Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Дълга 1 wire с DS1820 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Дълга 1 wire с DS1820
Значи - трябва да меря температура на 6 трасета
като всяко трасе е дълго към 100 - 200 m
и на него има закачени от 4 до 12 сензора
доста е - прочел съм нещата от maxim ...

Въпроса ми е : някаква идея за направата не нещо като усилвателче на сигнала ( репитерче ), или нещо подобно ???
Защото в момента мога да пусна само 1 трасе да измервам ... :cry: :(
мислих го с комутация на трасетата , ама много ще бави и ще си е мизерия като цяло ...
ще ми се по-добър подход ... :/

и също ако знаете някакъв добър начин за прецизно измерване на атмосферното налягане и влажност на въздуха ще е чудесно :)

Пет Яну 12, 2007 2:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Потърси във форума за налягане и влажност. Има няколко теми по въпроса.
Относно комутацията не ми стана ясно точно какво имаш предвид, но не забравяй, че изменението на температурата е бавен процес.

Пет Яну 12, 2007 10:02 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Най-популярния начин за измерване на дълги трасета е с преобразуване на сигнала в токов, обаче при всеки сензор ще трябва да имаш преобразувател и ако сензора ти е 1-wire най-вероятно с някакъв малък процесор ще стане номера. Препоръчвам ти обаче да използваш класически сенсор pt-100. При него се мери съпротивление и като се изпълни 3- и повече проводна система съпротивленито на кабелите се анулира. По сайтовете на производителите има AN как се прави. Не е много сложно. Другия ти вариант е пак с процесор да преобразуваш сигнала в нещо от сорта RS232. Само че при всички варианти използвайки цифрови датчици ще имаш голям проблем със захранването на цифровата част, да не забравяме че ще имаш и повече кабели(при токово преобразуване ще минеш с 3 кабела но имаш аналогово мерене в контролера). С pt100 си теглиш едно ШВПС 3х0,50 и нямаш грижи. Сигнала ти се обработва пак централно.

едит : ти много сензори имаш, с платината ще излезе твърде скъпо и много жици ще опъваш.
Този проект трябва да струва на клиента ти (евентуално) 5-6 х.лв. Бих ти препоръчал нещо по-хитро. Радио. Правиш си колкото ти трябват устройства с предавателче и батерийки. През някакво време мерят и пращат информацята.Ще измислиш някакъв протокол по който да става предаването. Сензори за влага и температура има SHT11 са две в едно. Малко са скъпички но няма как, а и ще спестиш датчика за температура. На www.sensirion.com ще видиш какви датчици за налягане предлагат (SHT11 е пак техен сензор). Ще им сложиш и LowBat да ти предават и си готов. Предавателите са в общи линии елементарни. Приемници има да се продават готови - поне с радиото няма да се бориш

Пет Яну 12, 2007 12:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
10 метъра за 1-Wire е ОК ама 100-200 - забрави. Ориентирай се към друг интерфейс - както ти казаха или токов или радио. Със ZigBee може да се спретне интересна мрежичка пък и можеш да вземеш готови модули и да не се занимава с хардуер виден РС програмист като теб :D .

Пет Яну 12, 2007 5:13 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ами 7-8 ds18b20 на сумарно ~100m съм подкарвал ама има малко проблеми, чувал съм че и на по голямо разстояние карат ама знам ли. maxim има разни там чипчета дето са буфери, хъбове и т.н. разгледай ги, според тях с разни хъбове можеш доста голяма мрежа да изградиш (километрична) ама първо прочети всичко което намериш из нета (а то е много, все пак това е много разпространен сензор)

Пет Яну 12, 2007 7:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мен ако питаш по добре търси друг интерфейс, RS 485 е много удобен, още повече че имаш по няколко сензора на трасе.

Пет Яну 12, 2007 8:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По 2-проводна схема DS1820 работи на 200м. Пробвано е!

Съб Яну 13, 2007 10:25 pm
Профил

Мнение 
Колко точки е имало по тая линия, в смисъл само м-у две у-ва или са били повече ?

Съб Яну 13, 2007 10:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1 устройство DS1820 и един PIC на другия край.

Нед Яну 14, 2007 10:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
При мен в момента работи на 100 м с 12 сензора ds1820 по двупроводна линия.

Та се чудя - ако го направя 3 проводна линия - как трябва да приложа захранването - някакви специални изисквания има ли ? -btw - The FM съм го изчел , може да си го спестите , но не разбирам някои неща - затова питам тези които са с опит - да дадът правилно направление...

Нед Яну 14, 2007 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
В AN132 на DALLAS има описани доста неща как да се увеличи разстоянието.

Нед Яну 14, 2007 4:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]