Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
pic12c508 и ултразвук ... 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение pic12c508 и ултразвук ...
Ехоо, mcu-гурута, някой има ли експириенс със ултразвукови предаватели за пиковете 12c508, имам предвид нещо което да се захранва от порта, и да е с малка комсумация, разстоянието което трябва да покрива е около 2 м. за приемника няма ограничения.
Благодаря..!

Нед Окт 17, 2004 1:32 pm
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе тука при мене се търкалят едни парктроници, ама са със Philips-ки некви. Като гледам бая работи има за едни обикновени ултра-звукови датчици...разни трептящи кръгове.... Мисля си обаче че няма да има проблем ако направиш един обикновен амплитуден демодулатор и го лепнеш на аналогов вход. Твоя случай е малко по-кофти, немаш аналог, ще трябва да го направиш с операционен усилвател. Абе стига съм дрънкал глупости, потърси тука:
http://www.commlinx.com.au/schematics.htm

Вто Окт 19, 2004 11:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
На линка горе има хубави нещица, но на мен ми се изкаше да разбера, дали си е играл някой да събуди 12c508 с ултра звуков приемник, и обратното пика да излъчи, чрез УЗ предавател!

Съб Окт 23, 2004 10:30 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Аз лично не съм, ама тук таме съм срещал полезни нещав нета, затова се опитвам да помогна :wink: Пък и за събуждането, без допълнителен хардуер, не ми е ясно как може да стане :roll:, още повече пък С508 :wink:

Съб Окт 23, 2004 10:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е че какъв е проблема да го будиш. Така или иначе имаш демодулатор някакъв, закачаш изхода му на някой от weakup on change пин и го будиш. И заеби го тоя епром задръстен, флаш версията е с 50 цента отгоре, ама си е ядро на 16ка, а не на 12ка.

Съб Окт 23, 2004 3:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Верно че така ще стане, ма доколкото подразбрах човека иска да закачи УЗ приемника дирекшън :wink: (без допълнителен хардуер)

Нед Окт 24, 2004 3:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е айде сега. Той може да иска и да отреже покрива на чипа, да го изкара на слънце и да бачка екологично. То тая работа да не е като оная работа.

Нед Окт 24, 2004 11:19 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, да не ми четеш мислите :?: :)
Искам да накарам пика да се обозначи на разстояние около 2м. (без RF или IR), сещате се че остават малко варианти за обозначаване :? , ако ползвам УЗ и не го преспа, ще ми излапа батериите в куфарите за отр.време, за това питам за помощ, как да го събудя с перце или с тухла, не съм се бъзикал с УЗ джаджи и ме интересува силно да ли си заслужава да си купувам прием. и пред. (2x6лв. без ДДС) и да ги мъча! Ако някой се сеща за транспондер, много хубаво ама на 2м. за да се чуят транспондерите ми се струва невероятно ... ?

Нед Окт 24, 2004 11:53 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Ми не несъм голям спец, ама си мисля че ултразвуковите приемници без постоянно захранване не работят. Ама не разбирам много, не ми е било в ръцете до сега.

Пон Окт 25, 2004 9:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
М, това за постоянното напрежение не е вярно...Ултразвуковия приемник представлява една обикновена мембрана (е освен че резонира при 40KHz)...Обикновено приемника и предавателя са едно и също нещо. Не съм виждал досега такива приемници дето да работят с постоянно напрежение :wink:

Пон Окт 25, 2004 11:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мислех че трябва да е подпрян с напрежение за да резонира. Ама съм бос, не ми обръщате внимание

Пон Окт 25, 2004 11:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Мислех че трябва да е подпрян с напрежение за да резонира. Ама съм бос, не ми обръщате внимание

Спор няма, определено ще трябва да е подпрян с рез. към +захранване... Всъщност за такова разстояние не е нужен допълнителен някакъв специален допълнителен хардуер, но за събуждането ще трябва, инак при всякакъв звук С508 ще трябва се буди, да проверява дали това дето чува е ултразвук :?

Пон Окт 25, 2004 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като гледам от линковете на хищника, май няма да чуе часовника тоя пик ако няма някой и друг елемент след УЗ приемник, освен да взема да пробвам за колко време ще изсмуче батерията ако излъчва постоянно 10ms. на всеки 30s. Хмммм.... не звучи лошо, А? Ама как го сметнах т'ва бре ?

Пон Окт 25, 2004 11:52 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Бла, ша взема да си сменя NICK-a, че много несериозно гледат хората... :wink: Имаше някакви нисковолтажни операционни усилватели (май бяха LM358N SMD), гледам че слагат по радиотелефоните, пък и може да клатиш захранването им от пикчето.

Вто Окт 26, 2004 10:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
На мен лично по ми харесва идеята тва нещо да е с FLASH PIC (12F629), или 675 (има ADC), ама най-доброто за което се сещам за събуждане е с Capture/Compare модул. Ще сложиш малко по-голям PIC, ама ще си спестиш външни хардуери за събуждане :wink:

Вто Окт 26, 2004 12:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща