|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:08 am
Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
| Автор |
Съобщение |
|
shri
Ранг: Минаващ
|
 Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
Привет на всички, нов съм във форума казвам се Иван и съм специалист по радиоелектроника и радиостанции. От програмиране на микропроцесори не разбирам нищо. За това реших да се допитам до вас за възникналият проблем. И така реализирах един проект даден от един японец в тубата. https://www.youtube.com/watch?v=BrYHEOOEkZAПроекта го изтеглих от тук линка е даден под видеото. https://drive.google.com/file/d/14HgU81 ... sPJm2/viewИзработих си собствена платка по схемата дадена в екселския файл. Първо я направих по нея не тръгва. После направих друга като там добавих 100nF кондензатор на ресета към маса, на 94 крак сложих 510 ома на маса и 3Кома на +, закачих RD на дисплея със FSMC_NOE на STM32F407VGT6. Филтриращите кондензатори са конфигурирани по схемата на ентвиклунгсборда със този чип. Направил съм на платката стабилизатор на 3,3 волта. Пак нищо светва само подсветката на дисплея и нищо. Понеже нищо не разбирам от софтуер, за да елиминирам причината си купих и един борд и реших със него да опитам. И вуала тръгна работата. Сега съм в шах къде е проблема? Платката ми дефакто е по схемата на борда само няма кварц защото японеца твърди че се използва вътрешния генератор на чипа. Всъщност това е единствената разлика. Борда го свързах към дисплея и радиото по същия начин както е опроводяването на платката ми. Другото различно е, че на борда чипа е STM32F40VGT6U Моя е STM32F40VGT6. Купих си няколко чипа от райхелд не бяха скъпи 6-7 евра бройката. Вчера се опитах да закача кварц на 8МХц но без резултат. Много ще се радвам да получа някакви насоки съвети. Ето снимки на нещата. Използвам програматор 3 серия. Борда си има свой на платката. След като се посъветвах с един колега от друг форум мисля че правилно програмирам със кубеайди програмата. На въпроса защо не сложа борда щом е тръгнало, не може няма място. Мястото е точно колкото е платчицата ми която е по-малка от дисплея за да се събере между бутоните на радиото.
_________________ Денят е прекрасен, забеляза ли го.
|
| Чет Май 16, 2024 5:33 pm |
|
 |
|
syscop
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F40VGТ
Освен да свържеш кварца, трябва и да го активираш. Отвори проекта в cubeide-то. Щракни два пъти върху файла VR-5000_IPS_E.ioc. Иди в Pinout & Configuration/System Core/RCC. Избери от HSE Crystal/Ceramic Resonator. След това иди в Clock Configuration. Задай правилната честота на кварца - в твоя случай 8MHz. Активирай го - избери от PLL Source Mux HSE. Ако нещо не е OK(обикновено) щракни на Resolve Clock Issues. Във VR-5000_IPS_E.pdf на стр. 5 са оригиналните настройки(или преди да пипаш отпечатай текущите) - трябва да направиш същите клоци на периферията(така е по-лесно). Когато си готов натискаш ctrl+s и и се съгласяваш. Компилираш. Печеш. Аз ползвам STM32CubeProgrammer. В иде-то така и не намерих(не мога да търся  ) откъде може само да се програмира. п.п. Има и втори вариант - четеш Reference manual-а на контролера (има няма 1800 страници) и пишеш директно по регистрите... 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Май 16, 2024 7:19 pm |
|
 |
|
shri
|
Добре разбирам, моята идея беше да проверя дали случайно не си е програмирано с кварц. Защо когато програмирам същия файл на борда работи, а на моята платка неще? По принцип софтуера щом е без кварц и в двата случая трябва да пуска вътрешния генератор или се бъркам. Когато закачам борда може ли понеже си го разпознава програмата тя автоматично да пуска кварца или... Тука не ми е ясно. Каква е причината с борда да работи а с моя чип не. Също четах че чипа на борда е стара версия и вече не се произвежда. Има ли някакви разлики между него и другия без буква у на края? Поя го с поялник велер но не ползвам гривна тея чипове чувствителни ли са към статика, може ли да съм го повредил при поенето. Пробвах с два все същото. А и щом програмата си го разпознава и не дава грешки при програмирането.....
Последна промяна shri на Чет Май 16, 2024 8:10 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 16, 2024 8:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Разгледай внимателно схемите на развойната платка и тая която си направил за разлики около ресет, захранване и каквато друга периферия има.
|
| Чет Май 16, 2024 8:09 pm |
|
 |
|
syscop
|
Проектът от архива е с вътрешен осцилатор(HSI RC). Компилираш и печеш. Дай снимка на чипа, на която се виждат надписите.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Май 16, 2024 8:11 pm |
|
 |
|
shri
|
Това е схемата от която гледам и уж така съм направил. Ето снимка на нов, след като запоя и измия със спирт надписа почти не се вижда.
|
| Чет Май 16, 2024 8:20 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А сигурен ли си че чиповете не са ментета? От али експрес?
|
| Чет Май 16, 2024 8:56 pm |
|
 |
|
shri
|
 Re: Дисплей за радиоприемник Yaesu VR-5000 със STM32F407VGТ
Ами не не съм. Аз ги купих от райхелт, а те от къде са ги взели един бог знае. Борда и него от там го взех но си работи. Уж се старая да купувам части от европейски магазини дето са корекни но кой ги знае. От алито си купувам само резистори и бобини. Полупроводник от там не се купува, на 10 я тръгне някой я не. От китайците само платки поръчвам там не лъжат. Сега погледнах другите магазини Маузер дигикей му търсят 13,70 евра райхелт 5,60 знам ли.
|
| Чет Май 16, 2024 9:30 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Ако ти се рискува, свали чипа от демо-борда и го запой на твоята платка. Така ще разбереш, дали проблема е в ментето.
|
| Пет Май 17, 2024 8:54 am |
|
 |
|
itso.t
|
Обсъждания дисплей има ли схема?
|
| Пет Май 17, 2024 9:34 am |
|
 |
|
shri
|
Да като си свалиш проекта от дадения линк, разархивираш и там в един екселски файл е схемата. Не ми ще да развалям работещ борд. Чудя се дали да не купя един от скъпите чипове, или да потърся цокъл и така да мога да пробвам.
|
| Пет Май 17, 2024 10:40 am |
|
 |
|
itso.t
|
Бъзикаш се!?! Предлагаш всеки който иска да погледне схемата за да помогне за решаването на ТВОЙ проблем, да свали архив от почти 200MB и да търси в кой от всички документи се намира тя? Хм...
|
| Пет Май 17, 2024 10:56 am |
|
 |
|
shri
|
Когато се прибера от работа ще кача схемата. Прав си никой не е длъжен да прави нищо. Всичко е въпрос на личен избор и желание. Нито пък аз имам някаво право да се сърдя някому, че не е в настроение да помогне ако може. В момента с телефона няма как да я кача.
|
| Пет Май 17, 2024 1:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Май 17, 2024 2:31 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не става въпрос за настроения. Вчера погледнах в архива. Никога не би ми хрумнало, че схемата е в екселски файл. Не видях схема и го зарязах. Благодаря. Погледнах, и за малко да ослепея.  Иб@си схемата... Както и да е... Ако се ориентирам правилно, Vbat не е свързан никъде. Не познавам микроконтролера, и предполагам че това захранване е за RTC. Нямам представа дали може да работи без него. В развойния кит тоя сигнал е свързан към захранване. Редакция: Апропо, някой от ентусиастите повторили проекта не се ли е прежалил да начертае пълна схема? Платката как е правена, по каква схема?
|
| Пет Май 17, 2024 4:25 pm |
|
|