Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Устройство за измерване на шума 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Устройство за измерване на шума
Здравейте,
Наеха ме от една компания като младши софтуерен инженер. Първата ми задача е да намеря схема на шумомер с замерване нивото на шума и изключване на изходна схема при ниво над допустимото. Въпросът ми е дали има някъква развойна платка, с която може да се реализира нещо подобно? Благодаря Ви предварително за обратната връзка. Реално съм доста нов в това, но ми гласуваха доверие и търся варианти да го оправдая. Ако можете да ми дадете насоки от къде да започна с контролерите също би ми било полезно.

Чет Яну 18, 2018 4:42 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Устройство за измерване на шума
Хм, "младши софтуерен инженер" и "шумомер" не ми се връзват някак... :) Като начало, накарай шефа да ти купи фабричен шумомер, който да служи за еталон.

Чет Яну 18, 2018 5:05 pm
Профил

Desert Leo написа:
Хм, "младши софтуерен инженер" и "шумомер" не ми се връзват някак... :) Като начало, накарай шефа да ти купи фабричен шумомер, който да служи за еталон.

Единственият еталон за който ще му послужи е колко е скъпо :)

Доколкото разбирам задачата на колегата е елементарна, едно микрофонче, един усилвател, компаратор и някакво реле което да изключва. Няма нужда дори от микроконтролер, така излиза от това което е написал. Така че даде по-подробно описание на задачата, тогава и съветите ще са конкретни. И въобще действително какво общо има с тази задача със софтуерен инженер, това както е написано си е чист хардуер.

Чет Яну 18, 2018 5:16 pm
Профил

Момчета благодаря за бързото включване. Първоначалната идея беше да е реализирано с микроконтролер, като това не е заложено ограничение. Идеята е да се детектне праг на шум, над който устройството свързано към схемата да изключва захранването си.

Чет Яну 18, 2018 5:22 pm
Профил

Arduino имат набор от развойни платки, включително и такива с микрофон и усилвател. Мисля да се опитам с тях. Моля за мнение за този тип платки, ако сте имали опит с тях.

Чет Яну 18, 2018 5:42 pm
Профил

Шум е много широко понятие. Ако говорим за звук пак е доста широко. За какъв честотен диапазон и при какви криви. Микрофоните са са нелинейни а след микрофона се слага филтър с определена крива за да се адаптира към човешкото възприятие. Като цяло за шумомерите се ползват доста линейни измервателни микрофони и самия шумомер има различни филтри и след това се мери средно-ефективна стойност.
Може да се направи софтуерно с бързо АЦП и софтуерни филтри. Иначе - хардуерно.

Пет Яну 19, 2018 12:29 am
Профил
Аватар

"Идеята е да се детектне праг на шум, над който устройството свързано към схемата да изключва захранването си."
Акустично реле, бе бате - в ТНТМ-то го правихме с два транзистора и малко подробности :)

Без майтап, на какво викаш "шум"? Аз например на новинарските емисии.

Пет Яну 19, 2018 12:32 am
Профил

Хипотези:
- Началството се чуди с какво да натовари младият инженер и му е пъхнало една лесна задачка да се занимава :)
- Младият инженер се опитва да впечатли началството и затова прави една лесна задача сложна за да покаже възможности :)
- Пак той се опитва да изучи програмирането на микроконтролер за сметка парите на началството :)
- Последна хипотеза, всички отдавна са забравили че има усилватели в интегрални схеми /да не говорим за транзистори/ и навсякъде пъхат микроконтролери.

А сега сериозно, мисля че излишно усложняваме всичко. Става дума за микрофон с елементарен усилвател който да задейства реле. Нивото на задействане се определя от коефициента на усилване който се регулира с потенциометър. Нещо подобно на линковете по-долу. Стига разбира се да не е нещо друго по-сложно, шумомери с филтри, честотни характеристики снети в специални камери според нормативни изисквания, децибели и ала бала.

Ето линковете, елементарно търсене с Google /например за "sound activated relay module"/, сигурен съм че има десетки такива включително по-прости. Макар че ми е трудно да си представя за какво се използват. Но аз например бих скрил това в ел.захранването на дискотека по Черноморието, да им спира тока точно в най-големият вихър :)

http://vakits.com/sound-controlled-rela ... mable-2304

https://quasarelectronics.co.uk/Item/31 ... lay-switch

PS И например това, само $1.65.

https://www.banggood.com/DIY-Sound-And- ... 56958.html

Пет Яну 19, 2018 7:41 am
Профил

Благодаря на всички за съдействието. Реално намерих решение при схема с микрофон и усилвател и реле, като настройката се прави от тригер-потенциометър. Отново ви благодаря.

Пет Яну 19, 2018 8:52 am
Профил

Тригер-потенциометър ....това ще да е много специален елемент ;) предполагам компаратор имаш в предвид. Задачата не е толкова проста, Пиаф го е казал, това, че може да се направи аналогово с няколко ОУ не я прави проста, доста е специфична и се искат уточнения. Например капацитивните микрофони, по точно повечето такива, са по-чуствителни над 2 кхц, като може да има и 10 ДБ разлика, т.е. Не е едно и също, отделно под 100хц ги няма, но ако е машина много вероятно да генерира шум и под 100хц.

Пет Яну 19, 2018 9:25 am
Профил
@аааа,
има и още една две възможни хипотези:

- Началството е варен и печен чичка и знае че службите по Трудова Медицина не ги интересува къв да е шум, а само онзи в спектъра повреждащ костиците на средното ухо и причиняващ глухота от проводен тип , но също знае че професионалната техника е скъпа щото включва бая аналогова платка с Лоу, хай и всякви -пас филтри и т.н.
Затова натоварва със задачата младия софтуерен специалист, та като дойде младата стажант репортерка с големия микрофон от ХЕИ да замерва, белким си допаднат и оставят шума за друг път.

- Началството е чувал отнякъде, че сложната и скъпа аналоговщина може да се замени с
бърз микроконтролер с високоразрядно АЦП и софтуерни филтри и алгоритми действащи на математически формули, ( Лоу, Хай,Пас, Раундинг , Калман и т.н.) на които младшия софтуерен инженер би трябвало да е бог и даже и на нас да ги обЯсни, за да се заформи интЕлигентна дискусия.

-Началството няма ся да се сърди, ако види Ардуино, ама се пак да е пълно с алгоритми които изглеждат достатъчно сложно и впечатляващо.

Пет Яну 19, 2018 5:50 pm
Аватар

http://hobby.neomontana-bg.com/kit79.htm

Пет Яну 19, 2018 5:59 pm
Профил

Добре се повеселихме за сметка на младият стажант, надявам се да има чувство за хумор и да не се е обидил. Иначе това което липсваше беше по-точна постановка на задачата, особено за какво точно ще се използва. Защото едно е реле което да задейства светлината в антрето докато нощем полузаспал се мъчиш да налучкаш вратата на банята, друго е замерване за нуждите на ХЕИ и трето например вибродиагностика. Която пък може да бъде просто предпазно реле или със сложен анализ на хармониците, там дори ИИ може да се сложи. Впрочем там пък са други сензори. Едно е 1-2 бройки за текущ проблем и друго ако ще се пуска в серия и опит за пробив на пазара, тогава пазарното проучване е задължително и се търси и да е ценово ефективно.

А те микроконтролерите станаха толкова евтини, че не е проблем да замениш с тях 1-2 операционни усилватели при нужда от филтри или при по-сложна логика за управление. И завършвам с пожелание за успех на колегата, и за текущият проблем и за в бъдеще. И да не се отказва от микроконтролерите макар и в бъдеще, интересни са :)

Пет Яну 19, 2018 9:22 pm
Профил

Направо ме убихте. Явно така приветстваме новите - по български. Реално, ако имам идея как се правят нещата нямаше да пусна темата. Може ли някой добронамерен да ми даде насоки от къде да започна с микроконтролерите? Теоретично съм запознат с основните памети, тактовите генератори, прекъсвания и аналогово/цифрово управление. Моля за съдействие.

Съб Яну 20, 2018 7:10 am
Профил

Цитат:
Направо ме убихте. Явно така приветстваме новите - по български.

Не се напрягай, пропускай.

Защо са ти дали тая задача , няма съществено значение. Важно е да извлечеш полза за себе си.
Колегите са нахвърляли разни идеи, които трябва да обмислиш.
Вариантите са

-А) чисто аналогово - микрофон 1,усилвател 2, лентов филтър 3, изправител от променливо в постоянно 4, компаратор 5 . Имаш лека хардуерна настройка на 2 при проектирането , трудна настройка за честотната лента на 3, потенциометър за настройка на прага в 5.
-Б) просто смесено - 1,2,3,4, мконтролер с АЦП 5.
Настройката на 2 и 3 остава, настройката на 5 може да става и през смартфона,
В) почти дигитално.
1 и 2 остават, следва мконтролер с АЦП 3. И много математика - цифров анализ на сигналите.
Да речем, че сигналът е под 10 кХц, АЦП трябва да работи на 20кХц. Анализът ти дава компонентите на шума по честоти. Вземаш компонентите , които са в зададената лента, комбинираш ги и получаваш нивото на шума в твоята лента. После го сравняваш със зададеното ниво.

Излагаш ги в писмен вид . За всеки възел добавяш части и схеми, каквито изровиш.
Всичко на хартия. С хартията отиваш при по-старшия и правите съвещание, на което се взема решение как да се работи по-нататък. Така е редно .

А как се работи с микроконтролер? Ако фирмата работи с някакви конкретни, ще ти дадат и развойна среда и платка, на която има поне един светодиод към контролера. И стигаш до класическата задача - мигане на светодиод. В твоя случай - по команда и с честота, зададена по Интернет.

Съб Яну 20, 2018 9:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща