|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:35 pm
PIC18 Ethernet Microcontrollers
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 PIC18 Ethernet Microcontrollers
|
| Вто Сеп 12, 2006 4:23 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Време беше  Всичко добре изглежда, само че сякаш Microchip са се оженили за тия 10MIPS, може да има много FLASH, повечко RAM и периферия, но ядрото си остава с много недостатъци...все пак, контролера изглежда добър за много приложения (примерно за отдалечения компютърен часовник, който дискутирахме наскоро)
|
| Вто Сеп 12, 2006 4:35 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
При цена 10-11 долара за най малкия и 14-15 за най големия и тия умрели 10 мипса си е загуба на време да се бориш с такива. Много се приближават до цената на истински процесори с Eternet.
Да намалят цената двойно е добро решение но надали 
|
| Вто Сеп 12, 2006 4:41 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Бе ясно, че не са ти приятни за гледане, но хайде кажи ми за друг контролер, дотолкова лесен за писане с вграден Ethernet...премрежи си малко погледа, затвори си едното (ако трябва и двете) очи и кажи как може един път да не кажеш нещо против тая компания 
|
| Вто Сеп 12, 2006 4:51 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
MC9S12NE64CPV да кажем в тоя клас процесори само дето няколко пъти по бърз и къде къде по удобен за работа - Jtag,единно адресно пространство и какво ли още не.че и 16 битов. Всъщност където и да търсим толкова дървен процесор с етернет надали ще намерим. В тая ценова категория се предлагат съвсем истински процесори.
За да има полза да се трови човек с тях не е лошо да има стимул в цената,да кажем 2-3 пъти по евтин. Иначе си е мазохизъм чиста форма да се почва нещо с такъв процесор.
Мисля че тия аргументи са достатъчни.
АТ91SAM7XC256 идва единична бройка в BG на около 30 лева и още някой лев за phisical. Но разликата е от небето до земята както се досещаш.
Последна промяна Nikola Kirov на Вто Сеп 12, 2006 5:23 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 12, 2006 5:22 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
"Изтрепаха Рибата"..... па нека са "бъгави"
Сега остава да пуснат и 16 битов вариант на 40 МИПСа...
Последна промяна TheWizard на Вто Сеп 12, 2006 5:58 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Сеп 12, 2006 5:23 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Nikola, знам че така можем да продължаваме войната PIC vs. (всичко останало), но фактите са налице, контролерите на Microchip са едни от най-популярните в момента, особено сред начинаещите, затова смятам, че за мен и за още доста хора работата с такъв чип няма да е тровене. Огромно предимство на PIC-овете - доста по-лесни са за научаване от един ARM, така че място за сравнение няма! Сигурен съм, че ще ми отнеме не повече от 2-3 часа да успея да подкарам Ethernet-a на този контролер...за сравнение, за да пусна едно прекъсване или периферия в ARM ми бяха необходими 2-3 дни. Иначе за Freescale процесора, който спомена, бях почнал да го разучавам преди време, но прехода от един тип процесор към друг не е никак лесен, особено като свикнеш да ползваш PIC. Затова ако ми се наложи да пусна прост проект с Ethernet набързо веднага щях да си поръчам един такъв PIC
|
| Вто Сеп 12, 2006 5:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами има резон в това което казваш. Но все пак си мисля че не е ак толкова страшно преминаването на друга платформа. Изключението е ARM,там началото е трудно.
И не са само тия вариантите на истински процесор с етернет. Бе отде тоя страх от нова платформа не мога да разбера  . На C пишем все пак.
|
| Вто Сеп 12, 2006 6:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
къде ги видя тези цени?
това наистина е много яко има MAC+PHY никъде другаде не съм виждал интегриран uC+MAC+PHY
дефакто само един RJ45 конектор с траф му слагаш и е готов Ethernet модул с TCP-IP стек
|
| Вто Сеп 12, 2006 6:39 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Не е страх, по-скоро навик, имам един такъв навик - закачам PIC-а за програматора и след 30 минути писане на C или ASM имам това, което ми трябва...кво да правиш - професионално изкривяване  Аз също писах ARM, много ми допадна, вече реших да го ползвам в проект, но сигурно си спомняш колко вечери подред те засипвах с въпроси как да подкарам прекъсването и един таймер Atmel-ския ARM7. Много от проектите, по които работя зависят от опита, който съм натрупал покрай PIC процесори, не съм женен за тях, но съм на мнението, че са чудесни партнйори и както виждаш не сме малко хората, които ги използваме и печелим посредством тях. Има и друг момент - понякога се налага много бързо да свърша дадена задачка...както се казва "On-The-Fly", знам че FreeScale имат чип 60MIPS със Ethernet, в който мога да напиша чудеса, само че аз търся най-прекия път през гората, предпочитам да прескоча още 1000 страници документация на Freescale...сещаш се за какво говоря
|
| Вто Сеп 12, 2006 6:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Който в свикнал нека да си работи на пик, ама не ги препоръчвайте за начинаещи....
Тровите мозъците на младежта
Верно АРМ също не е за начинаещи, макар че ако ще мигат само светодиоди що не... Но пък има доста други по-читави процесори - примерно MSP430, мисля че се пренебрегва. А от където ида го погледнеш е много по-добър, и цената му е супер (има доста версии от по 50 цента) и бързодействие и консумация. Може би единствената грешка на тексасците е че са забравели да му сложат достатъчно бъгове и дори хората дето сме го ползвали не му обръщаме внимание просто щото не създава грижи...
|
| Вто Сеп 12, 2006 6:57 pm |
|
 |
|
3aek
|
е това не трябваше да пишеш, че са добри MSP430 добри са но цените им са резачка и половина и това на web сайта на TI са цени измислици премислици да стряскат конкуренцията, не съм виждал още някой реално да е купил MSP430 на $0.50 предполагам и TI не са видяли  познавам повечето от MSP430 отдела персонално и сме си говорили много за ценообразуването им...
питай някой от Карат Велико Търново мисля че имаше на форума някой от инженерите им дето правят оборот по $1М годишно на TI на какви цени купуват MSP430 и дали щяха да ги слагат ако имаха алтернатива
и точно обратно цените на web-а на buy.microchip.com са силно завишени спрямо това на което реално продават, PIC който там пише $1 за 10 000 бр се купува от хонг конг на $0.50 за 1000 бр
|
| Вто Сеп 12, 2006 7:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Първо незнам дали купуват за толкова пари от TI, ама в интерес на истината е много. И второ, цените на които купуват въобще не са тези, на които могат да го правят. Там има съвсем "други" фактори дето влияят на цените  . Ако искаха могат да купуват на цените, посочени в сайта.
А за пик-а с етернета - аз тъкмо щях да му намеря приложение - ма нещо неможах да намеря от къде се купува  .
ПП.Намерих - в digikey  .
|
| Вто Сеп 12, 2006 8:26 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Цените са за Русия, тук предполагам ще са някъде там.
MC9S12NE64CPV и малкото му братче без изведена шина са такива. Ето какво представляват в тая си част.
• Ethernet Media access controller (EMAC)
— IEEE 802.3 compliant
— Medium-independent interface (MII)
— Full-duplex and half-duplex modes
— Flow control using pause frames
— MII management function
— Address recognition
– Frames with broadcast address are always accepted or always rejected
– Exact match for single 48-bit individual (unicast) address
– Hash (64-bit hash) check of group (multicast) addresses
– Promiscuous mode
• Ethertype filter
• Loopback mode
• Two receive and one transmit Ethernet buffer interfaces
• Ethernet 10/100 Mbps transceiver (EPHY)
— IEEE 802.3 compliant
— Digital adaptive equalization
— Half-duplex and full-duplex
— Auto-negotiation next page ability
— Baseline wander (BLW) correction
— 125-MHz clock generator and timing recovery
— Integrated wave-shaping circuitry
— Loopback modes
|
| Вто Сеп 12, 2006 8:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Заек, от 50-центовите не съм купувал точно, но ВИНАГИ когато имам възможност да ползвам тексаски чип, не само за МСП говоря - съм ги предпочитал. Не мога да кажа че не съм купувал техни чипове на доста по-висока цена от обявената, ама кажи кой чип като ти се наложи да го купуваш от днес за утре не ти съдърат кожичката...
Общо взето като си планираш нещата и като имаш наистина количество цените не са много по-различни от обявените.
За електромерковците не знам... там ме е учудвало защо изобщо им публикуват цените при условие, че техните С-версии така или иначе друг не може да ги купи.
Друг е въпроса че цените на МСП-тата не са добри (публикуваните) защото 50-центовите няма много за какво да ги ползваш, средните версии за около 3$ с по-един хардуерен USART и АЦП долу-горе стават. А МСП-та дето имат памет, ДМА-та и 2 или повече USART стуват >6$ което според мен е много скъпо и поради тая причина ARM-те са за предпочитане...
|
| Вто Сеп 12, 2006 9:02 pm |
|
|