| Автор |
Съобщение |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
 Запояване на модулна платка
Здравейте, някой има ли идея как се запояват ръчно такъв тип модули: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/48441/#e30%3Dhttps://store.comet.bg/Catalogue/Product/8790/Има ли някакви преходници към обикновена експериментална платка с дупки?
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Пон Дек 05, 2016 5:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Запояване на модулна платка
Аз фиксирам модула с неутрален силикон и запоявам с едножилен проводник.
|
| Пон Дек 05, 2016 6:03 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не е проблем да го запоиш! Най-евтиният вариант е на ръка с поялника и медна оплетка. Както каза Лео, е добре да го фиксираш. Аз обикновено си пускам една-две писти без маска. Подаваш малко тинол малко по-отдалеч, разлива се до площадката и готово  Другият вариант е с течен тинол и духалка. Това аз не го практикувам понеже не съм експерт с духалката и лесно може да остане недобре загрят тинол отдолу -> късо или незапоено. Последният е с пещ или IR станция... Не мисля, че тези модули са стандартизирани(може би само тези с PCI). Поне от това, което съм виждал, винаги има някакви специални пинове или разстояния. Така че преходникът ще трябва да си го направиш... А може да си късметлия и някой тук да има! 
_________________www.elkran.com
|
| Пон Дек 05, 2016 11:38 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Е как да се запоява такава нещастна платчица - ами много лесно  --> лепваме една от площадките с цел фиксиране След това яко хубав тинол с много флюс (тотално късо съединение  и изтегляне с човката на поялника. Това е както се запоява смд интегрална схема....... Това разбирам под ръчно върху истинска платка, ако говорим за Фърчащ монтаж само жица и яко търпение Преходници не съм виждал. Единични бройки произвеждам на CNC фреза, та се чудя ако пусна това като услуга дали някой би се възползвал. Цена на платка преходник за такъв модул би струвала 10 лв. (доставка за ваша сметка и гербера на платката произведен от клиента не от мен). Срок 2-3 дни според натоварването на фрезата. Но много ме съмнява някой да даде два обяда за една платка 
|
| Вто Дек 06, 2016 1:08 pm |
|
 |
|
radolin
|
Тези не изглеждат чак толкова ситни, според мен могат спокойно и пад по пад да се поят без да се правят къси. Въпросът е от всичките тези падове колко ще ги ползваш? Ако са само 4-5 за експеримент най-лесно пусни жици.
|
| Вто Дек 06, 2016 5:47 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
|
Благодаря за отговорите! Спрях се на следното решение - фиксирам платчицата с горещ силикон към другата и след това с лентов кабел ще изведа изводите, това ми изглежда най-практично.
|
| Сря Дек 07, 2016 1:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Горещият силикон не е опция ако ще ходи на студно, ще с еотрлепи и ще ти скъса кабелите. Нямаш ли площдаки на растера на модула ?
|
| Сря Дек 07, 2016 1:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Още един глас против "топлия силикон". Това се отлепва и от строг поглед...
|
| Сря Дек 07, 2016 3:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Отлепването юависи от няколко фактора, тип на силикона, тип повърхност и температура, но при всички положения не е много добър избор. Сега виждал съм, т.е. са ми рекламирали такъв който държи много добре и на студено, но лично аз не съм го изпробвал, противник съм на топлия силикон и съм го забранил, изхвърлих всички пистолети и понякога се псувам за което ....
|
| Сря Дек 07, 2016 4:57 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Сря Дек 07, 2016 5:28 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
|
Това е прототип, няма да се наложи кой знае колко да работи в тежки условия. Ще постна снимки като го направя.
|
| Чет Дек 08, 2016 2:25 pm |
|
|