Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
lpc2101 vs mega48 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение lpc2101 vs mega48
преди време бях пуснал по-обща тема, имаше дискусия...
сега пред мен изниква пак същия въпрос с нова сила...

в ценово отношение нещата са с разлика около $0.30-$0.40, което вече накланя сериозно везните към 2101
единия има 8К флеш, което дори в thumb, трябва да е малко по-добре от 4К за avr
паметта обаче е решително в полза на 2101 - 2К срещу 512 байта.
UART-овете са 2, даже са истински.

някой борил ли е 2101?
интересува ме:
- дебъга как работи, специално тия realtime благинки
- IAP функциите как се държат при заключен чип
- 8К малко ли са за просто приложение (слейв, който получава команди по серийната порта и прави разни неща)
- периодични прекъсвания на 100uS ще го зачервят ли
- не намерих нищо подобно на brownout? трябва ли му външен ресет чип?

Вто Апр 04, 2006 11:47 am
Профил
Аватар

Мнение Re: lpc2101 vs mega48
ДедоБоре написа:
преди време бях пуснал по-обща тема, имаше дискусия...
сега пред мен изниква пак същия въпрос с нова сила...

в ценово отношение нещата са с разлика около $0.30-$0.40, което вече накланя сериозно везните към 2101
единия има 8К флеш, което дори в thumb, трябва да е малко по-добре от 4К за avr
паметта обаче е решително в полза на 2101 - 2К срещу 512 байта.
UART-овете са 2, даже са истински.

някой борил ли е 2101?
интересува ме:
- дебъга как работи, специално тия realtime благинки
- IAP функциите как се държат при заключен чип
- 8К малко ли са за просто приложение (слейв, който получава команди по серийната порта и прави разни неща)
- периодични прекъсвания на 100uS ще го зачервят ли
- не намерих нищо подобно на brownout? трябва ли му външен ресет чип?

Аз съм се борил с по големия 2134
- ами работи - ама много зависи какво ползваш. При мен с RDI(Wriggler) и IAR дебъга работи сносно от РАМ, и калпаво от флеша (има проблем при повече от един brekpoint). За други комбинации не знам.
- IAP - не съм стигнал до там
- 8К - мисля че ще ти стигнат (зависи какво разбираш под разни неща).
- 100us мисля че не е проблем. Ама времето за влизане в прекъсване при тия ядра е много разтегливо понятие както знаеш.
- 2134 има brown out ама има ерата по въпроса. Т.е аз лично си ползвам външен чип.

Абе за приложения близки до хардуера (дето трябва реакция) бягам от АРМ-а. Някакси пиковата/аверската архитектура по ми пасва за такива неща. Нещата са по прости и по дефинирани в тая област. Знаеш че 100ns са си 100ns и не зависят от една камара неща (прогнозата за времето например).

Вто Апр 04, 2006 12:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
Малко извън темата:

Защо не сравняваш с MEGA16 ? (просто питам - не съм работил с 48 и 16)
Планирах нещо на 16 и затова се питам.

Вто Апр 04, 2006 6:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не съм имал вземане даване точно с LPC2101, но от опита ми с LPC серията:
- дебъгване в реално време не ми се е налагало да ползвам;
- IAP не ползвам, но досега не съм чувал за оплаквания;
- 8К никак не са малко. Така както го описваш ще ти стигне дори и във ARM режим;
- 100 us не са проблем стига да му отпуснеш юздите. LPC2101 го дават до 70MHz за целия температурен интервал -40 до +80. При това положение колкото и да е тромав един ARM7 при влизане в прекъсване и колкото и да е недетерминистичен, мисля че ще остави зад себе си една Atmega. Веднъж вече стана въпрос в една друга тема. Имам устройство което идеално щеше да пасне за LPC2101, но тогава още току що бяха излезли и използвах това което имах под ръка LPC2134. Кода се побра в по-малко от 8К(компилиран за ARM режим). Регулярно влизане в прекъсване на всеки 2-7 us, като при това успява да реагира и на други 3 външни сигнала за прекъсване и да върши задачите по основната програма. Всичко това при 60MHz, изпълнение от FLASH-а.
- за brownout-a не мога да кажа нищо. Виждам че има POR;

Освен всичко това мисля че инвестирането на време и усилия в ARM7 си заслужава. Ядрото получава все по-голямо разпространение и като гледам тези "Cortex" версии все по-успешно ще се намесва и в ниския клас приложения.

Последна промяна Zdrav на Вто Апр 04, 2006 8:32 pm, променена общо 1 път

Вто Апр 04, 2006 8:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А какво разбираме под realtime дебъгване. Щото ако е оня trace порт да знаеш, че не говоря с него. Не съм го ползвал. Дебъгването при мен е до ниво - Run/Stop/SingleStep и брекпойнити

Вто Апр 04, 2006 8:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
wise, идеята е да се сравнява най-ниския клас, при това скалируеми (с един футпринт) чипове: 2101/2/3 с мега48/88/168

цецо, става въпрос за "EmbeddedICE RT offers real-time debugging with the on-chip RealMonitor software" каквото и да значи

пробвах наколко кода, които се компилират без проблем, щото не работят с периферия - криптиране, контролни суми, компресия. за такъв код thumb се представи по-добре като големина, което до някъде ме учуди. асемблера е повече от приличен (компилирано с О2). компилирания код за avr е 6К, от което мисля че няма да имам проблем. освен това, в кода на avr-а имам и самопрограмиране, което май тука идва почти наготово ...

както и да е - запретнах вече ръкави, в борбата ще се избистри истината.

от постовете ви разбирам, че няма "детски" проблеми от рода на забравен флеш или заспало на куче?

Вто Апр 04, 2006 8:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
wise, идеята е да се сравнява най-ниския клас, при това скалируеми (с един футпринт) чипове: 2101/2/3 с мега48/88/168

цецо, става въпрос за "EmbeddedICE RT offers real-time debugging with the on-chip RealMonitor software" каквото и да значи

пробвах наколко кода, които се компилират без проблем, щото не работят с периферия - криптиране, контролни суми, компресия. за такъв код thumb се представи по-добре като големина, което до някъде ме учуди. асемблера е повече от приличен (компилирано с О2). компилирания код за avr е 6К, от което мисля че няма да имам проблем. освен това, в кода на avr-а имам и самопрограмиране, което май тука идва почти наготово ...

както и да е - запретнах вече ръкави, в борбата ще се избистри истината.

от постовете ви разбирам, че няма "детски" проблеми от рода на забравен флеш или заспало на куче?

Ами тоя риал тайм си иска съответните капиталовложения до колкото ми е известно. Аз лично се ограничавам засега до масово достъпните инструменти.

Последното ти изречение малко ме хвърля в музиката. Какво точно е забравен флеш? И кое е заспало на кучето?

Болести си има, ама то при съвременните процесори, ако нема 3 страници ерата, начи нещо не е уред.

Вто Апр 04, 2006 10:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Последното ти изречение малко ме хвърля в музиката. Какво точно е забравен флеш? И кое е заспало на кучето?

примерно при някое външно въздействие, от рода на твоите гръмотевици, да се смени някой бит във флеша.
или така да се успи красавицата, че и кучето дане може да я събуди и всички в заспалото кралство да чакат да дойде вълшебния принц "хардуерен ресет"

не говоря за случая, в който се сдобиваш с дупки в корпусите :wink:

Сря Апр 05, 2006 12:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами досега не ми се е случвало от шок да се помаже. Но все още не съм сложил контролна сума на паметта и селф тест в началото. Тъй че не мога да ти гарантирам всички битове в флеша :) Ще го направя в близко бъдеще.

Друго за което се сещам е, че се издъних на тестовете за устойчивост по мрежата. Като пуснаха разните му там пикове по захранването и се рисетна говедото. Но аз не съм взел и никакви мерки на входа. Нямам филтри. Големите ми страхове бяха откъм входа на схемата, а се оказа, че съм пропуснал да си вържа гащите отзад. И кво стана...

Сря Апр 05, 2006 9:28 am
Профил ICQ

Мнение 
Ако не си притиснат от срокове или други специфични изисквания - няма кво да го мислиш.
Моят съвет е само да си предвидиш повече време и нерви, щото нещата с АРМ далеч не са толкова розови както е по брошурите.
Може да останеш изненадан че за едно вече толкова масово ядро средите и компилаторите нито са перфектни нито евтини (като изключим GCC цените започват от 4-5к$). АРМ е така направен, че е малко вероятно да ти размине писането на асемблер. И ако за повечето микроконтролери вземаш дейташийта и на втория ден вече пишеш асемблер, то за АРМ на мен поне ми отне доста време само за да намеря добра документация. Общо взето все проблеми от тоя сорт... все едно че става дума за апокрифен процесор.
Иначе за LPC не мога да говоря конкретно, но то това хубавато на стандартното ядро че ако не ти хареса един чип винаги можеш да го замениш с друг... Поне изборът на чипове е доста голям.

Сря Апр 05, 2006 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
За устоичивоста на LPC-тата на смущения и аз разправях преди в една тема. Някъде около АТ-Мегата беше според моите тестове. С платка на Olimex с LPC2124 правих тестовете. За съдържание на флаша и аз не съм правил тестова програмка.

Сря Апр 05, 2006 11:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
А за загубеното време е прав човека. Помниш ли колко и аз псувах като ги захващах. Поизвратена работа.
Ако не ти е нужно няма смисъл да минаваш. По скоро малко по малко може да се уплътнява времето с тестови проекчета за изучаването им

Сря Апр 05, 2006 11:42 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
малко извън темата един въпрос, към занимаващите се с АВРи:
преди седмица и аз се запалих по серията ATmega48/88/168, но в errata-та им видях че има някакви проблеми около ресета, някой има ли впечатление как се държат реално?

Сря Апр 05, 2006 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е те това е обсъждано хилядо пъти вече.

Сря Апр 05, 2006 1:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе Дедо, аз сега видях че това говедо LPC2101 си иска две захранвания (3,3 и 1,8). Това не предрешава ли нещата при избора ти. Щото като сложиш цената на един по читав LowDrop + капацитетите...
Или си намерил някакво много изгодно решение за захранването а?

На мен по принцип ми изглежда много куцо това с двете захранвания, защото човек като прави нещо с такъв чип, значи гони оптимално опростяване на схемата. А те те карат да му правиш две захранвания.
И както знаем всички - 50% от всички проблеми в апаратурата идват от захранването.

Edit: А имаш ли 210X на платка? Че ми трябва за опити.

Последна промяна Цецо на Сря Апр 05, 2006 4:21 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 05, 2006 2:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща