,на които трябва да спирам захранването (ключ към 3Волта). Искам да изолирам SPI - да не се хранят изключените чипове паразитно оттам и да не пречат на комуникацията. Ако сложа мос-транзистори - дрейна към активната страна , сорса към изключената страна, гейта през резистор към управляваното захранване - дали ще стане? Клокът ми е 2 до 4 MHz, дали ще се наложи да го забавя?.
|
| Пет Сеп 09, 2016 12:32 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: изолиране на част от схемата SPI
Варианти, много. Като започнеш от баналните 4053 и братята му, минеш през стандартни логики от типа "И" "ИЛИ" и минеш през специализираните бъс сучове, от типа на QS3125... Логическите чипове ги има в изпълнение и като единичен логически елемент - в корпус SOT23-5, SOT23-6...
|
| Пет Сеп 09, 2016 1:25 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Кажи за моя вариант На логиките това им е неприятно, че почват и да изчезват, а някои и ток харчат.
|
| Пет Сеп 09, 2016 1:43 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тези допълнителни SPI слейвове нямат ли си пин или регистър за спящ режим?
|
| Пет Сеп 09, 2016 2:19 pm |
|
 |
|
stefan63
|
В общия случай имат, но 5 мка тук, 10 -там и се трупат.
|
| Пет Сеп 09, 2016 3:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
зависи... Проблемите са два - чупките, ако погледнеш на осцилоскоп ъглите малко се поразмазват и другия проблем е, че се вкарва леко закъснение. Та тия две неща зависят от това какви транзистори (капацитети и прагове) и зависят от колко яки са ти драйверите от двете страни. По принцип така на око би трябвало да бачка, ама не бих си заложил топките 
|
| Пет Сеп 09, 2016 4:35 pm |
|
 |
|
gicho
|
Така е, ако гониш до последния микроампер е така. Да не се окаже обаче че буферчетата лапат повече Сподели като вземеш решение, може да е полезно за в бъдеще. Аз прилагам масово идеята да се подбират чипове дето имат стендбай, т.е. мислени за такива неща, че иначе въпросите стават много - както сигурно вече си видял. Другото е че в общия случай ако чипа има стандбай не се налага да се прави отделна шина за захранване за тая област (ключове, управление - да те перефразирам - "пинче тук, пинче там"). Не се налага да стискаш палци че чипа ще те напсува заради рампата на захранването например (имам предвид да ти тегли една мазна от някое поле в Киргизстан след като си изпил парите и имаш бегъл спомен че познаваш някой дето може да познава някой дето да помни кого да питаш за тоя проект  )
|
| Съб Сеп 10, 2016 1:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз в такива случаи си слагам едногейтови LVC логики и те така... Колкото пъти съм сложил mosfet на цифрова шина (изключваме класически 3-5 волта трансфер), все нещо съм брал ядове - я праг на отпушване не улуча и текнат токове разни, я капацитета убие скоростта... То аз винаги съм ръгал bss138 де (едно си баба бае...)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 10, 2016 1:55 pm |
|
 |
|
gicho
|
Само обръщам внимание че и логиките си имат статична консумация. Колко точно не ми се търси, предполагам единици микроампери. Като сложиш че ще трябва опроводяване, място, насищане, а и ако туриш в сметката с консумацията един филтриращ може и да се окаже съмнителен ефекта. За фронтове, скорости и подобни вече се спомена.
|
| Съб Сеп 10, 2016 2:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|