Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Цифрова скала със PIC16F84 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Цифрова скала със PIC16F84
Привет и хубав ден на всички. Захванах се да реализирам този проект.
https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2
Трябва ми цифрова скала за моите си радиа, и този вариант ми е удобен защото се въвежда произволна междинна и той сам си смята офсета. Защо този стар чип, еми не съм програмист. Това си намерих в нета и ми допадна. Изработих си платка и съм я поръчал, предполагам до седмица ще дойде. Но преди да се захвана с поялника искам да си изясня някои неща. Никога не съм програмирал пикове, това ще ми е за сефте и ми се иска да не збъркам нещо. Затова......
1. Намерих си тука от магазина СМД чип PIC16F84 10, накрая има една десятка а не "А".
2. Разполагам със XGecu Pro Model TL866II PLUS програматор със всякакви приставки за СМД и прочие. Ще стане ли със него да програмирам пика. В менюто му има само PIC16F84 и PIC16F84А на моя има 10 на края това проблем лие? Програмата е дадена като текстов файл.
https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2/hex
Аз това го копирах в един нодпадски файл, мога ли така директно да го заредя в прозореца на програматора? Ще бъде ли коректно програмирането? И сега най важния въпрос, този проект за еднократно програмиране на пика ли е? Тоест след програмирането краката за достъп променят ли си функциите или може да се препрограмирва? Това ме вълнува най-вече защото ако не стане какво правя, изхвърлям 16 кинта в кофата? Ще се радвам да ми разясните как стоят нещата.

Вто Авг 06, 2024 6:28 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Цифрова скала със PIC16F84
Това 10 означава, чу чипа може да работи с тактова честота 10 MHz. Програмира се като PIC16F84.

Вто Авг 06, 2024 7:03 pm
Профил YIM

Здравей "shri", използвах този линк : https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2/source и с MPLAB IDE v8.91 проверих проекта. Няма грешки , така че може да пробваш. С hex файла не знам дали ще стане, аз с MPLAB IDE v8.91 си качвам проекта на пик-а. Пик- а има EEPROM, така че може да бъде препрограмиран многократно. Приятен ден и успех.

Вто Авг 06, 2024 7:27 pm
Профил

Разполагам само със горепосочения програматор, въпросът ми е с него става ли. Някой има ли опит с него и за някакви проблеми евентуално коио мога да очаквам. Неговия прозорец изглежда така.
Прикачени файлове:
XGecu Pro.jpg
XGecu Pro.jpg [ 604.08 KiB | Прегледано 3976 пъти ]

Между другото взех го заради тестовите му функции на ТТЛки. Това помага в ремонта много. Като програматор още не съм го ползвал. Тествам с него ТТЛки и съм доволен. А епрома, когато запоя пика на платката как ще мога да го препрограмирам? Значи трябва да има конфигурация за включване само на епрома без процесорната част или съвсем не съм на ясно. Когато заредената програма веднъж тръгне да работи как се препрограмира този чип?
При по-подробно разглеждане на даташита на пика видях, че програмиращите крачета са 12-клок и 13-дата, 4-мастер ресет. При мене 12 и 13 краче през джъмпери имат зададени функции. Тогава значи ли че веднъж програмиран не може да се препрограмира? Или когато се закачи към програматора съответно +,-,4,12,13 ще може да се препрограмира.

Сря Авг 07, 2024 11:57 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

До колкото знам, тоя контролер разбира дали да влезе в режим на програмиране по това дали има 13V на 4-ти пин.
Като влезе в тоя режим, няма значение какво има вързано по краката, важното е да не пречи на преминаването на данни.

Програмата от hex линка - копираш текста в един текстов файл, записваш го на твърдия диски после го преименуваш на .HEX . Така получения hex файл вече можеш да заредиш в софтуера за програмиране.

Сря Авг 07, 2024 7:24 pm
Профил

Благодаря за насоките велио. Ами много съм такъв все ме е страх да не прецакам нещо. Вижте платчицата как я измислих, направо ще се запоява за дисплея и той ще я носи.

Прикачени файлове:
PIC16F84 Frequency meter.JPG
PIC16F84 Frequency meter.JPG [ 852.7 KiB | Прегледано 3929 пъти ]

Сря Авг 07, 2024 8:00 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

shri написа:
Разполагам само със горепосочения програматор, въпросът ми е с него става ли. ...

Не съм пробвал да програмирам PIC-ве с този програматор, но трябва да може.
В табчето "Device Info" има схема на свързване. Както е написал Velio, на използаните от програматора крачета (4, 12, 13), не трябва да има пречещи елементи.
За ресета трябват специални грижи за да не "запали" останалите чипове.
За схемата от първия пост, май трябва само още един джъмпер последователно на пин 4.
Ако се извадят джъмперите може да се програмира на платката без проблем.
Използва се 6 пиновия конектор (страничния) на програматора.
Това са крачетата на PIC-a.
pin 12 - Clock (PGC)
pin 13 - Data (PGD)
pin 4 - Reset (VPP MCLR)
pin 5 - Vss
pin 14 - Vdd

Сря Авг 07, 2024 8:51 pm
Профил

Платчиците дойдоха, почти съм готов. Сега чакам дисплей от китай.

Прикачени файлове:
3F4CEE5A-42FD-497C-8856-36A05DC4525D.jpeg
3F4CEE5A-42FD-497C-8856-36A05DC4525D.jpeg [ 250.22 KiB | Прегледано 3841 пъти ]

Пет Авг 09, 2024 10:37 am
Профил
Аватар

няма ли да вкара шум в радиото

Пет Авг 09, 2024 10:40 am
Профил ICQ

Да, винаги има риск за това. Още не съм пуснал устройството за да видя как ще е. Екраниране на платката вероятно ще се наложи. Затова идеята ми е да е запоена на дисплея. Ще стои закрепена на предния панел на кутията далече от останалите платки. Тя е макла иначе 67х34мм. Още нямам дисплей за да пусна.
Мислил съм да се направи само честотомер с ТТЛки и да се измисли с опорната честота как да показва спрямо междинната. Но и там трябва кварц за опорната честота, пак смущения и много чипове много ток. Може динамична индикация за по-малко ток но.... Същия резултат като с пика. Същите бози. Иначе идеи има които могат да се използват от стари трансивери за цифрови скали. TS830 например, TS820 също има вариант за цифрова скал. Yaesu също по-старите модели. Хубавото на този вариант е, че подаваш на входа генерации от BFOто и запаметяваш. Той сам си смята разликата после и ти показва точната честота на дисплея. На практика произволна междинна може да се въведе. Така тази скала може да се ползва за всякакви радия със нестандартни междинни, като военните приемници например. Волна, Р250 и много други. Само ти трябва сигнал от хетеродина. На някой той дори е изведен на букса.

Пет Авг 09, 2024 11:51 am
Профил
Аватар

https://hackaday.com/2024/08/12/pi-pico ... readboard/

Пон Авг 12, 2024 11:35 am
Профил ICQ

Вчера дойде дисплея. Тръгна, програмирах както ми казахте и стана. Благодаря за помощта и насоките.

Съб Авг 17, 2024 8:09 am
Профил

Питане до знаещите. Може ли лесно да се пипне програмата и от 10 херца разделителна способност да почне да мери до 1 херц?

Пон Авг 19, 2024 7:48 pm
Профил

Принципно таймбазата трябва да се увеличи от 0,1 на 1 секунда. Понеже програмата е направена за отчита 6 десетични разряда, в този вид ще загубиш старшия разряд. За да се увеличи разрядността си трябва по-дълбока "реконструкция". Т.е. отговорът е "не е лесно".
В оригиналния вариант за честотомер на Микрочип (AN592 MICROCHIP TECHNICAL LIBRARY CD-ROM) e предвидена автоматична смяна на обхватите при фиксиран брой разряди, т.е. само се мести десетичната точка, респ. дименсията.

Вто Авг 20, 2024 9:48 am
Профил YIM
Аватар

Желателно е да се провери каква е точността на уреда, за да се прецени какво ще показва най-младшия рязряд - смислена информация или непрекъснато ще се колебае нагоре - надолу...

Вто Авг 20, 2024 10:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща